Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Голямата игра
Аварията на космическата станция
Обшивката на Союз беше продупчена нарочно
Анализ на "Строго секретно"

В началото на август от някои американски източници започна да изтича невероятната информация за ставащото на Международната космическа станция /МКС/, на чийто борд присъстваха шестима космонавти – двама руснаци, един немец и трима американци – от тях една жена Серена Чанселър.

Информацията беше направо опасна. Защо?

Защото според първите информации, а и от последвалите от страна на Роскосмос, се разкриваше една потенциална трагедия, с която филмите "Салют-7" или "Гравитация", щяха да бъдат приказки за лека нощ за деца.

Вероятно ставаше дума и за първото космическо престъпление и за въпросите какво да се прави в такива случаи. Заради това ще отделим внимание на тази космическа одисея, която можеше да има и най-неочакван и даже смешен характер, ако не беше толкова опасна и сензационна.

Ще отделим по-голямо място и за да покажем някои илюстрации, които отдавна не се бяха появявали за полетите на Международната космическа станция, нейната структура, участници, перспективи и т.н. И защото от много години това е единствената постоянно действаща космическа станция, поддържана изцяло от Русия, но използвана, според различни договорки, и от други страни, преди всичко от САЩ, Европа и др.

И така, на 30 август от Космоса над Земята дойде шокиращо съобщение. На Международната космическа станция е започнало спадане на налягането на въздуха. Двамата руски космонавти на борда са намерили отвор в обшивката и са го херметизирали с космическо лепило.

Главата на държавната корпорация Роскосмос съобщи, че обшивката на кораба е била преднамерено повредена със свредло, т.е. с бормашина.

След това дойде съобщението, че космонавтите са открили нови следи от дупчене на обшивката на космическия кораб Союз МС-09, същият, който излетя с американците към Международната космическа станция на 6 юни. "Следа от свредло има не само вътре – в битовия отсек в руския регион, но и на екрана за противометеоритна защита, която покрива кораба отвън, и е направена на 15 мм от херметичния корпус" – съобщиха от Роскосмос.

Оттам разказаха, че преди да бъде запушено новото отвертствие космонавтите са направили негови видеоснимки с помощта на ендоскоп. В хода на анализа на тези снимки бяха открити следи от работа със свредло и върху противометеоритния екран след началната дупка, т.е. онзи, който е дупчил корпуса го е продупчил целия и е стигнал със свредлото чак до външната нехерметична защита, като е нарушил и нея.

Първоначалната реакция на американците беше както обикновено в тези случаи – виновни са руснаците. От западни източници беше съобщено, "че всичко се е случило заради гаф на Земята в Русия, заради грешка още в завода и че това е била планирана още в завода диверсия".

Но от руска страна спецкомисията, разследваща инцидента, съобщи, че за случилото се на станцията са подозирани американските космонавти. Те, според мнението на руските специалисти, са могли да направят отвора преднамерено, за да принудят по-бързо Русия да върне на Земята един от заболелите на борда – споменатата американка жена-космонавт Чанселър.

Но американецът Ендрю Фойстел твърдеше, че екипажът му не е имал никакво отношение към пробойната.

От Роскосмос съобщиха, че апаратът е бил проверяван 6 пъти на самия завод и още един път непосредствено преди старта. Според агенцията появилата се пробойна щеше да бъде открита още в процеса на издигането на кораба Союз МС-09, изстрелян към Международната космическа станция на 6 юни, а спадането на налягането в станцията беше забелязано от приборите чак на 30 август.

Руската страна публикува и фотографии на дупката, направени на орбита. Съобщиха, че въпросната дупка е била направена чак от осмия опит, т.е. преди това някой е дупчил 7 пъти докато успее да продупчи корпуса на кораба.

Руската комисия беше уверена, че бормашината е работила не на Земята, а в Космоса, но кой е работил с нея не е ясно, но със сигурност не е руският екипаж.

Отделно в доклада се съобщаваше, че първите снимки на дупката се появиха именно на американски сайтове, т.е. американските космонавти от космоса ги бяха изпратили долу на Земята.

Роскосмос съобщи, че американската агенция НАСА е отказала да сътрудничи в разследването на инцидента, който може да се превърне в първото космическо престъпление, за което не съществуват закони, и че НАСА не е отговорила на нито един въпрос.

Едновременно в рамките на разследването на дупката в обшивката на корпуса на Союз МС-09, Роскосмос е изпратил запитване за психологичното здраве на американските астронавти, но американците се обидили и го окачествили като "неетично". Освен това от НАСА се оправдаха, че това противоречи на изискванията за защита на персонални данни.

И така, руската комисия засега не е излязла с окончателен извод за причината за появата на дупката в Союз, но е ясно, че е направена преднамерено.

Последваха още по-драматични събития.

Разбира се, тук има присъща американска "логика" – лъжат, че не са продупчили кораба, за да обвинят руснаците в непрофесионализъм, в подкопаване на отношенията или даже, че руснаците са искали да убият американците по време на кацането им обратно на Земята с въпросния Союз-09.

И така, отворът е бил пробит в Космоса, но не от руски космонавти. Достъпът в руския кораб е възможен само с разрешение на руския екипаж, но да изключи непозволен достъп на американците, никой не може. Още повече, ако руският екипаж работи или спи.

По време на инцидента екипажът на МКС беше от 6 души: трима астронавти от американската НАСА, един немец от ESA, двама руски космонавти от Роскосмос. Значи, има четири варианта за случилото се с дупката:

  • американците;
  • немецът;
  • баба Яга;
  • извънземните.

За да се ориентирате в географията на МКС ще разкажем за разположението на сегментите и модулите на станцията.

Жилищният и служебен модул, където почива и руският екипаж, е далече – това е модулът "Звезда".

Модулът "Заря", който е най-близо до шлюза към останалата част на станцията, се използва като склад за гориво и въобще като склад.

На схемата руският сегмент визуално е разположен вертикално отгоре от средата на "кръста".

Центърът и долната част са НАСА отляво и отдясно са фермите на слънчевите батерии. "Союз", в който беше открита дупката, се разполага на схемата там, където е обозначен "Союз МС-05".

"Союз" се състои от три сегмента:

  • служебен, който изначално е нехерметичен;
  • спускаем апарат, на който космонавтите трябва да се връщат;
  • битов отсек, който се свързва непосредствено към станцията. И именно в този битов отсек е станала утечката.

Сам по себе си битовият отсек при връщане на Земята изгаря в плътните слоеве на атмосферата.

Отворът е бил пробит именно в този кръгообразен отсек, който се намира до стиковъчния възел при шлюза до американския сегмент на МКС.

Според Междуправителственото споразумение за космическата станция член 5 определя, че юрисдикцията на всеки от партньорите се разпространява само над техния сегмент, както и на онези лица от персонала на станцията, които се явяват техни граждани, т.е. руснаците имат юрисдикция над своя сегмент и над своите космонавти, американците над своите астронавти и своя сегмент и т.н.

След взаимните обвинения и последвалото затишие се появи още една версия, с извинение – фекална, но иначе не може да се определи, която може да е причината за "одисеята".

Както споменахме командирът на американския сегмент Ендрю Фойстел, въпреки че твърди, че неговият екипаж няма отношение към пробойната е могъл да направи отвора преднамерено, за да върне на Земята един от своите заболели колеги, или по-точно споменатата Серена Чанселър. Може да звучи невероятно, но именно най-невероятните версии обикновено са най-истинските.

И така, екипаж от 6-ма космонавти от различни националности, сред които и една жена, е много сложно нещо.

Трябва да се знае, че станцията повече прилича на свързани помежду си малки кухни и постоянното пребиваване в такова малко пространство на много хора води до остро напрежение помежду им. А тук шестима души, от които четирима не са руснаци, и сред тях една активна жена, която, както се оказва, има и емоционално-психологически проблеми, в чието състояние се усъмниха както руснаците, така и самите американци, които след като осъзнаха това се загрижиха за евакуацията на жената, но под предлога "рязко влошаване на здравето от МКС".

Ще обясним, че доставката на чуждестранните космонавти до станцията става от Русия, като за непланирана евакуация американците трябва да плащат. Но от Хюстън са им отговорили – правете каквото искате с тази жена, ние нямаме пари да я върнем.

И американците в МКС започнали да мислят. Как да я върнат без да платят – само с някакво извънредно произшествие като например пробиване на дупка не в техния сектор, и хвърляне на вината върху руснаците.

Освен това има слухове, че гордостта на американската космонавтика, така наречената космо-тоалетна се била запушила и в американския сектор летели миришещи памперси, използвани за фекалии, които няма къде да се приберат. Американците са били отлъчени от руската тоалетна, която няма този капацитет на обработка на фекалии. Сложилата се ситуация е напрегнала американците, както и Серена, която започнала да истеризира по 24 часа на денонощие, но от Хюстън не искали да платят преждевременното й връщане.

И американците взели и измислили гениален план.

Когато двамата руснаци са излезли в открития космос, в модула на руснаците, в който има отлично функционираща руска тоалетна и отгоре на всичко руски космически душ, са проникнали US-астронавтите /след запушването на тяхната тоалетна/ и са пробили една малка дупка, но чак след 7 неуспешни опита – на осмия, но така са натиснали, че са продупчили и външната нехерметична обвивка на станцията. Налягането веднага паднало до една атмосфера.

Руснаците веднага открили дупката и са я запушили със специално лепило, което може да издържи много градуси и казали на американците – никаква евакуация, стига сте ни правили дупки, оправяйте се сами с вашата дама.

От Земята руският център попита НАСА: "Вашите космонавти психически нормални ли са, кого сте ни пратили и какво правят тези хора, разхождащи се с бормашина в МКС, дупчещи стените й".

Разбира се, от Хюстън са отговорили "Не можем да ви кажем нищо, това е нашият отсек".

Ето така може да е изглаждала първата предотвратена космическа катастрофа от дупката в обшивката на МКС, направена с бормашината на американците, за да се върнат обратно на Земята и за да се отърват от своята сънародничка-истеричка, но без да плащат на руснаците, като ги изкарат тях виновни.

Р. S. На 4.10 в степта на Казахстан кацна Союз-МС-08, отделил се от МКС, с руснака Олег Артьомов и американците Ричард Арнолд и Ендрю Фойстел.

Серена Чанселър остана на орбита.

На 11 октомври се случи много тежка авария по време на изстрелването на Союз-МС-10 към МКС.

По време на старта ракетата носител аварира но за щастие от нея се отдели системата за спасяване с Алексей Овчинин и Тайлър Хейг, които останаха живи. От Роскосмос съобщиха, че полетите към МКС засега се отлагат, а намиращите се на станцията трима космонавти, в това число и Серена, биха могли да се върнат аварийно на Земята, но не е ясно каго и как.

За всичките 20 години от съществуването на МКС, Союз за първи път претърпя авария след пуска.

Одисеята продължава.

Продължение в следващия брой.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 280, Nov. 2018
Кулиси на преврата на 10-и ноември, 89
Преди 29 години, на 10 ноември 1989 г., в София станаха събития, които промениха хода на нашата история.Защо Живков пода...
    Историята не ни учи на нищо
И тази година пред икономическия форум "Валдай" Путин каза много важни неща, които засягат не само руснаците, но и всеки...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com