Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Октоподът
Приватизаторите на войната
Документация "Строго секретно"

"Кралят на наемниците" – Ерик Принц, би искал да приватизира не само армията на САЩ, но и американската външна политика. Идеята би била абсурдна, ако не беше подкрепяна от Доналд Тръмп.

Ерик Принц намира отдавна за своите идеи мистично звучащи названия – Blackwater, Xe, Academi, които са поредни преобразувания на неговата корпорация от наемници.

В момента фирмата му има по-скоро чиновническо звучене – Frontier Security Services /Гранични охранителни услуги/. Може би защото Принц се опитва да обедини своята частна дейност с функциите на американските федерални учреждения. Има нова мисия – да замести държавата в местата, където е по-изгодно да се изпрати наемник вместо войник. Там, където изветрелите идеали на американската външна политика ще се заместват от нови имперски забежки.

В началото на своята кариера Принц се занимаваше с логистика за американските войски извън САЩ. Имаше зад гърба си някакъв опит в тюлените – Navy Seals, но никога не беше участвал в сражения или война с противника. Но митовете около "тюлените" отвориха вратите в бизнеса.

Армията напусна през 1996 г. и се зае с изграждането на носещи големи печалби армии от наемници и с услуги за Пентагона. След атаките на 11 септември 2001 г. неговата фирма Blackwater получи няколко добри контракта за логистика, зае се и с охраната на американските посолства и на войниците, воюващи срещу терористите – истински и измислени, по целия свят.

Бързо се оказа, че Blackwater не е само логистика в Афганистан, но и секретни мисии за ЦРУ, разузнаване с дронове и балони, информация за Ал Кайда и Пакистан, сътрудничество с афганските нарковождове, обучение и други подобни занятия.

След опита в Афганистан Blackwater се пренесе на военното поле в Ирак. Хората на Принц там охраняват огромния посолски бункер на САЩ – най-голямото посолство в света. Справяха се толкова добре, че когато около Blackwater изгърмяха няколко скандала от главата на Принц не падна и косъм.

Но растящият мащаб на дейността на наемниците стана причина за нови проблеми. През 2007 г. конвой на Blackwater беше спрян на задръстена улица в Багдад. Наемниците, считайки, че са попаднали в засада, откриха огън към тълпата – убиха 17 и раниха десетки иракчани.

Скандалът стигна и до Вашингтон. Сенаторът Хилъри Клинтън подкрепи предложението, което забранява на Държавния департамент да ангажира наемници за охрана на посолствата по света. Това принуди Принц да спре дейността си в САЩ поне временно.

Изнесе се в Обединените арабски емирства, където продължи да развива наемническа кариера. Създаде там 800-членна частна армия, предимно от бивши колумбийски войници, чиято задача е защитата на нефтените залежи, както и охраната на местните шейхове.

Хора на Принц охраняват и нефтени залежи в окупираните все още райони от терористите в севера и юга на Сирия.

Докато Принц се беше изнесъл в ОАЕ американските власти се заинтересуваха от неговия бизнес. Оказа се, че фирмите му нарушават законите за огнестрелното оръжие, участват без разрешение в обучението на войници в Судан, правят снайперистки тренировки за полицията в Тайван и изградиха представителства в... Китай.

Президентството на Барак Обама беше за Принц успешно предимно в Азия и Африка, но истинската му цел беше възстановяването на позициите в САЩ. Сега това се осъществява благодарение на Доналд Тръмп.

Принц подкрепи Тръмп и неговата визия на ролята на САЩ в света преди всичко със своите пари, с което си спечели ненавистта на Хилъри Клинтън. Принц беше и един от активните интернетни противници на Хилъри, като публикуваше клюки за сексуалните скандали в кампанията на Хилъри.

Интересно е, че Принц е религиозен човек, неговото семейство е реформаторско, но той минава на католицизъм след смъртта на първата си жена. Приятел е със Стийв Бенън, който уговаряше Принц да участва в изборите за Сената. Бенън вижда в Принц един от бъдещите лидери на Републиканската партия, като алтернатива на сегашното й ръководство.

Засега Принц предпочита да развива бизнеса си под закрилата на Тръмп. Има в сегашната администрация силен съюзник – неговата сестра Бетси Де Вос е министър на образованието и Тръмп й позволява да приватизира каквото поиска.

Принц би искал да направи същото, т.е. да приватизира американската външна политика, специалните служби и военните интервенции. Същото иска и Тръмп, който се страхува от спецслужбите повече, отколкото от Китай или Русия. Живеейки в страх от собствената администрация, Тръмп намира естествен съюзник в лицето на Принц, който през 2016 г. предложи на Белия дом изграждането на шпионска мрежа, действаща за президента извън ЦРУ и Държавния департамент.

Така приватизирането на държавата САЩ започна тихо и незабелязано. След това Принц предложи САЩ да изтеглят войските си от Афганистан и да изпратят там негови наемници от Blackwater. Сега Принц предлага назначаване на американски вицекрал на Афганистан, който ще координира на място както дейността на американските наемници, така и на дипломатите.

Принц е прав за Афганистан. Ситуацията там става все по-тежка за американците, талибаните контролират все повече територии. Властите на Афганистан воюват с вътрешната опозиция при все по-малка външна помощ. Налице са преговори с талибаните, но в тях не всички са заинтересувани. Режимът в Кабул няма сили да приключи конфликта, започнат от интервенцията на САЩ и НАТО. Тръмп говори за някаква корекция, ако не иска да загуби войната. Принц му подсказва, че Пентагона не се справя в Афганистан и е време за съкращаване на разходите. Ако идеята на Принц за приватизиране на Афганистан стане официална политика на САЩ последиците на тази наемническа революция ще бъдат глобални и приватизирането на войната и дипломацията ще донесе тектонични промени за позицията на САЩ в света към по-лошо, т.е. САЩ не могат да се справят и започват да плащат на наемници да вършат мръсната работа.

От друга страна Тръмп и Принц твърдят, че евентуалното приватизиране на войната ще запълни дупката, която се появи в актуалната слаба позиция на САЩ, като "лидер на свободния свят". Но наемниците, особено в изпълнението на Принц, са последните хора, които могат да бъдат инструмент на лидерство.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 281, Dec. 2018
За значението на космическата тоалетна /2/
Одисеята на последния екипаж на Международната космическа станция продължава.Ще ви припомним накратко предисторията, за ...
    Средните и малки ракети – ново ядрено равнище
Решението на Доналд Тръмп да излезе от Договора за съкращение на ракетите със средна и малка далечина /ДРСМД/ придвижи т...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com