Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

100-мегатонното ядрено торпедо "Посейдон"

Едно от най-страшните оръжия на Русия е подводното ядрено торпедо или безпилотна подводница с ядрени торпеда от 100 мегатона "Посейдон" /преди това "Статус-6"/, което ще е на въоръжение до 2022 г. с около 34-36 бройки.

"Посейдон" може да развива спринтьорска скорост до 200 км/ч., благодарение на течно-металния топлоносител, т.е. може спокойно да избяга на всички известни противоторпеда.

"Посейдон" не е оръжие, а "трансформер".

Американското торпедо МК-48 има скорост само 55 възела. В това отношение "Посейдон" прилича на руското високоскоростно торпедо "Шквал", което се движи в кавитационен балон. Но "Шквал" и МК-48 са тактически оръжия, а "Посейдон" е стратегическо ядрено оръжие, което при скорост 110 възела ще преодолее разстоянието от 6400 км от Мурманск до Ню Йорк за 36 часа.

Вероятно то е съставна част и от автоматичната система "Периметър" /"Мъртва ръка"/, която беше създадена по съветско време и беше предназначена за нанасяне на ответен удар, ако съветското ръководство бъде елиминирано в резултат на американско нападение.

"Посейдон" се свързва с най-голямите руски подводници "Белгород", "Оренбург" и "Подмосковие.

Според някои данни те ще носят автономна дълбоководна станция АС-12, /АС-31/ "Лошарик". На нея ще се превозват и поставят на морското дъно "автономни атомни подводни модули", предназначени за зареждането на необитаеми подводни апарати, в това число и за военни цели. Подводницата ще осигури разполагането на глобална система за контрол на подводната обстановка, която военните строят на дъното на арктическите морета.

"Лошарик" ще бъде вероятно и носител на най-страшното подводно оръжие "Посейдон". Според данни на разузнаването на САЩ това е станало на 27 ноември 2016 г., като торпедото "Посейдон" е било изстреляно от специалната подводница Б-90-Саров.

"Посейдон" достига скорост до 200 км/ч. на дълбочина до 1000 метра. Обхватът е 10 000 км, а размерът на бойната част е 6,5 метра. Там може да се разположи термоядрен заряд с мощност от 100 мегатона. Взривен до крайбрежието на САЩ той ще предизвика гигантска цунами, която ще унищожи крайбрежните щати заедно с военните бази, летища и военни заводи до дълбочина 500 км.

Бойната глава има кобалтова секция, която унищожава територия с размери 1 700 300 км, т.е. цялата територия на САЩ ще бъде унищожена.

Оръжието беше наречено "революционно", тъй като на Запад въобще не са се приближили даже до идеята му. Но още през 2015 г. се появи "изтичане", че новото оръжие може да гарантира унищожението на САЩ и да произведе разрушения, които превъзхождат атака с няколко междуконтинентални балистични ракети.

Ядреният реактор на "Посейдон" има мощност 8 МВт, който осигурява практически неограничена далечина на хода, т.е. разстоянието между Европа и САЩ не е проблем, намален е и шумът. Апаратът може да се открие само с най-чувствителните сонари на разстояние не повече от 2-3 км, т.е. "Посейдон" издава по-малко шум от най-тихата подводница в света от клас "Варшавянка".

Използването на "Посейдон" може да е различно – и като ядрено оръжие, и като оръжие на гарантираното сдържане. Във втория случай може да легне на дъното и да очаква сигнала на взривяване на бойната част, която се предава по свръх дълговълнов канал, тъй като свръх дългите вълни проникват във водата.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 288, August 2019
Революцията с новото ядрено гориво – MOX /mixed oxide fuel/
Светът е на прага на нова енергийна революция. Фактически на планетата вече започна революцията на така наречената шеста...
    Основната цел е Хузестан и нефтеният коридор до Каспийско море
Един поглед върху публикувана тук карта е достатъчен, за да се разбере основната причина за евентуалната война на САЩ и ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com