Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Имаше ли атака срещу "Лошарик" и "Посейдон" в Баренцово море
09.2019

Информацията за трагедията на суперсекретната дълбоководна руска подводница "Лошарик" с обозначението АС-12/АС-31 започна да се появява в различни минимални версии на 1, 2 и 3 юли. В началото беше съобщено, че е имало авария в Северния флот в Баренцово море в териториални води на Русия на дълбоководния апарат "Лошарик", който заедно с големите подводници "Белгород" и "Оренбург" най-вероятно обслужва най-новото руско оръжие, т.е. гигантското подводно торпедо "Посейдон", като само едно торпедо е достатъчно да унищожи половината САЩ с цунами и земетресения. "Посейдон" е покрит с безпрецедентна тайна, както и самата подводница "Лошарик" – /АС-12/.

"Лошарик" е с водоизместимост 2000 тона и с дължина 70 метра и може да се потопява на невъобразимата дълбочина от 6000 метра. Тази подводница е уникална във всяко отношение. Има конструкция, която се състои от седем отсека, всеки във формата на сфера /шар – на руски, оттук и Лошарик/. Най-вероятно всичките отсеци са от титан.

И така, на 1 юли 2019 г. на руската суперсекретна подводница "Лошарик" АС-12 е имало авария. От началото информацията беше противоречива и оскъдна – такава остава и до днес. Не можеше да се разбере на коя подводница всъщност е имало авария и са загинали 14 души от екипажа – на "Лошарик" или на някоя от носещите я огромни подводници "Оренбург", която беше показана на началната схема, "Белгород" или "Подмосковие". Не беше ясно /така е и до днес/, с какво се е занимавал екипажът на "Лошарик" – дали с картографиране на дъното на Баренцово море, с унищожение на акустични станции, които САЩ и НАТО са инсталирали в огромно количество в района или с някакъв уникален експеримент. Защо?

Въпросите започнаха, когато беше съобщена официалната версия, че на борда на "Лошарик" е имало подводен пожар и са загинали 14 души от екипажа, които в онзи ден са били най-висококласни старши офицери с най-голям опит. От 14-те загинали висши подводничари седмина са капитани първи ранг и двама "герой на Русия", 4-5 души са останали живи, сред които и един цивилен, който е бил избутан от отсека в който се е появил пожара навън в друг отсек и е бил спасен. Тези жертви са огромна загуба за отбранителния потенциал на Русия и според спецификата на тези функции може да се сравнят само със загубата на цял отряд космонавти. Даже повече, тъй като работата на подводничарите е по-сложна от тази на космонавтите.

Когато на 2 юли по руската телевизия беше показана срещата на Путин с министъра на отбраната Шойгу, тези подробности още не бяха известни, а само заповедта на Путин към Шойгу да замине на място и да бъдат изяснени причините на аварията. След това беше съобщено, че вероятно пожарът е избухнал в акумулаторния отсек на "Лошарик" от йонно-литиева батерия.

Погребението на загиналите беше закрито. Шойгу съобщи, че те са извършили истински подвиг и са успели да предотвратят "планетарна катастрофа". А това можеше да означава само едно нещо – че на борда на "Лошарик" или на "Белгород" е имало поне едно от споменатите суперторпеда "Посейдон", и че срещу "тях и "Посейдон" е могло да има и диверсия отвън – например атака, или отвътре – например саботаж. Така или иначе, при фатално стечение на обстоятелствата, ако е имало "Посейдон", при взрив той щеше да унищожи не само Колския полуостров, но и цяла Европа и Русия. Наистина планетарна катастрофа.

Ще припомня, че срещу "Курск" през 2000 г. най-вероятно имаше атака на американската или британска подводница в момент, когато на борда му е било изпробвано супербързото торпедо "Шквал".

Тогава "Шквал", сега "Посейдон". Почти по един и същ начин.

Почти сигурно е, че на "Лошарик" било тествано някакво суперсекретно оборудване, иначе какво ще правят на него няколко капитани първи ранг и герои на Русия. Или пък е имало операция срещу някакъв секретен подводен обект на САЩ или някой обект на САЩ е извършил атака срещу "Лошарик" и "Посейдон", която можеше да доведе до началото на Третата световна ядрена война. Защо?

Логичният извод е, че, ако това е било предварително подготвена диверсия от хора, които са знаели или какво ще се тества на тази подводница в присъствието на 7 капитани, или е било външна атака срещу "Лошарик" и "Посейдон" от враг, който е знаел кога, какво и от кого ще се тества на 1 юли в Баренцово море в териториални води на Русия, или това да е била автономна авария, причинена от пожар на йонно-литиева батерия в акумулаторния отсек.

Каква беше официалната версия?

Според доклада на Министерството на отбраната ядрената дълбоководна станция по проект 10831 АС-31 "Лошарик" е участвала в батиметрични измервания Впоследствие военните, позовавайки се на секретност, отказаха да разкрият подробностите за инцидента и специфичното съдържание на задачите, решавани от дълбоководните изследователски апарати.

Какво е ясно?

Ясно е, че "Лошарик" е предназначен за извършване на операции на морското дъно на дълбочина шест километра, включително осветлението на околната среда, манипулиране с различни външни продукти, инсталиране на различни сензори, рязане или прослушване на подводни кабели и накрая, общо разузнаване. За да изпълнява подобни задачи, дълбоководният апарат е снабден с манипулационен комплекс, система за повдигане, хидроакустична станция, оптична система и малки (необитаеми) дронове.

Корпусът на "Лошарик" крие седем титанови сферични отделения, относително независими едно от друго, свързани чрез преходи. В опашните отделения най-вероятно се намира атомна установка.

Общата дължина на подводницата – 69 метра, ширината – 7 метра, скоростта на подводния ход – 30 възела. Автономността на плуването – в зависимост от задачите, които трябва да бъдат решени е от няколко дни до няколко месеца. Общото пространство вътре в седемте сфери, за екипаж от 25 души, и оборудването, с около хиляда кубически метра.

За далечните или дългосрочни мисии "Лошарик" е необходим превозвач – друга по-голяма подводница, но и самият той, като малка подводница, може да се движи самостоятелно.

И така, какво можеше да направи "Лошарик" на 1 юли в руските териториални води край бреговете на полуостров Кола?

На първо място, ще припомним, че през септември 2012 г. именно "Лошарик", воден от подводницата "Оренбург", като част от експедицията до Северния полюс, извлече образци от дъното на повече от два километра, които по-късно бяха използвани от Москва като доказателство за принадлежността на хребетите Ломоносов и Менделеев към руската част на континенталния шелф.

Общата площ на подводните зони, считани от Русия за продължение на собствения й континентален шелф (естествената част на континента) е около 1,2 милиона квадратни километра. Запасите от въглеводороди под разширения континентален шелф възлизат на пет милиарда тона условно гориво, или 12 процента от световните запаси от нефт.

Тъй като последните работи на "Лошарик" в Баренцово море се водеха в непосредствена близост до полуостров Кола на дълбочина не повече от 300 метра, е съмнително, че материали, извлечени от такъв участък, биха могли да бъдат полезни за обосноваване на териториалните претенции на Русия.

Тук имаше и друг важен момент.

През юни Росморпорт – Мурманск извърши разтоварване на плаващата китайска сонда Nan Hai 8, разположена на специализиран док – кораб Red Zed I. Очаква се китайското оборудване да бъде използвано за разработването на газовото находище Русановско в Карско море, където са открити над 390 милиарда кубически метра газ. Като се има предвид интереса на Китай към Арктика и нуждата на Русия от технологична модернизация и финансови ресурси, не може да се изключи сътрудничество между Москва и Пекин, в тази област. Но все пак този сценарий е малко вероятен.

И отново стигаме до варианта с новото руско подводно торпедо "Посейдон".

Факт е, че третият превозвач на "Лошарик", ядрената подводница "Белогрод", трябва да бъде първата, получила шест "Посейдон"-а. Пускането на "Белгород" на вода беше през тази година. Подводницата е в състояние да се спуска на дълбочина над 500 метра и да достига скорост над 30 възела, а съвместните й тестове с "Посейдон" трябваше да се проведат това лято.

Както неведнъж писахме, едно от най-страшните оръжия на Русия е новото подводно ядрено торпедо или безпилотна подводница с ядрени торпеда от 100 мегатона "Посейдон" /досега "Статус-6"/.

"Посейдон" може да развива спринтьорска скорост до 200 км/ч., благодарение на течно-металния топлоносител, т.е. може спокойно да избяга на всички известни противоторпеда.

В това отношение "Посейдон" прилича на руското високоскоростно торпедо "Шквал", което се движи в кавитационен балон. Но "Шквал" е тактическо оръжие, а "Посейдон" е стратегическо ядрено оръжие, което при скорост 110 възела ще преодолее разстоянието от 6400 км от Мурманск до Ню Йорк за 36 часа.

Вероятно то е съставна част и от автоматичната система "Периметър" /Мъртва ръка/, която беше създадена по съветско време и беше предназначена за нанасяне на ответен удар, ако съветското ръководство бъде елиминирано в резултат на американско нападение.

И от началото "Посейдон" се свързва с големите руски подводници "Белгород", "Оренбург" и "Подмосковие" и с "Лошарик", който ще превозва и поставя на моското дъно "автономни атомни подводни модули", предназначени за зареждането на необитаеми подводни апарати, в това число и за военни цели. "Лошарик" ще осигури разполагането на глобална система за контрол на подводната обстановка, която военните строят на дъното на арктическите морета.

Обхватът на "Посейдон" е 10 000 км, а размерът на бойната част е 6,5 метра. Там може да се разположи термоядрен заряд с мощност от 100 мегатона. Взривен до крайбрежието на САЩ той ще предизвика гигантска цунами, която ще унищожи крайбрежните щати заедно с военните бази, летища и военни заводи до дълбочина 500 км.

Бойната глава има кобалтова секция, която унищожава територия с размери 1 700 300 км, т.е. цялата територия на САЩ ще бъде унищожена.

Оръжието беше наречено "революционно", тъй като на Запад въобще не са се приближили даже до идеята му. През 2015 г. се появи "изтичане", че новото оръжие може да гарантира унищожението на САЩ и да произведе разрушения, които превъзхождат атака с няколко междуконтинентални балистични ракети.

Ядреният реактор на "Посейдон" има мощност 8 Мвт, който осигурява практически неограничена далечина на хода, т.е. разстоянието между Европа и САЩ не е проблем, намален е и шумът. Апаратът може да се открие само с най-чувствителните сонари на разстояние не повече от 2-3 км, т.е. "Посейдон" издава по-малко шум от най-тихата подводница в света от клас "Варшавянка".

Използването на "Посейдон" може да е различно – и като ядрено оръжие, и като оръжие на гарантираното сдържане. Във втория случай може да легне на дъното и да очаква сигнала на взривяване на бойната част, която се предава по свръх дълговълнов канал, тъй като свръх дългите вълни проникват във водата.

Ако "Лошарик", "Белгород" и "Посейдон" са свързани, тогава в събитията в Баренцово море е разработвано взаимодействието на различни оръжейни системи, демонстрация на работата на такива системи, подготовката за такива работи или последици от неуспешни тестове на прототип.

Възможно е "Лошарик" наистина, както съобщава Министерството на отбраната, да е участвал в провеждане на батиметрични измервания на дъното и на релефа. В случая обаче не е ясно защо е трябвало да се направи това в непосредствена близост до полуостров Кола на няколко десетки километра от границата с Норвегия. Батиметрията на морето там е прекрасно известна на руснаците. А самото използване на "Лошарик" за хидрографски работи на дълбочина до 300 метра изглежда и неефективно.

По този начин, използването на AS-31 "Лошарик" за хидрографски цели край бреговете на полуостров Кола, вероятно би могло да има смисъл само като упражнения, тестване на оборудването или разработване на технологии.

Четвъртата версия за "Лошарик" е разработването на методи за транспортиране и използване на продукти, предназначени за поставяне на морското дъно. Такива устройства, в зависимост от местоназначението им, могат да бъдат използвани например за отклоняване на чужди подводници и американската система за подводнически подводници SOSUS (Sоund Surveillance System), разположен на условната линия, свързваща Гренландия и Британските острови, докато руските подводници напускат полуостров Кола и отиват в Северния Атлантически океан, слушайки звуковите сигнали на чужди подводници или чуждестранни военни комуникационни кабели на същото SOSUS.

Този сценарий на използването на "Лошарик" на Запад се счита за вероятен.

Но според нас не е. Причината е, че утвърденият океанографски научно-изследователски кораб "Янтар", носител на обитаеми неядрени автономни дълбоководни апарати "Рус" и "Консул" (и двата с дълбочина до около шест километра), са използвани за горните цели.

И накрая, петият сценарий за употребата на "Лошарик" включва тестване на елементи от руската позиционна система за подводно наблюдение "Хармония", аналог на SOSUS, която се формира от специални подводни роботизирани системи, излизащи от подводницата и разполагащи на морското дъно автономни дънни станции (ADS).

"Белгород" ще е превозно средство и за DSB.

Центърът за контрол на "Хармония" се намира в Белуша Губа (Нова Земя), докато тренировъчната площадка за АДС е разположена в залива Околна (Североморск), недалеч от предполагаемото местоположение на "Лошарик".

Без "Хармония" руснаците не могат да следят и идентифицират чуждите подводници в собствените си води.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 289, Sept. 2019
Липсващата дума в кризата в Иран е... нефт
Винаги е нефтът. И е зад кулисите на онова, което правят Тръмп, Помпео, Нетаняху, бин Салман...Вярно е, че САЩ вече не р...
    Ролята на авиобаза "Принц Султан" в агресията срещу Иран
Тревожната тенденция към изостряне на оперативно-стратегическата ситуация в района на Персийския залив, се подклажда от ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com