Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

С 400 милиарда долара Иран и Китай се разправят нефтодолара

Китай потвърди плановете да инвестира 400 милиарда долара в иранската икономика, но в китайски юани. Това е краят на нефтодолара на САЩ, върху който от 1973 г. се градеше финансовата мощ на САЩ и така нареченият глобализъм.

Такава сделка съвременният свят не помни. И в обозримо бъдеще едва ли ще има нещо подобно.

Потокът от юани ще отиде главно в иранския нефтен и газов сектор, където Китай ще инвестира 280 милиарда долара за пет години. Още 120 милиарда долара ще бъдат инвестирани в развитието на транспортната инфраструктура. Най-важното обаче е, че разплащанията ще се извършват в национални валути на двете страни. Доларът ще е елиминиран.

По този начин цялостният енергиен пейзаж на планетата ще се промени, ако се вземе предвид, че Китай е основен клиент и на Саудитска Арабия, и че и с нея се разчита в юани.

Иран и Китай актуализираха 25-годишното споразумение, подписано през 2016 г. по време на визитата на иранския министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф в Пекин в края на август.

Сделката е "значителна промяна в световния баланс на нефтения и газовия сектор" и е "сеизмично изместване в глобалния въглеводороден сектор", в който щатските долари няма да участват.

В рамките на сделката Китай ще инвестира 280 милиарда долара в развитието на иранския нефтен, газов и нефтохимичен сектор. Тази сума може да бъде включена в първия петгодишен период, като допълнителни суми ще се включват във всеки следващ петгодишен период. Още 120 милиарда долара ще бъдат инвестирани в модернизиране на транспортната и производствената инфраструктура на Иран. Общо – 400 милиарда. Такова нещо не е имало досега в световната енергетика.

Китай ще участва в Иран в три ключови енергийни проекта – 11-та фаза на свръх-гигантското находище Южен Парс, нефтените находища Западен Карун и експортният терминал Яск.

Държавната китайска национална петролна корпорация (CNPC) притежава 80% дял във Фаза 11, след като френският Total напусна Иран през август 2018 г. заради санкциите на САЩ.

Китай увеличи производството на иранските нефтени находища в Западен Карун, включително Северен Азадеган, управляван от CNPC, и в Ядауран, управляван от друга компания – Sinopec, с допълнителни 500 000 барела на ден до края на 2020 г.

Участието на Китай в изграждането на производствената инфраструктура на Иран ще бъде съобразено с нейната гигантска инициатива "Един пояс, един път".

Най-големият транспортен проект на Пекин в Иран е за 1,5 милиарда долара за електрифициране на железопътна линия от Техеран до Машхад, която е дълга 926 километра. Предвижда се също така да се изгради линия от високоскоростни влакове Техеран – Ком – Исфахан и да се разшири тази модернизирана мрежа на северозапад през Табриз.

Железопътната линия е част от 2300-километровия "Нов път на коприната", който свързва Урумчи в богатата на ресурси провинция Китай – Синдзян, с Техеран, през Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан по пътя към Европа през Турция.

Тебриз, в който се редица ключови петролни, газови и нефтохимически и други промишлени съоръжения, както и отправната точка за газопровода Табриз - Анкара, ще бъде повратна точка по маршрута.

Споразумението включва клауза, позволяваща на поне една руска компания да участва в проекти заедно с китайски оператори.

Русия, от своя страна, подготвя подобно всеобхватно споразумение с Иран. През юни двете страни подписаха дузина споразумения за сътрудничество, обхващащи енергетиката, железниците, селското стопанство, фармацевтиката и туризма.

Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, което ще усложнява по-нататъшните санкции от страна на САЩ или друг противник срещу Иран.

Китайските фирми ще имат приоритет във всички нефтохимически проекти в Иран, включително осигуряването на технологиите, системите, технологичните компоненти и персоналът, необходими за завършването на такива проекти.

Споразумението ще включва до 5000 китайски военни по сигурността в Иран, за защита на китайските проекти. Ще има и допълнителен персонал и материали за защита на транзита на нефт, газ и нефтохимикали от Иран до Китай. "Персоналът ще бъде разположен където е необходимо, включително в Персийския залив".

Китай ще може да плаща и с валути, които е получил от бизнеса в Африка и в страните от бившия Съветски съюз (ОНД), в допълнение към използването на юани. Това означава, че щатските долари няма да участват в "сделката на ХХІ век".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 290, October 2019
50 години контрареволюции. Кой и кога съчини "българската следа" /4/
Въвличането на България в "стрелбата по Йоан Павел ІІ" беше една от най-големите атаки срещу НРБ, СССР и социалистическа...
    Светът е в най-опасната криза на ядрения век
Ракетно-ядрената тема отново е най-важна и ще бъде такава в обозримо бъдеще.На 18 август на изпитателния полигон на остр...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com