Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Атаката на САЩ и Израел срещу Aramco
Сирия ще използва С-300 и С-400 срещу F-35
Анализ на "Строго секретно"

Динамиката на събитията в Близкия Изток след 10 септември беше огромна.

Трябваше да следим едновременно няколко фронта и да намираме свързващите ги точки.

И както в миналото, след всяка своя провокация, САЩ и Израел намират веднага "виновника", който, както обикновено, сочи обратно към тях.

Така беше и сега, като разликата с предишни такива взривни моменти този път е, че светът след 10 септември е наистина на косъм от Трета световна война. И в момента, в който четете тези редове тя може да е започнала.

Всъщност, ако е започнала, няма да четете тези редове.

И така, какво се случи след 10 септември 2019 г.

На голямата картина сме се спирали в просторни анализи /и в този брой, виж стр. 11-15/. Заради това тук ще се спрем на най-важната извадка от нея за споменатия период.

На 17 септември в Израел трябваше да се проведат избори, които да решат съдбата на Нетаняху /Милейковски/, който в тяхното навечерие в течение на една седмица нанесе "изпреварващи атаки" срещу Ирак, Сирия и Ливан за "самозащита". Това е позволено само на Израел. Другите нямат такова право. Но този път Хезбула от Ливан отговори и нанесе сериозни щети на израелските части.

По същото време заместник-секретарят на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че хаосът във Венецуела, Либия, Донбас, Близкия Изток не е достатъчен и призова към изграждане на американски бази в Тихия океан, който определи като "приоритетен театър", т.е. срещу Китай. Това се съпровожда от подклаждане на "революцията на чадърите" в Хонг Конг, търговската и митническа война срещу Пекин, като даже Международният Валутен фонд предупреди, че тя може да премине в гореща война.

САЩ са на ръба на катастрофата с дълг от 240 трилиона долара. А Близкият Изток е такъв район, че температурата само за един ден може да се покачи от топла до гореща и само една нова провокация на Израел може да доведе до ядрен Армагедон.

При подобен тайминг или затваряне на Ормузкия пролив барелът нефт може да скочи от сегашните 60 до 200 долара, но този път със съществената разлика, че през последните години Китай стана основен клиент на Саудитска Арабия и че току-що беше съобщено, че ще инвестира над 400 милиарда долара в нефта и газа на Иран. От своя страна Тръмп съобщи, че САЩ вече са самодостатъчни при нефта и газа, че са най-голям техен износител и че вече не се нуждаят от нефта и газа на Близкия Изток, но тъй като там имат съюзници са готови да им помогнат.

По-просто казано, скокът на цените на нефта ще спре срива на нефтодолара в глобален мащаб, ще донесе нови проблеми на Китай, по-високите цени ще върнат рентабилността на добива на шистовия нефт и газ в САЩ, ще продължат атаките на САЩ срещу Русия със Северен поток – 2 и Турски поток – 2, със санкциите, хибридната война и медийните ескалации, за да прикрият провала на политиката на Тръмп – Болтън по цялата линия КНДР, Китай, Афганистан, Индия, Пакистан, Украйна, Централна Европа, Венецуела, Латинска Америка.

Реално САЩ, Англия и Израел сами са в огромна международна изолация и под бумеранга на собствените санкции.

Така стигаме до детайлите на периода след 10 септември...

На 10 септември Тръмп уволни държавния секретар Джон Болтън, най-големият ционист и войнофил в администрацията. Някои анализатори си отдъхнаха. Нищо подобно. Болтън си свърши работата. Като бивш чиновник в ООН задачата му беше да развали всички договори, които все още действаха в разоръжаването между САЩ и Русия и да подпали всички потенциални конфликти в Азия, Близкия Изток, Европа и Латинска Америка. Свърши си работата и чак тогава на негово място Тръмп назначи и. д. Чарлз Куперман, който още през 80-те години беше казал, че САЩ биха могли да спечелят ядрена война със СССР, и че ще загинат само 20 милиона, а не 150.

На 12 септември Нетаняху пристигна с визита в Сочи, където обаче трябваше да чака Путин 3 часа в чакалнята, докато министърът на отбраната Шойгу му обясни "някои неща". След тази среща от израелска страна се появиха рецензии, че това е нов етап в двустранните отношения. Нищо подобно. Самото присъствие на Шойгу означаваше само едно нещо – край на провокациите на Тел Авив спрямо Сирия, никакви атаки повече няма да бъдат толерирани, ще действат не само С-300, но и с 400.

С една дума – визитата на Нетаняху в Сочи беше за него пълен провал. Едва ли Нетаняху разбира какво го очаква от руска страна, която нищо не забравя. Да не говорим за Ким Чен Ун, персите, китайците. Още повече че Нетаняху е първи кандидат за новия Нюрнберг 2.

През нощта на 13 и 14 септември дойде и атаката срещу най-големия нефтопреработващ комбинат в света – Арамко, в Саудитска Арабия. С удари с ракети и безпилотници от строя са извадени 50 процента от дневния нефтодобив на Саудитска Арабия – 5,7 млн. барела. Отстраняването на последиците ще заеме седмици или месеци.

Цените на нефта запълзяха нагоре. Тръмп съобщи, че това не го засяга и ще използва стратегическите нефтени запаси на САЩ.

Хуситите в Йемен поеха отговорността, в което никой не повярва. По същия начин и чалматият Осама бин Ладен пое отговорността за унищожението на 11 септември 2001 г. на Световния търговски център от една пещера в Афганистан.

За атаката срещу Арамко има само три реални възможности – или от американска база в Ирак, или от американски кораби в Персийския залив, или с F-35 или F-15 на Израел.

Въпреки това не закъсня и дежурното обвинение на САЩ и Израел – "Иран направи това".

Иран отрече. Всъщност той е последната държава, която е заинтересована в такава атака, защото печели политическата война заедно с Русия и Китай. По-късно космическите снимки показаха, че ракетите са изстреляни от границата на Ирак и Кувейт.

САЩ и Израел, имат F-35, който е програмиран за удари именно на такива съоръжения, като Арамко.

Както споменах, в момента в който пиша тези редове, голямата война още не е започнала, а в който вие ги четете вече може да е започнала.

По-точно, ако е започнала, няма да ги четете.

Красимир Иванджийски


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 290, October 2019
Как мафията унищожи София, един от най-древните градове на Европа
През 2015 г., като първи в България и Европа, разкрихме и описахме екокатастрофа на София и на други български градове, ...
    Геополитиката е по-важна от парите
Най-важната тема на последните години е коренната промяна на съдържанието на глобалната геополитика, дължаща се на поява...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com