Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кабинет по медицина
Как да живеем поне 200 години /3/
Продължение от предишния брой
Документация "Строго секретно"

Съвременният човек живее средно 60-80 години. Струва му се, че едва е започнал, и тръгва към вечния покой. Някак си е обидно, но още древните българи са считали, че умирайки на 70 години, човекът умира в детството си, а те самите, по предания, са живели повече от 200 години.

С това, че здравословният начин на живот е нещо добро, никой не спори, но за много хора това е "скучно занимание" и те предпочитат да боледуват, стареят и умират, само и само да не се напрягат.

Нека да си представим , че процесът на осъзнатото дълголетие е също спорт.

Доживявате до 80 години - можете да се поздравите с първия си личен рекорд. Годините на специалните тренировки не са отишли напразно. Вие се чувствате млад, бодър, пълен с енергия и със сили. И отново ежедневни несложни тренировки, които са станали част от вашия живот.

Ето и 90-те - възраст, която се счита за старческа, но вие, както и преди сте с добра памет, зрение, слух, млада еластична кожа, подвижни стави, силни мускули, стройна фигура.

И ето, идва шегата, че е тежко да се преживеят само първите 100 години, но това не е шега, а реалност, защото за разлика от другите столетници, които във всеки момент са готови за смъртта, вие сте прекрасно подготвен за живота.

Спортът е преди всичко тренировки, но какво да тренираме в дадения случай?

В процеса на стареене резервните възможности на всички наши органи и системи се топят с всяка изминала година. Ето и отговорът - не искаш да старееш, тренирай резервите. Да тренираш означава регулярно да ги използваш, а те се използват на първо място тогава, когато нещо не достига. На организма може да не достигат храна, вода, кислород, информация. Тяхното съзнателно изкуствено ограничение стимулира използването на резервните възможности, т.е. тяхната тренировка. Ще кръстим този процес резерв-тренинг и ще видим какви упражнения могат да се използват за тази цел.

В предишния брой се спряхме на първите две упражнения.

Тук продължаваме с някои нови упражнения.

* * *

Упражнение 5 - мускулен тренинг

Функцията на мускулните клетки е една - свиване. При неговото отсъствие мускулното влакно отслабва и намалява по обем - започва процесът на атрофия. Мускулите представляват основната част от теглото на нашето тяло и ако искате да ги съхраните, моля бъдете добри и напрягайте всяка група. Ходете, бягайте, плувайте, танцувайте, занимавайте се на тренажори - изобщо каквото ви харесва, но само се движете. Можете да се движите повече или по-малко, но определен минимален обем движение, при който ще бъде напрегнат всеки мускул, трябва да се изпълнява редовно. Това е основа за стабилността не само на опорно-двигателната система, но и на всички свързани с нея системи, т.е. практически на целия организъм. С помощта на треньор разработете индивидуален комплекс упражнения, съответстващ на вашите физически възможности и не отстъпвайте от него цял живот.

Упражнение 6 - терморегулационен тренинг

Постоянната температура на тялото се осигурява от два едновременни процеса: произвеждане на топлина и топлоотдаване. Тренирането на механизма на терморегулация на организма може да се извършва изменяйки изкуствено температурата на околната среда. При понижаване на температурата (студова стимулация) се усилва процесът на производство и се намалява процесът на топлоотдаване. При повишаване на температурата (топлинна стимулация) - обратно. Методите на студовата стимулация са: носене на леко облекло, въздушни бани, измиване на лицето и краката със студена вода, обливане със студена вода, студен душ, студена вана, ходене бос, зимно плуване, криотерапия и др. Методите на топлинна стимулация са: баня (руска, турска, финландска), горещ душ, гореща вана, слънчеви бани, горещи обливания, зариване в горещ пясък, къпане в термални води и др. По-твърдите методи са основани на смяната на температурата: контрастен душ, студен басейн след банята и други подобни. Пример - жителите на известния център на дълголетници - долината Хундза - се къпят в ледената вода даже при минус 15 градуса студ, жените на 40 години изглеждат като девойки, на 60 - запазват стройността и изяществото на фигурата, а на 65 - още раждат деца.

Упражнение 7 - интелектуален тренинг

Работата на голяма част от нашия мозък не е подвластна на волята, но има част, която можем и трябва да тренираме. Това е кората на главния мозък, на която дължим своя интелект. Милиарди нервни клетки, функциите на които са да обработват и съхраняват информация, трябва да бъдат регулярно натоварени с работа. В организма твърдо се спазва правилото "който не работи, не трябва да яде". Неработещата част преминава на гладен режим - достъпът на кръвта намалява и тази част престава да получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Постепенно започва процес на атрофия. Ако не натоварваме мозъка с работа, то процесите протичат по гореописания сценарий и старческото слабоумие е осигурено. Дълголетникът е вечен студент, той е обречен вечно да учи, постоянно да възприема и обработва нова информация. На кого е нужен изкуфял столетник? Без съхраняването на интелекта процесът на дълголетието губи своя смисъл. И така, учете се на всичко, което е възможно. Нека компютърните курсове да се сменят с курсове по японска икебана, а те от своя страна - с поредица от курсове по чужди езици или едно висше образование да се сменя с друго, кой на каквото е способен. Важното е да е без продължителни прекъсвания.

Упражнение 8 - емоционален тренинг

Един от симптомите в психологията е "емоционалната тъпота". Човек при това може да разбира всичко и да мисли логично, но престава да изпитва емоции, т.е. като че ли се превръща в ходещ компютър и по същество престава да бъде човек. Да се съхранят емоциите в пълен обем е задача на емоционалния тренинг. Различават се такива емоции като радост, тъга, удивление, гняв, отвращение, страх, интерес, възторг, презрение, срам и много емоционални оттенъци. Емоциите се пораждат от филмите, музиката, песните, театъра, живописта, художествената литература, спортните състезания и др. При това определени емоции могат да преобладават. Например - добрата кинокомедия дава възможност да се посмееш, мелодрамата - да поплачеш, съпреживявайки с героите да изпиташ страх с филм на ужасите и т.н. Не са прави тези, които се отнасят високомерно към "сапунените опери" - на всеки каквото му харесва. Ролята на емоционалния тренинг е неоценима. Например, американският писател Норман Казинс се е излекувал от тежко заболяване на гръбначния стълб, което не е могло да бъде повлияно медикаментозно, със... смехотерапия. Ежедневно той е гледал много смешни комедии, много се е смеел и постепенно болестта е отстъпила. През 18 век ученият Сиденгам е написал: "Пристигането на клоун в града означава за здравето на гражданите му много повече отколкото пристигането на десетки мулета, натоварени с лекарства". Има положителни и отрицателни емоции и не трябва да ги делим на добри или лоши, в една или друга степен са необходими всичките.

Упражнение 9 - психотренинг

Да бъдеш дълголетник в нашия несъвършен свят можеш само, имайки устойчива тренирана психика, иначе ужасният стрес може да разруши в един момент всичко, което вие сте създавали с години. Да бъдеш готов за всякакви сътресения, да владееш себе си ще помогне психотренингът. Разработени са множество различни методи. Посъветвайте се с психотерапевт и изберете най-подходящия. Класическият метод е автотренингът на Шулц. Самостоятелно или по-добре с помощта на опитен инструктор той може да се овладее за 2,5 - 3 месеца. Много прост и в същото време ефективен е един от вариантите на метода на Куе: в моментите преди заспиването и след събуждането си повторете мислено няколко пъти формула на самовнушение. Тя трябва да бъде кратка и ясна. Например: "Аз съм млад, весел и здрав". Именно в тези моменти силата на самовнушението е най-силна и организмът охотно се подчинява на вашата воля.

Продължение в следващия брой


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 291, Nov. 2019
Юдеизирането на Балканите /4/
В предишния брой разгледахме положението на Балканите в навечерието на Първата световна война.1918 г. беше преломна.Скри...
    1,5 млн. души искаха да атакуват Район 51
На 20 септември трябваше да се състои организираната в Интернет като шега, но превърнала се в реалност операция "Атакува...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com