Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Българският газов цирк продължава
Анализ на "Строго секретно"

След като бяха свалени юридическите пречки за строителството на продължението на магистралния газопровод "Турски поток" през България към Сърбия, което Б. Борисов си нарече "Балкански поток", българският газов цирк продължава с трагични акценти.

"Турски поток" е втората основна европейска газова магистрала след "Северен поток", /чиято втора нишка приключва в момента, след като Дания вече не й пречи, след като сприра за 3 години добива на своя най-голям газов залеж – Гайра, на който се падаха 90 процента от целия добив на тази страна/. Извиняваме се за дългите изречения, но с по-късни не може да се обясни този сюжет.

На второ място, преговорите между Газпром и украинския Нафтогаз в Брюксел завършиха без никакъв резултат. Вероятно Газпром ще доставя на потребителите в Европа директно транзит през Украйна, която ще се задължи да обезпечи този транзит. Но и това не е сигурно.

Сигурно е обаче, че транзитът по "Трансбалканския газопровод" през България към Турция ще спре, защото договорът за транзита по украинската тръба изтича на 31 декември 2019 г. Ами, след това какво ще става?

И тук отново се появява известният трагико-комичен герой Б. Борисов, който започна да строи продължението на "Турски поток" през наша територия и го нарече "Балкански поток".

Въпросът обаче не е в наименованието, което си е съчинил, а дали това нещо въобще ще бъде построено?

Защо? Ще припомним, че предшественикът на "Турски поток" трябваше да бъде "Южен поток", от чийто транзит България трябваше да печели годишно 400 милиона евро.

Строителството му започна, но Борисов под давлението на САЩ и Брюксел го спря и се похвали, че същото е направил и с Белене и Александруполис. Наистина само клиничен идиот можеше да направи това. Вместо да печелим по 400 милиона евро годишно, сега ще плащаме за транзита на руския газ през Турция по "Турски поток", чието продължение през България сега ще изграждаме, за да стигне до Сърбия и т.н.

"Газпром", помнейки проблема с "Южен поток", се съгласи да продължи европейската нишка според европейските правила. Поръчител на строителството, оператор и собственик на газопровода с дължина 474 км и на двете газ-компресорни станции между Турция и Сърбия, е операторът на българската газотранспортна система "Булгартрансгаз". Значи, не се нарушават правилата на Третия енергопроект на ЕС, че доставчикът на газа и собственикът на газопровода трябва да са разделени.

Но Газпром си има газ, а Борисов си няма никаква тръба. И започна да прави кастинги за подизпълнител, който най-неочаквано спечели саудитският консорциум Arkad.

Ще припомним, че преди това Борисов пътува за Саудитска Арабия, за да размахва някакви саби и да си търси парите за доставяното на саудитите оръжие. Придружаваше го силно пребледнелият от премеждията във въздушното пространство на Иран "цар на имотите" Симеон Сакскобургготски.

И така, този Arkad спечели, защото предложи най-ниски цени – 1,29 млрд. евро за срок от 250 дни, или 1,1 млрд. евро за срок от 615 дни. /Дали там не става дума и за пари от износа на българското оръжие за Саудитска Арабия, въпреки забраните на ЕС, което веднага стигаше до терористите в Сирия и до войната на Риад срещу Йемен, не е ясно./ И дали Б. Борисов не се опитва да пере пари от терористите чрез неговия "Балкански поток"/.

За сравнение, друг участник в конкурса – GDEB, искаше 2,4 млрд. евро за срок от 250 дни и 1,6 млрд. евро за 615 дни. Но GDEB включва добре известните на пазара на строителството на тръбопроводи фирми като италианската Bonatti, немската Max Stretcher и регистрираната в Люксембург Competitions Development, която се свързва с Тръбната металургична компания на Дмитрий Пумпянски.

А в портфейла на Arkad има само проект за строителство на четири газопровода в Саудитска Арабия по поръчка на Saudi Aramco. Обектите трябваше да бъдат пуснати през 2018 г., но реалната им съдба досега не е ясна.

Съдейки по откритите данни, този Arkad наистина съществува и наистина май строи газопроводи, но на много ниско технологично равнище с гастарбайтери от развиващите се страни. И за трите години на своето съществуване Arkad стана център на скандали с неизплатени заплати и бунтове на работниците.

"Булгартрансгаз" се опита да обвини Arkad в нарушение на процедурата и да предаде поръчката на GDEB. Но саудитите започнаха да се съдят и спечелиха.

Сега тези чудесни хора от Саудитска Арабия, прочули се напоследък с разфасоването на Кашоги, заедно с техните още по-чудесни гастарбайтери от Пакистан, Афганистан или от някакъв друг "стан" ще продължат "Турски поток" през "Булгаристан", наречен от Б. Борисов "Български поток".

И веднага се появи въпросът дали въобще ще го построят и, ако "да", в какви срокове.

Ситуацията с тази тръба тревожи сърбите, унгарците и австрийците, тъй като по нея ще получават по 14 млрд. кубометра годишно, приблизително толкова, колкото досега минаваха през Украйна към Турция по Трансбалканската тръба, която от 1 януари 2020 г. може да остане празна, защото няма договор.

И така, България е пред реална опасност от 1 януари 2020 г. да остане без газ.

Паралелно се разиграва и друг газов сюжет, за който вече писахме – за мераците на Израел да се набута в газовата игра в Европа и да "доставя огромни количества газ" от Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция, към Европа. Тук Борисов също успя да се присламчи, нищо че Израел няма нито тръба, нито газ. Но заради това пък Турция напълно реално може въобще да ни спре транзита по "Турски поток".

Българският газов цирк продължава, като за изпълненията на клоуна Борисов ще плащаме ние, или по-точно онези, които още не са офейкали от тази страна...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 291, Nov. 2019
Девицата Тунберг и трилионите зад нея
Новото "зелено лице" на планетата - шведската девойка Грета Тунберг, съвсем не е болна от синдрома Аспергер, нито пък ра...
    Царят на идиотите
...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com