Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Голямата картина в началото на 2020 г.
Продължение от предишния брой
12.2019

Уводната статия на предишния брой на "Строго секретно" – "Зад кулисите на преврата от 10 ноември 1989 г.", завърших с изречението "...социализмът не рухна защото беше изчерпан, а защото беше подкопан отвътре и предаден отгоре".

С тази оценка бих могъл да започвам всеки анализ след 1989 г. Защото рухването на социализма и разпадането на СССР беше наистина най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век.

Путин констатира това през 2007 г., а аз го написах още през 1994 г. Няма значение обаче кой и кога. Важното е, че с последиците от тази катастрофа навлизаме и в 2020 г., както във всяка предишна след 1990 г. и че те доведоха до колосално преструктуриране на света и до унищожението или изчезването на десетки държави. Ако това не е най-голямата геополитическа катастрофа какво е според вас?

Но дали наистина социализмът рухна заради "болната си икономика" преди перестройката на Горбачов, както днес "консенсусно" се пише. Глупости!

В икономиката на социализма нямаше никаква неизлечимост до 90-те години. Имаше ръст, с различни темпове, но без признаци за криза.

Наивни са и твърденията, че СССР рухна заради намаляване на цените на нефта и заговора на САЩ и Саудитска Арабия. Нищо подобно. Търговията в СИВ се извършваше чрез координиране на народностопанските планове на 5-годишен период на клирингова основа или в преводни рубли. Освен това износът на нефт от СССР имаше незначителна роля в неговата икономика. По-лошо обаче беше искането на някои страни от СИВ да преминат към разчети в долари вместо в рубли. Това беше самоубийството на СИВ – да преминеш в разчетите на търговията на 500 млн. население към валутата на основния противник – САЩ.

Всъщност, използваните определения "рухване", "унищожение", "изчезване" на социализма също е хитра тактика за манипулиране. Нямаше "унищожение" или "изчезване", имаше подкопаване отвътре и предателство отгоре.

Друг важен въпрос е "консенсусът", че СССР и социализмът загубиха Студената война. Напротив. Разпадането на СССР и появата на Русия потвърдиха, че САЩ не са спечелили Студената война. Ако я бяха спечелили днес НАТО щеше да е отдавна в историята. САЩ щяха да тръгнат по пътя на мира и просперитета на икономиката към изграждане на наистина нов мирен световен ред с чисти градове, биоферми, безплатна медицина и образование за всеки и т.н. САЩ щяха да използват така нареченият "мирен дивидент" в свой и на другите интерес. Нищо подобно не се случи.

Вместо "мирен дивидент" САЩ и НАТО затънаха в блатото на милитаризма и военните престъпления от Косово до Ирак, Либия, Сирия или до расистката политика на Тел Авив на апартейд. САЩ създадоха Ал Кайда и Ислямска държава, организираха преврата в Киев, нападнаха Донбас.

Днес Пентагонът има военен бюджет по-голям от общия военен бюджет на всички развити държави взети заедно. Къде виждате победата им в Студената война?

Вместо това САЩ изградиха империя на терора с която започнаха нова Студена война. Но и нея не можаха да спечелят.

От друга страна виждаме, че Русия се възроди и върви към нови пазари, по-голямо влияние, печели територии, на които САЩ се провалиха. С една дума Русия днес е в точката, в която САЩ биха могли да бъдат, ако наистина бяха спечелили Студената война. Но те са в системна криза, от която ще се опитат да излязат с нова голяма война на унищожение в пропорции, каквито не е имало в миналото.

Помня всички основни конфликти от втората половина на ХХ век. И нито в един момент те не са били по-опасни от сегашната ситуация – на безизходност за САЩ, на системна криза на финансовия капитализъм и на глобализирането.

Да направят нещо в рамките на сегашната система САЩ не могат. "Изходът" е създаване на форсмажорна ситуация с голяма война. Но срещу кого?

Откритата война срещу Русия отпада, защото Русия, която през 1991 г. беше превърната в едно нищо, само за 18 години стана първата във военно отношение държава и може да унищожи напълно САЩ за 5-6 минути, благодарение на уникалните хиперзвукови оръжия. На тази основа Путин се опитва да върне международните отношения върху принципите на международното право.

Санкциите на САЩ имат и добра страна, тъй като Русия беше принудена да развие самодостатъчно производство в промишлеността и селското стопанство и постепенно да се връща към принципите на социалната държава с руски измерения.

И срещу Китай пряката война на САЩ отпада. Оказа се, че в американското глобализиране победителят е именно Китай. Рухна голямата американска мечта, и още няколко мечти. Появи се голямата китайска мечта, която тръгна по колосалния проект "Един пояс, един път", проект, който беше приет с ентусиазъм от бедните страни, но който среща свирепата съпротива на САЩ и Запада, които се страхуват от него и го саботират.

Но в крайна сметка светът ще стигне до "социализма с китайска специфика", съчетаваща пазарния механизъм с механизма на социалното разпределение.

На тази основа Китай вече е един от полюсите на новия многополюсен свят.

Значи, САЩ не могат да започнат пряка война нито срещу Русия, нито срещу Китай, нито срещу Иран, нито даже срещу КНДР.

Опитват се да воюват посредствено срещу Русия чрез украинците, грузинците, прибалтийците, румънците и българите най-добре отново чрез германците. Въобще с чужда кръв е най-лесно. Срещу Китай – в Хонконг, Тайван - в Южнокитайско море, срещу Иран - в Близкия Изток и т.н.

САЩ не се отказват, въпреки че похарчиха в новата студена война над 7 трилиона долара, които биха били достатъчни да изчезне бедността по целия свят, да спре унищожението на околната среда и човечеството да бъде изстреляно в Космоса.

Провали се и системата в която 737 души контролират над 90 процента от транснационалните корпорации, но дългът им от 300 трилиона долара се плаща от най-бедните 6,5 милиарда по света.

Хората с острите вили съвсем не са метафора и вече са пред вратите. Защото от тези 6,5 милиарда души 55 процента са млади хора под 24 години. Ето и новата световна революция, която ще помете всичкои нищо не може да я спре.

Това е същността на момента. САЩ слизат от сцената, моделът им е изчерпан.

Китай и Русия се движат в противоположно направление – към икономически, политически и социален суверенитет.

Това е голямата картина. Зад нея се крие най-голямото преформатиране на света за последните векове. Става дума за такива мащаби, които досега не са били анализирани.

САЩ вече не могат да са световен жандарм. Техният еднополюсен свят заради който започнаха "войната без край" или "войната срещу тероризма" не се състоя и пропадна.

Шах и мат.

Но на голямата "шахматна дъска" отдавна не се играе шах, а се стреля по всички посоки с всичко, за което можете да се сетите. Психари в тази област винаги е имало.

Заради това отново пиша, че днес /2019 г./, е вчера на утре /2020 г./, и че това утре може и да не настъпи.

Кой ще надделее все още не е ясно. Двубоят е исторически, космически.

Останалото са подробности към голямата картина, които я допълват или я оспорват, но не дотолкова, че да я оборят.

Можем само да си пожелаем дано оцелеем.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 292, Dec. 2019
Кого пратихте в Европарламента
За повечето евродепутати заплатата им в Брюксел са джобни пари, а не жизнено постижение.Сумата от 8737 евро, която получ...
    Светът вече лети в пропастта
В края на 2019 г. глобалният дълг е 255 трилиона долара, което е 330 процента от световния брутен продукт, което означав...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com