Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на Трета световна
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
2020 г.: Само Армагедон върви по разписание
Ако не говориш с Путин и Лавров, ще говориш с Шойгу и Герасимов
01.2020

В началото на 2020 г. в глобалната картина е ясно едно нещо – че само Армагедон, т.е. голямата война, върви по разписание.

Ще възразят: какво пишете, никаква нова голяма война не е била обявявана.

Отговаряме: всъщност, след Първата световна война нито една война не е била обявявана официално. Нито една. А и с Първата, нещата не бяха ясни, но все пак се наложи мнението, че началото й беше на 28 юни 1914 г., когато сръбският националист Гаврило Припсип застреля австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд и започна първата голяма касапница – Австрия срещу Сърбия, Русия зад Сърбия, Германия срещу Русия и Франция и т.н.

И Втората световна война не беше обявена, и тя е без начало. За едни това беше аншлусът на Австрия от Хитлер, мюнхенският сговор срещу Чехия, атаката на Райха срещу Полша, или 22 юни 1941 г., когато нацистите атакуваха СССР.

Така е и със сегашната Трета световна /или Четвърта, ако за Трета се счита Студената/. За едни началото беше през 1991 г. с разпадането на СССР, за други – тероризмът на 11 септември 2001 г., в Ню Йорк, за трети – войните на НАТО срещу Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Централна Азия.

Но ако изчислим нещата, всъщност в сегашната голяма война участват много повече държави, отколкото във Втората световна. За всеки случай я нарекоха хибридна, т.е. многообразна – финансова, икономическа, информационна, геополитическа, гореща. Зад тези термини се крие за най-голямото преформатиране на света през последните векове и появата на нови геополитически проекти. Англосаксонският ционистки проект, т. е. проектът на глобалния доларов паразитизъм, слиза от сцената.

Това е война на унищожение в пропорции, каквито не е имало в миналото.

Това е война за доминиране, за сфери на влияние, за контрол над ресурсите, над икономиката и за нови геополитически проекти.

Фронтовете са ясни. от едната страна е англосаксонският ционистки триумвират, представляващ Запада, който, за да оцелее, трябва да разпали нова война.

От другата страна са Русия и Китай, единствените страни, които с едно натискане на копчето могат да унищожат Запада и САЩ.

Западът с това никога няма да се примири. Никаква мимикрия не може да прикрие тези реалности. Всички решения на Запада са взети отдавна. САЩ по принцип не могат да съществуват без война. САЩ винаги са били спасявани от война. Сега на САЩ отново е необходима война, но такава, след която да запазят своето съществуване. Това вече е невъзможно.

Но въпреки пълната неадекватност на американските ядрени сили спрямо руските или китайските, Вашингтон продължава да плаши с ядрена война. Блъфът е колосално опасен, защото не е ясно докога търпението на Москва и Пекин ще издържи.

От САЩ още през 2016 г. изтече информацията, че се готвят да нанесат обезоръжаващ ядрен удар по Русия. Това означава 7000 крилати ракети, повечето от тях с ядрени заряди в един удар срещу Русия. Именно толкова ракети могат едномоментно САЩ да използват във военен конфликт срещу Русия. Надпреварата във въоръжаванията беше възобновена на безпрецедентно високо равнище.

И Русия се готвеше за катаклизма. Путин през 2017 г. каза: "Ние живеем на прелома на геополитически епохи. А епохите, както показва историческият опит, се сменят една с друга със световни войни." Външният министър Лавров добави: "Появява се принципно нова картина на света, която не се помества в наложената от няколко столетия представа за доминирането на Запада в световната икономика, финанси и политика. Международната ситуация днес се определя от това, че светът преживява преходен период. Ние имаме началото не просто на поредния исторически етап, но, съдейки по всичко и на смяна на епохите. Светът навлезе в епохата на огромни промени и на дълбоко трансформиране в глобалната политика, икономика, обществен живот, в сферата на промишлеността, информационните и социални технологии. Историята поне в това нещо е единодушна – смяната на световния ред в такъв мащаб, който наблюдаваме днес, като правило се е съпровождало винаги, ако не от глобална война, то от верига интензивни конфликти с локален характер. Рисковете не намаляват, а растат."

Онова обаче, което идва от Вашингтон показва, че войната е на прага. Надеждите за мирен изход са все по-малко. Светът преминава в онова състояние, когато гигантският обем натрупали се от столетия противоречия – национални, геополитически, исторически, религиозни, финансови, културни вече по принцип не се поддават на мирно регулиране с помощта на дипломатически и политически начини.

Дали ще има нова голяма война или не – въпросът е риторичен. Различия може да има само в сроковете.

Що се касае до Русия, там нещата са ясни – колкото по-късно, толкова по-добре.

САЩ от своя страна бързат, не могат да губят време, защото затъват в своята системна криза, от която няма изход. По-добре сега, докато не са изгубили окончателно своя потенциал.

Така стигаме до най-опасния момент – самовнушението на САЩ, че са най-силни и могат да си позволят война с Русия, т. е. сега или никога. Нищо по-погрешно. Не само че не са най-силни, но и са доста по-слаби. Това може да е трагична за САЩ самозаблуда. Със САЩ могат да се разправят индивидуално даже КНДР и Иран.

Но въпреки своята слабост САЩ продължават със своите провокации. Вече излязоха от всички договори за поддържане на глобалната стабилност – последният беше Договорът за съкращаване на ракетите със среден и малък обхват.

Остана да действа поне засега Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия между САЩ и Русия /СНВ-3/, чийто срок изтича през февруари 2021 г. Но от Вашингтон вече дават сигнали, че ще излязат и от него. Какво ще остане? Нищо!

Заради това Путин през декември заяви, че Русия е готова без каквито и да било условия да продължи действието на договора СНВ-3, на което засега не получи отговор.

Същото повтори и Сергей Лавров на срещата си Тръмп на 10 декември 2019 г. във Вашингтон.

Подобно предупреждение отправи и министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, а именно, че САЩ излизат от все повече договори и зоната на сигурността става все по-тясна и ситуацията става все по-лоша всяка година.

Това означава, че Русия е принудена да се готви за най-лошото. Путин предупреди: "Русия никога повече няма да позволи да се води война на нейна територия".

Този път Русия няма да бъде изненадана или изпреварена. Отговорът й е на ново военно и геополитическо равнище – хиперзвуковото. Новата война ще се решава за минути и секунди с хиперзвуковите оръжия, с които Русия и Китай изпреварват САЩ и НАТО с десетилетия – новата тежка ракета "Сармат", хиперзвуковите "Авангард" и "Кинжал", атомнията "Буревестник", оръжието на "страшния съд" – "Посейдон", "Калибър", "Искандер", С-400 и С-500, Су-57, танкът F-14. Въпреки че се занимаваме с оръжейната тематика от 50 години, даже и ние вече имаме проблеми да следим най-новите оръжия на Русия и Китай /на някои от тях се спираме по-долу/.

С една дума – "хипервойната е в хиперетап", в който скоростта се изчислява в секунди и минути.

Един пример: Скоростта на звука, както е известно, е равна на 331 м/сек., във въздушното пространство 10 маха се равняват на 3310 м/сек., т.е. за една минута тази ракета може да измине разстоянието от 200 км. Защитата срещу нея е невъзможна. При далечина до целта от 10 000 км ракетата стреля почти от упор – за 50 мин. т.е. толкова, колкото Тръмп да слезе от Овалния кабинет в бункера под Белия дом. Ако успее.

Хипервойната навлезе в нов етап. На сцената е едноличен лидер – Русия. Китай догонва. САЩ изостава безнадеждно.

Като единствен аналитичен център в Европа, съчетаващ геополитиката, геоикономиката и войната, преди много години насочихме вниманието към хиперзвуковото ракетно оръжие на Русия и САЩ. /б. а. – Някакви геополитически центрове/ в Русия, излъгаха Алмаз – Антей за милиони, за да ни преписват години наред/. В условията на новата студена война /която се определя и като Трета световна/ именно хиперзвуковото оръжие става решаващият фактор за абсолютно всичко.

Целият свят знае, че такова оръжие Москва вече има в нея ядрено и неядрено въоръжение. В ядрения вариант на новата тежка шахтена "Сармат", за нанасяне на неприемливо поражение на САЩ е напълно достатъчна само една ракета. Повтаряме – само една ракета.

Какво всъщност е хиперзвукът? Това е способността на всеки материален обект – самолет или ракета, маневриращ в атмосферата със скорост поне пет пъти надвишаваща скоростта на звука, така нареченото число на Мах, равно на 331 метра на секунда.

Във военната област това отдавна е постигнато. Междуконтиненталните балистични ракети летят със скорост 25 Маха. Но това правят в Космоса, т.е. в безвъздушно пространство на височини, в които няма въздух и съпротивление на въздуха и има възможност за аеродинамично маневриране и управление на полета.

Военните самолети това правят на височина от 20 до 25 километра, а космическите апарати – на височина не по-малка от 140 км /параметрите на ниската орбита/.

Промеждутъкът от височина между 20-25 и 140-150 км се оказва недостъпен за военно използване. Но именно този диапазон на височината – достъпен само за хиперзвукови летателни апарати, е с фантастични перспективи за бойната ефективност.

Защо хиперзвукът е толкова важен за военните? Отговорът е прост и се съдържа в три думи – скорост, точност, неуязвимост.

Хиперзвуковата ракета, летяща с огромна скорост, може да порази всяка точка на планетата в течение на един час, като, благодарение на своето качество да маневрира и коригира курса по време на целия полет, може да удари целта с точност до един метър.

Движейки се в плазмен облак ракетите остават максимално скрити и абсолютно невидими за системите за противоракетна отбрана. Никаква ПРО на САЩ. Заради това тези ракети превъзхождат всички образци оръжие, в това число и термоядрените боеприпаси.

Хиперзвуковият полет е незабележим не само за съвременните средства за радиолокация. В обозримо бъдеще даже не се предвижда създаването на средства за прехващане на подобни ракети.

Това означава, че налице е нова стратегическа ситуация в света с огромно превъзходство на Русия над САЩ.

По-просто казано – за един момент може да бъде обезглавен всеки противник и да бъдат парализирани неговите способности за съпротива и ответен удар.

Американците, въпреки старанията си, не успяха да създадат даже експериментален прототип на това оръжие. Руснаците обаче успяха да създадат не само прототип, но и пълноценен образец, който е готов за влизане в серийно производство.

Това разбраха и в САЩ и паниката е тотална.

За света победата на руския хиперзвук мина почти незабелязано. На 21 април 2016 г. в Оренбургска област за проверка на хиперзвука в летателен апарат беше изстреляна балистична ракета и изпитанията бяха успешни. След това дойдоха уточненията – пускът е бил от полигона Домбаровский на серийна ракета РС-18Б "Стилет", като беше изпробван хиперзвуков боен блок за тежката междуконтинентална балистична ракета от новото поколение – "Сармат", която ще замени РС-18 "Сатана".

Реално това означава, че в световните стратегически ядрени сили стана революция.

В ядрен вариант една такава ракета "Сармат" е достатъчна да нанесе гарантирано на САЩ неприемливи поражения. А в неядрен вариант "Сармат" ще стане супероръжие, съчетаващо колосалната скорост на междуконтиненталната балистична ракета с точността на попадението на съвременните крилати ракети. Става дума за това, че бойните блокове на балистичните ракети, даже на най-съвременните, имат кръгово отклонение /т.е. радиусът на кръга, в който попада блокът с вероятност 50 процента/ 220-250 метра. А радиусът на кръга, в който бойната глава попада с вероятност 99 процента е три пъти по-голям. Но маневриращата хиперзвукова бойна глава на "Сармат" ще може гарантирано да удари цел с точност до няколко метра. Хиперзвуков удар с точност до няколко метра!

Своята цел "Сармат ще може да атакува даже през Южния полюс, т.е. от направлението, на което американците нямат никаква инфраструктура за противоракетна отбрана.

Проникващата способност на бойните глави на новата ракета е уникална. Тя се дължи не само на качествата на самата ракета, която, до отделянето от нея на бойните блокове, има възможност да маневрира с високи натоварвания. Висока маневреност имат и самите бойни глави. освен това те имат и средства за радиолокационна борба. Точността им нараства. При насочването към целта сега максималното отклонение е 5-10 метра. Това дава възможност при необходимост да се използват вместо ядрени - кинетични бойни части, които ще разрушат обектите на противника с механичен удар с огромна енергия.

Бойният блок може да бъде чисто кинетичен с проста бойна глава. Без никакво взривно вещество вътре в нея. При тегло на тази глава например от 1 тон, а "Сармат" ще може да носи до десет тона полезен товар, и при тази колосална скорост, с която тази глава ще удари в земята, ефектът ще е равен на взрив от стотици тона тротил и гарантирано ще унищожи всяка цел на повърхността или под нея, защитена от многометров слой железобетон.

Всичко това означава, че след въвеждането на "Сармат", Москва, даже без използването на ядрено оръжие, ще получи уникалната възможност за глобален изпреварващ удар, т.е. да унищожи на Земята всяка цел с известни координати в течение на 30-40 минути.

С ядрено въоръжение "Сармат" ще нанесе гарантирано неприемливи унищожения на САЩ с минимално количество ракети. Това ще е уникално оръжие, което в САЩ едва ли някога ще се появи.

Шах и Мат.

Хиперпредставлението обаче тепърва започва. Този път шокът е наистина зашеметяващ и наистина исторически.

Реакцията на САЩ и НАТО беше предвидима – такова нещо не е възможно, това е мистификация, зрителна измама, стара ракета с нови бойни глави не може да лети с тази скорост, защото ще се стопи, а ако лети на тази скорост, не може да се управлява нито по хоризонтална, нито по вертикала, няма такъв метал, който да издържи нагряването от няколко хиляди градуса и т.н.

Оказа се, че всичко това е възможно.

След излизането на САЩ от Договора за РСМД Тръмп съобщи, че ще възроди "програмата на Рейгън за противоракетна отбрана, така наречената "Звездни войни", които бяха огромен блъф. Това би трябвало да е много важно, тъй като към стратегията за изпреварващия удар на САЩ, преди всичко срещу Русия и Китай, сега Тръмп предвижда качествено нова програма за противоракетната отбрана за американското господство на сушата, морето, въздуха и киберпространството и даже в космоса. С една дума Пентагонът ще прехваща и унищожава на всички стадии на полета – земята, водата, небето и космоса, всички балистични ракети на всички противници – Русия, Китай, КНДР, Иран и т.н., в това число и хиперзвуковото оръжие.

Ако трябва да съм откровен, тъй като се занимавам с ракетно-ядрената тематика 45 години, по-голяма глупост отдавна не бях чел. САЩ не само не могат да нанесат изпреварващ удар, но нямат и няма да имат в обозримо бъдеще никаква ПРО. Даже срещу КНДР И Иран, да не говорим за хиперзвуковото оръжие.

Що се отнася до "Звездни войни – 2" ще припомня, че при Рейгън се предполагаше, че, за да може нещо такова да действа, трябва да има поне 4000 космически апарата, които могат автономно да фиксират пусковете на ракетите и да взимат решение за тяхното унищожение, но се отказаха от тази идея. Защото изчислиха, че тази групировка трябва да се състои не по-малко от 100 000 малки спътници. И веднага се появява въпросът какви шансове имат САЩ да отразят масиран ядрен удар. Никакви.

Ако Русия и САЩ започнат пълномащабен военен конфликт, САЩ нямат никакви шансове да оцелеят при масиран ядрен удар. Максимумът, който ще могат да постигнат САЩ, е да свалят всяка десета ракета на противника. Това означава, че 90 процента от бойните ядрени заряди ще стигнат до САЩ и ще се превърнат в ядрена пустиня. Няколко пъти. Едновременно със С-500 Русия, а и Китай, постигат абсолютна антиракетна защита на своите територии.

Излизането на САЩ от Договора за средните и малки ракети ги постави в още по-неизгодна ситуация, защото към наличния си арсенал сега Москва официално ще може да прибави преди това забранените системи с ядрени и неядрени заряди.

Освен това никакви локални системи за ПРО няма да помогнат на САЩ, защото ракетните атаки ще се посипят от всички страни от всички противници, Русия, Китай, Иран, КНДР.

Путин предупреждаваше САЩ да не излизат от Договора за средните и малки ракети. Сега ги предупреждава да не излизат от Договора СНВ-3, т.е. за ограничаване на стратегическите "големи" ракети.

Ако Тръмп направи това по-добре е да се върне към организирането на конкурси за красиви девици.

p.s. Що се отнася до новия военен съюз между Русия и Китай, двете страни, в случай на нужда, могат да съберат 120-милионна армия. 100 милиона – Китай, 20 милиона – Русия. Ако към това прибавим че двете супердържави имат хиперзвукови ядрени оръжия, Тръмп, Джонсън, Нетаняху, Макрон би трябвало колкото се може по-бързо да подписват капитулация. Докато все още могат.

За съжаление в началото на 2020 г. в глобалната картина само едно нещо е сигурно – Армагедон си върви по разписание.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 293, January 2020
През 2020 г. МКС без американски астронавти
В световната космонавтика се случиха две събития, които позволяват да говорим за увеличаване на кризисните явления в тоз...
    "Атентатите" срещу Б. Борисов
С тревога наблюдаваме как 40-е милиана лева, които плащаме за охрана на Б. Борисов ще отидат на вятъра, т.е. на гробищат...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com