Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Във Ватикана нещата колкото повече се променят толкова повече остават същите, особено във Ватиканската банка

Папа Франциск получи не само тежко наследство, но и многобройни нови скандали, преди всичко финансови.

Заради това папата внезапно замени топ-финансовия регулатор на Ватикана в новия финансов скандал "Мистерия".

Нещата във Ватикана колкото повече се променят, толкова повече остават същите. Особено със скандалите в Банката на Ватикана – IOR, и последният от ноември 2018 г.

Преди повече от шест години, когато папа Бенедикт безпрецедентно абдикира от престола през 2013 г., стана ясно, че това се дължи на скандал във Ватиканската банка – IOR, макар че официално бяха посочени "здравословни причини" (папка оставка не е имало през предходните 600 години).

Сега при Франциск Ватиканската банка отново е в центъра на скандали.

Най-важният финансов регулатор на Ватикана – Рене Брюлхарт, неочаквано подаде оставка (или по-точно беше уволнен) заради нов скандал. Този път фокусиран върху инвестиционните инициативи на Светия престол в лондонски недвижими имоти, по-специално - опити за осигуряване на 100 милиона евро заем за придобиване на луксозни имоти в лондонския квартал Челси.

Брюлхарт изпълняваше функциите на президент на Ватиканския орган за финансова информация – AIF, и беше уволнен.

Но службата беше създадена още при Бенедикт през 2010 г., за да "премахне финансовата корупция и широко разпространените съобщения за пране на пари и да върне Ватиканската банка в международни норми и по-голяма прозрачност", след като поредица скандали разтърсиха Ватикана и внесоха смут в папството.

Замяната на Брюлхарт беше кулминацията на събитията, започнали през октомври 2018 г., когато полицията нахлу в офисите на AIF и на Държавния секретариат на Ватикана, който функционира като изпълнителен клон на Ватикана (макар че в крайна сметка папата упражнява върховната власт за вземане на решения), след опита да се осигури заем от 100 милиона евро.

Засега престъпната дейност в лондонската сделка с недвижими имоти все още не е разкрита от ватиканските служители. Доменико Джани, шеф на полицията във Ватикана, също подаде оставка заради развиващия се скандал. Заедно с шефа на AIF паднаха и дузина служители от по-ниско ниво.

Анонимните трансфери и пълната непрозрачност на операциите превърнаха отдавна Ватиканската банка в един от най-критикуваните финансови институти на света. Предприеманите от папа Франциск опити за реформи срещаха съпротива още от момента на неговото възкачване след Бенедикт.

... В 6,30 ч. сутринта на 28 юли 2013 г. представители на борещата се с финансовата престъпност Guardia di Finanza се появиха в Палидоро, надморско градче на запад от Рим. Когато сънният още духовник монсеньор Скарано им отвори вратата, беше арестуван.

Няколко часа по-късно облечен вече в сив костюм монсеньор Скарано влизаше в килията на един от най-населените затвори в Рим.

Скарано, известен с разточителния начин на живот, наричан от другите cinquecento /тъй като носеше в портфейла си само банкноти от 500 евро/, отговаряше за счетоводството на Administrazione del Patrimonio della Sede Apostolica /APSA/, институцията, която тогава се занимаваше с имуществото на Ватикана. Обвинен беше в опит за прехвърляне в Швейцария на 20 милиона евро с частен самолет и за пране на мръсни пари, в което беше ангажирана и Ватиканската банка.

Скарано предизвика подозрения половин година по-рано, когато съобщи за обир в неговото жилище в Салерно на юг от Неапол. Твърдеше, че са му откраднали картини. Когато полицията влезе в 17-стайния апартамент онемя пред разкоша. Стойността на откраднатите картини беше 6 млн. евро.

По какъв начин църковен бюрократ с годишна заплата от 36 000 евро можеше да си позволи такъв разкош. Всичко е от подаянията и помощите – каза на полицията. Следователите бяха убедени, че става дума за подаръци от банките, получили възможност да правят бизнес с Ватикана. На различни лични сметки Скарано имаше 2,3 милиона евро. Следователите подозираха, че е водил APSA като банка за избраните и по този начин италианските VIP-ове са могли да избегнат данъците, а мафията – да легализира печалбите си. Скарано отричаше, но няколко дни след ареста му бяха уволнени двама от тримата висши чиновници на Ватиканската банка.

Още от началото на своя мандат Франциск декларираше като приоритет и по-голяма отвореност към света. Зад кулисите успя вече да извърши тиха революция. Поиска и по-голяма прозрачност на финансите и назначението на нови чиновници.

Банката се намира в средновековната базилика, която някога е служила като затвор. Долните етажи нямат прозорци. Вътре, до рецепцията в стената има вграден банкомат. Надписът за въвеждане на кредитните карти се показва на латински език. Посланието е ясно – връзката с външния свят ще е затруднена максимално.

На етажа, където се влиза по вити стълби зад осем бюра седят касиерите. Монаси в раса и монахини стоят на малка опашка да си внесат депозити. Официално банката се нарича Instituto per le Opere di Religione /IOR/ - Институт за религиозни дела. Тъй като парите му идват предимно от помощите на вярващите, IOR работи с пари в брой в по-големи обеми. Повечето пари са изпращани тайно в бедните страни или където няма нормална банкова система. Заради това прозрачността никога не е била в списъка на приоритетите на банката. Банката е използвана предимно от католическите структури, които са твърде малки, за да имат финансови отдели, от служителите и пенсионерите на Ватикана и от акредитираните дипломати. Тук могат да получат или изпратят пари бързо и евтино.

Друга функция на IOR грижата за имуществото на ордените, които притежават 85 процента от фондовете на банката.

През 90-те години банката беше използвана за финансиране на контрите в Никарагуа и за антикомунистическите режими в Аржентина, Салвадор и Хондурас. През лятото на 2013 г. финансовият контрол на Ватикана откри големи плащания в брой на сметки на ватиканските представителства в Иран, Ирак, Сирия и Индонезия.

През 70-те и 80-те години директор на банката беше Пол Марчинкус, човекът на ЦРУ, който имаше връзки с Роберто Калви, шеф на Banco Ambrosiano в Милано, свързан със сицилианската мафия и масонската ложа Р-2, в която членуваха и представители на аржентинската хунта.

През 1982 г. Banco Ambrosiano изгърмя в драматични обстоятелства, част от които се дължаха на стрелбата по папа Йоан Павел ІІ. Тогава се оказа, че основният акционер в банката е IOR. Накрая се оказа, че от сметките в Ambrosiano липсват 1,3 милиарда долара. Калви избяга от Италия с фалшив паспорт, и през лятото на 1982 г. го откриха обесен под моста в Лондон.

Три години по-късно в Милано беше издадена заповед за ареста на Марчинкус, който се укри на територията на суверенната държава Ватикана и през 1990 г. успя да се върне в САЩ.

След 11 септември 2001 г. започнаха да се вглеждат още по-внимателно във финансите на Ватикана, който беше данъчен рай в самия център на Рим.

През септември 2010 г. полицията откри трансфер на 20 милиона евро от сметка в IOR на сметка в JP Morgan във Франкфурт. През 2012 г. американските власти принудиха IOR да закрие сметките си в JP Morgan. През предишните 18 месеца IOR пусна през тази сметка 1,5 милиарда евро.

Тогава италианската централна банка принуди всички банки в страната да закрият сметките в IOR. В акцията се включи и Deutsche Bank, чийто италиански филиал управляваше 80 банкомати и платежни терминали на Ватикана. На 1 януари 2013 г. Deutsche Bank ги закри всичките. Ватиканската банка се оказа на ръба на фалита.

Няколко седмици по-късно дойде драматичната оставка на папа Бенедикт ХVІ.

Най-сериозният представител на старата гвардия беше държавният секретар Тарцизио Бертоне, когото Бенедикт наричаш вицепапа. Бенедикт се оттегли на 28 февруари 2013 г. по време на конклава. Кардиналите един след друг ставаха и критикуваха лично Бертоне и най-много банката IOR.

Стана ясно, че новият папа Франциск ще има силна подкрепа за реформи.

Когато Хорхе Берголио беше избран за 266-ти папа беше известно, че като архиепископ на Буенос Айрес водеше финансите решително и прозрачно. За една седмица се зае с Ватиканската банка и финансите на Апостолската столица. ограничи разходите и изплащането на премии от 1000 евро, лиши петима кардинали, наблюдаващи IOR, от годишни приходи от 25 000 евро. Доведе 5 консултингови фирми. На 24 2013 г. създаде от светски финансистки външна комисия за препоръки какво да се прави. Месец след това създаде и комисия от банкери за проверка на ватиканския инвестиционен портфейл. Двете групи трябваше да обсъдят всички варианти, в това число и ликвидиране на самата банка.

От САЩ дойдоха 25 специалисти от банковия надзор. Дадоха им 6 месеца да проверят всичките 19 000 сметки в банката. От тях закриха 3300.

IOR не беше ликвидирана, но й отнеха инвестициите. Държавният секретар загуби контрола над ватиканските финанси. Задачите на APSA бяха ограничени до чисто административни функции. Създадоха ново министерство за финансите с широки пълномощия и ново учреждение, управляващо активите.

Папата изпрати своя доверен човек монсеньор Батиста Рикка да бъде неговите уши и очи в банката. Кардиналите му отвърнаха и пуснаха компромат за хомосексуализма на Рикка. Рикка подаде оставка, но папата не му я прие.

Така папата, който започна своята мисия от думите "църква на бедните и за бедните" и стигна до създаването на финансова институция, която се занимава с активите, каза, че ще бъде щастлив, когато името на банката изчезне от вестникарските клюки.

Засега, както се вижда и от новия скандал "Мистерия", продължава да опитва...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 293, January 2020
50 години контрареволюции. Кой и кога съчини "българската следа" /6/
Връщаме се отново към въвличането на България в "стрелбата по Йоан Павел ІІ" което беше една от най-големите атаки срещу...
    Мегаоръжието "Посейдон" отново изплува неслучайно над водата
На 4 юли 2019 г. в You Tube се появи един сюжет с изследователския руски кораб "Академик Александров", който в началото ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com