Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Ядрен "Прометей" или каква ще бъде системата C-500

Руската усъвършенствана система за противовъздушна отбрана C-500 "Прометей ще допълни системите C-400 и C-300 от предишни поколения. Основната му задача ще бъде борбата с ракетите – хиперзвукови и балистични. Прометей ще може да премахва и спътници от орбитите.

C-500 ще използва както ракети от арсенала на C-400, например 40N6M с потвърден боен обхват 380 километра – така и нови, които не са били използвани в други системи. Например ракетата 77N6-H е предназначена за атмосферно прихващане на балистични ракети на височина до 165 километра. За да унищожава спътници в ниски орбити, C-500 има ракета 77N6-H1 с ядрена бойна глава са малък капацитет. В бъдеще задачата за противовъздушната и противоракетната отбрана на Русия ще бъде поверена на трите противовъздушни системи: C-350, C-400 и C-500.

"Прометей" ще бъде поставен далеч от границите на Русия. Това е система за противовъздушна отбрана на дълги разстояния (до 3500 километра) и няма смисъл да се разполага на предната линия. Вероятно първото място за базиране на C-500 ще бъде Москва.

C-500 "Прометей" ще влязат на въоръжение на руската армия в близко време, съобщиха от въздушно-космическата отбрана на Русия. До края на 2019 г. се очакваше влизането на въоръжение на първите комплекси C-350 "Витяз", като едновременно през 2019 г. влезе на служба и първият випуск офицери – обучени за работа със C-500.

Колкото повече информация излиза за C-500, толкова по-интересни стават нещата.

Ще припомним, че C-500 е едно от основните оръжия на Русия, които тя, наред с хиперзвуковите си оръжия, може да победи САЩ в ядрена война.

C-500 не е просто модифицирана версия на намиращия се вече на въоръжение комплекс C-400 "Триумф". Още през 2014 г. беше съобщено, че ракетата на C-500 притежава собствена интелектуална система, позволяваща да анализира данните от радиолокационните системи, електрониката, въздушната обстановка, околната среда и да взима самостоятелни решения за височината, скоростта и направлението на полета.

C-500 ще може да поразява цели на далечина до 600 км, т.е. и в близкия Космос. Това е основна негова черта – реално той е и противокосмическо оръжие. Едновременно може да унищожава до 10 балистични свръхзвукови цели и да прехваща хиперзвукови ракети.

C-500 може да прехваща и американските самолети от пето поколение F-22 "Раптор" и F-35.

C-500 и влизащите вече на разработка C-700 са без аналози. С една дума – това е оръжието на днешния ден и на бъдещето – универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана, който може да прехваща и балистични ракети и да поразява цели на височина до 100 км над Земята. Универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

Разработката е на основата на прогноза на следващите 25 години в развитието на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. Това означава, че С-500 ще трябва да умее да се бори с тези средства, които днес още ги няма, но могат да се появят. Става дума за прехващане в неплътните слоеве на атмосферата в това число и в горните слоеве до 100 км от Земята. Защо 100 км?

Защото от 100 км започва заключителният етап на полета на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети. И на този участък те могат да бъдат унищожавани. Скоростите, които ще развиват бойните части на зенитните ракети, ще бъдат от порядъка на 10 Маха на Земята (1 Мах отговаря на 1224 км/час), т.е. 12 240 км/час. Те ще могат да развиват такива скорости само на определени участъци при насрещен полет към балистичната ракета, която също лети с определена скорост, т.е. ракетата на C-500 ще може да унищожи и боен блок на междуконтиненталната балистична ракета.

Примерно на такива скорости лети в по-малко плътните слоеве на атмосферата и ракетата на американския комплекс Aegis. Но има принципна разлика. Американската система е кинетичен снаряд, който поразява целта при среща с нея, т.е. трябва да попадне в нея. А всички зенитни руски ракети са построени на друг принцип – при тях взривяването на бойната част става редом с целта, след която към нея летят поразяващи елементи, които я разкъсват на парчета.

C-500 "Прометей" ще има радиус на поражение 650 км и ще може едновременно да открива и унищожава до 10 свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек. Да достигне подобни характеристики C-500 ще може благодарение на новите хиперзвукови противоракети 77H6-H и 77H6-H1, които преминават изпитания заедно с комплекса.

Освен C-500 "Прометей" – производство на компанията "Алмаз Антей", в ПВО на Русия в близко време ще се появят и зенитно-ракетните комплекси C-350 "Витяз", които ще заменят системните С-300 ПС.

За осигуряване на високоточно прехващане на въздушните цели C-500, както и всички съвременни системи на противовъздушната отбрана на Русия, използва обширна мрежа от радиолокационни станции.

C-300 "Витяз", който ще замени остарелите C-300 ПС, също ще усили ПВО на Русия, съвместно с Бук-3М, C-400 и C-500. Времето за оперативно разгръщане на C-500 е съкратено до 10 минути.

След активното включване в експлоатация на C-500 радикално ще се промени противовъздушната и противоракетна отбрана на Русия и ще се изкачи на небивало равнище, отговарящо на целия спектър на всички въздушни и космически заплахи.

Освен това C-500 става и идеално мобилна замяна на изтребителите-прехващачи със своите ракети със средна и голяма далечина. Когато C-500 бъде внедрена във вече действащата система за отбрана Крим – Калининград – Колски полуостров и Камчатка, тя ще допринася именно с ракетите и радарите с голяма и много голяма далечина и радикално ще промени баланса на силите в полза на Русия и ще осигури военно превъзходство над САЩ.

На практика C-500 вече може да прехваща междуконтинентални ракети и ще бъде допълнение към системата за ПРО на Москва. За руснаците не е нужно да прикриват цялата територия на страната. Те трябва да прикрият само крупните градове – Екатерининбург, Красноярск, Новосибирск, а на юг – Краснодар, Ставропол, Ростов на Дон и някои важни райони, например Централният промишлен район, който е крупна агломерация. Тези градове могат да бъдат защитени със С-500 срещу ядрен удар на САЩ. При сегашното количество бойни глави и техни носители, Русия ще може да ограничи загубите на равнището от Втората световна война, при пълно унищожение на САЩ и техните съюзници в Европа.

Това означава, че САЩ вече нямат възможности за силово давление върху Русия. Обратното. Сега именно Русия може да оказва на САЩ силово давление, C-500 и "Искандер-М" нулират напълно ПРО на САЩ. Засега никой експерт извън Русия не знае характеристиките на C-500, тъй като те никога не са обнародвани. Но ако C-500 наистина ще решава задачи на стратегическо равнище и да сваля и спътници, това променя коренно съотношението на силите Русия – САЩ и Русия придобива със C-500 наистина невиждани възможности.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
200 000 войски на НАТО до Русия и нови бойни глави за "Искандер
На 22 януари в Източния военен окръг на Русия в Бурятия войските на ракетното съединение са разработили въпросите за дос...
    От коя лаборатория дойде COVID-19
Една от версиите за COVID-19 е, че Китай е откраднал коронавируса от Канада и го е "въоръжил".Миналата година загадъчна ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com