Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия изпревари САЩ при хиперзвука

Хиперзвуковите оръжия се превърнаха в ядро на конкуренцията между САЩ и Русия. Именно руската разработка на хиперзвуковите ракети ("Кинжал", които се носят от самолети, "Авангард" – от сушата, "Циркон" – от морето) донесоха качествена промяна в съотношението на силите между Русия и САЩ.

За разлика от конвенционалните оръжия, хиперзвуковата ракета не следва традиционната предсказуема параболична траектория, а я променя до силно маневрена, по-бърза и непредвидима траектория на скокообразно планиране.

Обхватът на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон" е много широк. С ракети от този тип могат да бъдат въоръжени малки ракетни и малки патрулни кораби, корвети, разрушители, големи противоподводни кораби, атомни крайцери и различни видове атомни подводници. С тях логистичните и производствени разходи могат да бъдат значително намалени, което увеличи обсега на стрелба и скоростта на хиперзвуковите ракети, както и вероятността ракета да попадне в целта. А това ще играе голяма роля в бъдещите войни.

Потенциалът за използване на хиперзвуковото оръжие в областта на неядрените ракети е още по-голям. Гарантира висока точност на удара навсякъде по света от даден район.

Хиперзвуковите крилати ракети, летящи по сложни траектории е невъзможно и да бъдат прехванати от противниковите противоракетни системи.

Хиперзвуковите ракети на Русия –"Кинжал", който се изстрелва от въздуха от изтребител, ракетните комплекси "Авангард", стрелящи от сушата, и крилатите ракети "Циркон", изстрелвани от крайцери и фрегати от морето имат свои особени характеристики, позволяващи им адаптиране към различни бойни среди и режими.

Като най-ранна разработена и официално пусната в експлоатация хиперзвукова ракета "Кинжал" има късо и плътно тяло на снаряда, предната му част е като прешлен и и няма въздухозаборник на външната повърхност. Само в опашката на корпуса има 4 малки крила.

"Кинжал" е ракета с твърдо гориво, което означава, че времето на работа на двигателя в активната фаза на полета е кратко – само 15-20 секунди. През това кратко време ракетата достига максималната си скорост и след това, когато двигателят вече не работи, ракетата лети по параболична траектория директно към целта. Въпреки факта, че този тип ракета има по-променлива траектория от другите ракети, не може да се отрече, че дори свръхзвуковите ракети могат да бъдат успешно прехващани при определени условия. В момента обаче тази ракета е мощно оръжие в списъка на Русия.

Хиперзвуковото оръжие с междуконтинентална далечина, ракетата "Авангард" има много висока скорост на полета, както и способността да променя орбитите и маневреността, което прави маршрута на полета непредсказуем. Според руското Министерство на отбраната максималната скорост в средата на полета може да достигне 27 Маха и дори да надвиши първата космическа скорост. Това няма да позволи на американските системи за противоракетна отбрана THAAD, Patriot и GMD да прехващат тази ракета.

Освен това "Авангард" има силна устойчивост на високи температури и корозия. Тъй като трябва да се движи в атмосферата с хиперзвукова скорост, температурата на нагряването на повърхността на бойната глава се повишава до 1600-2000, заради аеродинамичното загряване. За да реши този проблем, в ракетата "Авангард" се използват различни нови материали с висока якост, термоустойчивост и ниска плътност, като свръхтемпературни керамични и композитни материали на базата на метали. В същото време корпусът на ракетата вътре е оборудван с няколко слоя топлоизолационни защити на конструкцията и на бордовото оборудване. Това й позволява да поддържа стабилност в екстремни условия, осигурявайки дълъг безопасен полет на бойната глава в плазмена среда. В допълнение "Авангард" може да бъде въоръжена с ядрена бойна глава и дори при 50% вероятност от прихващане, тя все пак ще нанесе щети на целта с невероятна сила.

Бързото развитие на руските хиперзвукови ракети несъмнено оказва огромен натиск върху развитието на американското оръжие. В същото време руската армия подобрява "интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана – ракетният комплекс земя-въздух", разработва и системата С-500 и първата най-нова радарна станция за ранно предупреждение отвъд хоризонта "Контейнер". Всичко това формира руския "щит" от хиперзвуково оръжие срещу САЩ.

системата С-500 е ново поколение зенитни ракетни системи за въздушно-космическа отбрана, разработена на базата на системата С-400.

Тя се състои от три основни части – тактическа система за командване; боен елемент за противовъздушна отбрана – ПВО, и боен елемент за противоракетна отбрана – ПРО. По този начин С-500 е интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Системата С-500 може да обединява няколко типа системи за противоракетна отбрана "земя – въздух" и да интегрира няколко вида ракети в една платформа. Тя може да контраатакува самолети, самолети с малък обсег на действие и балистични ракети със среден и малък обсег. Също така може да атакува сателити и балистични ракети с голям обсег на действие. Тъй като САЩ продължават да провеждат различни тестове на хиперзвуково оръжие, руските военни добавиха към изискванията за С-500 способността да прехващат хиперзвукови цели, които направиха С-500 напълно нов тип ракетен комплекс за противовъздушна отбрана.

Новото поколение отвъдхоризонтни предупредителни радари наречени "Контейнер" също са важна част от новата отбранителна система на Русия.

"Контейнер" може да открива различни летящи цели на разстояние от около 3000 км. "Контейнер" може да следва извитите радиани на Земята и да сканира хоризонта, като същевременно проследяват над 5000 въздушни цели, включително и хиперзвукови ракети.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 297, May 2020
Има ли път за лигитимна смяна на системата /2/
Bulgarian Press Pool-Budapest/б. р. – статията е написана преди въвеждане на извънредното положение/Продължение от преди...
    Противоракетната система на Русия "Нудоль" ще е непробиваема
Тази новина остана почти незабелязана поради пандемичната истерия. Или може би сухата й презентация не е интересна, без ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com