Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Похвално слово за домашната ракия
Румен Илиев

"Който не е виделъ ново-садската лития, който не е прочелъ Максима Исповедника, който не е ходилъ в Бачковскиятъ манастир, който не е елъ "шкембе-чорбасъ" в Цариградъ, който не е живел у мадамъ Клайнъ в Болградъ и който не е пилъ казанлъшка гюлова ракия – той нищо не знае, от нищо не отбира. Ах ъ, ти моя люляно, ти казанлъшка гюлова ракийко!"

Това е началото на повестта на Любен Каравелов "Мамино детенце". Ако произвеждаш най-доброто розово масло в света, не е проблем да свариш и пивка, ароматна гюлова ракия.

Става въпрос за висококачествен домашен продукт, който още преди век и половина е преминавал свободно етническите граници в Турската империя. Гюловата ракия се е изварявала в обикновени медни селски казани, устройството на които е останало непроменено вече 1200 години.

Този принцип, въпреки з ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 297, May 2020
Микро нанороботите в служба на военните
Под нанотехнологии се разбира съвкупността от методи, които дават възможност да се модифицират и създават обекти, включв...
    Топ 15 продукти, които предпазват от вирус
Какво трябва да ядете, за да се предпазите от опасни вируси.Кисело зеле.Цяла общност от приятелски настроени микрооргани...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com