Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кабинет по медицина
Как да намалим риска от COVID-19
Документация "Строго секретно"

Как да се намали рискът от инфекция с 99% и да се спре разпространението на вируса?

Всеки ден научаваме нещо ново за вируса: знаем по-добре и по-добре как се държи.

Уникалността на този вирус се крие във факта, че той е непознат за човешкия организъм. Това, което знаем със сигурност, е, че повечето ни пациенти с COVID-19 имат три симптома с различна степен на интензивност: температура, кашлица и болки в гърлото. Заболяването може да продължи от 5-6 до 14 дни.

Огромното мнозинство от инфекциите се случват чрез физически контакт и последващ контакт с лицето. определено знаем пътя, по който вирусът навлиза в нас.

Какво трябва да направите, за да не се заразите?

1. Основното е постоянно да следите къде са вашите ръце в момента и дали са чисти. Необходимо е постоянно да се използва дезинфектант. Влязох в асансьора и натиснах бутона – дезинфектант. Той отвори вратата – дезинфектант. Ако няма дезинфектант, всички действия могат да бъдат извършени с лакътя. Всеки път, след като докоснем повърхността, която другите хора биха могли да докоснат, ние дезинфекцираме или измиваме ръцете си.

2. Второто най-важно нещо е да не докосвате лицето си с ръце. Ние докосваме лицето си през цялото време, без дори да го забелязваме. Според статистиката човек несъзнателно докосва лицето си около 90 пъти на ден. Поздравихте ли някого с ръка, без да знаете, че този човек е болен от COVID-19 и след това сте докоснали лицето му или своето лице?

Тези две точки заедно – да поддържате ръцете си чисти и да не докосвате лицето си, са мощни начини да се защитите. Те ще бъдат ефективни в 99,9% от случаите. Достатъчно е да направите тези две неща, за да защитите себе си и вашите близки.

3. Нямате нужда от респиратор. В Хонконг и Сингапур носенето на хирургическа маска при нормални взаимодействия с пациенти и носенето на респиратор само по време на специални процедури, като отводняване на дихателните пътища, не доведе до нито един случай на заболяване сред медицинския персонал. Да, някой от медицинския персонал на клиниките в Ню Йорк се разболя, но това са хората, които се свързаха с пациенти при липса на защитна екипировка.

При нормални условия: на улицата, в магазина, респиратори не са необходими.

4. Социално разстояние. Дръжте разстояние 1,5 – 2 метра един от друг. Не е много трудно и не променя живота ни. Просто правило, но изключително ефективно. Когато отидете в аптеката или в магазина, не е необходимо да стоите директно зад гърба на човека, който стои на опашка. Застанете на няколко крачки от него.

Ако разберете и приемете тези четири прости правила, страхът изчезва. Не се страхувайте от външния свят, не се страхувайте от ближния си. Знанието от тези четири правила дава усещане за свобода. Когато разберете, че единственият начин да се заразите е когато докосвате лицето си с мръсни ръце или когато сте твърде близки с болен човек за дълго време, това премахва ненужните страхове и дава огромно облекчение.

Какво да правите, ако сте болни?

Ако имате треска, изолирайте се от останалата част от семейството. Всички членове на семейството трябва да започнат да следват едни и същи четири правила в домашното пространство. Ако е възможно изолирайте пациента в отделна стая. Ако пациентът трябва да напусне стаята си, например да се храни, първо трябва да измие ръцете си и да си сложи маска. След това, след хранене, всички повърхности, които е докоснал, трябва да бъдат дезинфекцирани. Важно е да не създавате дългосрочен контакт. Затова не се страхувайте да сте с болен роднина в същия апартамент – просто следвайте тези прости препоръки.

Често задавани въпроси от пациенти: Кога да отида в болницата? Единственият отговор е: Ако имате затруднено дишане – Да.

Други случаи:

Имам температура – НЕ.

Мисля, че имам коронавирус – НЕ.

Издържах теста и съм потвърдил коронавирус – НЕ.

Имам постоянни болки в гърлото – НЕ.

Много от тези, които имат затруднено дишане, се изпращат в болница и се прибират в къщи след 5-7 дни. Тоест от всички пациенти, които идват с COVID-19, само 10% се нуждаят от хоспитализация. И само 1-3% се нуждаят от използването на медицински вентилатори. По-голямата част от тези с изкуствена вентилация се възстановяват за 7-10 дни.

Мога ли да изляза? - Да! Следвайте правилата по-горе. Дезинфекцирайте ръцете след контакт с повърхности и не докосвайте лицето. Когато се разхождате в града – не се приближавайте до други хора, по-близко от 2 метра. И носете маска, за да не докосвате лицето си.

Относно дезинфектантите.

COVID-19 умира от всякакви дезинфекциращи средства. В условията на дезинфекция не е много упорит. И е необходима само малка капка дезинфектант.

Трябва ли да дезинфекцирам продукти, донесени от магазина? Ако живеете в град с много болни хора, това е добра идея. Ако доставката е донесена от доставчика, е добре да го помолите да остави продуктите извън вратата. И след това сложете ръкавици и дезинфекцирайте повърхността на пакетите, които ще останат в къщата.

Какво определя продължителността на инкубационния период? Продължителността на контакта. Например медицинският персонал без защита в отделението може да се разболее след два дни. Ако е имало кратък контакт с човек, който има леки симптоми, инкубационният период може да продължи до `4 дни. Регистрирани са малко случаи, когато инкубационният период е продължил по-дълго. Ето защо, ако има подозрение, че сте били в контакт с болен човек, но след две седмици болестта не се е проявила по никакъв начин, най-вероятно не сте били заразени.

Какви възрастови групи покрива болестта? В самото начало на пандемията имаше заблуждаващо убеждение, че болестта засяга само възрастните хора и хората със сериозни заболявания (диабет или рак), но това не е вярно. Вирусът засяга всички възрастови групи.

Относно лекарствата.

В случай на заболяване вземете ацетаминофен (парацетамол).

Какви прогнози могат да се правят сега?

Най-вероятно социалната изолация ще продължи от 3 до 6 месеца. Това е дълго време. Но опитът на всички големи градове, които са преживели най-силните огнища на пандемията, предполага, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изглади кривата на разпространение на коронавируса. Намалете броя на случаите, за да избегнете пренаселеността в болниците. Самоизолацията е явление, което просто трябва да се приеме през следващите няколко месеца, ако все още е необходимо.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 298, June 2020
150 години руска водка – годишнина за наздравица
На 31 януари 1865 г. става събитие, което се смята за рожден ден на руската водка. Знаменитият химик Дмитрий Менделеев з...
    Какво става на Луната
На 7 май 2020 г. в интернет беше организирано живо предаване на Луната /снимка 1/ чрез телескоп, по време на което автор...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com