Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Най-новата техника вече е на въоръжение

Русия тества новия танк "Армата" в Сирия. В началото на май се появи информация, че новият руски танк Т-14 "Армата" е изпратен в Сирия за тестване за "полеви условия".

Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, каза: "Да, така е. Те са били използвани в Сирия в полеви условия, така че взехме предвид всички нюанси".

"Армата" е първият след 1990 г. в Русия. Досега танковете следваха еволюционен път, започвайки от Т-44 , въведен в края н Втората световна война, Т-55, Т-62, Т-72, Т-80 и Т-90. "Армата" беше показан за първи път на парада на Червения площад през 2015 г. по случай 70-годишнината от Победата.

"Армата" Т-14 е универсална платформа и може да се каже, че направи прелом в понятието поведение на танка на бойното поле.

Главната особеност на Т-14 е необитаемата му кула, екипажът го управлява дистанционно, намирайки се в изолирана бронекапсула, защитаваща хората в случай на поражение на танка. Да се повреди "Армата" ще бъде много сложно.

Танкът е пълен с радиоелектронна техника. Машината е оборудвана с радиолокационна станция, която може да контролира едновременно 40 наземни и 25 въздушни цели в радиус 100 км. Системата за активна защита следи изстреляните по Т-14 снаряди и ги прехваща на безопасно разстояние.

За бронята на "Армата" е използван нов вид стомана, керамични и композитни материали. Такъв "сандвич" може да издържи попадение на всеки от съществуващите и перспективни снаряди и да се експлоатира в най-сложните климатични условия.

На военно-техническо равнище Т-14 превишава почти 4 пъти показателите на сегашния основен руски танк Т-72Б. Неговата тактическа ефективност превъзхожда чуждестранните аналози с 30 процента.

Цялата информация за бойната обстановка постъпва до екипажа на монитори с лазерни телевизионни и топловизьорни датчици, а панорамният обзор помага на командира и стрелеца да виждат бойното поле на 260 градуса. "Армата" може да обменя данни с другите танкове и командни пунктове. По този начин времето за унищожение на целта се съкращава няколко пъти.

Основното въоръжение на танка е 125 мм гладкостволно оръдие, модернизирана картечница, "Калашников", калибър 7.62, и роботизирана картечница "Корд".

От другите показани през 2015 г. нови оръжия повечето вече са на въоръжение.

Пехотната бронемашина "Бумеранг" замени известния съветски БТР, чиято последна версия беше БТР-90. На шасито на "бумеранг" се създава цяло семейство бойни машини, в това число танк и бронетранспортьор. "бумеранг" ще има специални модули, осигуряващи защитата от малокалибрена артилерия, противотанкови гранати и ракети на преносими комплекси. Главното отличие на "Бумеранг" е разположението на вратата за екипажа в задната част на машината, а не отстрани, както досега.

Пехотна бронемашина "Курганец" е новата бойна машина за пехотата на основата на средна гъсенична платформа "Курганец-25". Това е първата руска бронирана машина, в която екипажът ще бъде отделен от модула с въоръжението. "Курганец" ще може да изпълнява своите функции минимум още 25 години. Масивната броня се допълва с нов комплекс за активна защита, която може да противостои на бронебойни снаряди. За засилване на защитата екипажът и десантът се разполагат в специална капсула.

Бреговият ракетен комплекс "Бал" вече е на въоръжение на военноморския флот.

"Бал" е мобилна система, осигуряваща ефективна защита на брега от кораби от различен клас, денонощно при всякакви атмосферни условия и радиоелектронно противодействие.

В състава на комплекса влизат 4 пускови установки, команден пункт за управление и връзка, и транспортна машина. Последните дават възможност за половин час напълно да бъдат презаредени пусковите системи и да се извърши повторен пуск. С един залп "Бал" може да изстреля 32 ракети в интервал 3 секунди. По шосе комплексът развива скорост до 60 км/час и без дозареждане може да измине до 850 км. Стартовите позиции могат да се избират до 10 км от бреговата линия, като подготовката за действие е само 10 минути.

Бреговият ракетен комплекс "Бастион" е вече на въоръжение в няколко флотски подразделения. Може да защитава крайбрежие с дължина над 600 км. Основната ударна сила на "Бастион" е свръхзвуковата самонасочваща се ракета "Оникс", предназначена за унищожение на кораби от всякакъв клас, както единично, така и в състава на група. В стандартния състав на батареята влизат четири самоходни пускови системи – 1-2 машини за бойно управление, автомобил за обезпечаване на бойното дежурство и четири транспортно зареждащи машини.

"Бастион" може да се разполага до 200 км от бреговата линия. Времето за преминаване от походно в бойно положение е само 5 минути, а интервалът между старта на ракетите е от 2 до 5 секунди. Автономно в бойна готовност комплексът може да се намира от 3 до 5 денонощия.

Самоходната артилерийска система "Коалиция-СВ" е "върхът на отечествената артилерия", която ще върне на артилерията званието "бог на войната" и ще изведе Русия на първо място по този вид въоръжение.

"Коалиция" може да поразява всякакви наземни цели и разстояние до 70 км с бърза подготовка а стрелба и смяна на позицията в течение на 1 минута. По тактико-техническите си характеристики гаубицата превъзхожда не само руските, но и чуждестранните самоходни оръдия. Боевият модул е необитаем. Работното място на някои от членовете на екипажа – 2-3 души, е оборудвано със система за дистанционно управление на огъня. Специални датчици информират за общото състояние на "машината и количеството боеприпаси по типове.

Новата бронетранспортна машина "Ракушка" за десантните войски е изпълнена на гъсенична база, със скоростта си 70 км/час не отстъпва на колесните БТР. Може да преодолява водни препятствия със скорост 10 км/ч. Машината се управлява от два члена на екипажа и побира 13 бойци. Бронята е направена от облекчена сплав. На въоръжение има две картечници и димна система "Туча".

Комплексите за радиопотушаване "Москва-1" са предназначени за водене на радиотехническо разузнаване, управление на средства за радиосмущения и радиоелектронно потушаване на системите на противника. Може да разпознава цели до 400 километра.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 299, July 2020
"Пересвет" - нова система за ПВО
Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските бойни лазери "Пересвет" дежурят вече в зоните си, което показва, ...
    "Бухал" заслепява от 2000 метра
Най-новата разработка, наречена визуално-оптична смущаваща станция "Бухал", бе предоставена на военните.Системата е пред...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com