Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Кризата на всички кризи
07.2020

Какво става в САЩ – най-лошото от всички възможни съчетания: системна криза по време на гражданска война.

Не съм изненадан, тъй като пиша за това от години. Изненадан съм обаче от ускорението на процеса и налагането една върху друга на всички възможни кризи в една колосална "криза на кризите" не само на САЩ, но и на западната цивилизационна система.

Това е същността. Става дума за системна криза, т.е. за криза на системата, плетеница от антагонистични самозареждащи се проблеми, неразрешими в рамките на старата система.

Противоречията се натрупваха от десетилетия, като в парен котел, докато не се взривиха отвътре. Корените на кризата са толкова дълбоки, а самата криза е толкова мащабна, че никакви вътрешни или външни сили не могат да я решат. Налице е глобална катастрофа, библейско цунами, което унищожава голяма част от съвременната цивилизация. Цялата енергия на западната финансово-кредитна система се взриви, изгаряйки самата система.

Гръбнакът на икономическия организъм на глобализацията беше пречупен. Сривът на глобалната икономика надвишава със своята сила Великата депресия от 30-те години на ХХ век. Това е Втора, още по-Велика депресия, която ще кулминира към октомври – ноември, т.е. към президентските избори в САЩ.

По време на карантината в САЩ брутният им продукт падна с 52,8 на сто. Такова нещо не е имало досега в историята никъде по света.

Изборът на Тръмп за президент през 2016 г. доведе до /малкоочакван/ сблъсък с неолибералите и глобалистите и до техен опит за "майдан" по всички възможни конфликтни линии: черни срещу бели, север срещу юг, изток срещу запад, консерватори – традиционалисти срещу глобалисти-троцкисти /крайно леви/ и т.н.

Но и нацизмът на Хитлер се позиционираше като ляво революционно движение, като човечеството се ограничаваше само до арийците, другите подлежаха на заличаване. Заради това и "либералната" глобалистка идеология определям като неофашизъм, финансов и информационен глобофашизъм. Именно те носят основната вина за сегашната криза в САЩ.

Не е ясно как Тръмп се хвана на въдицата им и се съгласи да стане президент, което позволи на глобалистите да стоварят вината за кризата върху него. Странно защо се хвана да доказва недоказуемото и попадна в капана да плаща за чужди грехове.

Използваната от "дълбоката държава" технология на цветна революция срещу Тръмп придоби конфигурацията на сблъсък, след който само едната от страните може да остане жива като от дългосрочната стабилност на страната вече никой не се интересува. Политиката е залогът в този конфликт.

Но и гражданската война е закономерен резултат от глобализирането. От едната страна са десните консерватори-традиционалисти, а от другата – неолибералните глобалисти, атакуващи с разпалвания от тях расов и културен конфликт, като гражданската война може да доведе и до разпадането на САЩ.

Разбира се, давам си сметка, че една от тайните на устойчивостта на политическата система на САЩ е, че от всяка криза страната излиза обновена, научила новия си урок, с нови опорни точки. Но засега не се виждат никакви принципни промени в развитието на "кризата на кризите". Такова нещо не е имало досега и краят още не е достигнат.

И аз, наред с други анализатори, от 40 години пиша, че това безумие повече не може да продължава. Кралят е мъртъв. Край. Този епизод свърши, започваме следващият.

Разбирам и паниката в САЩ, още повече, че все още сме с травмата от краха на системата, в която живеехме до неотдавна.

Далеч съм и от някакво злорадстване, че Америка е в беда. Напротив. В САЩ живее голяма част от човечеството с огромни икономически, човешки и военен потенциал, чиято криза ще завлече не само тях, но и човечеството.

В същата посока действа и геополитическата криза на САЩ по всички посоки – с Русия, Китай, Иран, КНДР, Турция, Венецуела. И по всички посоки – проблеми. Защото такова нещо, в което 99 процента от човечеството живеят, за да обслужват и да бъдат ограбвани от 1 процент от глобалния "елит", който стигна до абсурда да определя кой има право на живот и кой не, не може да съществува.

Изходът е само един – или ще унищожим тази система, или системата ще ни унищожи. Второто е за предпочитане.

Империята на транснационалния глобален капитал трябва да бъде разрушена. Ако не направим това ще издъхне целият свят. Цивилизацията на планетата ще изчезна за дълго време, защото се стигна до несъвместимост на човека със Земята.

Рецепта за излизане от кризата засега няма, поради причината, че човечеството все още не може да разбере какво става. А ставащото в САЩ е само потвърждение на извода, че това е краят на света, какъвто го познавахме през последните 200 години.

Това е краят на "американския век", който вместо да продължи 100 години, продължи точно 1 година след което се превърна в сегашната агония. Това е началото на истинския ХХІ век, който ще има коренно различни параметри.

Разстановката на силите в новия глобален сблъсък в общи линии е ясна. Най-вероятно през 2020-2021 г. елитите на западния свят ще бъдат изправени пред съда на историята. А това означава, че ще преживеем нов вариант на 1929-1945 г., защото смъртта на стария строй и раждането на новия винаги е с войни и хаос.

Разбира, се никой не е заинтересован в трагедията на САЩ. Само глупаци могат да се радват, че сблъсъкът на две части от американския елит излязоха извън конституцията и воюват, един срещу друг със силови сценарии и вируси.

Но системната криза не може да бъде спряна, даже ако всички умрели от коронавируса оживеят внезапно или пък ако бъдат прекратени "черните мирни протести", на чийто фон украинските пучисти от 2014 г. изглеждат като "следобедна сбирка на философи".

Това е, което мога да ви кажа засега, заради което с все по-голяма тревога очаквам онова, което ще трябва да пиша в следващата уводна статия след един месец.

САЩ, каквито ги познавахме досега, вече ги няма. И тепърва ни предстои да видим каква ще бъде тази нова Америка.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 299, July 2020
Кулисите на "дълбоката държава"
Въведохме термина "дълбока държава" и "задкулисие" като едни от първите в света в началото на 90-те години с разкритията...
    До читателите и абонатите на "Строго секретно" в 194 държави
Скъпи приятели,През последните месеци няколко пъти ви обърнахме внимание, че, въпреки непредвидените обстоятелства, ще п...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com