Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на световна война
Ядреният часовник вече е на "12 без 1 минута"
САЩ се готвят да излязат и от договора СНВ-3
Анализ на "Строго секретно"

Зад истерията, свързана с коронавируса, САЩ продължават да крачат към ядрения Армагедон.

Това е най-важният процес в момента, а не измислената епидемия, защото:

  • САЩ практически излязоха и от Договора за открито небе с Русия;
  • разглеждат възможността за възобновяване на ядрените опити, за първи път след 1992 г.;
  • вероятно ще излязат и от последния и най-важен договор за глобалната сигурност – Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения /СНВ-3/.

Това са най-важните процеси, придвижили така наречения "ядрен часовник" до "2 минути преди полунощ", т.е. до Апокалипсиса.

Ако Вашингтон излязат и от СНВ-3 ядреният часовник ще се придвижи до "1 минута до полунощ". По-близо до самоунищожението човечеството не е било никога след 1947 г.

На този фон само позицията на Русия е адекватна, особено за Договора СНВ-3 още от времето, когато през 2001 г. Джордж Буш – Младши излезе от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г. Действията на САЩ след това бяха подчинени на тази логика – преднамерено и последователно да рушат основите на глобалната сигурност, за да си запазят статута на единствената военна свръхсила. Но това не се случи.

Преобръщането на ситуацията в света след 1990 г. беше на 180 градуса. Сега по оста Русия – САЩ то се удвои до 360 градуса, т.е. пълно преобръщане на позициите, за да се стигне за първи път през последните 50 години до принуждаване на САЩ към преговори, именно за СНВ-3.

За какво става дума.

Има два ефективни начина за ангажиране на противника в процеса на преговори за ограничаване на оръжията:

1. Разкриване на всичките си карти, и деклариране на готовност за договаряне при всякакви условия. Така беше при Горбачов, при когото само за един исторически миг суперсилата СССР, която контролираше половината свят, беше унищожена, или по-точно самоунищожена.

2. Осъзнаване на неизбежното унищожение в случай на война. Това се случва след 1990 г. САЩ се оттеглиха от всички ключови договори за ограничаване на оръжията (засега действа само СНВ-3) и се заеха със статута си на единствената военна суперсила, който се провали.

Но, предвиждайки подобно развитие на събитията, още през 2007 г. Русия започна, а преди 2 години демонстрира най-новите си хиперзвукови оръжия, които на Запад определиха като мултифилмчета. Но даже анимацията се оказа много далеч от истината.

Руският оръжеен комплекс направо опроверга някои физически принципи, залегнали в новите оръжия, обявени от президента Путин. Особено при системите, които използват за двигатели ядрени установки – "Посейдон" и "Буревестник", или свръхзвуковите "Кинжал", "Авангард", "Циркон", "Сармат" и т.н., с невероятната им скорост от над 20 Маха. Така руснаците създадоха нещо, което никой друг в света все още не може. И отгоре на всичко го пуснаха в серийно производство. И в бойно дежурство.

Не само ние, но и всички военни експерти са единодушни – такова нещо в историята на световните оръжия не е имало.

Така се стигна до ситуацията, в която никой не вярваше – Русия за първи път в своята история е далеч пред своите противници, принуждавайки ги да седнат на масата за преговорите.

В резултат на 23 юни Виена беше домакин на първия кръг от преговорите за контрол на оръжията СНВ-3. Дали САЩ ще се съгласят на подновяване на СНВ-3 в новите условия никой не може да каже. Но, ако кажат "не", това ще е поредното самоубийство на една "суперсила". За съжаление засега Тръмп се движи в тази посока.

Позицията на Русия е ясна – край на "лекциите" за руската параноя от външни или вътрешни врагове. "Лекторите" трябва да припомнят думите на покойния Збигнев Бжежински отпреди 11 години: "новият световен ред при хегемонията на САЩ се създава против Русия, за сметка на Русия и на отломките на Русия..." "Нашите цели са ви добре известни. Единно световно правителство. И то ще бъде формирано независимо дали ви харесва тази идея или не. Вие сами ще ни помолите за това, тъй като по-нататък ще бъде само лошо, и по-лошо, и по-лошо. За това е нужно много повече от икономически паралич – нужни са война, глад и епидемии по целия свят".

Бжежински вече го няма. Но неговите последователи са налице. Ако не бъдат спрени, тогава утре ракетите ще падат по руските градове и села. Това е реалност, която постоянно заплашва Русия от векове.

Русия е заобиколена от "цивилизацията на войната", която в съвременния си вид обвързва обикновения фашизъм в красив пакет на "универсални демократични ценности", претендиращ за "спасяването на света".

И сега десетки войни продължават по света. някой печели, някой губи. Стотици хиляди хора умират в името на целите си – реални или илюзорни, някои отиват в небето, други отиват направо в ада. Никой не успява да избяга от тази съдба. Готовността за война е един от най-ефективните начини за неутрализиране на противника, както и възможността да се избегнат големи собствени жертви. Русия в миналото не е загубила нито една война и няма да загуби и в бъдеще.

Заради това пишем отдавна – не изкарвайте мечката от бърлогата й - нищо добро не ви очаква.

Добре дошли в новия свят на хиперзвуковите ракети. И анти-ракети, летящи със скорост поне 100 Маха.

Заради това на новата ядрена риторика на САЩ Русия отговори адекватно – с влязлата в сила нова ядрена доктрина, позволяваща й да използва пълен ядрен удар срещу нападения срещу нея с каквато и да било балистична ракета, независимо дали носи ядрена или обикновена бойна глава.

Това е отговорът на Русия на действията на САЩ – противоракетната отбрана /ПВО/ в Полша и Румъния, балистичните ракети и хиперзвуковото оръжие. Това ескалира ядреното напрежение до незапомнени нива от времето на Студената война.

Новата руска военна доктрина потвърждава, че страната може да използва ядрено оръжие в отговор на ядрена атака или агресия с конвенционални оръжия, която "заплашва самото съществуване на държавата".

Документът предлага подробно описание на ситуациите, които биха могли да предизвикат използването на ядрени оръжия. Те включват използването на ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение срещу Русия или нейните съюзници и вражеско нападение с конвенционални оръжия, което заплашва съществуването на страната.

Излишно е да казваме, че в момента отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската им точка в съвременната история.

Крачка в тази посока беше анонсираното оттегляне на САЩ и от Договора за открито небе, който даваше възможност на САЩ и Русия да инспектират взаимно териториите си за нарушения на другите договори за ограничаване на ядреното оръжие.

Ако САЩ се оттеглят от този договор след 4 месеца, полетите на американски самолети над руска територия и на руски самолети над американска ще престанат. Такива полети се извършваха от 1992 г., както и взаимните проверки на другите страни, подписали споразумението.

Така и тази част от бившата система на международна сигурност може да бъде изпратена в кофата на историята, както преди това Договорът за съкращаване на средните и малки ракети.

С краха на "Открито небе" въпросите за движението на стратегическите оръжия ще станат много по-малко прозрачни и съответно стратегическите рискове ще се увеличат.

Сега наред е СНВ-3, който може да бъде отменен през следващата година и в което Русия, разбира се, ще бъде обвинена отново, както беше обвинена преди САЩ да се оттеглят от другите договори – "Русия нарушава", "Русия не води Китай за преговори", "Русия тайно прави забранени ракети" и т.н. Ще чуем всичко това отново и неведнъж.

И така, влязохме в епохата на много големите промени, когато непоколебимите досега неща изчезват напълно.

Следващото движение на "часовника" ще е 1 минута преди полунощ...

Всъщност САЩ още през август 2018 г. неочаквано замразиха действието на Договора за открито небе. Решението не отговаряше на положенията на документа и би трябвало да се разглежда на заседание на Консултативната смесена комисия. Договорът предвиждаше възможност за излизане от него. Има и опция за отказ на конкретни инспекции, но за замразяване на сътрудничеството с други участници нищо не се казваше, значи, още през 2019 г. решението на САЩ противоречеше на договора. Всъщност американците започнаха да предявяват претенции към Русия за Договора за открито небе още от април 2014 г., т.е. от началото на украинската криза, като използваха голословни обвинения.

Но защо сега искат да излязат от този договор, въпреки че договорът за открито небе и днес би бил в полза на САЩ и НАТО и е във вреда на Русия.

Но именно САЩ излизат от него. Значи, става дума за нещо друго, т.е. за целенасоченото рушене от Вашингтон на цялата система от договори за глобалната сигурност, и преди всичко в ядрената област

Предишният договор, от който излязоха, беше Договорът за съкращаване на ракетите със средна и малка далечина.

Следващият и последен, ще бъде споменатият Договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения – СНВ-3.

Що се отнася до Договора за средните и малки ракети – ДРСМД, ще припомним, че САЩ излязоха от него на 2 август 2019 .

На 22 август 2019 г. Русия и Китай свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

На 23 август 2019 г. Владимир Путин свика Съвета за сигурност на Русия и поръча на Министерството на отбраната да предприеме мерки за подготовка на симетричен отговор. Обърнете внимание – Путин говореше за симетричен отговор, а не за асиметричен отговор, което ще постави много нови въпроси пред САЩ.

По този начин падна и предпоследният договор за стратегическа стабилност на планетата – за средните и малки ракети.

Остана само договорът за "големите ракети" – СНВ-3, който изтича през 2021 г., като САЩ са на път да излязат и от него. Направиха го по типичен за тях начин – обвиниха Русия, че не съблюдава мораториума за провеждане на ядрени опити, т.е.

САЩ имат намерение да излязат и от Договора за всеобщата забрана на ядрените опити, въпреки че Русия ратифицира този договор през 2000 г., а САЩ и Израел не са.

Обвинението обаче дойде от САЩ – че Русия била извършила на архипелага Нова Земя ядрен опит с малка мощност за усъвършенстване на своя ядрен арсенал. С една дума – след като САЩ излязоха от Договора за съкращаване на ракетите със среден и малък обхват, сега ще излязат и от Договора за съкращаване на стратегическите /междуконтинентални/ нападателни въоръжения и от Договора за забрана на ядрените опити.

Други договори не останаха.

Едновременно Пентагонът съобщи, че ще въоръжи американски подводници с ядрени оръжия с малка мощност за нанасяне на превантивен удар, на което руското външно министерство отговори веднага, че "всяка атака, включваща балистична ракета от американска подводница, независимо от нейните спецификации, се възприема като ядрена агресия" срещу Русия. "Тези, които обичат да теоретизират за гъвкавостта на американския ядрен потенциал, трябва да разберат, че в съответствие с руската военна доктрина подобни действия ще бъдат посрещнати с употреба на ядрено оръжие от Русия".

На 21 април 2020 г. президентът Доналд Тръмп нареди тежък бомбардировач В-1, съпровождан от изтребители на ВВС на САЩ и на японските отбранителни сили, да симулират ядрена атака (отгоре) към цели в Китай, в това число и предполагаемия "източник" на COVID-19 – Ухан.

От Пекин отговориха, че "Съединените щати трябва да се подготвят да поемат първия удар" и че Тръмп продължава да се забавлява с нискоефективна симулация на световната война на няколко фронта – с Иран, Китай, Русия, в полза на неоконсерваторите, като кризата COVID-19, е произведена в лаборатория за биологична война в САЩ.

Едновременно САЩ се опитват да предизвикат проблеми в отношенията Русия – Китай. В замяна на съгласието си за нови преговори за СНВ-3, Вашингтон иска от Москва да доведе на преговорите и Китай, в противен случай САЩ "не виждат смисъл" да преговарят, въпреки че Пекин заяви, че няма да участва в тези преговори.

Но Тръмп провокира Москва и Пекин с цел да създаде триене в отношенията между тях, като САЩ могат да кажат, че Русия не е могла да предостави необходимата дипломатическа база за преговори, т.е. Русия е виновна за провала на СНВ-3.

Официалната позиция на китайското външно министерство е, че Китай не вижда необходимост да участва в този договор. САЩ са наясно с това, но продължават да се преструват, че участието на Китай в американско-руския договор, въпреки че Китай им отстъпва по броя на ядрените бойни глави и средствата за доставка, е абсолютно необходимо.

По този начин, поставяйки нереалистични изисквания към Русия и фалшивите обвинения, че Москва не спазва СНВ-3, САЩ водят последователна информационна и дипломатическа подготовка за оттегляне от СНВ-3, като обвинят Русия и Китай, че не са се съгласили с щедрите искания на САЩ.

СНВ-3 е последният от най-важните договори, върху които се градеше и гради все още глобалната сигурност.

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни ядрени въоръжения /СНВ-3/ между Русия и САЩ остава в сила до 2021 г., ако не бъде заменен по-рано от ново споразумение.

Става дума за основата на ядрената стабилност на планетата между двете ядрени супердържави САЩ и Русия.

5 февруари 2018 г. беше контролният срок за постигане на определените равнища за съкращение на бойните глави и ракетите – носители, определени от СНВ-3.

От достъпните данни се виждаше, че изпълнението "върви лошо", докато Тръмп не заяви, че САЩ са готови да водят преговори за съкращаване на ядрените оръжия, които могат да доведат до отслабване на санкциите срещу Русия, т.е. ултиматум срещу Москва и опит на Тръмп да повтори Рейкявик, където преди 30 години Горбачов сключи сделка за ядрено разоръжаване с Рейгън, която обезоръжи СССР /а след това и Русия/, срещу основния противник.

Сега Москва обаче реагира светкавично. Говорителят на външното министерство заяви, че САЩ се опитват да въвлекат Русия в конфронтационен модел, да инициират нова надпревара във въоръжаването и да разпалят нова Студена война.

От Кремъл добавиха, че страните имат различен ядрен потенциал, заради което обвързването на санкциите срещу Русия с ядрено съкращение едва ли е възможно и че симетричното съкращение може да доведе до нарушаване на ядрения паритет, който играе критична роля в осигуряването на глобалната сигурност.

Това е истина. Ядреният паритет между СССР и САЩ , а след това между САЩ и Русия, от почти 50 години е основата на световната сигурност, която се гради върху възможността от пълно взаимно унищожение.

Но именно тази сигурност САЩ нарушиха, когато Буш-младши през 2001 г. излезе от Договора за противоракетната отбрана между САЩ и СССР от 1972 г., търсейки доминиране в тази област и започна да изгражда противоракетна отбрана /ПРО/ срещу Русия, като средство за унищожение на руските стратегически ракети с пръв изпреварващ удар и неутрализиране на онези руски ракети, които не са били унищожени от американския удар.

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения на Русия и САЩ /СНВ-3/ влезе в сила на 5 февруари 2011 г. и още тогава Москва посочи, че САЩ го използват, за да постигнат превъзходство чрез създаване на противоракетната отбрана в Европа – ПРО, разработка на неядрено оръжие със стратегическа далечина на полети – крилати ракети, дълбоко модернизиране на стратегическия арсенал на САЩ и др.

Междувременно в САЩ беше приета и концепция за бързия глобален удар, за който ще се използват неядрени ракети с голяма точност.

Идеята за ново съкращаване на ядрения потенциал на САЩ и Русия беше повдигната и при Обама, но заради влошените отношения през 2014 – 2016 г. тя пропадна.

САЩ продължиха да изграждат своята ПРО в Източна Европа, срещу което Русия отговори с разполагане на "Искандер" в Калининградска област, строеж на новите подводници "Борей", новите хиперзвукови бойни глави, възобновяване на "ракетите във влаковете", крилатите ракети "Калибър", въвеждането на новата ракета Р-26 "Ярс" и др.

В хода на предизборната кампания Тръмп заяви, че ядреният потенциал на Русия превъзхожда САЩ и че с това трябва нещо да се прави. Дойде и съобщението, че САЩ ще предназначат за нови ядрени оръжия 1 трилион долара. Те продължават да изграждат ПРО, въведоха ядрени оръжия в Европа, крилати ракети с голяма далечина, военни части в Германия, Полша, Прибалтика и др.

Ще припомним формулата на СНВ-3.

В договора бяха фиксирани следните паритетни и пределни равнища на ядрените сили на Русия и САЩ:

  • 1500 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНВ);
  • 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1;
  • 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.

Всяка от страните имаше право самостоятелно да определя състава и структурата на своите стратегически настъпателни въоръжения.

Следователно формулата е 1500 заряда на 700 балистични ракети, изстрелвани от 800 разгънати и неразгънати установки. Просто и ясно.

Но дали е така?

Преди това ще се спрем на статистиката на съотношението на ядрените стратегически настъпателни въоръжения на САЩ и Русия, в момента на подписването на СНВ-3.

Според оценките на повечето експерти в момента на подписването на СНВ-3 САЩ имаха 1762 оперативно разгънати ядрени глави, а Русия имаше 1741 заряда.

В договора не са ограничени хилядите бойни заряди на склад. С тях е свързана една от първите тънкости.

Съществуващите в САЩ мощности няма да им позволят да пристъпят към реално съкращаване на ядрените бойни глави по-рано от 2024 г. В САЩ чакаха за унищожение около 4000 стари бойни глави, свалени от дежурство в рамките на предишните договорености. Този колосален арсенал от демонтирани бойни глави окончателно ще бъде изваден от строя чак към 2024 г.

Освен това и мощностите за съхраняване на оръжейния плутоний от старите бойни заряди са препълнени. А за строителството на нови хранилища ще са необходими много милиарди инвестиции и време. А заводът, на който плутоният в САЩ трябва да се преработва за гориво за реакторите, няма да се появи до 2021 г.

От САЩ заявиха, че новият договор за СНВ по никакъв начин не ограничава техните действия по отношение на противоракетната отбрана – ПРО. А това означава едно нещо – че щом в договора е предвидена процедура за едностранно излизане от него на всяка от страните, значи никой не разчита, особено на този договор.

И още нещо – връзката между СНВ и ПРО е предвидена само като възможност за излизане от договора, т.е. точката, в която е основният сблъсък, отново остана настрани. Направиха by-pass. И той ще продължи да действа, ако САЩ продължат да изграждат своята ПРО. САЩ продължиха, Русия продължи да ги обвинява.

Защо? Защото, ако утре има конфликт, за много малко време американците ще върнат на своите позволени от договора 700 разгънати ракети-носители около 4500 бойни заряда. Руснаците обаче няма да могат да направят подобно нещо.

Според СНВ-3 страните се задължават да съкратят своите бойни заряди до 1550 бройки. Но, благодарение на специфичния подход към споменатия по-горе възвратен потенциал, договорът позволява да бъде измамена обществеността.

СНВ-3 не казваше нищо и за американските крилати ракети с далечно действие. По отношение на Русия тези крилати ракети са стратегическо оръжие. САЩ превъзхождат Русия по количество на бойните глави и средствата за тяхното доставяне. Но това не е аргумент, тъй като наличните руски междуконтинентални ракети са напълно достатъчни за унищожението на САЩ няколко пъти.

Барак Обама предложи съкращение на ядрените арсенали на САЩ и Русия повече от една трета спрямо актуалото им състояние – до 900 ядрени бойни глави, от които само половината ще се намират на бойно дежурство. По този начин числото на разгънатите бойни глави ще се съкрати с повече от три пъти.

Но Русия не гори от желание да се разоръжава по този начин, като Путин говореше за реалната възможност от обезоръжаващ първи удар срещу руските стратегически ядрени сили.

Не трябва да се забравя и географското разположение на Русия.

Въпреки това Путин през декември 2019 г. заяви, че Русия е готова без каквито и да било условия да продължи действието на договора СНВ-3, на което до сега не получи отговор.

Това означава, че Русия е принудена да се готви за най-лошото. Путин предупреди: "Русия никога повече няма да позволи да се води война на нейна територия".

Този път Русия няма да бъде изненадана или изпреварена. Отговорът й е на ново военно и геополитическо равнище – хиперзвуковото. Новата война ще се решава за минути и секунди с хиперзвуковите оръжия, с които Русия и Китай изпреварват САЩ и НАТО с десетилетия – хиперзвуковите "Авангард" и "Кинжал", атомният "Буревестник", оръжието на Страшния съд – "Посейдон", "Калибър, "Искандер", С-400 и С-500, Су-57, танкът Т-14.

Въпреки че се занимаваме с оръжейната тематика от 50 години, даже и ние вече имаме проблеми да следим най-новите оръжия на Русия и Китай.

С една дума – "хипервойната е в хиперетап", в който скоростта се изчислява в секунди и минути.

Един пример: скоростта на звука, както е известно, е равна на 331 м/сек., във въздушното пространство 10 Маха се равняват на 3310 м/сек., т.е. за една минута тази ракета може да измине разстоянието то 200 км. Защитата срещу нея е невъзможна. При далечина до целта от 10 000 км ракетата стреля почти от упор – за 50 мин., те.. толкова, колкото Тръмп да слезе от Овалния кабинет в бункера под Белия дом. Ако успее.

Хипервойната навлезе в нов етап. На сцената е едноличен лидер – Русия. Китай догонва. САЩ изостават безнадеждно.

С ПРО на САЩ в Европа разстоянията до Москва се съкратиха още повече. Долетното време на ракетата SM-3 е още по-малко, отколкото прехващачите GBI. Противоракетата SM-3 е мини "Пършинг-2", до самите граници на Русия. Ако преди години "Пършинг" от тогавашната Западна Германия трябваше да прелети над 1800 км, сега разстоянието от Москва до Черно море е 1000 км. Балтийско море е още по-близо – 700-800 км, т.е. три пъти по-малко отколкото от Германия.

От предните си позиции до руските граници американските противоракети могат да изпълняват стратегически задачи по-добре от междуконтиненталните ракети. Минималното долетно време на американските ракети е 5-6 минути и прави руския ответно-насрещен удар практически невъзможен. Времето за взимане на решение за ответен удар е по-малко от 4 минути. Според руски източници "група американци е подготвила доклад, че не е необходимо да се бомбардира цяла Русия, а само 12 основни цели, по които е нужно да се нанесе удар и държавата ще бъде повредена".

След разполагането на ПРО до границата на Русия светът навлезе в третата ракетна криза без да осъзнава това. Защото ПРО не е отбранителна, а настъпателна, предназначена за първия съкрушителен удар.

В отговор Русия съобщи, че пуска два крупни завода за производство на хиперзвукови ракети 77H6-H1 за най-новите противоракетни комплекси C-400 "Триумф" и C-500 "Прометей". С тези ракети C-400 и C-500 ще могат да свалят всякакви цели, летящи със скорост до 7 км/сек., в това число ядрени бойни блокове за балистичните ракети.

77H6-H и 77H6-H1 са първите руски ракети с инертни бойни глави, тоест ще унищожават ядрените снаряди на врага по кинетичен начин, с точно попадение и сблъсък в корпуса на огромна скорост. При това, взривно вещество не е необходимо. Стълкновение със скорост 7 км/сек. ще унищожи всеки летящ обект.

Едновременно Русия подготви и връщането на така наречените "ракетни влакове".

И новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", която заменя "Сатана", към 2020 г. е въоръжена с хиперзвукови бойни глави.

Всичко това означава, че след въвеждането на "Сармат", Москва, даже без използването на ядрено оръжие ще получи уникалната възможност за глобален изпреварващ удар, т.е. да унищожи на Земята всяка цел с известни координати в течение на 30-40 минути.

Основната цел беше да се запази балансът при стратегическите ядрени оръжия между САЩ и Русия с по 700 единици. Но този баланс се подкопаваше от ПРО на САЩ. Изпращаните от Кремъл сигнали се игнорираха във Вашингтон и Брюксел.

Така стигаме до най-опасния момент – самовнушението на САЩ, че са най-силни и могат да си позволят война с Русия, т.е. сега или никога. Нищо по-погрешно. Не само че не са най-силни, но и са доста по-слаби. Това може да е трагична за САЩ самозаблуда. Със САЩ могат да се разправят индивидуално даже КНДР и Иран.

С една дума картината е като в навечерието на Първата световна война – хаос и сблъсък на непримирими интереси, крах на капитализма и неговата финансова система и дълбоката заблуда на САЩ, че имат някакво глобално доминиране. Нищо подобно.

Ще припомним накратко най-новите супероръжия на Русия, които въвеждат напълно нова световна геополитика, вместо досегашната война "между морето и сушата" и нова конфигурация за военна мощ въобще.

Номер 1. Междуконтиненталната балистична ракета "Сармат". Първо целите в САЩ може да атакува през Северния и Южния полюс. Второ – никакви системи за ПРО на САЩ не могат да я спрат. Трето – ако на "Сармат" се добави хиперзвуковия маневриращ боен блок "Авангард", който лети в плътните слоеве на атмосферата с 20 Маха, нещата стават направо трагични за САЩ.

Номер 2. Хиперзвуковата крилата ракета "Кинжал". Руските самолети Миг-31К и бомбардировачи Ту-22М3 вече са въоръжени с хиперзвуковите ракети "Кинжал", които летят със скорост над 10 Маха и имат обхват над 2100 км.

Номер 3. Хиперзвуковата ракетна система "Авангард". Хиперзвуковата ракета с междуконтинентален обхват и възможност да лети с 20 Маха ще влезе на въоръжение в близко време. В началото на 2018 г. започна серийното производство на "Авангард".

Номер 4. Подводното чудовище "Посейдон". Подводният ядрен дрон "Посейдон" може да носи ядрена глава с различна мощ, която ще унищожи не само цяла самолетоносачна групировка на противника, но цял континент, например Северна Америка.

Номер 5. Крилата ракета с ядрен двигател "Буревестник". "Буревестник" също е успешно изпробван. Ракетата, която ще има неограничен обхват и неограничени възможности за маневриране ще бъде въведена в близко време.

Номер 6. Лазерна оръжейна система.

Ако към това се прибави и новият изтребител от пето поколение Су-57, новият танк Т-14 на платформата на "Армата", новият зенитен ракетен комплекс С-500 "Прометей" и противоракетната система за далечно прехващане "Нудоль", нещата за САЩ стават наистина "мисия невъзможна", т.е. онова, което написах преди няколко месеца – ако не искаш да говориш с Путин и Лавров, ще говориш с Шойгу и Герасимов...

Какво всъщност е хиперзвукът? Това е способността на всеки материален обект – самолет или ракета, маневриращ в атмосферата със скорост поне пет пъти надвишаваща скоростта на звука, така нареченото число на Мах, равно на 331 метра на секунда.

Хиперзвуковата ракета, летяща с огромна скорост, може да порази всяка точка на планетата в течение на един час, като, благодарение на своето качество да маневрира и коригира курса по време на целия полет, може да удари целта с точност до един метър.

Движейки се в плазмен облак ракетите остават максимално скрити и абсолютно невидими за системите за противоракетна отбрана. Никаква ПРО на САЩ. Заради това тези ракети превъзхождат всички образци оръжие, в това число и термоядрените боеприпаси.

Това означава, че налице е нова стратегическа ситуация в света с огромно превъзходство на Русия над САЩ.

По-просто казано – за един момент може да бъде обезглавен всеки противник и да бъдат парализирани неговите способности за съпротива и ответен удар.

Американците, въпреки старанията си, не успяха да създадат даже експериментален прототип на това оръжие. Руснаците обаче успяха да създадат не само прототип, но и пълноценен образец, който е готов за влизане в серийно производство. Това разбраха и в САЩ и паниката е тотална.

Шах и Мат.

Този път шокът е наистина зашеметяващ и наистина исторически.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 300, August 2020
Идва глад, скакалците вече са тук
От началото на 2020 г. страните от Източна Африка, както и Индия, Пакистан и Китай бяха подложени на инвазия от скакалци...
    Юбилей. Брой № 300 на "Строго секретно"
Пред вас е брой номер 300 на "Строго секретно".Преди всичко това означава, че 300 пъти сте получавали четиво в обем от 1...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com