Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
САЩ са пред избор, а не пред избори
08.2020

Какво става в САЩ: най-лошото от всички възможни съчетания – системна криза по време на гражданска война, по време на крах на долара, по време на Втора велика депресия, по време на пандемия, по време на тектонични геополитически промени и срив на лидерската позиция на САЩ, по време на предстояща война на САЩ с Иран или Китай, по време на абсолютно доминиране на Русия във военната област и на Китай в икономическата и търговска област...

Криза на всички кризи по време на предстоящи през ноември президентски избори, които могат и да не се състоят...

Може да продължим. Но и това е достатъчно. От 50 години не си спомням по-лошо съчетание на толкова основни фактори само при един от световните лидери. Онова, което ставаше в края на СССР, е нищо в сравнение със ставащото сега в САЩ.

САЩ са в глобална катастрофа. Този факт се осъзнава бавно, но неотклонно.

Разбира се, никой не желае на обикновените американци този крах. Никой не е заинтересован в него.

Да си представим, че в САЩ започне вътрешен конфликт, т.е. гражданска война със средна интензивност.

Първо – какво ще се случи с ядрения потенциал на САЩ и в чии ръце ще попадне. Същият проблем имаше и при разпадането на СССР, но беше решен. А сега няма структура, която да реши проблема, още повече, че САЩ са с Русия и Китай в студена война.

Второ – какво ще стане със стотиците бази на САЩ по света, както и с техните марионетни режими.

Трето – какво ще стане с оцелелите все още международни организации, съдилища, еколози, правозащитници.

Четвърто – какво ще стане с долара, с еврото, швейцарските франкове, юаните, рублите, златото, среброто и т.н.

Картината е страшна, но все пак трябва да се зададат въпросите.

Какви са те?

На първо място е икономическият крах на САЩ, който е крахът на системата, крах на националните икономики, физическо спиране на всички пазари, край на сегашната валутна система. Това е и системна криза. Системата се нарича либерален капитализъм.

Дали това е краят на кошмара или началото на нов кошмар. Никой не знае. Но ясно е, че това, което беше досега, повече не може да съществува. САЩ по всички основни параметри са жив труп. Връщане към нормата е невъзможно. САЩ имат дълг от 300 трилиона долара или... 1 квадрилион. Никой не знае. Те сами си печатат и отпускат доларите. Но никой никъде по никакъв начин не може да изплати такова нещо.

Пирамидата на неравенството, т.е. индексът на бедността, никога в историята на човечеството не е бил толкова висок.

В момента на Земята:

  • над 3 милиарда души живеят с по-малко от 1,5 долара дневно;
  • 850 милиона нямат какво да ядат всеки ден;
  • 750 милиона нямат питейна вода;
  • 1,6 милиарда живеят без електричество;
  • 0,7 на сто от световното население контролират богатство за 116 трилиона долара.

Е как може такова нещо да оцелее?

Важна причина за катастрофата на САЩ е, че изгодният за транснационалните корпорации процес на пренасяне на производството в Югоизточна Азия и Китай, който започна още през 80-те години на ХХ век, фактически уби най-активната част от американското население, не веднага, но бавно и сигурно по пътя на лишаване от перспектива за бъдещето. Днес виждаме приключващия етап на този процес. Даже Тръмп да спечели втори мандат, ще има нов срив на фондовия пазар с 40 процента през 2021 г.

И Тръмп избира най-лошия вариант. Рискува война с Китай /и Иран или КНДР/ до ноември.

САЩ закриха китайското генерално консулство в Хюстън. Към персоналните и икономически санкции се добави и конфронтацията на Вашингтон и Пекин за Южнокитайско море, Тайван, Сянган /Хонг Конг/, Синзцян, китайско-иранският договор за 400 милиарда долара за 25 години, проблемите с ограничаване на новата надпревара във въоръжаването и тъмната история с COVID-19. Всичко това може да доведе до голяма война.

Победител в този сблъсък ще бъде онзи, който ще бъде подкрепен от Русия. Политиката на Вашингтон не остави за Русия дилема в избора между Китай или САЩ.

В Москва знаят, че на върха на световния Олимп Русия може да бъде само с Китай. И ако на Китай някога стане там тясно и поиска от Русия да слезе и той самият дълго няма да се задържи там.

Това е най-важната промяна в глобалната геополитика – Евразиатският съюз, наред с другата фундаментална промяна – хиперзвуковите оръжия на Русия и Китай, които обезсмислят всеки опит на Запада за война с тях.

На този фон се появява още един въпрос за предстоящите президентски избори в САЩ.

На първо място присъединяваме се към онези, които твърдят, че изборът на Тръмп беше оглушителна плесница за "дълбоката държава" на САЩ и транснационалните елити. Доказателството е абсолютната ненавист на "дълбоката държава" срещу Тръмп от първия ден на неговото президентство.

От 50 години не си спомням такава кампания на ненавист срещу който и да било президент на САЩ, като към Тръмп.

Дали е по-некомпетентен даже от Обама? Съмнявам се. Поне не почна крупна война, което направи Обама и щеше да направи Хилъри, т.е. Тръмп се оказа по-малкото зло от Хилъри. Това означава, че гласуването за Тръмп беше по-правилен избор, отколкото да се гласува за Хилъри. Но проблемът за Тръмп е, че Нетаняху го държи "за гушата" с някакви сексистории от миналото, /старият номер на Моссад/, като с Бил Клинтън и Моника Левински. Сега, когато Тръмп направи всичко, което иска от него израел, той вече е практически безполезен. Заради това е трудно да се оцени реалната подкрепа за Тръмп. Ситуацията е с толкова неизвестни, че прогнозите са невъзможни.

Всъщност, ако Тръмп бъде преизбран ще бъде същото, т.е. по-нататъшно унищожение на САЩ – вътре от демократите, и унищожението на империята САЩ в чужбина от манипулираните републиканци, например война с Китай, Иран или КНДР.

Ако демократите бъдат избрани, не трябва да се очаква от тях любов към САЩ, те ненавиждат тази страна и голяма част от народа.

Процесът на разпадане на САЩ на международната арена само ще се ускори. Байдън няма да реши никакви проблеми. Възстановяване на имиджа на САЩ е невъзможно.

Така стигаме до същността – империята САЩ няма никакви шансове да оцелее. Заради това всичко, което ще допринесе за превръщане на САЩ в нормална държава и което отслабва империята, е в интерес на народа на САЩ. И гласуването за който и да било кандидат есента само ще удължи агонията на сегашния политически и икономически режим в САЩ.

Наистина ситуацията е сложна. По-сложна не си спомням от 50 години.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 300, August 2020
Най-тъмно е на разсъмване
Като автори още от 1997 г. на призивите "Народът срещу Мафията", "Ние тях, или те нас", "България е срещу тях, и те срещ...
    Приемственост в тематиката
Следя китайската тема отдавна. През 70-те години единствената книга, издадена в България за Китай през 1978 г. /от Военн...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com