Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Кой открадна 200 милиарда долара /2/
Продължение от предишния брой
Анализ на "Строго секретно"

Така нареченият "списък на Бобокови", на който се спряхме в предишния брой на "Строго секретно" /и ще продължим да го анализираме и в бъдеще/, не беше изненада. Напротив.

Този списък, който отразява само част от онова, което ставаше пред очите на всички българи през последните години, беше "обществена тайна" и потвърждение на огромния и безпрецедентен грабеж на България, прикрит с думите "демокрация" и "приватизация" и други словни съчинения – "преход", "реституция", "прощаване с тоталитаризма и социализма", грабеж, който се изчислява от 200 милиарда до 2 трилиона долара.

България беше ограбена от мафията. Първи въведохме този термин и както и лозунгът "Народът срещу мафията", която унищожи България и се курдиса на "входа" и "изхода" на страната. Това си го признаваше сам мафиотът Илия Павлов – "моята държава е Мултигруп, в нея аз определям правилата и тези правила създават комфорт в моята среда".

Другият водещ "капиталист" от началното натрупване на капитала – Емил Кюлев – имаше същата максима и последва Павлов в ловните полета на Винету.

Третият от първата тройка "капиталисти" – Васил Божков, по чудо не беше разстрелян досега, което пък даде шанс на прокуратурата най-накрая да го попита "как се казва" и откъде са му парите. Но той взе че офейка.

И в този момент се появи списъкът на Бобокови, открит при ареста на братя Бобокови.

Какъв беше въпросният списък /б. а. – виж факсимилето с имената/.

Става дума за ръкописен списък на гърба на някаква снимка, иззета при претърсванията в къщите и офисите на Атанас и Пламен Бобокови.

В първите три реда на този списък се отброяват "убити бандити", живи и зад граница, както и две числа – 70 и 62, като зад второто има съкращение "в Б-я", което означава в Българя.

Това е списък на 3 млрд. лева, разпределени между 45 души. Правен е вероятно през 2002 – 2003 г. по времето, когато Кобургготски беше премиер и Велчев финансов министър.

Имената вече са известни. Това е част от списъка на приватизаторите на България, т.е. на мафията.

От така нареченото трансформиране, приватизиране и раздържавяване на бившия социалистически лагер забогатяха фантастично най-безогледните бизнес-гангстери.

При Сакскобургготски се пръкна и Бойко Методиев Борисов, който добави за последните 10 години към откраднатите по-рано 200 млрд. долараоще около 100 млрд.

Заради това от години пишем, че от България бяха откраднати около 200 млрд. - 1 трилион долара, и че грабежът продължава.

Даже ако вземем долната граница – 200 млрд. долара, това са стотици камиони "Камаз", натоварени с пачки от 100 доларови банкноти.

Или друго сравнение. За едно предприятие с най-нови технологии, изграждано от нула, ангажиращо 350-400 души, са необходими днес около 16 млн. долара. 200 млрд. долара са... 12 500 най-нови завода, даващи работни места на над 4 милиона българи.

Това са само някои от параметрите на грандиозния грабеж и още по-грандиозното унищожение на България след 1990 г.

Решението отдавна е налице – деприватизация, т.е. на кого служи държавата. Ако служи на мафията, както у нас, не може да става и дума за деприватизация. Откраднатото е "свещено", а онова, което още не е, ще бъде откраднато.

Но ако държавата служи на гражданите и народа, трябва да бъде извършен пълен и бърз "преглед на приватизацията". Тук няма никаква давност, имайки предвид мащабите на престъплението – национален геноцид.

Примерът беше даден от Англия, която по времето на Маргарет Тачър извърши колосална криминална приватизация на почти всичко. Но след нея дойдоха други хора, които извърши деприватизация, и на власт дойдоха хора, които казаха, че да се краде не е хубаво. И намериха прост изход от ситуацията, данъкът, което нарекоха "данък върху богатствата, донесени от вятъра" – WindFall Tax.

Той дойде след управлението на консерваторите на Тачър, при които повечето държавни предприятия бяха приватизирани на нереално ниски оценки. Върнатите пари отидоха за нови инвестиции, работни места, както и за образованието. /Подробности и формулите ще намерите за 5 минути в Интернет, както и вариантите на деприватизацията в други западни и източни страни, които се сблъскаха с този проблем./

С една дума – необходимо е пълномащабно преразглеждане на резултатите от приватизацията срещу мафията, в полза на обществото, което вече едвам диша.

Какво е Windfall Tax?

Това е недоплатеният данък върху неизработеното с честен труд богатство и имущество. Например, ако в момента на приватизацията то е струвало 100 милиона долара, а е било купено за 10 000 долара. Това лесно може да се провери.

Освен това всички нашенски приватизатори поемаха задължения за инвестиционни програми, за които забравяха веднага.

Значи, има разлчия между задълженията на инвеститорите и на приватизаторите, между реалната цена на активите в момента на приватизацията и колко е било заплатено за тях.

Разликата не е задължително да се върне с пари, може и в натура – производство или с акции, за да не страда бизнесът.

Но, ако олигархът не е развивал никакъв бизнес, а само е грабил, тогава пълна конфискация, т.е. да се върне на държавата всичко онова, което е откраднал преди 25 години, и онова, което е натрупал от престъплението, т.е. с откраднатото след това.

Това вече действа в други страни от Източна Европа – пълна конфискация на всичко, в чието начало е имало престъпление.

Нека се стрелят помежду си, нека протестират, където си искат, но нека най-напред ни върнат откраднатото, за което ще бъде създаден специален фонд "спасение на България".

Тези милиарди ще отидат за реанимирането на България, за пенсии на онези, от които бяха откраднати милиардите, за връщането на онези милиони, които избягаха от мафията, и за децата, които нямат в момента никакво бъдеще в тази страна.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 300, August 2020
Приемственост в тематиката
Следя китайската тема отдавна. През 70-те години единствената книга, издадена в България за Китай през 1978 г. /от Военн...
    Царят на идиотите
...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com