Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Вектори
Нов Drang Nach Osten на НАТО
САЩ струпват сили по границата на Беларус
Геополитически анализ на "Строго секретно"

След решението на Пентагона да изтегли 11 900 военен персонал от Германия и да премества щаба на командването на американските въоръжени сили в Европа от немския Щутгарт в Монс – Белгия, започна ново голямо разместване на силите на НАТО в Европа на Изток.

Първо, 11 900 военнослужещи на САЩ ще напуснат Германия. Това е повече, отколкото предвиждаше Доналд Тръмп. 6 400 от тях (повече от половината) ще се върнат в САЩ, включително почти цялата механизирана бригада от Бавария. Останалата част ще бъдат разпределени главно между Белгия (командване) и Италия (ескадра F-16).

В Полша може да се появи ротационно командване на ниво корпус (все още не е в Европа), ако Вашингтон и Варшава сключат съответно двустранно споразумение.

Част от частите, изтеглени от Европа, ще продължат да подкрепят действията на американските войски в този регион, но на ротационна основа.

Те ще бъдат изпращани в страните-членки, включително Полша, Румъния или балтийските страни, на ограничени във времето мисии.

Пентагонът обаче не обяви прехвърлянето на нито едно постоянно подразделение в страните от Източна Европа, въпреки че Тръмп говореше за подобна стъпка. По този начин появата на "Форт Тръмп" в Полша засега няма да се състои.

Освен това рухна и един от стълбовете на постоянното присъствие на американските сухопътни сили в Европа. С оттеглянето на 2-ри кавалерийски полка ще остане само леката въздушна десантна бригада. От полска гледна точка загубата е съществена, като се има предвид, че именно това подразделение сложи началото на американските мисии в рамките на многонационалната батальонна бойна група на НАТО през 2007 г. и беше пионер на постоянното присъствие на САЩ в североизточна Полша.

Батальоните минаха през страната два пъти, изучавайки маршрутите, терена, състоянието на мостове и пътища, както и реакциите на местното население. Те преминаваха този път за около една седмица, за да могат в боен режим да стигнат до коридора Сувалки в боен режим за два дни. На място те проведоха тренировки с полската 15-та бригада, включително правеха нощни маршове на скока до границата на Полша, Русия и Литва. Тези сили винаги бяха нащрек дори да се намираха на 1000 километра от Сувалки.

Секретарят на отбраната на САЩ Марк Еспер обаче даде да се разбере, че мисията на механизираната кавалерийска част в севера на източния фланг на НАТО приключи, тъй като частите, които се връщат в САЩ на ротационна основа ще изпълняват задачи в района на Черно море.

Значението на южната част на източния фланг се подчертава и от прехвърлянето на ескадрила изтребители F-16 от Шпангдалем в Италия (не е ясно на каква база). Става дума да са по-близо до Черно море. Преди това полската преса пишеше, че самолетите ще бъдат прехвърлени в Полша, но това не се случи. В изявлението на Пентагона не се споменава Полша в контекста на прехвърлянето на каквито и да било конкретни звена от Германия.

В същото време Пентагонът планира да изпрати в Полша щаба на възстановения 5-ти сухопътен корпус на сухопътните сили на ротационен принцип. Това ще се случи, ако Варшава сключи ново споразумение за сътрудничество и разпределение на разходите. Еспер направи препратка към споразуменията между Тръмп и Анджей Дуда, въпреки че двамата лидери не споменаха корпуса в своите изявления нито миналата година, нито по време на неотдавнашното посещение на полския президент във Вашингтон.

След изтеглянето на 2-ри кавалерийски полк обаче структурата на постоянните сили на САЩ в Европа ще бъде отслабена, така че командването на корпуса по-скоро ще бъде виртуално - в смисъл, че в случай на война или криза ще разчита още повече на сили, изпратени от Америка, а не намиращи се наблизо на ротационна или постоянна основа. Възможно е да се изпращат подкрепления, подобни процедури се практикуват, но това изисква поне два месеца.

Пентагонът все още не е изяснил дали възнамерява и как ще компенсира намаляването на своите сили. В същото време изтеглянето на войски от Германия е само част от плана, който все още не е придобил окончателен вид. Може да се окаже например, че в балтийските страни ще попадне танкова бригада (по един батальон във всяка страна) на ротационна основа, а тренировъчният център Графенвер да бъде преместен в Дравско-Поморска Полша.

Едновременно Тръмп даде на немците да разберат, че не се притеснява нито от географията, нито от отбраната, а само от парите и каза: "Заминаваме си, защото не плащат. Всичко е много просто."

Може би, би било просто, ако войските на САЩ попаднат в онези страни, които "плащат" повече от Германия, например Полша. Парадоксът на ситуацията обаче е в това, че Тръмп прехвърля ключови елементи на контингента в държави, чиито военни разходи са още по-малки. Според официалните данни на НАТО за 2019 г. Германия отдели 1,38% от БВП за отбрана, докато Италия отдели 1,22%, а Белгия – 0,93%.

Нито една от европейските страни с постоянно присъствие на войски – освен Великобритания, Гърция и Румъния, не отговаря на критериите на Тръмп, ако той има предвид 2% от БВП. Дори на тези държави, които "плащат" достатъчно, се казва, че трябва да плащат още повече. Говорим за разпределението на разходите, т.е. издръжката на американските сили.

Така или иначе Германия получи символичен шамар от американците – Тръмп я лиши от щаба на важни командвания. Европейското командване на САЩ (EUCOM), което сега е със седалище в Щутгарт, ще бъде прехвърлено в Монс, Белгия. Той се оглавява от US-генерал, който е и главнокомандващ силите на НАТО в Европа. Тази двойственост може да усложни сегашното функциониране. В Белгия ще изместят и командването на спецназа в Европа и евентуално африканското командване.

Всъщност почти никой не знае, че Германия продължава да е окупирана от САЩ. Но има ли някаква основателна причина, поради която Германия все още да е окупирана от САЩ? Не, но логиката според която американските сили са разположени по цялото земно кълбо, е поставяна под въпрос многократно и много често няма отговор.

Става дума отново за пари и в случая – за огромно давление върху Берлин заради Северен поток – 2. Тръмп каза: "Германия плаща на Русия милиарди долари годишно за енергия, а ние трябва да защитаваме Германия от Русия. За какво става въпрос? Освен това Германия е много под 2% разходи за НАТО. Следователно изнасяме някои войски от Германия!"

Всъщност американските сили в Германия, дори преди това искане на Тръмп, не бяха истински фактор за предотвратяване на чуждо нахлуване. Освен това сега Германия е заобиколена само от съюзници и Швейцария, така че и един войник би бил достатъчен.

След приключването на Студената война в началото на 90-те години, от 2006-2018 г. броят на американския персонал, окупиращ Германия падна от 72 000 до 32 000.

Сега Тръмп заплаши да изведе 9500 войници от Германия и да прехвърли някои от тях в Полша, т.е. по-близо до Русия.

Но, тъй като Германия не му плати, след като имаше месец за размисъл, броят им беше увеличен на 12 000. Така че, ако това беше заплаха в стил "мафия, "плати за защита, или плати цената", тогава Германия не си струва да се притеснява, щом сега има свободната воля да не плаща.

И за какво?

Конфликт между Русия и Запада ще се води с ракети с ядрени бойни глави. В този случай да имаш войски дълбоко в ЕС, далеч от руския фронт, няма смисъл. Изключение биха били военновъздушните бази, тъй като разполагането на изтребители и бомбардировачи по-далеч от фронтовата линия не е проблем, но идеята, че "момчета с пушки в окопа" ще защитават Германия от Русия, е умствена недостатъчност.

Ако погледнем на нещата от тази гледна точка, заплахата на Тръмп изглежда безсмислена. Но ако погледнем от гледна точка на бъдещето на НАТО, а не на националната сигурност на Германия, се получава по-различна картина.

Германия отказва да плаща:

  • онези, които отказват да плащат, бавно са изключвани от НАТО;
  • това може да отслаби организацията, която Тръмп не харесва или да принуди по-слабите нации да помолят за американска защита от китайците/руснаците, които са "по-страшни господари".

Германия решава да плати:

  • НАТО се превръща в печеливша защита, която продължава да обслужва американските интереси.

За всички е очевидно, че САЩ отдавна надхвърлиха "10-годишната си съюзническа окупация" на тогавашна нацистка Германия. Идеята за необходимостта да се защити Германия от руснаците има смисъл не повече от нула. Да бъдеш окупиран от 20 000 американски войници не е много по-различно от да бъдеш окупиран от 30 000 американски войници от немска гледна точка. Въздушните бази в Германия могат да имат значение в теоретичен (и крайно малко вероятно) традиционен конфликт с Русия. Но пехотата не би допринесла за конфликт.

По-слабите държави от НАТО в близост до Русия нямат друг избор, освен да платят на Запада, тъй като тяхната стабилност се основава на цялостната част от него и защитата му.

Тръмп може да иска да принуди германците да купуват продукти от нефт/газ от някой друг.

По този начин Америка реши да скъса с окупацията на Германия или да шантажира Берлин с изтегляне, което само ще бъде приветствано от немците и немския бизнес. За всеки случай Пентагонът подчертава, че няма да напусне "напълно" Германия и 24 000 американски войски ще останат там.

В този контекст трябва да се помни, че в Полша остава в сила поне едно постоянно съоръжение за отбрана на НАТО: базата за противовъздушна отбрана в Реджиково, където ще служат войници на ВМС на САЩ.

Наскоро беше обявен и търг за модернизация на летището в Страховице във Вроцлав, което трябва да се превърне в трансбордираща база за американските сили. Така шансовете Полша да получи допълнителен контингент на ротационна основа все пак са налице.

Но в глобален мащаб изпращането на механизираната бригада от Бавария и прехвърлянето на изтребители F-16 в Италия са неприятно напомняне за Европа и Полша, че трябва да разчитат на себе си или да плащат повече на САЩ.

Всъщност и двете неща означават едно и също нещо.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 301, Sept. 2020
Великата измама COVID
Преди 8 месеца, през декември 2019 г. започна Първата световна биологична война с внедряването на био – и психо диверсия...
    Само войната върви по разписание
В момента само войната върви по разписание.С ядрената атака на Израел срещу Бейрут тя премина в своя ядрен етап.С вирус...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com