Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Дали България ще остане без газ
Анализ на "Строго секретно"

Газовата война в Европа навлезе в нова фаза. САЩ използват всякакви средства, за да положат своя хипотетичен втечнен газ, и на Израел – от Източното Средиземноморие, срещу тръбопроводния газ от Русия по основните трасета: Северен поток – 2 през Балтийско море, Ямал, през Беларус към Полша, транзита през Украйна, и по Турски поток – 2, през Гърция към България и Сърбия.

Газовата война се изостри рязко заради новия "отровен сюжет" с Навални и с непризнаването от ЕС на избора на Александър Лукашенко в Беларус.

Целта на САЩ е спиране на Северен поток – 2, санкции срещу Беларус и евентуално газовия транзит през страната към Европа – в полза на газа през Полша, използване на конфликта между Турция и Гърция, и блокиране на Турски поток – 2 в полза на бъдещия тръбопровод от Източното Средиземноморие , от израелски залежи, оспорвани от Палестина и Ливан, през Кипър, оспорвани от Турция, до Гърция и оттам към Италия.

Тревожно е мълчанието на българските власти по този проблем.

Какво е известно?

Известно е, че спира транзитът на руски газ през Украйна, към България и Турция, по Балканския газопровод. В момента по Турски поток – 2 България получава "някакви количества" газ, които могат обаче да спрат при изостряне на конфликта между Турция и Гърция. Това е на "входа".

На "изхода" към Сърбия има подозрително закъснение на връзката. Сръбският участък е готов. Българският закъснява. Борисов говори, че ще бъде завършен до януари. Но при евентуално спиране на Турски поток – 2, газът по него ще бъде заменен със скъп втечнен американски газ от терминала в Александруполис. Доколко този газ е "американски" е въпрос, защото е реекспорт от Русия.

Даже ако се свържат българският и сръбският участък на "изхода" от България, няма да има връзка с Унгария – плановете са за края на 2021 г., т.е. няма да има възможност за евентуален реверс от Полша и Унгария през Сърбия към България.

И какво? Ще останем без газ?

Тъй като схемата с Навални и Беларус срещу руския газ се готвеше отдавна, не е изключено да ни готвят именно най-лошия сценарий.

Каква е голямата картина?

Последните събития говорят, че "Северен поток 2" няма да бъде завършен и стартиран през първото тримесечие на 2021 г., както беше планирано.

Какво означава това за руските износни газови потоци и за техните клиенти.

Споразумението с Украйна, подписано в навечерието на 2020 г., предвижда гарантиран ("помпай или плати") транзит през Украйна на 65 милиарда кубически метра тази година и 40 милиарда през следващите четири години. Логиката беше ясна – ще завърши изграждането на Северен поток – 2 през 2020 г. и нуждата от украинската транзитна мрежа ще намалее. Разбира се, 40 милиарда в този случай биха били твърде много, но това беше компромисът, който вероятно беше наложен от ЕС, заинтересовани да подкрепят Украйна.

През тази година действаха два фактора – увеличен обем на платения транзит през Украйна и намален обем на износа в сравнение със следващите години. Газпром получи излишък от капацитет. През 2021 г. всичко ще се промени: износът вероятно ще нарасне, а обемът на платения транзит през Украйна ще падне до 40 милиарда. И може да се появи недостиг на капацитет, като в екстремни случаи може да се "поръчат" допълнителни транзитни обеми от Украйна.

През последните години руският износ за Турция спадна значително заради азербайджанския газ, плюс втечнения газ. През 2018 г. износът за Турция възлизаше на 24 милиарда кубически метра, миналата година – на 14,5 милиарда, прогнозата за тази година е по-малко от 10 милиарда.

Както писахме "Газпром" спря транзита на газ през Украйна и България до Турция през 2020 г.

Трудно е да се прогнозира общият обем на износа от Русия за Европа за следващата година, но при консервативно-оптимистична оценка ще е 170 милиарда, от които износът за Турция ще се възстанови до 15 милиарда. Значи общо 155 милиарда трябва да бъдат изпратени директно в Европа.

Директно до Централна и Западна Европа, Газпром гарантира, че ще има 59 милиарда по Северен поток – 1 (той работи над проектния си капацитет от 55 милиарда), и 40 милиарда – всъщност предплатен транзит, през Украйна. Общо 137 милиарда.

Освен това част от европейските обеми за Южна Европа ще преминават през Турция (втората линия на "Турски поток"). Този газ вече се доставя за България и Гърция. Сръбският участък вече е завършен, българският – не е. Търсенето в най-добрия случай ще е около 10 милиарда кубически метра годишно.

По този начин е възможно (в зависимост от търсенето) Газпром да закупи допълнителни транзитни мощности от Украйна на ниво 10-20 милиарда кубически метра годишно. Всичко зависи от цените.

Тази година европейските газохранилища са пълни и украинските съоръжения също ще бъдат запълнени. Сега те имат рекордни резерви (24 милиарда) и се очаква увеличение до 28 милиарда. Европейските търговци, възползвайки се от цените пълнят всичко максимално.

Пускането или непускането в експлоатация през следващите години (до 2024 г. включително) на Северен поток – 2 ще има минимален ефект върху финансовите резултати на "Газпром". Само ако в ЕС има добро търсене (и добра цена) на газа, ще е необходимо "Газпром" да закупи догодина от Украйна транзитни мощности в размер 10 до 30 милиарда кубически метра годишно.

На второ място, свръх капацитетът в турска посока ще налага да се премести износът в Европа в тази посока, като по този начин минимизира закупуването на допълнителни транзитни мощности от Украйна.

Значи, на този участък войната ще се изостри във вреда за България.

През юли "Газпром" вече резервира всички мощности в полската посока (Ямал – Европа) през Беларус за една година и то на удобна цена, малко по-висока от ниската тарифа по предишното дългосрочно споразумение. Тогава това решение изглеждаше противоречиво, тъй като се очакваше завършването на строежа на "Северен поток -2". При сегашните обстоятелства се оказва, че "Газпром" се е осигурил навреме.

За всеки случай "Газпром" започна да проектира нов газов поток на Изток- "Сила на Сибир – 2", дълъг 6700 км за 50 милиарда кубометра за Източен Сибир и Китай.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 302, October 2020
За революцията и дрисльовците
За лицата, шматкащи се от известно време в центъра на София и причиняващи щети и проблеми на двумилионното й население, ...
    Царят на идиотите
...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com