Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на световна война
Нагорни Карабах може да подпали Трета световна
И този конфликт е за нефта и газа
Анализ на "Строго секретно"

На 27 септември започна нова война между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах с перспектива да се пренесе по "огнената дъга до Китай и да се превърне в Трета световна война.

На 10 октомври в Москва министрите на външните работи на Армения и Азербайджан договориха примирие в Карабах за обмен на пленниците и погребение на труповете.

Срещата беше свикана по инициатива на Путин и премина с посредничеството на Сергей Лавров.

Въпреки договореностите прекратяването на огъня и обменът на убитите не беше осъществен до края на октомври. Напротив войната се разгаряше и части на Азербайджан излязоха на границата с Иран.

Междувременно Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Руската федерация заяви: "Москва е загрижена за ескалацията на напрежението около Нагорни Карабах. За Русия, като съпредседател на Минската група на ОССЕ, нова война в региона е неприемлива.

Сблъсъците на контактната линия в Нагорни Карабах са се случвали и преди. Настоящото изостряне на ситуацията предизвиква засилено безпокойство не само с мащаба си, но и с принципно новото въздействие на външни фактори.

За първи път Турция действа толкова открито и недвусмислено от страна на Азербайджан.

Въоръжената конфронтация в Карабах, като магнит привлича бойци от различни международни терористични структури. Според наличната информация в СВР наемници от международни терористични организации, воюващи в Близкия Изток, активно се привличат в зоната на конфликта, по-специално Jabhat al-Nusra, irkat Hamza, Sultan Murad, както и екстремистки кюрдски групи.

Нещо повече, говорим за стотици и дори хиляди радикали, надяващи се да спечелят пари от новата война в Карабах.

Не се съмняваме, че с помощта на международната общност страните в конфликта в крайна сметка ще спрат да използват сила и ще дойдат на масата за преговори. Не можем обаче да не се притесняваме, че Закавказието е в състояние да се превърне в нов трамплин за международни терористични организации, откъдето впоследствие бойците могат да проникнат в съседни на Азербайджан и Армения държави, включително Русия.

Малко история.

По съветско време азербайджан и Армения живееха спокойно. Двата народа бяха приятели и роднини, независимо дали са в Баку или в Степанакерт.

Горбачов, разрушителят на Съветския съюз, след като научи за избухването на кризата не пое отговорността за нея и я хвърли върху воюващите републики, като остави конфликта на милостта на омразата.

Ето как се разпадна Съветският съюз. Така започна войната в Карабах – като линията на карабахския фронт се люшка и до днес – или арменците ще преминат в офанзива и ще завладеят седем региона от азербайджанците, създавайки буферна зона около Карабах, или азербайджански танкове ще атакуват позициите на арменците, желаейки да си върнат своите предишни места.

Арменците са въоръжени предимно с руско оръжие, те имат силно лоби в Русия – в правителството, в обществени организации, в медиите. Богатата арменска диаспора в света е на тяхна страна.

Азербайджанците са по-многобройни от арменците и по-богати, имат нефт, нефтодолари. Армията им е оборудвана със съвременно оръжие, включително израелско, имат и турски, и израелски военни съветници.

И Турция застава зад гърба на Азербайджан. Азербайджанците са умни и успешни търговци и финансисти, които знаят как да създават търговски центрове и пазари.

Премиерът на Армения Пашинян, дойде на власт в Ереван, като допринесе лично за антируските настроения, въпреки че Армения съществува само благодарение на Русия, която доставя безплатно на Армения газ, отпуска заеми, а руската военна база пази независимостта на Армения.

Но Армения, при Пашинян, разчитайки на подкрепата на САЩ, Европа и Израел, направи погрешни изчисления. Европа и Америка нямат време за Армения. Остана само Сорос и Нетаняху, който е заинтересован в унищожението на Армения, най-добре с ръцете на Азербайджан.

Така войната в Нагорни Карабах премина на 27 септември към кървав сблъсък без правила.

Появиха се и турски наемници от Сирия, които се озоваха в бойните формирования на азербайджанската армия, която нападаше позициите на армията на Нагорни Карабах. Отсега нататък няма правила, което означава, че всеки конфликт в Нагорни Карабах може да получи нов неочакван актьор и може да стане причина за Трета световна война.

В продължение на много години, за цялото Закавказие – като цяло, и в частност за Нагорни Карабах, една теза не беше поставяна под въпрос за извънрегионална военна сила не трябва да се намесва в процеса. Ето защо досега участниците в преговорния процес не успяха да постигнат съгласие относно разполагането на мироопазващи сили на линията на разделяне между страните. Военни контингенти от станите от НАТО или от мюсюлмански държави бяха неприемливи за арменската страна.

Естествено присъствието на НАТО в региона беше отхвърлено от Русия, най-важният участник в постсъветското закавказко пространство, както и от Иран, чиито опасения за НАТО са абсолютно логични след толкова години политическа и икономическа блокада от САЩ и Запада.

Позицията на Азербайджан винаги е била против арменските предложения. Но като цяло Азербайджан доскоро демонстрираше външнополитическо равнопоставеност, несъздавайки никакви военни съюзи /с изключение на съюзническите отношения с Турция/.

От друга страна Русия и Турция все още остават съюзници на сирийския фронт, Москва все още чака турската страна да изпълни задълженията си за умиротворяване на бунтовниците и терористите в зоната на Идлиб в Сирия.

Обобщавайки резултатите от петгодишната военна кампания на руската армия в Сирия, руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че терористите искат да създадат специално държавно квазиобразувание. По-точно, целта им беше да покажат на всички, че подобна идея е не само възможна, но и осъществима. В един момент стана ясно, че тази сила директно заплашва не региона, а целия свят, включително Русия. Това беше структура, планираща в бъдеще да наложи свой ред на цялото човечество.

В резултат на това, след победата на руските оръжия на сирийския фронт, победеният, но все пак опасен и коварен враг, с помощта на съюзник, дори не влиза във фланг, а удря директно в тила.

За какво става дума?

Пъзелът е много много по-сложен. Настоящата ситуация между Армения и Азербайджан показа на света опасностите от тайните пактове. Още през 2012 г. Саудитска Арабия, Турция, Израел и страните от Персийския залив започнаха да въоръжават Ал Кайда и Ислямска държава, като ги разполагат срещу Сирия и Ирак.

Помогнаха и други държави, не само САЩ, Франция и Великобритания. Това бяха още Грузия, Азербайджан, Румъния и преди всичко Украйна.

В момента САЩ не просто окупират всички природни ресурси на Сирия, те изграждат престъпна империя в Сирия. Америка просто там краде всичко, което не е заковано и дори не си прави труда да се оправдава.

Прави това с кюрдите в Сирия, които крадат нефта на Сирия и го изнасят с американците и с турците.

Едновременно обаче Турция при Ердоган се позиционира като основен защитник на палестинците. Ердоган каза "Ерусалим е наш град", което е шамар за Нетаняху и Тръмп. И разположи C-400 в Черно море, най-вероятно срещу НАТО в Гърция и България, инче за какво са ни тия американски F-16.

Освен това напоследък се случиха неща, които би трябвало да изглеждат невъзможни. Преди няколко месеца Иран унищожи голяма американска база в Ирак и САЩ не направиха нищо по въпроса. Това беше авиобазата Айн ал-Асад. Ракетите унищожиха контейнери, които служеха като жилищни помещения за военнослужещи, и повредиха близкото летище. Твърди се, че американската армия е имала само 15 минути предизвестие, преди ракетите да долетят.

След това една голяма част от Бейрут просто изчезна, поради "изоставен тор", който обаче не може да експлодира по никакъв начин.

Това беше бомба на Израел, вероятно мини ядрен заряд, един от предвестниците на онова, което се случва сега и в Карабах.

Сега ще се върнем към историята за Азербайджан и Нагорни Карабах.

Още през 2009 г. Израел пое 2 бивши съветски бойни бази в Азербайджан. Едновременно с това Израел продаде оръжия на Азербайджан на обща стойност близо 20 милиарда щатски долара само за едно десетилетие.

Азербайджан беше въоръжен, за да преодолее войната си с Армения, а Израел получи въздушни бази за атака срещу Иран и за контрол на цялата дължина на нефтопровода Баку – Тбилиси – Джейхан, с което Турция неможе да се съгласи.

Две други държави взеха също участие в този ранен етап. Грузия, която приюти мистериозна американска лаборатория за био-оръжия, събира прилепи, за да създаде нови вируси от сорта SARS/COV, както и много други заболявания, също транзитира оръжия от черноморското пристанище Поти до израелските сили в Азербайджан.

Турция беше втората държава, получила цял флот от безпилотни летателни апарати от Израел за тайно партньорство в Азербайджан.

До 2011 г. Израел имаше десетки самолети в Азербайджан и десетки безпилотни летателни апарати на търговското летище.

Те обхващат не само Иран, но и Украйна, както и части в Русия. Но по каква причина?

След това, през октомври 2012 г. двама азербайджански бивши военни офицери съобщиха, че Азербайджан и Израел ще използват азербайджанските бази и разузнаване при евентуален удар по Иран.

Последва втори доклад, който разкри желанието на Израел да вербува Азербайджан като съюзник във война срещу Иран. Източници, познаващи военната политика на Азербайджан, са изследвали как азербайджанските авиобази и шпионски безпилотни летателни апарати могат да помогнат на израелските самолети да извършат далечна атака срещу Иран. С това Иран неможе да се съгласи.

В началото на 90-те години Азербайджан загуби войната срещу Армения и 16% от територията си. По време на тази война Азербайджан се обърна за подкрепа към Ал Кайда. Азербайджан и днес все още е "безопасно убежище" за терористи и често се използва за транзит на наркотици от Афганистан и трафика на хора. Не е трудно да се досетим, че израелска фалшива атака, предприета от база в Азербайджан, ще предизвика незабавен отговор от Армения срещу Азербайджан.

Посочената база е една от базите, за които дезертиралите азерски офицери съобщават, че е под израелско командване и в момента.

Това означава, че "тайното" разполагане на Турция в Азербайджан се осъществява в партньорство с Израел. Не е възможно Турция, след като е разположила хиляди сирийски терористи срещу Армения да го е направила без да се координира с Израел, основният партньор на отбраната на Азербайждан.

Ще напомним, че още през 2009 г., когато Израел започна да разполага въздушни активи в Азербайджан, Турция, в замяна на израелска технология за безпилотни летателни апарати помагаше на Израел. По това време израелски и турски пилоти тренираха заедно. След това тези израелски безпилотни летателни апарати са били разположени от Турция срещу сирийската арабска армия в Идлиб в Сирия.

Ще припомним и че Обама и Байдън, в сътрудничество с Русия и НАТО, постигнаха трайно ядрено споразумение с Иран през 2015 г. Това успокои региона на Персийския залив и до голяма степен премахна потенциална заплаха за Израел. Но Нетаняху продължаваше да представя фалшиви разузнавателни данни за иранските програми за ядрено оръжие, над които се смееха даже съюзниците.

Всички знаеха, че Нетаняху е патологичен лъжец.

През 2011 г. Саркози каза на Обама: "Не мога да понасям Нетаняху, той е лъжец", без да знае, че микрофоните в заседателната им зала са включени, което позволи на репортерите да ги слушат с едновременен превод.

"Писнало ви е от него, но аз трябва да се справям с него по-често от вас", отговори Обама според френския преводач.

С пандемията COVID световната икономика вече не е на фокус. В САЩ милиони работни места са загубени, индустриите са се свили или са изчезнали.

Никой не знае каква ще бъде световната икономика, какво ще оцелее и какви нации.

В такава ситуация най-добре е да се започне още една война според теорията на хаоса, този път между Азербайджан и Армения.

Тази война може да се определи и като "Еврейски експрес" на Тел Авив, който може да промени картата на Закавказието.

Да погледнем ситуацията в по-голяма дълбочина.

Много имигранти от Азербайджан живеят в Израел. Не само планински, грузински и ашкенази (европейски) евреи, но и азербайджанци, които се преместиха в Израел в смесени семейства.

Израелската арменска общност е представена не само от хора от Армения, но и от местни жители. Някои от израелските арменци живеят в арменския квартал на Йерусалим.

Междувременно, както споменахме, че Азербайджан в продължение на много години е най-важният партньор на еврейската държава в областта на сигурността и военно-техническото сътрудничество. Много аспекти на това сътрудничество обаче са секретни.

Израелският военен анализатор Дейвид Шарп в стаята си "Карабахска война", подчертава два аспекта на отношенията между Азербайджан и Израел.

Първо: "Азербайджан е един от най-големите купувачи на израелско оръжие, от леко оръжие до патрулни кораби и оперативно-тактически ракетни системи LORA, с обсег на действие до 430 километра". Тези комплекси с едностепенна балистична ракета с твърдо гориво са разработени от израелската компания Israel Aircraft Industries.

В края на 2016 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви подписването на споразумение с Израел в областта на военно-техническото сътрудничество на стойност 5 млд. долара.

Трябва да се отбележи, че Баку е принуден да придобива най-модерното израелско оръжие от евреите в резултат на ембаргото, наложено от западните държави върху тази кавказка република.

Азербайджанците подписаха договор и с израелския концерн Taasit Avrit (Aerospace Industry) в размер на 1,6 млрд. долара.

Вторият аспект на азербайджанско-израелското сътрудничество е още по-важен – срещу Иран. И тук, почти всичко е в тайна. Но Азербайджан граничи с Иран. В Иран живеят повече азербайджанци, отколкото в самия Азербайджан. Сред известните ирански азербайджанци е генерал Абас Карабаги (1918 – 2000), който изигра ключова роля за спасяването на шаха и семейството му след свалянето на монархическия режим. Първият министър-председател на Ислямска република Иран (IRI) също беше азербайджанецът Мехди Базарган (1908 – 1995). Не трябва да забравяме, че настоящият религиозен лидер на Иран Али Хаменей също е азербайджанец по произход.

Израел счита Иран за основна заплаха. Ето защо противниците на техеранските аятоласи са партньори, които трябва да бъдат подкрепени.

Турция обаче още доскоро, от почти съюзник на Израел, се превърна в негов безкомпромисен враг, въпреки че Анкара, за разлика от Иран, поддържа дипломатически отношения с еврейската държава.

Що се отнася до Армения, тази република получава подкрепата на Израел от деня на независимостта си. Ереван е един от основните търговски партньори на Израел. Вносът от Израел в Армения е 4,8%. В същото време еврейската държава получава 7,1% от арменския износ. През септември 2019 г. Ереван възнамеряваше да отвори посолство в Йерусалим. Това би било демонстрация на особено приятелски отношения. Посолството отвори врати през февруари 2020 г. засега в Тел Авив.

В същото време, въпреки доста активните израелско-азербайджански отношения включително военните, Баку не е отворил посолство в Израел. Нито в Тел Авив, а още по-малко в Йерусалим. Въпреки че има израелско посолство в Баку от 1993 г.

Няма информация обаче за сътрудничество между Армения и Израел във военната сфера. Изглежда, че Ереван няма средства да купува израелско оръжие.

Преди няколко години най-голямата частна израелска компания Elbit Systems модернизира няколко десетки азербайджански танкове Т-72. Прави впечатление, че азербайджанското министерство на отбраната направи избора в полза на израелците след търг, в който освен израелската компания участва и турската компания Aselsan. Като част от модернизацията Elbit Systems инсталира нови системи за управление на огъня и модерна броя на азербайджански танкове. И въпреки че "бизнесът е само бизнес", Баку, предпочитайки израелците пред турците, по това време показа на Анкара своята независимост при избора на партньори, с които се сключват договори.

Същият израелски концерн достави на Баку 120-мм самоходни минохвъргачки CRDOM (компютъризиран автономен бързоотводен бързоразпределен миномет за бързо разгръщане с увеличен обсег на огън). Минометът разполага с модерна система за управление на огъня, навигационен блок, система за автоматично насочване и собствено електрозахранване.

Армията на Азербайджан прие израелската мобилна противоракетна радарна система EL/M-2080 "Зелен бор", разработена от израелската компания ELTA Systems, дъщерно дружество на Israel Aerospace Industries. Тази мобилна радарна станция може автономно да открива и проследява десетки тактически балистични ракети на врага.

Такива радарни станции са инсталирани на азербайджано-иранската граница.

Израел достави на Азербайджан и преносими системи за дистанционно разминиране POMINS-2, способни за половин минута да създадат проходи в минни полета с дължина 50 м и ширина 1,5 м. За целта се изстрелва ракета, изтегляща кабел с експлозиви през минното поле, след което всички противопехотни мини детонират и телените огради са унищожени.

Арсеналът на азербайджанската армия включва израелски малогабаритни картечни пистолети Micro-Uzi, щурмови пушки Tavor-21 и лека картечница Negev, която се произвежда от Israel Military Industries.

Азербайджанските военни също са оборудвани с израелски гранатомет B-300, който осигурява пробиване до 400 мм хомогенна броня, и израелски многофункционални ракетни системи Spike, разработени от Рафаел през 2016 г.

В средата на 2000-те години Азербайджан закупи израелски високопроходими автомобили от типа Storm във вариант за разузнаване и патрулиране.

През 2013 г. Израел и Азербайждан започнаха преговори за доставка на комплекса за противоракетна отбрана Iron dome – Железен купол. Тази система показва ефективност срещу неуправляеми ракети с обсег до 80 км.

Техническото сътрудничество между Баку и Йерусалим поражда сериозни опасения и протести в Ереван. Според израелския вестник Haaretz, още през март 2019 г. посланикът на Армения в Египет е посетил Йерусалим и е предал протестна нота от Ереван на израелското външно министерство заради доставките на израелско оръжие за Баку, и по-конкретно тогава за "използването на безпилотни самолети израелско производство от азербайджанските военни в Нагорни Карабах срещу арменските доброволци".

По същото време заместник-министърът на външните работи на Армения Григор Ованесян заяви, че Армения ще "приветства ситуацията", при която Израел, по примера на много европейски държави, ще откаже да продава оръжие както на Азербайджан, така и на Армения в дългосрочен конфликт.

Ситуацията се повтори през септември. Според арменското външно министерство арменският посланик в Израел е бил призован в Ереван за консултации. Така Ереван реагира на информацията за полета на няколко товарни самолета от Азербайджан до Израел за транспортиране на "свръхмодерно оръжие". Арменското външно министерство нарече тази ситуация неприемлива.

Едновременно бившият заместник на Кнесета Александър Цинкер, съпредседател на форума Армения – Израел, спомена възможността за доставка на израелско оръжие и за арменците. Той заяви, че двустранното сътрудничество между Йерусалим и Ереван може да се развие във всяка сфера, включително военната, и второ, и Израел вече предлага оръжия на Ереван.

С една дума – бийте се, ще ви помогнем да се биете и ще доставяме и на двете страни оръжие.

На този фон позицията на Турция, която позиционира Израел като основен враг, може да придобие различен контекст.

Отгоре на всичко Израел все още не е признал официално арменския геноцид през 1915 г., извършен от турските евреи /дьонме/ срещу техните най-големи съперници в бизнеса – арменците.

Военната конфронтация в Карабах ще повлияе на азербайджано-израелските отношения, ако дейността на Турция придобие по-широк антиизраелски мащаб. Ако по-рано Израел се страхуваше от натрупване на иранско влияние в Армения, то разширяването и задълбочаването на турското влияние в Азербайджан също не може да донесе нищо добро за Тел Авив и неговия "кавказки еврейски експрес".

Постепенно започна да се разкрива и още един елемент, който в този район и в района на Източното Средиземноморие става все по-важен, а именно – нефтът и газът, по-конкретно газът по газопровода Баку – Тбилиси – Джейхан, особено на територията на Азербайждан, на който "случайно" е паднал реактивен снаряд от Армения, но май е израелски Lora, и нефтопроводът Баку – Тбилиси – Джейхан, който може също така случайно да бъде бомбардиран от "някой".

Вероятно вече сте се досетили, че отново тук стърчат ушите на Израел – прекрасна възможност да сблъскаш две държави, както преди това Ирак – Кувейт, Ирак – Иран, Турция – Сирия, Египет – Либия, Косово – Сърбия, Украйна – Русия, ЕС – Русия, Китай – Индия и т.н.

Защо пък не?

Дай да видим какво ще стане...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 303, Nov. 2020
Какво става в Хранилището на Съдния ден
Семената в Хранилището на Съдния ден могат да поникнат и да изгният до зимата.Един от най-странните обекти, които бяха п...
    COVID-19 е диверсия и престъпление
Окончателното доказателство: Covid-19 беше планиран да въведе новия световен ред.Ето някои от важните основни доказателс...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com