Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Е, сега вече ще изгърмим
Анализ на "Строго секретно"

Неочакваната заявка на Б. Борисов за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и за използване гориво на американската Westinghouse има за цел само да му спечели благоразположението на САЩ, за да го оставят още някой месец на власт, за сметка на България.

Правителството казва, че няма да се отказва от АЕЦ "Белене", макар изграждането и на двата проекта едновременно е непосилно финансово и без всякакъв пазарен смисъл.

За пренастройването например на газ на всички въглищни централи ще са нужни само 1,4 млрд. евро, в сравнение с поне 5 млрд. евро само за един атомен реактор.

Единствената причина, поради която точно сега Б. Борисов заговори за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", е страхът за собственото му политическо оцеляване. Това се вижда ясно от спешно гласуваното правителствено решение Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори точно с Westinghouse от САЩ за проучване на най-новите технологии в ядрената енергетика.

Всичко това стана само десетина дни след като в София помощник държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Жанън обяви, че проектът за АЕЦ "Белене" е търговски и технически лош и няма как да защити енергийната сигурност на страната, и т.нар. от премиера "Балкански поток", който всъщност е продължение на "Турски поток".

Край. Ултиматум – спирайте Белене и Турски поток и купувайте газ и ядрено гориво от САЩ.

Според правителственото решение резултатът от преговорите между БЕХ и американците трябва да стане ясен до края на януари 2021 г., т.е. дотогава с новия блок на "Козлодуй" Борисов трябва да засвидетелства верността си към Вашингтон.

Всъщност проектът за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" се разглеждаше още от първото правителство на ГЕРБ като алтернатива на АЕЦ "Белене", който по това време беше описван като "един гьол" от Борисов. През 2012 г. бе взето решение за разширяването на "Козлодуй", а тогавашният финансов министър Симеон Дянков обяви, че идеята е новият блок да се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции. Плановете бяха бъдещата ядрена мощност да се изгради с един от поръчаните вече към онзи момент реактори за АЕЦ "Белене". Сега обаче за връзка между двата проекта въобще не става дума, за да може да се спечелят симпатиите на САЩ с привличането на американска компания за инвеститор.

През 2014 г., в последните дни на кабинета "Орешарски", американската компания Westinghouse подписа споразумение с БЕХ за изграждането на нов реактор от типа АР-1000, като документът предвиждаше и придобиването на 30% дял от дружество "АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности". По-късно второто правителство на ГЕРБ поиска Westinghouse да се яви като стратегически инвеститор, но американската компания се оттегли, което сложи и край на проекта.

Технологията на реакторите АР 1000 не е лицензирана в Европа. Затова България няма как да изгражда нови мощности с реактори от САЩ, които са без европейски лиценз.

Евентуалното изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", заедно с плановете за изграждане на АЕЦ "Белене", повдигат и други въпроси. По-специално – какво ще прави България с толкова много централи, както и колко ще струва цената на тока от тях.

Според Борисов проблем няма – сега България разполага приблизително 4000 мВт мощности във въглищни централи и 2000 мВт ядрени блокове. Имайки предвид политиката на ЕС, която предвижда енергетиката да е беземисионна, това означава, че въглищните централи трябва да отпаднат от енергийния микс след 2030 г., т.е. 4000 мегавата ще излязат от системата ни.

Това е безспорен факт, но се манипулира въпросът със заместването на тези мощности. Вариантите били два – ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници, пропускайки факта, че енергийната система не може да работи само с АЕЦ и ВЕИ. Причините са прости и не е нужно енергийно образование, за да се схванат.

Ако се построят АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй" в продължение на две десетилетия (от 2030 г. до 2050 г.) страната ще има общо 5 действащи ядрени блока с обща мощност от над 5000 мегавата. Тези блокове работят в непрестанен режим на максимална мощност и няма как да се спрат, когато няма нужда от тях. Но в същото време през по-голямата част на годината товарът на мрежата е около и под 4000 мегавата, а нощно време и под 3000 мегавата.

А като се вземе предвид и това, че според ангажимента на София към Брюксел една трета от тока трябва да идва от ВЕИ (вятър, слънце и вода), както и целите за енергийна ефективност, то възможността за едновременната експлоатация на 5 ядрени блока клони към нула.

Износът също не е решение, тъй като той отчетливо намалява през последните години, както поради по-високите цени на българската енергия, така и защото съседните държави изграждат свои мощности начело с Гърция.

Що се отнася до горивото на Westinghouse, то е технологично несъвместимо със съветските блокове ВВЕР-440 и ВВЕР-1000 и е предвестник на ядрен апокалипсис, който, ако не се случи в Украйна, където сега американците успешно експериментират с него, със сигурност ще се случи в България чрез последната крачка към диверсифицирането на доставчиците на ядрено гориво и "енергийна независимост".

С една дума ще станем опитни свинчета за американските топлоотделящи блокове и ще поставим Козлодуй /или Белене/.

Защото американското гориво се отличава от руското с равнището на обогатяването на уран-235 /3,48 – 3,83 срещу 3,99 – 4,38 процента/, което води до деформация и на сигурността на централата.

Имайки предвид какви специалисти, начело с Борисов, определят ядреното ни енергийно бъдеще, можем само да кажем "Е, сега вече ще изгърмим".

Втори Чернобил не мърда на Европа, този път в България.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 303, Nov. 2020
Какво става с "Турски /Балкански/ поток"
На този въпрос едва ли някой в момента може да отговори.През юли от Вашингтон предупредиха за евентуално въвеждане на но...
    31 години от преврата на 10.11.1989 г. променил историята на България
Красимир Иванджийски, Ноември 2020 г.Преди 31 години, на 10 ноември 1989 г., в София станаха събития, които промениха хо...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com