Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Вектори
Кой открадна 200 милиарда долара /5/
Анализ на "Строго секретно"

Публикуването на така наречения "списък на Бобокови", на който се спряхме в предишните броеве на "Строго секретно", отвори "кутията на Пандора" на грабежа на България след 1990 г., когато, под прикритието на словосъчетанията "демокрация", "приватизация", "преход", "реституция", прощаване с тоталитаризма", беше извършен грабеж, изчисляван от 100 милиарда до 1 трилион долара.

България беше унищожена от мафията или по-точно от мафиите – вътрешни и външни.

Да припомним накратко, че "списъкът на Бобокови", съдържащ над 40 имена от началното натрупване на капитала в България, или по-точно от нейното разграбване и последвало унищожение, се отнася за периода 2001-2006 г., когато Симеон Сакскобургготски и неговият екип "преоформи" дълга на България, с което ни закопа с 2 млрд. долара.

По същото време те докараха в България и "митничарите" от британската частна фирма Crown Agents, които всичко откраднато от тях по границите изпращаха директно на Короната в Лондон.

Именно този период положи началото на тоталния грабеж и унищожение на България, които продължават и днес.

За нас най-важното е кой открадна 200 млрд. долара от България и къде са сега тези пари и какво общо има "списъкът на Бобокови" с това грандиозно престъпление, унищожило България по времето на Симеон Сакскобургготски като премиер и английската "частна фирма" Crown Agents, които бяха в дъното на сегашната поредна национална катастрофа на България, причинила унищожения за стотици милиарди долари и евро...

Не става дума само за "имотите" на Симеон Сакскобургготски за около 200-400 млн. евро, а и за други важни неща, сред които, че през този период, 2001-2006 г. се появиха и списъците на полското списание Wprost, в които присъстваха и Илия Павлов, Емил Кюлев, Васил Божков и т.н...

***

...През март 2002 г. "Строго секретно" публикува документите за така наречения договор между Министерството на финансите и английската частна фирма Crown Agents, който се превърна в големия юридически, дипломатически и политически скандал на управлението на правителството на Сакскобургготски.

Главни лица в този скандал бяха Сакскобургготски, Милен Велчев, тогавашният английски посланик Стаг, тогавашният директор на агенция "Митници" Емил Димитров, Crown Agents и други лица, стоящи в сянка.

Тогава се появиха и доказателствата за личното ангажиране на Симеон Сакскобургготски в налагането на Crown Agents, което означаваше, че Кобургготски носеше отговорност за налагането на "договора" с агентите. Тогава се оказа, че договорът между България и английската частна фирма Crown Agents е засекретен, заради което не се знаеше какво е съдържанието му.

Но според чл. 85 от Конституцията, договор, който третира финансови ангажименти подлежи на ратификация от Народното събрание преди подписването му.

Нарушен бе и Законът за международните договори. Според чл. 9 договори с чуждестранни лица, в които България участва като публично-правен субект, се смятат за международни и следва да бъдат ратифицирани от парламента.

Ставаше нещо безпрецедентно в световната практика. Една страна – България, се отказваше от своите правомощия да контролира и охранява митнически и финансово националните си граници и предоставяше това на чужда частна фирма – Crown Agents.

Но нещата бяха много, много по-лоши.

Ставаше дума за суверенитета на България, за нейното тогавашно правителство и за евентуалното манипулиране на негови членове от чужди специални служби, и че България беше преднамерено поставена в ролята на колония, на протекторат и лишена от основна функция на държавата – да контролира собствените си граници и богатства, които бяха предоставени на хиените от Crown Agents. и не само...

Освен Кобургготски основни действащи лица бяха бившият посланик на кралицата на Великобритания Ричард Стаг /за по-интимните си приятели Дики/, споменатите Милен Велчев, Николай Василев, фирмата Crown Agents и вероятно някои институции в Лондон, които, заради естеството на работата си, предпочитат да са в сянка. /На които се спряхме в предишния брой на "Строго секретно"./

По същество договорът с Crown Agents беше неприложим на територията на България, тъй като бе изключен от българската юрисдикция. Освен това, сделката беше сключена в нарушение на 11 български закона.

Фалшифицирани бяха стенограми от заседанието на Министерския съвет, криеха от парламента съдържанието на договора, нарушаваше се Закона за обществените поръчки, нарушаваха се преговорите с Европейския съюз, като се допускаше частна английска фирма да поеме контрола над митниците и на границите на България, а в перспектива и на ЕС.

Договорът бе международен и приложимо можеше да бъде единствено международното право. Тъй като договорът бе одобрен от Министерския съвет и ако е било предоставено пълномощно на министъра на финансите да го подпише по установения от закона ред, политическата отговорност носеше министър-председателят Сакскобургготски.

Договорът бе грубо нарушение на Закона за обществените поръчки. Взето бе политическо решение, свързано с националната сигурност, въпреки че сделката с Crown Agents нямаше нищо общо с нея.

Казусът Crown Agents беше внесен в Конституционния съд, където беше "узаконен", с което предизвика недоумение в Европейската комисия.

За договора бяха сезирани и органите у нас за нарушаване на законови разпоредби за извършване на престъпление от общ характер.

Намесата на посолството на Англия беше безпрецедентно, но то отговори, че не коментира писмата си.

Министерството на финансите все пак беше най-смешно. Най-напред говорителката му съобщи, че писмо на Стаг не е имало. След това М. Велчев стигна до заключението, че няма да коментира това писмо, защото било написано от Стаг до него "поверително". Вероятно не знаеше, че при нарушаването на основния закон на тази държава и нейните нацонални интереси няма нищо "поверително".

Това означаваше, че посолството на Англия е действало като полицай, законодател и кадровик в България в полза на частната фирма Crown Agents.

И така, що за фирма беше и е тази Crown Agents. Преди години тя беше британска публична корпорация, но след това е била прехвърлена в частния сектор с ограничена отговорност, собственост на The Crown Agents Foundation. Членове на фондацията са "компании и други организации с голям интерес в нашата дейност". Британското правителство е един от тези членове, заедно с други големи фирми, неправителствени организации и международни, но със "златна акция" органи.

Онези, които могат да четат между редовете, знаят за какво става дума.

Оказва се, че Crown Agents си е филиал на английското разузнаване, т.е. цялата информация, събирана на границата на България, която реално е външна граница на ЕС, чрез английската "частна фирма" отиваше "някъде в Англия". А през тази граница на ЕС минаваше всичко от Европа към Турция, Близкия Изток, Кавказ, Централна Азия. Това "всичко" включва милиони тонове стоки, милиони хора и не на последно място трафикът на наркотици, оръжие и хора.

Всичко това беше следено на територията на България и по-нататък в цяла Европа, във всички страни от ЕС. Това правеше една частна английска фирма, която контролира и днес половината свят. Да, няма грешка, Crown Agents контролира половината свят, а може би и повече.

Ако не разбирате за какво става дума – в Берлин, Париж, Брюксел, Мадрид, Рим, истанбул, Москва, Тел Авив, Вашингтон знаят много добре, че акцията с Crown Agents бе едно активно мероприятие и на специалните служби на Лондон.

Това беше потвърдено и от писмото, което "Строго секретно" получи през октомври 2005 г., което беше разпратено и до президента, председателя на Народното събрание, премиера, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите и главни редактори на печатни медии и т.н.

Тук отново с малки съкращения, публикуваме споменатото писмо, в което се засяга откритата шпионажна дейност на Crown Agents – вербуване на българи за придобиване информация и издаване на държавна тайна на чужда организация от страна на някой Димитър Толев, който е предоставял данни за издадени от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс лицензи за външнотърговска дейност с оръжие и стоки с възможна двойна употреба, кои фирми са го получили заедно със списъка на оръжието и стоките. Според писмото, Толев бил в близки отношения с някой Морис Кембъл още от 1994 г., когато англичанинът работил като кадрови офицер по линия на контрола на наркотрафика от Близкия и Далечен Изток през България към Западна Европа. Кембъл бил и човекът, който номинира Толев за наследник на Емил Димитров, и в крайна сметка стана заместник на Асен Асенов.

В "докладната" до английските офицери Толев съобщаваше, че се "затруднява с изпълнението на поставените задачи" за "осигуряване на достоверни планове и прогнози а износа на произвеждани в България оръжия, стоки и технологии с възможна двойна употреба през идващата 2006 г., доколкото агенция "Митници" с подобни данни не разполага", но за сметка на това обещава, както и досега, регулярно да доставя на английските офицери пълна информация, до която има достъп по силата на служебното си положение. /Текстът публикуваме отделно./

Налице беше консумирано престъпление с антидържавен характер от висша степен, което се виждаше от писмото, разпратено и до висшите държавни и правителствени институции.

Това поставяше отново въпросът за Crown Agents и нейните агенти у нас – тогава и сега.

Защо?

Ще се спрем по-подробно на ролята и мястото на Crown Agents във Великобритания и САЩ, шпионажа, наркотрафика, оръжията, неоколониализма, а оттам и в унищожението на България след 1990 г.

...Цялата британска разузнавателна и инсайдерска система е проникната от мрежа от частни разузнавателни агенции, които събират, анализират и използват информацията за получаване на печалба. Кристофър Стийл, автор на скандалното американско "досие Картър" (Carter Page Dossier), е бивш британски шпионин и демонстрира сегашните методи на така наречения "британски анализ" Sixty3, Orbis Business International, Cambridge Analytica и много други частни разузнавателни служби в обединеното кралство продават пропагандата като разузнавателна информация. Тези корпорации имат частни договори с военни и държавни агенции и работят и в зоната на националната сигурност на САЩ.

Около 56 милиарда долара или 70% от американския национален разузнавателен бюджет през 2016 г. са отишли за частни изпълнители.

Функциите, изпълнявани по-рано от Централното разузнавателно управление (ЦРУ), агенцията за национална сигурност (НСА) и други разузнавателни агенции, вече са прехвърлени към частни британски разузнавателни корпорации. Най-големите от тях са:

  • AEGIS (Великобритания);
  • Black Cube (Израел и Великобритания);
  • Група за контрол на рисковете – Control Risks Group (Великобритания);
  • Hakluyt & Company (Великобритания);
  • Oxford Analytica (Великобритания);
  • Serco Group PLC (Великобритания).

За методите им на работа може да се съди по неотдавнашния скандал с Cambridge Analytica, която купи 50 милиона потребителски профила от Facebook и ги е използвала за свои цели.

В резултат на скандала Марк Зукърбърг даде показания в Конгреса на САЩ, а Cambridge Analytica спешно подаде молба за фалит и ребрандиране. Лудостта в САЩ достигна такова ниво, че британска агенция за частно разузнаване шпионира американския президент Тръмп директно от централата на Националната агенция за сигурност – NSA, във Форт Мийд в Мериленд.

Всъщност тази ситуация няма нищо необичайно. За британската корона президентът на САЩ е просто мениджър, който е длъжен да изпълнява командите й, който се нуждае от постоянно наблюдение.

При думите "агент на короната" всеки от нас си припомня Джеймс Бонд и услугите му за британската корона. Това е кино-фантазия. В действителност тези подразделения бяха и все още са основните структури за управление на всички световни процеси и събития. На всички...

Основната агенция на британската корона за управление на нейните васали е Crown Agency. Тя беше административен орган на Британската империя и работеше паралелно с Комисията за държавна служба на Великобритания и националните правителствени администрации от 1833 до 1974 г. Те бяха контролирани от Crown Agents в Лондон. През 1996 г. Crown Agents за отвъдморските правителства и администрации Ltd. се превърна в частно дружество с ограничена отговорност, предоставящо услуги в областта на развитието.

Crown Agents бяха номинално пряко подчинени и изцяло принадлежаха на Короната, но на практика бяха подчинени на Бюрото на короната в Лондон, извън колониалното ведомство. В края на 19-ти век Бюрото на Короната се превърна в единственият официален британски търговски и финансов агент за всички британски протекторати и колонии.

С разпадането на Британската империя много от тези агенции се върнаха под контрола на своите правителства, станаха част от британското правителство или станаха неправителствени организации (НПО).

През 1973 г. Crown Agents беше приватизирана. Сега е частно дружество с ограничена отговорност, получава договори за предоставяне на държавни или параправителствени услуги по целия свят (разбирай – да краде).

Останалият свят се управлява от британската корона чрез Crown Agents International (CAI). Тази международна компания работи с правителства, агенции за помощ, неправителствени организации и компании в почти 100 страни по света. Чрез консултации, управление на веригата за доставки и финансови услуги, тези структури наблюдават развитието на икономиките на тези страни, здравните и образователните системи и финансовото управление. CAI е със седалище в Сътън, графство Сърей, и има мрежа от международни офиси и представители в 40 държави.

CAI е един от водещите световни експерти в областта на обществените поръчки и управлението на веригата за доставки, предоставяйки финансови услуги за помощ за развитие с фокус върху международните плащания и управлението на паричните средства, търговското финансиране и управлението на инвестициите за дарители, неправителствени организации и финансови институции.

САЩ са управлявани чрез Crown Agents USA Inc. Агенцията наблюдава и предоставя техническа помощ и услуги на почти всички американски правителствени агенции, включително Американската агенция за международно развитие (USAID), Millennium Challenge Corporation (MCC), Държавният департамент (DOS), Министерство на отбраната (DOD), Агенция Американската администрация за търговия и развитие (USTDA) и много други. Единственият акционер на агенцията е фондацията Crown Agents Foundation, която е изцяло контролирана от британската корона. Crown Agents USA Inc. основана през 1833 г. и е действала като британска чартърна корпорация в продължение на много години, преди да бъде приватизирана през 1997 г.

***

Както виждаме, онова, което се счита за американски интереси, програми, финансирани от правителството на САЩ, в действителност се контролират от агентите на британската корона и от Елизабет ІІ.

Тогава около Кобургготски се появи и едно пожарникарче от Банкя, през чиито ръце след това минаха за "разпределение", т.е. за крадене, над 200 млрд. евро.

Обобщавайки – Crown Agents са агентите на Кралицата на Великобритания Елизабет ІІ, чрез които Короната контролира от векове половината /а може би и повече/ свят. Така е до днес.

Съчетанието е Crown Agents, т.е. агентите на Короната – Елизабет ІІ, която е на върха и в йерархията на така наречената "дълбока държава".

Но какво ще стане, ако изчезне Кралицата? Ще изчезне и "дълбоката държава".

...Виждате откъде тръгнахме – от няколко български бандитчета, ограбили и унищожили България, до няколко "агента на Короната", които, може да се окаже, че унищожиха целия свят...

Така стигаме до въпроса, който от 5 години се задава от все повече анализатори по света – къде всъщност е Елизабет ІІ, дали е още жива, и дали пред нас не се разиграва поредна колосална мистификация, укриваща смъртта на Елизабет ІІ, с отчаян опит да се спаси и "дълбоката дърва", в който важна роля играят несъмнено и Crown Agents...

Всъщност мистерията около Елизабет ІІ с въпросите дали кралицата е мъртва, дали е тежко болна или е оставена под домашен арест, се появиха още в края на 2016 г. Според някои слухове тя беше починала в началото на януари 2017 г. Но да тръгнем подред.

Продължение в следващия брой.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 303, Nov. 2020
Зад кулисите на събитията в края на 1989 г.
За съвременна България няма и много години няма да има по-важно и определящо събитие от 10 ноември 1989 г. /пленумът на ...
    Писмото от октомври 2005 г до основни институции в България
"Уважаеми държавници и ръководители на Република България,Обръщам се към Вас, отговорните държавници, ръководители и пол...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com