Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Какво става с "Турски /Балкански/ поток"
Анализ на "Строго секретно"

На този въпрос едва ли някой в момента може да отговори.

През юли от Вашингтон предупредиха за евентуално въвеждане на нови санкции спрямо "Северен поток – 2" и Турски поток. След това един чиновник от Държавния департамент заяви, че няма никакъв "Балкански поток" на Б.Борисов, а има транзитно продължение на "Турски поток" през България към Сърбия.

Значи, ако бъдат наложени нови санкции /най-вероятно след президентските избори в САЩ/, те ще обхванат и Турски поток в България, наречен "Балкански поток".

От друга страна Владимир Путин се изказа за нерадостната ситуация в строителството на "Балкански поток" и че София, под всякакви предлози, забавя строителството. Така, съседна Сърбия, която трябва да стане първи получател по тази тръба на руски газ, своя участък от тръбата вече е построила. Но България не бърза да завърши транзитната нишка.

Дали не готвят и на "Балкански поток" съдбата на "Северен поток – 2"?

България, под диктовката на САЩ, започна програма за диверсифициране на доставките на газа. До края на годината минимум половината от 3-те милиарда кубометра, които внасяме, ще идват от други доставчици.

Но откъде ще дойде "диверсифицирането"?

По досегашния Трансбалкански газопровод, т.е. през Украйна, няма да получаваме нищо.

Като алтернатива на руския газ ще получаваме газ от Азербайджан. Но последните събития в Нагорни Карабах могат да застрашат доставките на газ и нефт от Южния коридор към Европа, каквато вероятно е и целта зад конфликта.

От Гърция би трябвало да получаваме втечнен американски газ, като имаме 20 процента от терминала в Александруполис. Но не е ясно кога, по какви цени ще ни го продават американците, и дали е американски.

По новата инициатива за триморието, т.е. от Балтийско море през Полша, няма връзка. Тя едва ли може да бъде осъществена с декларираната от Румъния готовност за някакъв реверс "оттук натам и обратно". Но с какво ще бъде напълнена не е ясно.

От Централна Европа, например от Австрия, през Унгария и Сърбия, също така нищо не можем да получим, защото я няма засега връзката с "Балкански поток", дълъг 747 км, от които към септември бяха положени 468 км. Но почти сигурно е, че щом останат само няколко километра, САЩ ще въведат санкции и строящият я саудитско-италиански консорциум Arkad ще захвърли работата и ще изчезне, за да не плаща неустойки.

По посока на още по-хипотетичния газопровод от Израел, т.нар. EastMed, се възобнови конфликтът между Турция и Гърция заради турските проучвания в района на гръцкия остров Кастелоризо на 12 октомври. Войната в Нагорни Карабах започна по-рано – на 27 септември.

Споразумението между Турция и Либия за териториалните води ще блокира прокарването на EastMed от Израел към Европа. Тук конфликтът само ще се изостря. И той не вещае нищо добро за България.

Борисов е забъркал такава каша, че никой не може да се ориентира в нея. Ако някой може да я разшифрова, нека ни се обади.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 303, Nov. 2020
Царят на идиотите
...
    Е, сега вече ще изгърмим
Неочакваната заявка на Б. Борисов за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и за използване гориво на американската W...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com