Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Европа
Европейската цивилизация е в криза и пред изчезване /2/
Геополитически преглед на "Строго секретно"

Европа, във всички нейни части, е в огромна криза.

Европейската цивилизация е в период на дегенериране и изчезване. В момента континентът е обхванат от най-жестоката депресия на последните векове. Тя носи поне 50-процентен икономически срив и социална катастрофа.

В началото на ХХІ век в Европа почти всичко, което беше, е построено и демонтирано, но не успяха и не можаха да построят нищо ново.

В няколко броя ще направим геостратегически поглед върху изчезващите народи на Европа, в това число и на Източна Европа.

* * *

Франция, Западна Германия, Бенелюкс и Скандинавия са ядрото на съвременна Европа, нейната най-богата и най-развита и привилегирована част. Това са държавите, които са най-здраво интегрирани в десния либерален глобален проект на "универсалните човешки ценности" и които бяха и са в челните редици на формирането на "Европа на регионите".

Но историята обича да се повтаря в отделни сюжети. Защото и днес най-развитите народи в Европа вървят по пътя към бездната, ще изчезнат през следващите десетилетия, а потомците им ще станат културни мигранти или ще бъдат асимилирани, губейки дори корените си.

Само преди няколко години европейските бюрократи, застанали на позициите на десния либерализъм (личното над общото, всеки човек може да избира ценностите произволно), говореха, че образът на бъдещето на ЕС е "Европа на регионите". Същността на тази конструкция е да се преформатира континента в хомогенна структура, предвиждаща засилване на ролята на Брюксел и ликвидиране националните държави.

Но кризата на десния либерален глобален проект на така наречения финансов интернационал /глобализма/, доведе до интересен междинен резултат:

 • отслабени национални проекти останаха само в Централна и Източна Европа – предимно в Полша и Унгария. В Германия националният проект е табу, в други страни той е сведен до минимално влияние;
 • колкото по-дълго е една държава в ЕС, толкова по-силно е намалено нивото на нейната ангажираност в ЕС-проекта;
 • бившите протестантски страни са почти напълно загубили своите религиозни основи, католическите и православните традиции също са силно отслабени;
 • моралните и нравствени принципи на мултикултурализма се оказаха крехки и неустойчиви структури;
 • деснолибералните принципи бяха поддържани само в условията на икономически растеж, който сега е в пълен колапс.

Най-лошо в проектирането в Европа са:

 • бившите протестантски земи в Северна Европа (Скандинавия, Дания);
 • държавите от Бенелюкс – Белгия, Нидерландия, Люксембург;
 • протестантската част на Западна Германия, което фактически може да доведе до разцепването на Германия на три части – бившата ГДР, католическата Бавария и всичко останало;
 • значителна част от Франция (големите и/или пристанищните градове).

Интересно е, че тези територии вече бяха наречени Пустошта на Европа.

В рамките на единна и рафинирана Европа тези държави, намиращи се в черните редици на политиката на Брюксел и на финансовия интернационал, живееха добре икономически. Но за всичко все някога трябва да се плаща.

В условията на сегашната криза на територията на европейската Пустош не може да се формира единен притегателен център.

Ако имаше силен геостратегически играч непосредствено до бъдещата европейска Пустош, тогава той би интегрирал тези земи без никакви проблеми. Но с това те имат проблем.

Гордиевият възел на цяла Европа е Германия. Без Германия, ЕС не е ЕС, особено след Брекзита на Англия.

Германия иска да оцелее "банално", опитвайки се да създаде за себе си възможно най-голям брой независими източници на суровини без посредници, но през цялото време се натъква на противопоставянето на силите, зад които стоят САЩ. Колкото повече време минава, толкова по-безинтересна става Германия, принудена непрекъснато да се свива в своята индустрия, заради САЩ с азиатските конкуренти и липсата на гарантирани източници на енергия и суровини. Ако Германия остане без Северен поток – 2, съществуването на еврото и на самия Европейски съюз ще бъдат поставени под въпрос. Окончателното унищожаване на Европейския съюз обещава на САЩ невероятни печалби, напълно да подчини отново Европа и да й наложи някакъв нов договор "план Маршал" на основата на долара.

Германия днес има сериозни проблеми със страните членки на НАТО и с Европейския съюз. Това не се знае или не се обсъжда.

Германците и до днес са сериозно обвързани със задължения към САЩ и Европа, т.е. практически продължават да плащат репарации след Втората световна война. 40% от бюджета на съвременна Европа се състои от германския принос към него. Ако сравним репарациите, които германците трябваше да платят според Версайските договори, по отношение на днешния обменен курс, те са два или три пъти по-малко от средствата, които съвременна Германия е инвестирала във финансирането на структурите на НАТО. Шрьодер се опита да намали тези плащания до плащанията на Франция и други страни от НАТО, т.е. според определен процент от брутния си вътрешен продукт, но му беше отказано. Разбира се британците бяха най-активни в поддържането на това статукво и ще продължат да доят немската крава.

Дори военният контингент на Германия, след обединението й, е по-малък от френския.

Канцлерактът също действа – това е секретното допълнение към акта за капитулация на Германия пред западните съюзници, което ще е валидно до 2046 г. Според него германският златен и валутен резерв трябва да се съхранява в англосаксонските банки, а германските медии да се контролират от англосаксонските структури, като всеки канцлер трябва да бъде одобрен в Белия дом и едва след това да бъде назначен на длъжност. И да подпише канцлерактът за контрол, в Германия трябва да бъдат разположени американски окупационни войски.

Идеята за общия пазар се представя на новото поколение абсолютно невярно. Французите обусловиха съгласието си за създаването на западногерманската държава през 1947 г., като я включиха в такива структури като EURATOM, обединението за въглищата и стоманата, и Общия европейски селскостопански пазар... В резултат на това необходими средства за реорганизацията на земеделието във Франция, Италия и някои други европейски държави бяха плащани от Германия. Това продължава и днес. Между другото, на битово равнище германците са все още срещу еврото и са убедени, че въвеждането му беше дълбока грешка. Германците загубиха своята икономическа гъвкавост. Преди това германия беше първата страна износител в света, германците можеха да варират с марката. Сега в рамките на еврото това е невъзможно.

Американците натискат с евтин долар, въпреки че общият брой на "зелените", които се въртят в света, 3 пъти надвишава националното богатство на САЩ, т.е. кухи долари.

Обединена Европа от началото се разглежда от американците като икономическа база на НАТО и според съответния документ на Кенеди и Аденауер. След това тази база излезе извън американския контрол.

Сега американците са доволни даже от факта, че могат да използват военни бази в Германия, но само със съгласието на германското правителство. Затова ги прехвърлят оттам в Полша, Румъния и България.

Нещо повече, базите в България и Румъния са извън суверенитета на тези държави, съответно американците могат да ги използват срещу всеки и когато пожелаят, без да питат никого.

Американците правят същите опити и с Грузия, с Азербайджан, с Узбекистан.

Появява се въпросът защо СССР се изтегли от ГДР, която беше много повече независима държава от ФРГ. Защо Горбачов се съгласи с някакви американски устни обещания без никаква обвързваща сила. СССР остави в Германия трилиони активи и ценности. И не получи нищо срещу тях.

Франция при Макрон вече не разполага с европейски ресурс и изцяло е включена в англо-саксонско-ционистката политика на Лондон и Тел Авив.

Разделяй и владей – всичко се случва пред очите ни.

Освен това, САЩ буквално изтръгват африканските френски протекторати от влиянието на Париж, който е принуден да търси пазари и източници на суровини в непопулярни или забранени райони все повече, придърпвайки европейското одеяло към себе си, въпреки общите решения за ЕС.

Френското изчезващо влияние в Африка е от полза за трети страни – които бързат да заемат празната ниша. Освен това за Франция ще бъде много трудно в бъдеще да бъде донор в ЕС, което ще го превърне в тежест за нея и най-вероятно след няколко години и французите ще започнат да говорят на глас за връщане от еврото обратно към франка.

По този начин САЩ подкопават и еврото. Забиват клин в целостта на ЕС. И може да успеят да увеличат своето влияние и източване на ресурсите на Африка. Франция е изолирана и отпада от голямата игра. Срам за наследниците на генерал Де Гол.

Испания може да чака нова Конкиста, може да загуби африканските си анклави (и не само). Възможно е и разпадане на части.

Великобритания преди няколко години реши да напусне ЕС, като все пак разбира, че това решение ще й донесе време на затегнати колани. Англия беше една от малкото държави – донори на ЕС, което отново не е в полза за перспективите на ЕС. Англичаните отдавна "лежат" под интересите на САЩ, вече открито ги наричат "още един американски щат". но те имат своя все още влиятелна световна Лондонска фондова борса, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Гибралтар като територии на короната и са изключително гадни като външна разузнавателна структура. Всъщност това е един много ефективен тандем, който е в състояние да зловредства в полза на САЩ по цялата планета и не бива да се подценява.

А когато се появят перспективи, ще се върнат обратно в континентална Европа. Защо не? Когато ЕС се разпадне, англичаните със сигурност ще ловят риба в мътна вода, защото ще има такива беззащитни страни като Белгия, Холандия, Франция... Сега е ясно, че Великобритания не е Европа, значи няма смисъл да се прави на прекалено вежлива.

Дания и Швеция по всякакъв начин се намесват в изграждането на Северен потоко - 2, въпреки че нямат подчертан национален интерес към това. Но имат най-важното нещо – контрол над проливите на Балтийско море. Но за късмет и Германия има морска граница вътре в това море, което й дава възможност да създаде директен транспорт с Русия.

Най-зле в Европа ще бъдат Полша и Прибалтика (разбира се, България тук е извън всякакви класации), тъй като техните елити са зависими и не могат да съчетаят големите амбиции с по-скромните възможности. Има реална опасност да се повтори ситуацията отпреди Втората световна война.

Зоната "Три морета" със своята география формира сухопътна бариера, която не позволява на Русия и Европа да контактуват директно помежду си по суша. Това е възможно най-лошото позициониране в Европа с тежки спомени от близкото минало.

Турция ще бъде взривена. Защото:

 • е една от първите, която се включва във всички възможни конфликти;
 • се опитва да участва в няколко конфликта едновременно;
 • има слаба и зависима икономика, която също е в упадък.

Балканите и южните славяни. Балканите отново са най-нестабилният регион в Европа, в който САЩ правят каквото си искат, особено в България.

Южните славяни вече са напълно зависими провинции. България е мафиотът и просякът на Европа. Борисов провали Белене, Александруполис и Южен поток, лишавайки България от транзитен статут и евтин източник на въглеводороди и енергия.

Останалите южни славяни, тоест бивша Югославия, на практика не означават вече нищо и са силно разединени. Косово, Черна гора – също, както и Северна Македония. Нека да кажат "Благодаря!" на своите корумпирани елити.

Като цяло, в резултат на преразпределение някои държави могат да изчезнат от картата, както се случва в такива случаи. През последните няколко десетилетия цялата "независимост" на тези държави се свежда до избора под кого да легнат.

Време е да се върнат понятията "зависима държава", "васал" и "сателити".

НАТО. От известно време блокът на НАТО действа практически само с американско оръжие. Националните военни части на ЕС са или непълни, или в лошо състояние. Американският военно-индустриален комплекс е гигантска хранилка за американските планове и апетитите им само се увеличават, но качеството на предлаганите "стоки" непрекъснато се влошава, тяхната функционалност е под голям въпрос. Развитието в Европа на наземни технологии, авиация и флот са под огромен конкурентен натиск от САЩ. Европа е почти беззащитен "съюзник" и ако нещо се случи, никой няма да й помага.

И накрая – самите САЩ – във все повече сценарии затъват в гражданска война и най-вероятно ще престанат да бъдат "съединени" и ще се разделят на няколко отделни държави. Вече има четири или шест потенциални кандидати.

Това ще има каскадни последици за Европа и целия свят. На първо място, за онези държави, които мислеха, че ще са покрити от американския чадър. Нищо по-погрешно.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 304, January 2021
50 години контрареволюции - какво означава/ше/ Vatican Incorporated /16/
Следя с интерес и симпатия посланията на папа Франциск за слагане на край на всички войни, терористични атаки и страдани...
    През мъглата на европейската геополитика - силите на обединяването и на разединяването
Преди Европейския съюз имаше и други съюзи. В Европа винаги са действали две противоположни сили – на обединяването и на...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com