Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хиперзвуковият "Циркон" е готов за монтаж на кораби

Фрегатата "Адмирал Горшков" взе участие в тестовете на хиперзвуковата ракета "Циркон". Тя трябва да се превърне в основното оръжие на руските фрегати, крайцери и подводници, които са оборудвани с универсални пускови установки и ЗС-14.

Появата на "Циркон" беше анонсирана от Путин през февруари 2019 г. Ракетата се ускорява до 9 Mach и е в състояние да измине 1000 километра. "Тестовите изстрелвания, извършени от "Адмирал Горшков", потвърдиха уникалните тактически и технически характеристики на тази ракета по отношение на обхват и точност на стрелбата, както и нейната хиперзвукова скорост", се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

Първите тестове на "Циркон" започнаха през декември 2019 г. През май 2020 г. бе съобщено, че комплексът ще бъде тестван от надводни кораби проект 22350 и многофункционалните ядрени подводници проект 885М.

Планира се ракетата да бъде въведена в експлоатация през 2011-2022 г. Корабите от проект 1155 "Маршал Шапошников" и многоцелевата подводница на проект 949А "Иркутск" ще бъдат първите носители на ракетата. Първият кораб ще бъде доставен на флота през 2020 г., вторият – през 2022 г.

Корабът "Маршал Шапошников", макар и да не е нов, е модернизирана бойна единица. Вместо две 100-милиметрови артилерийски оръдия в носа, сега той има само едно модерно оръдие А-190-1, а на мястото на втората установка е направена ракетна шахта с ЗС-14 универсални пускови установки. С тяхна помощ могат да се изстрелят крилати ракети с голям обхват "Калибър" или свръхзвукови противокорабни "Оникс".

Не е известно как изглежда модернизираната ядрена подводница "Иркутск".

"Циркон" ще замени ракетата "Гранит" от 70-те години.

Смята се, че "Циркон" е пряк наследник на противокорабната "Оникс" и при модернизацията на кораба в една пускова шахта на подводницата влизат три бройки. В резултат на това боеприпасите на кораба се увеличават от 24 на 72 ракети.

Все още не е напълно ясно какво представлява "Циркон". Външният вид и другите му характеристики са класифицирани. Но някои изводи могат да се направят от фрагментарна информация. Например, индийският BrahMos Aerospace Limited е съвместно руско-индийско предприятие, което произвежда ракета на базата на противокорабната ракетна система "Оникс" и много пъти е демонстрирал своята хиперзвукова версия. През 2011 г. по време на аерокосмическото шоу MAKS беше показано как може да изглежда "хиперзвукова ракета" с форми, нарязани като с брадва.

Има и косвена информация, разкриваща детайлите на "Циркон". Например се появи информация как може да изглежда двигателят – въздушно-реактивен. Според дизайнера, никой друг тип – течен, реактивен или твърдогоривен, няма да осигури дълъг хиперзвуков полет.

Твърдото гориво не е подходящо, защото може да ускори, но е невъзможно да се лети с него дълго време. Такива двигатели се използват за балистични ракети, като "Булави" и "Топол". Но при хиперзвуковите ракети това е неприемливо. Ракетата "Оникс" разполага само със стартиращ ускорител на гориво, след това тя лети с течен правоточен въздушно-реактивен двигател.

В този случай е необходимо е специално гориво.

Течногоривният реактивен двигател съдържа окислител и гориво в отделни резервоари, които се смесват в горивната камера. Реактивният двигател се задвижва от едно гориво: керосин, децилин или бицилин. Окислителят е входящият кислород. Бицилинът е гориво, получено от вакуумно газово масло с използване на процеси на хидриране. Това течно гориво има много висока плътност, което дава възможност да се направи резервоар с по-малък обем.

Има и друга сложност. По време на полет със скорост над 6 Маха всяко превозно средство започва да се движи в плазмен облак и буквално гори като метеорит. За защитата му са необходими специални топлоустойчиви материали. Хиперзвуковите температури отнемат така наречения жертвен слой – покривният слой на апарата, който се консумира по време на полета. Следователно обвивката на ядрените бойни глави (влизащи в атмосферата със скорост до 10 км в секунда) е проектирана така, че по-голямата й част да бъде "изядена" от хиперзвука, а вътрешният пълнеж ще остане. Но при хиперзвуковата машина не може да има жертвен слой.

По време на MAKS-2019 материалите бяха показани по необичаен начин. Оказа се, че основното ноу-хау на ракетчиците е ендопротеза на тазобедрената става, изработена от композит "въглерод-въглерод". Според съобщението на компанията, този материал може да издържи температурите на горене до 2500 градуса и е подобен по свойствата си на човешката костна тъкан. Това е идеалният материал, който, за разлика от титания, се приема от човешкото тяло и не се нуждае от нови операции за неговото заместване.

Но защо протезата трябва да "издържи" температура на над 2 хиляди градуса? Това е отговорът за "Циркон".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 304, January 2021
През мъглата на европейската геополитика - силите на обединяването и на разединяването
Преди Европейския съюз имаше и други съюзи. В Европа винаги са действали две противоположни сили – на обединяването и на...
    С-500: първо поколение космическа отбрана
През 2021 г. комплексът С-500 ще влезе на въоръжение в армията на Русия.Неговата зона на действие ще бъде не "този свят"...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com