Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Кой печели US-изборния зверилник
Дали Тръмп ще започне война срещу Иран
01.2021

Най-напред ще ви припомня, че завършвайки предишния брой на "Строго секретно" още не знаех какви ще бъдат резултатите от изборите на 3 ноември. Сондажите даваха предимство на Джо Байдън, но ясно беше, че и евентуален втори мандат на Доналд Тръмп няма да е случайност, както първият му през 2016 г.

И така, какво написах в уводната статия в предишния брой, която беше препечатана на много места по света, включително и в САЩ, под заглавието "Избори в САЩ. накрая ще обвинят пощата. И гражданската война ще продължи".

"...Тезата, че президентските избори в САЩ са "най-важните в нашия живот" е пълна глупост, която отразява равнището на политическия живот в тази страна – на абсолютната нула.

Вярно е точно обратното. Тези избори са най-маловажните не само за последните 30 години, но и въобще в историята на САЩ. Защото в крайна сметка "американците, така или иначе, ще са прецакани". Това са думи на известния американски анализатор Джон Рубино. Съгласен съм.

Това са избори, в които всичко е решено предварително и на различно място – в така наречената "дълбока държава". Изборите са измамна игра, шумотевица ала-бала и бла-бла.

Американците са жертва на поредна манипулация и двамата кандидати – републиканецът Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън, са плод на отдавна изграждана измамна структура, че САЩ са конституционна държава. В края на краищата в Белия дом ще влезе онзи, който е най-удобен в момента за "дълбоката държава".

Каква е разликата между тях? Почти никаква.

По отношение на вътрешната ситуация:

 • ако спечели Тръмп, гражданската война ще продължи;
 • ако спечели Байдън, гражданската война ще продължи.

По отношение на войната и двамата кандидати са под контрола на военно-промишления комплекс, който пък се контролира от "дълбоката държава".

Ако спечели Тръмп, ще започне война срещу Китай и Иран.

Ако спечели Байдън – ще започне война срещу Русия.

По отношение на корупцията всеки ден излизат такива компромати, че мястото на Тръмп, Байдън, Пенс и Харис трябва да е в килия, а не в Белия дом, т.е. нищо няма да се промени.

По отношение на кризата – също никаква разлика.

Всъщност кризата е най-важна.

Пандемията захрани хиперфинансиране с печатане на трилиони кухи долари, – над 30 трилиона. Това беше и целта. Следващият президент може само да продължи това печатане с още поне 30 трилиона. Цените ще растат, доларът ще пада, на борсата ще си играят на "иди ми – дойди ми". Диктатурата ще стане реална алтернатива.

Ситуацията отдавна е извън контрол, никой не знае какво да се прави.

Общият дълг на САЩ надмина 350 трилиона долара – пирамидата на всички пирамиди.

По отношение на външната политика – пълен провал във всички посоки:

 • Срещу Русия, пълен провал. Русия въведе хиперзвуково оръжие и с едно натискане на бутона може да унищожи САЩ и целия така наречен "колективен Запад". Санкциите и ембаргата – отново провал, само помогнаха на Русия да си възстанови производствата и реалната икономика.
 • Срещу Китай – пълен провал. Китай отдавна изпревари САЩ като първа икономическа сила на планетата. Това прави и във военната област. Санкциите на Тръмп удариха американците много по-силно.
 • Срещу КНДР – пълен провал. Ким Чен Ун показа такава ракета, която даже СССР не е имал и която може да превърне в стъкло половината САЩ и целия Израел.
 • Срещу Иран – пълен провал. Излизането на САЩ от "ядрената сделка" развърза ръцете на Техеран не само в обогатяването на урана, но и в покупката на оръжие. Насреща са Русия, Китай и КНДР.
 • Срещу Венецуела – пълен провал с неуспешния опит за преврат срещу Мадуро.
 • Срещу Турция – пълен провал и преориентиране на Анкара в геополитиката и съюзите.
 • Срещу Германия – пълен провал. Открита търговска война. Тръмп се опитва да изгради бариера между Германия и Русия в така нареченото Триморие. Путин отговори, че Германия също е свръхсила /както и Китай/, което трябва да намери отражение в глобалната политика. Голямата игра за Европа и Германия продължава.
 • По отношение на личностите, Тръмп е на 73 години, Байдън е на 78. Изборът ще е между Паркинсон – Тръмп, и Деменция – Байдън.
 • По отношение на "следвай парите". За републиканците основният "касиер" е собственикът на казина Шелдън Аделсън, който си купи Конгреса за 150 милиона долара. За демократите "кесията" държи Хаим Сабан, който притежава собствен think tank и беше "счетоводител" на Хилъри Клинтън в предишните избори.

И Аделсън, и Сабан са марионетки на ционистки Израел, който иска да строи "Голям Израел" в Близкия Изток, и "Хазария" – в Украйна.

Засега Тръмп им върши работа в 90 процента и вероятно ще го оставят да прави глупости. С Байдън не са сигурни "накъде ще избие" и дали въобще ще е жив след изборите.

Така или иначе, през 2021 г. ще се опитат да започнат ново "пренареждане", т.е. Новия световен ред ще заменят с Нов вирусен световен ред.

Междувременно американското общество е тотално разцепено по всички възможно критерии, без възможност за какъвто и да било цивилизационен дебат.

Сравнението на американската държава с кръгъл затвор не е метафора. В него затворниците са наблюдавани от един главен надзирател в централната кула, когото затворниците не могат да видят, заради което са убедени, че са наблюдавани постоянно. Няма къде да избягат, няма къде да се скрият. От кулата се вижда всичко – какво четат, какво харесват, къде ходят, с кого общуват, кога се събуждат, кога си лягат, какво гледат по телевизията и в интернет и т.н.

Това не е Джордж Оруел – 2, това е Оруел на n-та степен.

След изборите всичко ще продължи, както досега.

За всеки случай изборите ще забъркат изборна каша и накрая ще обвинят за нея... американската поща USPS. Защо именно пощата?

През последните години, предимно заради интернет, USPS влезе във финансова криза, с която и до днес не може да се справи. Епидемията задълбочи кризата, защото всички вече уреждат нещата по електронен път.

И изведнъж на пощата се падна нова задача – в президентските избори. Причината е епидемията – 7 милиона заразени, 200 000 починали – пет пъти повече per capita от Германия, заради което голяма част от американците се страхуват да гласуват лично и предпочитат да изпратят гласа си по пощата, даже по-рано. Това искат 40 процента от американците.

Но заради кризата и спецификата на пощата обработката на гласовете ще става много по-бавно, броящите трябва да сравняват дали подписът на гласувалия съвпада, трябва да се сверяват печатите на писмата, да не са просрочени и т.н.

Не е трудно да се досетим как ще реагира Тръмп, ако му съобщят, че губи, още повече, че вече заяви, че "няма начин да загуби". Няма да признае резултатите и от изборите заради... пощата.

По същия начин ще реагира и Байдън, който вече заяви, че "няма начин да не спечели". И той ще обвини... пощата, че лъже.

И така, ще си броят гласовете поне 2 години. Дотогава САЩ ще е в период на пълно безвластие.

Освен това се готви и най-голямата компютърно-програмна измама в историята на САЩ.

Е, какъв е изборът на американците – Паркинсонът на Тръмп, или Амнезията на Байдън, т.е. да разлееш чашата с уискито върху гащите си, или да забравиш къде си скрил шишето с уиски..."

Това писах преди изборите, на 3 ноември. И познах.

Може да прозвучи и нескромно, но все пак съм 50 години в световната журналистика и следя едновременно стотици аналитични центрове и източници по целия свят – не срещнах никъде по-добър анализ от моя. Това е възможността, да се анализира както голямата картина, така и нейните детайли, т.е. какво става в САЩ и защо. Какво пиша в момента, на 26 ноември.

В началото Тръмп и Байдън се обявиха за победители. За изборните измами Тръмп обвини пощата. Байдън пък използва пощата за тях. Медиите обявиха Байдън за победител. Тръмп тръгна да го съди.

На 24 ноември Тръмп като че ли се призна за победен и даде команда на Администрацията на общите служби на САЩ да започне процес за предаване на властта на Байдън. Но едновременно заяви, че нищо не е ясно и вярва в победата си. Следователно в края на ноември все още нищо не е ясно. Ще видим.

Това обаче не пречи на някои основни изводи.

Ще започна от пълното компрометиране на американските управляващи елити, през годините след убийството на Джон Кенеди и излизането на преден план на "дълбоката държава" както в икономиката, така и в политиката. Това се отнася и за сегашните избори.

Наред със срива на елитите в САЩ расте и колосалното социално неравенство, заради изчезването на традиционните промишлености и така наречената средна класа, което доведе до засилване на левицата – Бърни Сандърс, но и, както е било неведнъж в историята на Америка /30-те години на ХХ век/, на десния популизъм, най-напред с Чаената партия, а след това с милиардера Доналд Тръмп, обещаващ поправяне на съдбата на най-бедните. Едновременно Тръмп обещаваше да се разправи с "дълбоката държава", но вероятно стана заложник на нейните глобални разправии и вътрешни междуособици.

През 2016 г. Тръмп спечели срещу Хилъри Клинтън, въпреки че от години е известен със своята мегаломания, нарцисизъм, склонност към необмислени мерки, неприемащ критика и т. н.

В икономиката мандатът на Тръмп не донесе нищо. Нещата са лоши. Бюджетният дефицит нарасна до 6,3 от БНП, а държавният дълг – с нови десетки трилиони. от ескалацията в търговската война с Китай загубиха самите американски фермери и работници – около 500 милиарда долара годишно.

Тръмп не помогна с нищо на американците от Средния Запад и от Големите езера, ключовите райони за изборите. Нови работни места се появиха в далечния запад и на Юг, където работната сила е по-евтина.

Тогава се появи вирусът, зад който Федералният резерв пробута 30 трилиона долара, за да захрани американците и мъртвата икономика на САЩ. Но, тъй като основната трансмисия на долара по света вече не работи – търговията, нефтът и оръжията, тези трилиони остават в САЩ и повишават инфлацията.

Тръмп се върна към лозунга America first на изолационистите от миналия век, което само потвърди дълбоката криза на така наречената американска демокрация.

Какво евентуално ще става при демократите, начело с Джо Байдън, зад който е Хилъри Клинтън.

На първо място, ако бъде избран Байдън, той ще е вторият католически президент – след Кенеди. От това, което е известно досега, той не е марионетка на Нетаняху.

Напротив, ако той спечели, Хилъри Клинтън ще устрои на Нетаняху такава гонка по света, че ще му стане тясно и може да стигне до първия ред на новия Нюрнберг. Но това ще е бъдеща тема.

Онова, което е ясно сега, е че Байдън няма постиженията на Тръмп и застава сам със своето име с над 50-годишна служба на държавен чиновник, като има здравословни и когнитивни проблеми. В момента е на 78 години и е най-старият кандидат в историята на САЩ. ако спечели в края на мандата си ще бъде на 82 години. Това означава, че Байдън никога няма да бъде президент de facto.

Онова, което ще направи най-напред е да се заеме с отмъщението срещу Тръмп. Ще му помага 80-годишната Нанси Пелоси, която пък е един истински съвременен троцкист.

Но, кой ще бъде истинският президент вместо Байдън?

В лагера на Байдън са жена му Джил Байдън, неговият син – Хантър Байдън, който затъна в афери с украинската еврейска мафия, и братята му Джим и Франк. Но всички те са забогатявали покрай Джо Байдън.

Вторият лагер е на индийката Камала Харис, която обаче, като бивш прокурор, е участвала в прикриване на обвиненията срещу Байдън, за педофилия и е контролирана от групата на Обама, Сюзън Райс, Саманта Пауър, Сали Ятес и Ерик Холдер.

Третият лагер е около лявото крило на демократите с Бърни Сандърс, Александра Оказио Кортес, Елизабет Уарен и радикални организации, като BLM. Вероятно Хилъри, Обама и Бърни ще се обединят срещу семейството на Байдън.

Четвъртият лагер евентуално ще е административния апарат на Байдън – Джон Кери, Тони Блинкен, Алеандро Майоркас, Аврил Хайнс, Линда Гринфенлд и др.

Това може да е началният сценарий.

Такава "синя вълна" ще означава край на републиканците, а в политиката на САЩ - промяна в конституцията, включването на Вашингтон и Порто Рико – като щати, с нови места в Сената, който ще бъде изцяло на демократите.

След това демократите ще изберат нов Върховен съд с нови 6 либерални съдии, за да разкарат действащото там мнозинство на Тръмп.

След това демократите могат да елиминират най-накрая Електоралната колегия, което ще означава, че само Ню Йорк и Калифорния ще са достатъчни за избор на всички бъдещи президенти на САЩ.

Но, за да стигнат дотам, демократите най-напред ще трябва да постигнат контрол над Сената, където републиканците ще си запазят доминирането, заради което и оттам няма да излезе никакво радикално законодателство.

И гражданската война "на розите" ще продължава.

Всъщност "на трите рози". Защо? Защото изборите потвърдиха простата аритметика. В тях участваха 66 на сто от американците, които са разделени точно 50:50, едните за Тръмп, другите – за Байдън.

Останалите 33% не гласуваха въобще – около 80 милиона.

С една дума САЩ са разделени на три части. Това е гражданска война на три фронта и доказателство на упадъка на тази държава.

Реално САЩ вече не съществуват като единна държава и нация. Те никога не са били такива. На една територия са затворени несъвместими култури и религии.

Така отново стигам до безпрецедентните мошеничества с пощата и компютърните програми.

На тях ще се спра в бъдеще.

Тук само ще отбележа, че такова мошеничество светът не познаваше досега. Заради тях и в момента не е ясно кой ще спечели изборите и кой ще влезе в Белия дом.

САЩ са в най-сериозната конституционна криза след Гражданската война. Криза, която гарантирано поставя под въпрос избирателния механизъм на президентските избори в САЩ и ще доведе до корекции, дори до изменение на Конституцията на САЩ.

Несъгласието на Тръмп с резултатите от изборите поражда кампания на правно предизвикателство. Искането за повторно преброяване на гласовете, искането за неброене на гласовете в рамките на пощенското гласуване, искането за изключване на гласове от лица, които вече са починали, но по някакъв начин по чудо са гласували на настоящите избори. Накрая всичко ще бъде оставено на милостта на Върховния съд на САЩ.

Но и за Тръмп няма добри решения. Ако той все пак може да постигне желания резултат по въпроса за преброяване на гласовете, американската избирателна система не предвижда повторно гласуване, прегласуване, втори тур на президентските избори т.н. И това автоматично ще вкара изборите за гласуване в Сената с не особено положителни резултати за Тръмп, тъй като значителна част даже от републиканските сенатори не го понасят и при никакви обстоятелства няма да гласуват за него.

Ако въпреки това, след изтичането на срока, определен за съдебно производство, Байдън остане избран за президент, какво тогава? В този случай Байдън ще трябва да изчака встъпването си в длъжност (20 януари), а Тръмп ще подготви "коледни подаръци", които ще затруднят живота на следващата администрация. Като например удар по Иран, въвеждане на търговски санкции срещу страните от Европейския съюз, въвеждане на строги ограничителни мерки срещу бизнеса на компании, подкрепящи Демократическата партия и т.н.

Но и демократите не са "гълъби на мира" и вероятно в рамките на една година ще влязат в няколко въоръжени конфликта или да се опитат да върнат войски в Ирак, Сирия, Афганистан и т.н. Русия, Китай и Иран ще бъдат в челните редици на този списък.

И сега, когато САЩ навлизат в национален фалит и институционален колапс, целият свят е третиран с грандиозен изборен цирк в края на империята. С Тръмп или с Байдън, Америка никога повече няма да бъде велика.

Независимо кой ще бъде обявен за победител, проблемите на тази държава, начините и средствата за тяхното решаване, както и отношенията на американците с външния свят, няма да изчезнат.

Това постави огромни въпроси пред така нареченото американска "дълбока държава" – хибридното чудовище от публични и частни институции, които реално управляват държавата, а не чучелото, поставено от тях в Белия дом или марионетките, изпратени в Капитолия. Това е секретната конспирираща кабала, държава в държавата, която стои на тъмно, а нейните слуги действат на светло. Тя не може да бъде определена с думата establishment, защото американската "дълбока държава" е класа и структура сама за себе си.

"Дълбоката държава" е хибридна структура, в която влизат Департаментът на отбраната, Държавният департамент, Департаментът за държавна сигурност, ЦРУ, Департаментът на правосъдието, Департаментът на финансите, няколко ключови съдилища.

"Дълбоката държава" на САЩ, се държи на двата стълба – на императива за национална сигурност и изключителност на САЩ, и на корпоративната хегемония, разпростираща се чрез доларовото глобализиране върху целия свят. До неотдавна тя изглеждаше непоклатима, като тези избори биха могли само временно да внесат пертурбация в нейната траектория.

Но САЩ в момента са в екзистенционална криза. Това е нефункционираща политическа и икономическа система, която не може да се реформира, с фалирала икономика, изпреварени от Китай и догонвани от Русия. Досегашната догма на управление на САЩ вече не може нищо повече да предложи.

Какво става в САЩ: най-лошото от всички възможни съчетания – системна криза по време на гражданска война, по време на крах на долара, по време на Втора велика депресия, по време на пандемия, по време на тектонични геополитически промени и срив на лидерската позиция на САЩ, по време на предстояща война на САЩ с Иран или Китай, по време на абсолютно доминиране на Русия във военната област и на Китай в икономическата и търговска област... Може да продължим, но и това е достатъчно.

От 50 години не си спомням по-лошо съчетание на толкова основни фактори само при един от световните лидери. Онова, което ставаше в края на СССР, е нищо в сравнение със ставащото сега в САЩ.

САЩ са в глобална катастрофа. Този факт се осъзнава бавно, но неотклонно.

Разбира се, никой не желае на обикновените американци този крах. Никой не е заинтересован в него.

Какво ще стане, ако в САЩ започне вътрешен конфликт, т.е. гражданска война със средна интензивност.

Първо – какво ще се случи с ядрения потенциал на САЩ и в чии ръце ще попадне? Същият проблем имаше и при разпадането на СССР, но беше решен. А сега няма структура, която да реши проблема, още повече, че САЩ са с Русия и Китай в студена война.

Второ – какво ще стане със стотиците бази на САЩ по света, както и с техните марионетни режими?

Трето – какво ще стане с оцелелите все още международни организации, съдилища, еколози, правозащитници?

Четвърто – какво ще стане с долара, с еврото, швейцарските франкове, юаните, рублите, златото, среброто и т.н.?

Картината е страшна, но все пак трябва да се зададат въпросите. Какви са те?

На първо място е икономическият крах на САЩ, който е крах на системата, крах на националните икономики, физическо спиране на всички пазари, край на сегашната валутна система.

Това е системна криза. Системата се нарича либерален капитализъм.

Дали това е краят на кошмара или началото на нов кошмар. Никой не знае. Но ясно е, че това, което беше досега, повече не може да съществува. САЩ по всички основни параметри са жив труп. Връщане към нормата е невъзможно. САЩ имат дълг от 350 трилиона долара или... 1 квадрилион. Никой не знае. Те сами си печатат и отпускат доларите. Но никой никъде по никакъв начин не може да изплати таъкъв дълг.

Пирамидата на неравенството, т.е. индексът на бедността, никога в историята на човечеството не е бил толкова висок.

В момента на Земята:

 • над 3 милиарда души живеят с по-малко от 1,5 долара дневно;
 • 850 милиона нямат какво да ядат всеки ден;
 • 750 милиона нямат питейна вода;
 • 1,6 милиарда живеят без електричество;
 • 0,7 на сто от световното население контролират богатство за 116 трилиона долара.

Е, как може такова нещо да оцелее?

Важна причина за катастрофата на САЩ е, че изгодният за транснационалните корпорации процес на пренасяне на производството в Югоизточна Азия и Китай, който започна още през 80-те години на ХХ век, фактически уби най-активната част от американското население, не веднага, но бавно и сигурно по пътя на лишаване от перспектива за бъдещето. Днес виждаме приключващия етап на този процес.

Всъщност, ако Тръмп бъде преизбран ще бъде същото, т.е. по-нататъшно унищожение на САЩ – вътре от демократите, и унищожението на империята САЩ в чужбина от манипулираните републиканци, например война с Китай, Иран или КНДР.

Ако демократите бъдат избрани, не трябва да се очаква от тях любов към САЩ, те ненавиждат тази страна и голяма част от народа. Процесът на разпадане на САЩ на международната арена само ще се ускори. Байдън няма да реши никакви проблеми. Възстановяване на имиджа на САЩ е невъзможно.

Така стигаме до същността – империята САЩ няма никакви шансове да оцелее. Заради това, всичко, което ще допринесе за превръщане на САЩ в нормална държава и което отслабва империята, е в интерес на народа на САЩ.

Наистина ситуацията е сложна. По-сложна не си спомням от 50 години.

Как ще завърши поредният американски изборен зверилник ще разберем скоро. Или няма...

И ще продължат да ни будалкат с USPS и компютърните програми Dominion и Scorecard, за да скрият истината, че "демокрацията е строй, който позволява на няколко мерзавци да управляват тълпа от идиоти..."


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 304, January 2021
Коронавирус = Трета световна война
Сравняването на "пандемията" на коронавируса с Трета световна война не е метафора. Това е война с мащаба на жертви и раз...
    Новият свят срещу новия световен ред
2020 г. остава зад нас.Връхлита ни 2021 г.Между отдръпването на едната и настъпването на на другата година има съвсем ма...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com