Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
За "Няма безименни герои" и за Бабрак Кармал
04.2021

В предишния брой се обърнах с молба към читателите да помогнат да открия една от книгите ми, издадена през 80-те години, която, за съжаление, потъна някъде в мъглата на времето, в това число и авторските екземпляри.

Става дума за книгата "Няма безименни герои" за Афганистан, издадена от Военно издателство – София, след визитата ми в Кабул през 1985 г. във връзка с 6-ата годишнина от Априлската революция на афганистанския народ и борбата с контрареволюцията и военния заговор на САЩ и проамериканските режими в Близкия Изток срещу тогавашната Демократична република Афганистан.

С тази книга затварях един етап от моята журналистическа кариера, към предишните две книги, написани през 70-те години, които също така изчезнаха от рафтовете на книжарниците и библиотеките и само благодарение на читатели на "Строго секретно" успях да ги намеря и да попълня архива. Ставаше дума за "Мао и Другите" и за "Куба бъдещето е наше".

Първата – "Мао и другите", беше в съавторство с полския журналист Станислав Гломбински във времето, когато отношенията на източноевропейския социализъм с КНР бяха сложни и трябваше да започне затопляне. Заради това, самият факт на издаването на тази книга от Военното издателство, допринесе за нормализирането на отношенията между социализма в СССР и Източна Европа и КНР.

Подобен беше и подходът към подобряване на отношенията между социалистическите страни в Източна Европа и социалистическа Куба, които през втората половина на 70-те години не бяха в най-добра кондиция. За това даде своя скромен принос и друга моя книга – "Куба – бъдещето е наше", издадена през 1977 г. от Партиздат, след визитата ми в Куба, когато се срещнах буквално с цялото кубинско ръководство.

Що се отнася до книгата ми "Няма безименни герои", тя беше написана в много важен за Афганистан период, който беше обобщен в интервюто ми с Бабрак Кармал в Кабул, /с когото се бях срещал и по-рано, през 1979 г., когато беше посланик на Афганистан в Прага – ЧССР/, и който през 1985 г. вече беше в Кабул генерален секретар на ЦК на НДПА, министър-председател и председател на Революционния съвет, като по този начин беше и държавен глава на Афганистан.

Интервюто с Кармал беше в малкия му кабинет в Кабул – бюро, заседателна маса за седем души и библиотека на стените.

Както обикновено, тъй като бях и пратеник на тогавашния официоз, задавах и някои допълнителни въпроси, идващи пряко от висшето ни държавно и партийно ръководство. /Същото се отнася и за интервюто, което взех няколко седмици по-късно в Делхи с премиера на Индия – Индира Ганди, няколко дни преди да бъде убита./

Що се отнася до интервюто с Бабрак Кармал през 1985 г. в Кабул, обсъждахме и няколко въпроса, "извън протокола", а именно:

  • че войната в Афганистан вече беше спечелена от СССР и само предателство на върха в Москва би могло да провали победата /което се случи при Горбачов/;
  • че само англичаните знаеха от собствен опит какво означава да затънеш в Хиндокуш, където бяха загубили две войни, заради което успяха /отново чрез предателство на върха в Москва/ да набутат там СССР, без да има нужда за това;
  • че от Афганистан и наркотиците започна симбиозата "ЦРУ – Федерален резерв на САЩ" при Буш – старши, т.е. печатането на кухи наркодолари и прането им през основните западни банки, което не можеше да не свърши с краха на западната финансова система, който става сега пред нашите очи;
  • че Афганистан исторически беше и е един от най-важните маршрути по китайския "Копринен път", а в новия му вариант – на "Един пояс, един път", което обяснява както станалото в тази държава, така и онова, което предстои там и т.н.

В края на интервюто Бабрак Кармал ме запита "Доволен ли си?"

"Разбира се" – отговорих. След такъв разговор ние, журналистите казваме, че вече можем да излезем "в пенсия". бях само на 38 години и доста "подскачах", на което Бабрак искрено се засмя: "Не бързай, все още си млад и имаш много още да се мъчиш в тази професия. Ще се видим пак."

И на прощаване ме разцелува.

За съжаление нито той позна, нито аз . Повече не се видяхме, а аз не се пенсионирах.

Бабрак Кармал беше елиминиран няколко месеца по-късно, без да има някакви обективни причини за това.

А аз продължавам да се мъча в тази професия и до днес, като в мъглата на времето все още си спъмням контурите на наистина важни събития от близкото минало.

P.S. Благодаря на читателя, който ми изпрати един екземпляр от "Няма безименни герои" и, моля, да се свърже с нас, за обещания безплатен абонамент за "Строго секретно".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 306, April 2021
България е в нова национална катастрофа
България е в нова национална катастрофа. Вече всички са съгласни с тази констатация.Едва ли някой се съмнява, че насаден...
    Кой открадна 200 милиарда долара /7/
Решението на Върховния касационен съд /ВКС/, че Дворецът "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски и на сестра му М...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com