Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хиперзвуковите "Кинжал" на авиобазата Хмеймим – над южния фланг на НАТО

Спешната модернизация на руското летище в базата Хмеймим в Сирия означава, че Москва поема контрола над цялото Средиземно море и на половината Европа.

Сателитните снимки на руската авиобаза Хмеймим в Сирия, направени от края на декември 2020 г., показаха, че на това вече модерно руско летище е започнала мащабна реконструкция на две писти. За какво? Дори гигантските военно-транспортни самолети на руските аерокосмически сили Ан-124 "Руслан" вече са кацали успешно на Хмеймим без затруднения.

Разузнавателните спътници обаче свидетелстват: така наречената "западна" писта на летището, чиято дължина преди беше впечатляващите 2895 метра, спешно се удължава от двете страни. Съдейки по мащаба на работа, пистата ще стане с 304 метра по-дълга.

В същото време тя се разширява по цялата си дължина с 8 метра (до около 52-54 метра). Между двете писти също се изгражда нова пътека за рулиране.

Американски експерти предполагат, че руснаците се нуждаят от тези работи, за да могат да приемат "Руслан" в Сирия с още повече товари на борда. Освен това, след удължаването на пистите руските аерокосмически сили вероятно ще могат да разположат бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3 и дори по-тежките "стратези" Ту-95ПС или дори Ту-160 на авиобазата.

Друг източник предполага, че руският противоподводъчен самолет с голям обсег – Ту-142 с максимално излетно тегло 185 тона, сега също ще бъде базиран в Хмеймим. Така руските анти-подводъчни сили ще поемат контрола не само върху цялото Средиземно море, но и върху част от Атлантическия океан - при определени външнополитически условия, и Индийския океан.

Не е изключено основната идея на тези трансформации в Хмеймим да е по-различна.

На 6 февруари беше съобщено, че руските аерокосмически сили са провели успешни тестове на най-новата крилата ракета с далечен обсег Х-32, която беше приета през 2016 г. Освен това изстрелванията са извършени от един от двата модернизирани бомбардировача с голям обсег Ту-22М3М. Тяхното производство тепърва се развива в Казан. Именно за този тип самолети е създадена високоточната Х-32.

Програмата за модернизация на Ту-22М3 в Ту-22М3М е контролирана от Кремъл, което демонстрира изключителната ? важност.

Сега "модернизираният Ту-22М3 е извършил няколко изстрелвания на крилати ракети Х-32, които ще са в основата на ударното оръжие на модернизирания бомбардировач Ту-22М3М.

Заявените бойни характеристики на ракетите са потвърдени, точността на попадане е "в колчето в центъра на мишената".

Тестовете на Х-32 и строителните трансформации в авиобазата Хмеймим са една и съща верига. Вероятно Ту-22М3М наистина се подготвят за преместване в Сирия. И пистите за тях трябва да бъдат удължени и разширени, защото това е много тежка машина (максимално излетно тегло до 116 тона) и е с много висока скорост на кацане (до 285 км/час). За да се намали, само парашутите не са достатъчни. Изисква се и по-дълга писта.

Но, когато всичко приключи и поне няколко Ту-22М3М са в Сирия, това ще бъде лоша новина за другата страна на Средиземно море – за НАТО. Защото в обсега на новите руски крилати ракети ще бъде абсолютно ново направление – всички, без изключение, държави от южния фланг на НАТО. И от Централна и Източна Европа. И заплахата няма да дойде от Изток, както преди, а от Юг.

Това е нещо, за което НАТО никога не е било подготвено - нито в Брюксел, нито във Вашингтон.

За да отблъсне това главоболие, НАТО ще се нуждае от допълнителни пари и нови военни усилия. Укрепване на противоракетната и противовъздушната отбрана на Италия, Гърция, Франция? Но с какво? В крайна сметка Х-32 със скорост 1,5 километра в секунда следва целта на височина около 40 километра. Това е стратосферата. Нито една съвременна американска система за противоракетна отбрана, включително нито една ракета от стандартен клас на глобалната система Aegis, не е в състояние да достигне на толкова високо ниво.

Освен това Х-32 в полет е два пъти по-бърза от максималната проектна скорост на аеродинамичните цели, за която е програмирана американската Aegis. Освен това в края на траекторията, точно над целта, руската ракета преминава в стръмно пикиране. В този момент тя се озовава в своеобразна сляпа "фуния", която никакви радарни станции не "виждат" точно над тях.

В този случай, очевидно, единственото нещо, което се оказва най-ефективното средство, е да се предотврати излитането на руски далекобойни бомбардировачи някога от Хмеймим. Тоест, в случай на критично влошаване на ситуацията в света, бъдете първият, който нанесе изненадващ удар по нашата авиобаза.

Навремето САЩ смятаха самолетоносачите за най-радикалното средство. Ако Ту-22М3М се появи в Сирия, тогава американските самолетоносачи ще трябва да напуснат изцяло Средиземноморието за самосъхранение, тъй като в Русия са предвидили и друга версия на въоръжението на този самолет – хиперзвуковата ракета Х-47М2 на комплекса "Кинжал" с обсег на полет до 2000 километра. От нея днес никой няма никаква защита.

Днес само тежките изтребители-прихващачи от типа МиГ-31К са способни да удрят самолетоносачи с "Кинжал". Те вече са на бойно дежурство в Южния военен окръг на Русия и ще ударят вражеските кораби със залп. Под фюзелажа всеки Ту-22М3М ще има не една, а четири точки на окачване за "Кинжал". Ту-22М3М има много по-голям боен обсег от МиГ-31К. По тези две причини в битката срещу самолетоносачите, Ту-22М3М ще бъде извън всяка конкуренция.

И тогава, на електронни карти в щаба на НАТО руската авиобаза Хмеймим ще пулсира денонощно с червения цвят на безкрайната тревога.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 306, April 2021
САЩ и Израел отново плашат Иран. Военни облаци над Близкия Изток
Джо Байдън беше само два месеца в Белия дом, когато неолибералните ястреби от неговия екип, начело с А Блинкен започнаха...
    Руският флот ще има база в Червено море в Порт Судан
Новата военноморска база на Руския флот в Червено море в Порт Судан е важна стъпка към укрепване на присъствието на Руси...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com