Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Предупрежденията следват едно след друго – след "Синева" и "Ярс" дойде и "Сармат"

По-късно тази година Русия ще тества 3 от новите си супертежки междуконтинентални балистични ракети "Сармат" – РС-28.

"Сармат" е едно от шестте най-нови стратегически оръжия на Русия, за които Путин съобщи през 2018 г.

"Сармат" /наричана "новият Сатана"/ може да носи 10-15 тежки ядрени бойни глави, 24 най-нови хиперзвукови планиращи апарати "Авангард" или комбинация от бойни глави и средства срещу ракети.

"Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата си от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат никаква защита. "Сармат" има и така наречената FOBS – Fractional Orbital Bombardment – фракционна орбитална бомбардировка.

Със "Сармат" вероятно ще завършат и тазгодишните стратегически ядрени учения на Русия, след "Умка 21" – в Арктика, и с "Ярс" през март-април, като всичките са най-сериозното предупреждение, отправяно от Русия към САЩ след Втората световна война.

Със споменатата система FOBS на "Сармат" САЩ ще имат само две минути за реагиране, т.е. няма да имат време да изстрелят ракетите си от силозите. Защо?

Всяка "Сармат" – РС-28 има обхват от 18 000 км и може да носи до 24 хиперзвукови планери – "Авангард", предназначени да избегнат всички противоракетни защити на противника, т.е. на САЩ.

Споменатият тест на три ракети "Сармат", насрочен за тази година, ще включва изстрелване с пълен обхват, т.е. 18 000 км.

В момента "Сармат" е най-мощната ядрена ракета в света.

Всяка РС-28 може да носи 10 големи бойни глави (по 800 кт всяка), плюс 16 по-малки или до 24 хиперзвукови "Авангард". Траекторията на този тест на "Сармат" ще бъде над Южния полюс, където няма никаква система за противоракетна отбрана на САЩ. Американски експерти се опасяват, че "Сармат" разполага и с възможност за фракционна орбитална бомбардировка (FOBS). За какво става дума.

Системата за частично бомбардиране от орбита (FOBS) е система за доставка на ядрено оръжие, разработена през 60-те години в Съветския съюз. Една от първите съветски програми за използване на Космоса за доставка на оръжия – FOBS, предвиждаше изстрелване на ядрени бойни глави в ниска орбита, преди да ударят целите си.

Подобно на кинетично бомбардиране, но с ядрено оръжие, FOBS притежава няколко особени качества – няма ограничение на обсега, траекторията на полета му не разкрива местоположението на целта и бойните глави могат да бъдат насочени към Северна Америка не над Северния, а над Южния полюс, избягвайки откриването им от NORAD – американската система за ранно предупреждение, гледаща на Север. Максималната височина на орбитата е около 300 км. Това изисква ракета-носител, достатъчно мощна, за да може да пусне оръжието "на орбита". Обаче орбитата е само част от пълната орбита – фракция, затова не е необходимо да се контролира точна орбита.

Тук даваме инфографика, която обяснява как работи FOBS и защо ще бъде толкова опустошителна за САЩ. От стартовата площадка в Русия "Сармат" е изстрелвана. Изкачва се към Космоса. Докато се изкачва тя освобождава един или повече FOBS на около 150-300 км.

САЩ не разполагат с позиционирани радари, за да се вижда дали това се случва.

Дори корабен радар в Тихия океан срещу руското крайбрежие не би могъл да види какво се случва, докато ракетата се изкачва в Космоса, тъй като корабите в Тихия океан са твърде далеч от вътрешността на Русия, за да може корабният радар да покрие такова разстояние.

След като FOBS са освободени, те започват свой собствен полет, но може и в друга посока.

Нека приемем, че "Сармат" е изстреляна на Север към САЩ, но от другата страна на света. Радарът за ранно предупреждение NORAD е обърнат на север, за да улавя ракетите, идващи над Северния полюс.

Този радар ще вижда ракетата на около 1200 км над Земята. Това радарно предупреждение е означено като Radar-Detection-1 на изображението, но радарът няма да знае, че по-рано същата тази ракета е разположила вече своите FOBS.

Така че, докато радарът, наблюдаващ ракетата показва, че тя се движи безвредно в Космоса, нищо не се знае, че FOBS летят, но в много по-ниска орбита.

Радарът NORAD не може да види входящите FOBS, които са на много по-ниска орбита.

На изображението точката, в която радарът NORAD ще открие FOBS е много по-близо до САЩ и е обозначена като Radar-Detection-2.

Както може да се види, Radar-Detection-1 ще даде на САЩ време да реагират, но Radar-Detection-2 – не.

В най-ранната точка за прихващане на FOBS САЩ ще разполагат само с две минути предупреждение, че FOBS са били разположени и ще бомбардират американските ракетни силози, обезглавявайки националната им отбрана, преди да могат да направят каквото и да било. Ще разберат чак когато градовете им започнат да се взривяват.

Сега да предположим, че ракетите са "изстреляни" към южния полюс, както е описано в съобщението на Русия.

Да предположим също, че те разположат FOBS на около 300 км над Земята.

САЩ нямат радари, за да открият, че FOBS са на път. Още повече, ако идват от Южния полюс и оттам летят на север. САЩ не разполагат с никакъв радар за ранно предупреждение, обърнат на юг. Нито един. И няма да знаят, че тези FOBS са на път, докато не се покажат над Мексиканския залив и не започнат да се взривяват от юг на север, унищожавайки цялата държава САЩ.

Да не забравяме, че всяка от тези ракети "Сармат" може да носи по 24 хиперзвукови средства "Авангард" с ядрена бойна глава. Да не забравяме и че Русия ще тества три от тях.

Малко математика – три ракети с по 24 хиперзвукови бойни глави прави 72 ядрени бойни глави.

Това е достатъчно, за да бъде унищожен всеки голям град с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната. С един удар само с три ракети "Сармат".

От началото до края всичко това ще отнеме по-малко от един час.

Със "Сармат" над Южния полюс вероятно ще завърши цикъла от стратегически учения /предупреждения/ на Русия тази година.

Преди това, през март и април, Русия отправи други предупреждения към САЩ – с ученията "Умка 21" и с движението на мобилната ракета "Ярс" – РС-24 около Омск.

Да припомним какво се случваше тогава.

От март 2021 г. в студената Арктика се разиграваше една от най-горещите операции на Втората студена война между Русия и САЩ с наименованието "Умка 21", т.е. ученията, с които Русия изпращаше поредно предупреждение към САЩ, че техните провокации водят света към ядрена война. Предупреждението беше от Северния полюс.

На 26 март, за първи път в историята, три руски атомни подводници, носещи стратегически ядрени ракети, изплуваха изпод арктическия лед и отвориха ракетни силози. Това обикновено е предпоследната команда преди залпа. Трите руски подводни ракетоносители изплуваха направо на леденото поле в ограничен район с радиус 300 метра. Районът за маневрите беше в архипелага "Земя на Франц Йозеф", островът "Земя на Александър" и близките води, покрити с твърд лед. Средната температура на въздуха в района на експедицията не надвишава -25°С. Поривите на вятъра достигат 30-32 м/сек. Дебелината на леда е приблизително 1,5 метра.

В района до остров "Земя на Александър" една от тях изпълни торпедна стрелба от потопена позиция. След това в точката на изкачването на торпедото над леда трите подводници се издигнаха на повърхността, пробивайки ледената покривка в район от 300 метра.

Северният ледовит океан представлява голям интерес като зона за бойно дежурство на стратегически ракетни подводници. Плътният лед надеждно предпазва подводницата от наблюдение и откриване от повърхността, от въздуха или от Космоса. Но дежурството в този регион е изключително сложно и опасно. При движението под леда навигацията е трудна и няма възможност за аварийно изплуване и редовното изплуване на повърхността е сложна процедура с продължителна подготовка.

Северният ледовит океан е удобен и като място за изстрелване на балистични ракети, с които руските стратегически сили могат да контролират значителна част от Северното полукълбо, включително цялата територия на САЩ.

В случая имаше и друга голяма изненада. Руските подводници изплуваха в района на "Земята на Франц Йозеф", малък архипелаг, северно от Норвегия и Финландия. Този район не се наблюдава рутинно от сателитите на САЩ за ракетни изстрелвания. И ракетни стартове от района може да не бъдат забелязани от американските сателити.

Нещо повече. Даже да бъдат засечени, долетното време на тези ракети ще бъде наполовина от долетното време на ракетите, изстреляни от наземни силози на територията на Русия, които постоянно са наблюдавани от САЩ.

С една дума – такова сериозно предупреждение от една суперсила към друга не е имало никога преди. Само това можеше да показва колко сериозно беше положението в света в края на март и началото на април.

Едновременно беше съобщено, че Русия е разположила пускова установка за крилати ракети с ядрен двигател "Буревестник" на остров Нова земя в Арктика и планира да проведе изпитателни изследвания, т.е. с подобряването на характеристиките на "Буревестник" ракетата постепенно се приближава до въвеждане в експлоатация. В стратегическите игри между Русия и Запада това ще е нов коз. Според западни експерти това е "решаващият коз на Русия" – бъдещото основно оръжие на руските сили за стратегическо възпиране на Запада.

Две от тях са ракето-носители от проекта 667 – 5DRM "Делфин". Третият е най-новият крайцер 955 "Борей-А" – "Княз Владимир". Общо корабите носеха 48 балистични ракети, оборудвани с 288 ядрени бойни глави, достатъчни да унищожат САЩ и Западна Европа няколко пъти.

"Делфин" бяха заложени през 1984 г. – общо 7 лодки. В средата на 2000 г. те претърпяха ъпгрейд. Те получиха нови балистични ракети Синева/Лайнер, най-ефективните стратегически ракети в своя клас. Със своите 40 тона тя доставя до 10 ядрени бойни глави на разстояние повече от 11 000 километра.

Ядрената подводница от клас "Борей" е не по-малко страшно оръжие. На борда има 16 балистични ракети от комплекса "Булава".

В момента в Северодвинск няколко подводници от проекта 955А "Борей-А" са в различна степен на готовност: "Княз Владимир", "Княз Олег", "Генералисимус Суворов", "Император Александър III" и "Княз Пожарски".

В допълнение, заводът изгражда серия от ударни атомни подводници – проект 885М "Ясен-М". Това са Казан, Новосибирск, Архангелск, Перм и Уляновск.

На 31 март предупрежденията от Русия към НАТО и САЩ продължаваха.

Министерството на отбраната на Русия публикува информация за движението на ядрените си сили, в това число на ядрената формация в Омск.

Показано беше и нещо, което не беше показвано. А именно, излизането от хангарите и насочването към определените райони на три мобилни междуконтинентални ракетни установки РС-24 "Ярс" /наследникът на "Топол-М"/.

На видеото се виждаха три РС-24 "Ярс", които са подобрена версия на предишната "Топол-М".

За първи път беше приета от руските стратегически ракетни войски през 2010 г. Тя замени предишната "Топол-М". Към 2016 г. руските стратегически ракетни войски разполагаха с 63 мобилни и 10 силозни "Ярс". Именно "Ярс" ще се превърне в основата на наземния компонент на руската ядрена триада.

"Ярс" е тристепенна ракета 12 000 км Основната разлика от "Топол-М" е, че "Ярс" може да носи поне 6 независимо насочвани бойни глави с мощ 100-300 Кт. Други източници съобщават, че "Ярс" може да носи до 10 маневриращи повторно влизащи бойни глави, т.е. "Авангард". Това е огромно подобрение и сравнение с "Топол-М", която носи единична бойна глава от 550 Кт.

През 2019 г. хиперзвуковият "Авангард" влезе в експлоатация. Изстрелва се на върха на ракетата, но за разлика от обикновената бойна глава, която следва предсказуем път, "Авангард" се движи с хиперзвукова скорост и може да прави остри маневри. Това го прави по-труден за прихващане. Планираше се през 2019 г. общо 31 ракети "Ярс" да бъдат оборудвани с хиперзвуковите "Авангард".

Базираната в силоз версия на "Ярс" е съвместима със силоза на по-старите руски балистични ракети, които бяха изведени от експлоатация. Тя използва пълната инфраструктура на предишните ракети. Необходимо е само зареждането на новата ракета в силоза. Типична силозна единица има 10 ракети "Ярс" и команден пункт.

Мобилният "Ярс" има автономия на пътищата от 500 км. Това позволява на ракетата да работи неоткрита в зона, еквивалентна по площ на малка европейска държава.

Мобилните междуконтинентални балистични ракети са по-трудни за откриване и имат голяма вероятност да оцелеят при първи удар. При повишена готовност "Ярс" напускат своите бази и оперират в отдалечени горски райони.

Подготовката на ракетата за изстрелване отнема само 7 минути. Тя може да бъде изстреляна от подготвена площадка, от специален хангар с плъзгащ се покрив или от неподготвена позиция в района. Установката напуска позицията си, след като ракетата бъде изстреляна.

Така че единствената причина, поради която ни бяха показани тези неща с "Ярс" беше най-сериозно предупреждение.

Това не беше игра или тренировка.

Със "Сармат" също няма да бъде.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 308, June 2021
С какво и как САЩ и НАТО се опитват да плашат Русия
САЩ и техните съюзници от НАТО продължават най-голямото военно учение от 30 години насам, "Защитник на Европа 2021", точ...
    Руската противоракета "Нудоль" нулира балистичните ракети на САЩ
26 април 2021 г. ще остане в историята на войната като денят, който сложи край на американските планове за война с Русия...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com