Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Не война, а смяна на цивилизациите
06.2021

Тектоничните трусове продължават в политиката, икономиката, оръжията, ресурсите…

Взаимодействието им, взаимопреплетеността и взаимозависимостта са без прецедент. Без прецедент е и тяхното апокалиптично протичане.

Разбира се, скоростта на отделните елементи е различна – по различно време и с различна скорост се движат и наместват върху голямата "шахматна дъска". В сегашния момент те се пресичат в най-опасния възел, който може да се реши само с война. Не се залъгвайте от някаква привидност към успокояване – водата отгоре може да е тиха, но отдолу е океански въртоп, който завлича всичко.

В такъв момент е важно да се следят най-важните елементи на голямата картина.

Какви са те?

1. Китай и Русия разгромиха САЩ през 2020 г., като спечелиха биовойната и "поставиха САЩ на тяхното място" /последните думи са на китайския професор Чен Пин, с близки връзки до китайското правителство/.

2. Става дума за война, както от самото начало Си Дзин Пин и Владимир Путин определиха същността на "вирусната пандемия".

3. Става дума за геополитическа война Изток – Запад, в която Западът, т.е. "морската" цивилизация, се провали.

4. През 2020 г. Китай и Русия спечелиха търговската, научно-техническата и биовойната срещу вируса.

5. Опитът на Тръмп да върне западащия международен статут на САЩ се провали, а заедно с него и неолиберализмът и глобализирането на САЩ и Великобритания през последните 40 години.

6. В момента сме свидетели на гигантско американо-руско стълкновение, което САЩ губят.

7. За първи път в историята се появява нов геополитически съюз Китай – Русия – Иран. Ако този съюз бъде изграден, ще настъпи векът на Изтока, т.е. на смяната на цивилизациите, а не на тяхната война.

Русия и Китай демонтират онова, което САЩ наричаха "международен ред", основаващ се на правила, който няма никакво отношение към международното право и национален суверенитет. Това е историческо поражение за САЩ и "дълбоката държава".

Този процес започна с убийството от "дълбоката държава" на президента на САЩ Джон Кенеди, който беше заплаха за нея. Оттогава до днес на сцената в САЩ е екипът, който превзе властта в САЩ и в "дълбоката държава" след това убийство.

Първият му фалит настъпи още през 1972 г., когато САЩ трябваше да се откажат от златото, като покритие на долара, и се насочиха към геополитическите комбинации, на първо място към привличането на Китай, и докараха в Белия дом Ричард Никсън.

През 1972 г. "дълбоката държава" заповяда на Никсън да напусне войната във Виетнам и да се насочи към Китай като възпиране на СССР. За тази цел изпратиха в Пекин Хенри Кисинджър, който се възползва от противоречията между СССР и Китай след смъртта на Сталин. Виетнам вече нямаше значение за САЩ. Китай трябваше да го замести като възпиране на СССР и да свърши работата на САЩ.

По онова време Китай не беше крупна държава, но можеше да допринесе за изтощаването на СССР. И политиката на "дълбоката държава" заработи. 400 000 съветски войници на границата с Китай бяха изтощение за бюджета на СССР. Към тях се прибавиха още 100 000 войници в Афганистан – в Афганистан, вместо Кисинджър, изпратиха Бжежински. Във Варшавския договор СССР трябваше да поддържа 600 000 войници, предимно в западната групировка.

Междувременно САЩ и "дълбоката държава" качиха своя долар върху нефта на Саудитска Арабия и Ирак и създадоха нефтодолара вместо златния долар. И хукнаха да го налагат на света чрез търговията, демокрациите, корпорациите и войните. Това беше най-добрият бизнес.

И политиката с нефтодолара заработи. "Дълбоката държава" реши да свали цените на нефта. Това отслабваше икономически СССР. И това сработи. През 1985 г. цената падна на 8 долара за барел, което изяде половината от съветския бюджет.

Именно чрез долара СССР беше поставен на колене. И чрез долара беше извършен най-големят грабеж в историята на човечеството. САЩ ограбиха СССР/Русия най-малко с 50 трилиона долара и с около 20 000 тона злато.

Но "дълбоката държава" не прибягна към разчленяване на Русия, тъй като искаше да я запази като противостоене на Китай.

И чак 78-дневните бомбардировки от САЩ и НАТО на Югославия събудиха Русия, която започна превъоръжаване. Така се появиха С-300, С-400, С-500 и С-600, хиперзвуковите оръжия и т.н.

Китай започна прокарване на новия копринен път, а Русия – на Северно-морския път, които са смъртна опасност за геополитиката на англо-американския ционизъм.

В този момент се намираме сега – На тектонични промени на световната сцена, на историческо поражение на САЩ и "дълбоката държава", на появата на нов баланс на силите в полза на Русия, Китай и Иран.

Въпреки формалната си победа в Студената война, която остана в миналото, САЩ постепенно се превърнаха в слаба държава, в която обаче продължава илюзията за безкрайно световно господство. Не разбират историята – империите живеят и умират заради своите илюзии, които, заедно с илюзиите за могъщество, изпращат угасващите империи в небитието.

Но спектърът на конфликта в съвременния свят е много по-голям, той е глобален.

Беларус, Кения, Етиопия, Судан, Чад, Сомалия, Египет, Алжир, Либия, ЮАР, Саудитска Арабия, Йемен, ОАЕ, Катар, Ирак, Иран, Йордания, Турция, Армения, Азербайджан, Грузия, Абхазия, Аджария, Сирия, Украйна, Молдова, Литва, Латвия, Естония, Израел, Афганистан, Туркменистан, Пакистан, Индия, Киргизстан, Таджикистан, Панама, Лаос, Виетнам, Тайланд, Китай, Казахстан, Северна и Южна Корея, Тайван, Сърбия, Косово, Венецуела…

Мога да продължавам. И кой казва, че не сме на прага на Трета световна.

Така стигам до по-голямото обобщение – до Евразия. Евразия заема 36 процента от сушата, населението й е 5,4 милиарда – над 70 процента от населението на планетата, ресурсите са колосални – и водните, и природните, демографските.

Стратегията на Русия, Китай и Иран е да се създаде единна и мирна Евразия. Европа няма да е в това обединение лидер – нито икономически, нито културен.

Както се казва, "Европа е малък полуостров на огромния евразиатски материк", който сега се обединява от гигантски инфраструктурни проекти – Северният морски път, маршрутът Север – Юг към Иран и Турция, разширението на БАМ и Транссиб, Северен поток, Силата на Сибир, авиацията, корабостроенето, космическата техника, електрониката. Това е бъдещето. Западът в нито един от тези проекти не е лидер.

Но прави опит да превърне Украйна във "Виетнам за Русия" да свали цените на нефта.

САЩ и "дълбоката държава" са в паника, защото разбират, че геополитическият баланс на силите вече не е в тяхна полза. Това е историческата трагедия на САЩ и "дълбоката държава". Въпросът е дали САЩ ще слязат по мирен начин от световната арена или ще продължат със сила да налагат на глобалната арена своята провалена "американска мечта".

Това е голямата картина. Или по-точно, малка част от нея. Заради това в момента човечеството е на прага на Голямата война. Но със сигурност това не е последната битка на цивилизациите, а новата смяна на цивилизациите.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 308, June 2021
До читателите на "Строго секретно" в Интернет
Както сте забелязали, временно е ограничен свободният достъп до архива на нашата уебстраница в Интернет – strogosekretno...
    Интересно, къде сме били ние
Изведнъж се начоколиха толкова много мераклии да "бият шута по херпесния задник на Борисов", и толкова много "активни бо...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com