Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на световна война
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Суперракетата Сармат - последно предупреждение
Войната влезе в Черно море. Червените линии са очертани
07.2021

На 11 юни, в навечерието на срещата на Путин с Байдън в Женева, от Плисецк, Русия, направи тест с най-новата си, най-опасна и най-мощна в света междуконтинентална хиперзвукова ракета "Сармат". Това беше последната от серията предупреждения на Русия към САЩ и НАТО и очертаване на "червените линии", за които няколко дни по-рано говореше Путин – че Москва, а не Вашингтон ще определя "червените линии" – Украйна, Беларус, Черно море, Сирия, Кавказ, Централна Азия, Далечния Изток, Арктика и др.

А Байдън се опита за срещата на Г-7 и НАТО да изгради позиция на силата – срещу Русия, въпреки че САЩ вече губят на повечето "червени линии" срещу Китай, КНД, Иран, Сирия, Венецуела, Куба, Мексико и т.н.

Ситуацията на САЩ и техните съюзници е много сложна, особено в Украйна, която искат да превърнат в плацдарм на горещата война срещу Русия.

Залогът е огромен, не само с Третата световна война, но и с новият постамерикански свят и новата цивилизация.

Украйна и Източна Европа – от Балтика до Черно море, в момента са потенциален военен театър. Заради това и предупрежденията на Москва още от лятото на 2020 г. следваха едно след друго.

Последното дойде в навечерието на срещата в Женева с най-мощното ядрено оръжие на планетата и ракетата "Сармат".

Писали сме често за нея. погледнете нейните характеристики.

Супертежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат" – РС-28 е едно от шестте най-нови стратегически оръжия на Русия, за които Путин съобщи през 2018 г.

"Сармат" /наричана "новият Сатана"/ може да носи 10-15 тежки ядрени бойни глави, 24 най-нови хиперзвукови планиращи апарати "Авангард" или комбинация от бойни глави и средства срещу ракети.

"Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата си от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат никаква защита.

"Сармат" има и така наречената FOBS – Fractional Orbital Bombardment – фракционна орбитална бомбардировка.

Със "Сармат" вероятно ще завършат и тазгодишните стратегически ядрени учения на Русия, след "Умка 21" – в Арктика, и с "Ярс" през март-април, като всичките са най-сериозното предупреждение, отправяно от Русия към САЩ след Втората световна война.

"Със споменатата система FOBS на "Сармат" САЩ ще имат само две минути за реагиране, т.е. няма да имат време да изстрелят ракетите си от силозите. Защо?

Всяка "Сармат" – РС-28 има обхват от 18 000 км и може да носи до 24 хиперзвукови планери – "Авангард", предназначени да избегнат всички противоракетни защити на противника, т.е. САЩ.

Споменатият тест на ракетата "Сармат" е първият от трите насрочени за тази година.

Всяка РС-28 може да носи 10 големи бойни глави (по 800 кг всяка), плюс 16 по-малки или до 24 хиперзвукови "Авангард". Траекторията на "Сармат" може да е и над Южния полюс, където няма никаква система за противоракетна отбрана на САЩ. "Сармат" разполага и с възможност за фракционна орбитална бомбардировка (FOBS). За какво става дума.

Системата за частично бомбардиране от орбита (FOBS) е система за доставка на ядрено оръжие, разработена през 60-те години в Съветския съюз. Една от първите съветски програми за използване на Космоса за доставка на оръжия – FOBS, предвиждаше изстрелване на ядрени бойни глави в ниска орбита, преди да ударят целите си.

Подобно на кинетично бомбардиране, но с ядрено оръжие, FOBS притежава няколко особени качества – няма ограничение на обсега, траекторията на полета му не разкрива местоположението на целта и бойните глави могат да бъдат насочени към Северна Америка не над Северния, а над Южния полюс, избягвайки откриването им от NORAD – американската система за ранно предупреждение, гледаща на Север. Максималната височина на орбитата е около 300 км. Това изисква ракета-носител, достатъчно мощна, за да може да качи оръжието "на орбита". Обаче орбитата й е само част от пълната орбита – фракция, затова не е необходимо да се контролира точна орбита.

Тук даваме инфографика, която обяснява как работи FOBS и защо ще бъде толкова опустошителна за САЩ.

От стартовата площадка в Русия "Сармат" е изстрелвана. Изкачва се към Космоса. Докато се изкачва тя освобождава един или повече FOBS "Авангард" на около 150-300 км.

САЩ не разполагат с позиционирани радари, за да се вижда дали това се случва.

Дори корабен радар в Тихия океан срещу руското крайбрежие не би могъл да види какво се случва, докато ракетата се изкачва в Космоса, тъй като корабите в Тихия океан са твърде далеч от вътрешността на Русия, за да може корабният радар да покрие такова разстояние.

След като FOBS са освободени, те започват свой собствен полет, но може и в друга посока.

Нека приемем, че "Сармат" е изстреляна на Север към САЩ, но от другата страна на света. Радарът за ранно предупреждение NORAD е обърнат на север, за да улавя ракетите, идващи над Северния полюс.

Този радар ще вижда ракетата на около 1200 км над Земята. Това радарно предупреждение е означено като Radar-Detection-1 на изображението, но радарът няма да знае, че по-рано същата тази ракета е разположила вече своите FOBS.

Така че, докато радарът, наблюдаващ ракетата показва, че тя се движи безвредно в Космоса, нищо не се знае, че FOBS летят, но в много по-ниска орбита.

Радарът NORAD не може да види входящите FOBS, които са на много по-ниска орбита.

На изображението, точката в която радарът NORAD ще открие FOBS е много по-близо до САЩ и е обозначена като Radar-Detection-2.

Както може да се види, Radar-Detection-1 ще даде на САЩ време да реагират, но Radar-Detection-2 – не.

В най-ранната точка за прихващане на FOBS САЩ ще разполагат само с две минути предупреждение, че FOBS са били разположени и ще бомбардират американските ракетни силози, обезглавявайки националната им отбрана, преди да могат да направят каквото и да било.

Ще разберат чак когато градовете им започнат да се взривяват.

Сега да предположим, че ракетите са "изстреляни" към Южния полюс. Да предположим също, че те разположат FOBS на около 300 км над Земята.

САЩ нямат радари, за да открият, че FOBS са на път. Още повече, ако идват от южния полюс и оттам летят на север. САЩ не разполагат с никакъв радар за ранно предупреждение, обърнат на юг. Нито един. И няма да знаят, че тези FOBS са на път, докато не се покажат над Мексиканския залив и не започнат да се взривяват от юг на север, унищожавайки цялата държава САЩ.

Да не забравяме, че всяка от тези ракети "Сармат" може да носи по 24 хиперзвукови средства "Авангард" с ядрена бойна глава. Да не забравяме и че Русия тества три от тях.

Малко математика – три ракети с по 24 хиперзвукови бойни глави прави 72 ядрени бойни глави.

Това е достатъчно, за да бъде унищожен всеки голям град с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната. С един удар само с три ракети "Сармат".

От началото до края всичко това ще отнеме по-малко от един час.

Със "Сармат" вероятно ще завърши цикълът от стратегически учения /предупреждения/ на Русия тази година.

Преди това, през март и април, Русия отправи други предупреждения към САЩ – с ученията "Умка 21" и с движението на мобилната ракета "Ярс" – РС-24 около Омск.

Да припомним какво се случваше тогава.

От март 2021 г. в студената Арктика се разиграваше една от най-горещите операции на Втората студена война между Русия и САЩ с наименованието "Умка 21", т.е. ученията, с които Русия изпращаше поредно предупреждение към САЩ, че техните провокации водят света към ядрена война. Предупреждението беше от Северния полюс.

На 26 март, за първи път в историята, три руски атомни подводници, носещи стратегически ядрени ракети, изплуваха изпод арктическия лед и отвориха ракетни силози. Това обикновено е предпоследната команда преди залпа. Трите руски подводни ракетоносители изплуваха направо на леденото поле в ограничен район с радиус 300 метра. Районът за маневрите беше в архипелага "Земя на Франц Йозеф", островът "Земя на Александър" и близките води, покрити с твърд лед. Средната температура на въздуха в района на експедицията не надвишава -25°С. Поривите на вятъра достигат 30-32 м/сек. Дебелината на леда е приблизително 1,5 метра.

В района до остров "Земя на Александър" една от тях изпълни торпедна стрелба от потопена позиция. След това в точката на изкачването на торпедото над леда трите подводници се издигнаха на повърхността, пробивайки ледената покривка в район от 300 метра.

Северният ледовит океан представлява голям интерес като зона за бойно дежурство на стратегически ракетни подводници. Плътният лед надеждно предпазва подводницата от наблюдение и откриване от повърхността, от въздуха или от Космоса. Но дежурството в този регион е изключително сложно и опасно. При движението под леда навигацията е трудна и няма възможност за аварийно изплуване и редовното изплуване на повърхността е сложна процедура с продължителна подготовка.

Северният ледовит океан е удобен и като място за изстрелване на балистични ракети, с които руските стратегически сили могат да контролират значителна част от Северното полукълбо, включително цялата територия на САЩ.

В случая имаше и друга голяма изненада. Руските подводници изплуваха в района на "Земята на Франц Йозеф", малък архипелаг, северно от Норвегия и Финландия. Този район не се наблюдава рутинно от сателитите на САЩ за ракетни изстрелвания. И ракетни стартове от района може да не бъдат забелязани от американските сателити.

Нещо повече. Даже да бъдат засечени, долетното време на тези ракети ще бъде наполовина от долетното време на ракетите, изстреляни от наземни силози на територията на Русия, които постоянно са наблюдавани от САЩ.

С една дума – такова сериозно предупреждение от една суперсила към друга не е имало никога преди. Само това можеше да показва колко сериозно беше положението в света в края на март и началото на април.

Едновременно беше съобщено, че Русия е разположила пускова установка за крилати ракети с ядрен двигател "Буревестник" на остров Нова земя в Арктика и планира да проведе изпитателни изследвания, т.е. с подобряването на характеристиките на "Буревестник" ракетата постепенно се приближава до въвеждане в експлоатация.

В стратегическите игри между Русия и Запада това ще е нов коз. Според западни експерти това е "решаващият коз на Русия” – бъдещото основно оръжие на руските сили за стратегическо възпиране на Запада.

Две от тях са ракетоносители от проекта 667 – 5DRM "Делфин”. Третият е най-новият крайцер 955 "Борей-А” – "Княз Владимир”. Общо корабите носеха 48 балистични ракети, оборудвани с 288 ядрени бойни глави, достатъчни да унищожат САЩ и Западна Европа няколко пъти.

"Делфин” бяха заложени през 1984 г. – общо 7 лодки. В средата на 2000 г. те претърпяха ъпгрейд. Те получиха нови балистични ракети Синева/Лайнер, най-ефективните стратегически ракети в своя клас. Със своите 40 тона тя доставя до 10 ядрени бойни глави на разстояние повече от 11 000 километра.

Ядрената подводница от клас "Борей” е не по-малко страшно оръжие. На борда има 16 балистични ракети от комплекса "Булава”.

В момента в Северодвинск няколко подводници от проекта 955А "Борей-А” са в различна степен на готовност: "Княз Владимир”, "Княз Олег”, "Генералисимус Суворов”, "Император Александър III” и "Княз Пожарски”.

В допълнение, заводът изгражда серия от ударни атомни подводници – проект 885М "Ясен-М”. Това са Казан, Новосибирск, Архангелск, Перм и Уляновск.

На 31 март предупрежденията от Русия към НАТО и САЩ продължаваха.

Министерството на отбраната на Русия публикува информация за движението на ядрените си сили, в това число на ядрената формация в Омск.

Показано беше и нещо, което не беше показвано преди. А именно, излизането от хангарите и насочването към определените райони на три мобилни междуконтинентални ракетни установки РС-24 "Ярс” /наследникът на "Топол-М”/.

На видеото се виждаха три РС-24 "Ярс”, които са подобрена версия на предишната "Топол-М”.

За първи път беше приета от руските стратегически ракетни войски през 2010 г. Тя замени предишната "Топол-М”. Към 2016 г. руските стратегически ракетни войски разполагаха с 63 мобилни и 10 силозни "Ярс”. Именно "Ярс” ще се превърне в основата на наземния компонент на руската ядрена триада.

"Ярс” е тристепенна ракета 12 000 км Основната разлика от "Топол-М” е, че "Ярс” може да носи поне 6 независимо насочвани бойни глави с мощ 100-300 Кт. Други източници съобщават, че "Ярс” може да носи до 10 маневриращи повторно влизащи бойни глави, т.е. "Авангард”. Това е огромно подобрение и сравнение с "Топол-М”, която носи единична бойна глава от 550 Кт.

През 2019 г. хиперзвуковият "Авангард” влезе в експлоатация. Изстрелва се на върха на ракетата, но за разлика от обикновената бойна глава, която следва предсказуем път, "Авангард” се движи с хиперзвукова скорост и може да прави остри маневри. Това го прави по-труден за прихващане. Планираше се през 2019 г. общо 31 ракети "Ярс” да бъдат оборудвани с хиперзвуковите "Авангард”.

Базираната в силоз версия на "Ярс” е съвместима със силоза на по-старите руски балистични ракети, които бяха изведени от експлоатация. Тя използва пълната инфраструктура на предишните ракети. Необходимо е само зареждането на новата ракета в силоза. Типична силозна единица има 10 ракети "Ярс” и команден пункт.

Мобилният "Ярс” има автономия на пътищата от 500 км.

Това позволява на ракетата да работи неоткрита в зона, еквивалентна по площ на малка европейска държава.

Мобилните междуконтинентални балистични ракети са по-трудни за откриване и имат голяма вероятност да оцелеят при първи удар. При повишена готовност "Ярс” напускат своите бази и оперират в отдалечени горски райони.

Подготовката на ракетата за изстрелване отнема само 7 минути. Тя може да бъде изстреляна от подготвена площадка, от специален хангар с плъзгащ се покрив или от неподготвена позиция в района. Установката напуска позицията си, след като ракетата бъде изстреляна.

Така че единствената причина, поради която ни бяха показани тези неща с "Ярс” беше най-сериозно предупреждение.

Това не беше игра или тренировка.

Със "Сармат” също не е. И неслучайно тестът й беше в навечерието на срещата Путин – Байдън в Женева на 16 юни.

Ще направя едно отклонение.

За кризата на съвременните западни елити се казва, че спокойният и безгрижен следвоенен живот доведе недостойно поколение политици на върха на властта. Те не са в състояние да се ориентират в политиката, не могат да намерят решения в икономиката и социалните проблеми и заради това предпочитат да се ровят в сложните въпроси, търсейки лесни и прости решения. Но сложните проблеми нямат прости решения. Това е поколение политици, затънали в корупция и невежество, които дори не знаят уроците от най-близката история.

В противен случай щяха да знаят, че опитите им срещу Русия за игра без правила са обречени, тъй като животът е научил руснаците да създават собствени правила в битките без правила и... да побеждават.

Наполеон беше възмутен, че руснаците водят война "не по правилата”, организирайки партизански отряди, които побеждаваха "образцовите” френски отряди с вили, брадви и коси и оставиха армията, завладяла Москва без оръжие и храна.

По време на Великата отечествена война партизанското движение в окупираните територии допринесе за поражението на нацистките войски, повтаряйки историческия подвиг на руските партизани от Отечествената война от 1812 година.

Нека припомним за Студената война, наложена на СССР след края на Втората световна война. Истината е, че усилията на западните страни допринесоха за разпадането на Съветския съюз, но те не бяха неговата причина. Те не взеха предвид способността на руския народ да се мобилизира в трудни времена.

Резултатите са налице – Русия доста неочаквано за Запада спечели новата надпревара във въоръжаването (формално без дори да участва в нея) и лиши Запада от основния му политически коз – военното му силово предимство. И сега тези "специалисти”, които застанаха начело на западните държави, се сблъскаха с най-острата криза на капиталистическата система. Това е системна криза на съществуващия модел на капитализма, обхващащ всички аспекти от живота на държавите – икономика, култура, морал, интелектуално разбиране на реалността, противоречия на цивилизационния ред.

Съвременната системна криза на капитализма е многопластова. Това е политическа, икономическа, социална, морална, хуманитарна и военна криза на водещите западни държави, обхванала САЩ и страните от "стара Европа”. Към тях бързо се присъединиха и страните от Източна Европа. И, както винаги в такива ситуации, политиците декларират наличието на външен враг като причина за проблемите, които сами са създали.

Сега просто не могат да измислят по-добър кандидат от Русия и да я обвинят във всички смъртни грехове – "Белите каски” в Сирия, "отравянето” на Скрипалите и Навални, кацането на самолета на Ryanair в Беларус и разбира се Украйна. За такъв изкривен портрет на Русия е необходимо да се подкопае цялата правна основа на международните отношения – да се заменят с определени "правила”, които са удобни за западните страни. Но силата им все още не е достатъчно, за да унищожи системата от международни институции, създадена с голяма трудност от поколения предишни политици и дипломати – ООН, ЮНЕСКО, СТО, СЗО и т.н.

Световната икономическа криза създава допълнителни благоприятни условия за срив на международните правни отношения. Те противоречат на всички международни норми и правила, на които се основава СТО.

Световната банка е загубила своите ресурси и възможности да повлияе на икономическата ситуация в света.

Световната търговска организация /СЗО/ умишлено е унищожена, а дейностите на Международния валутен фонд са обслужване и осигуряване на необходимото политическо влияние върху "пропадналите държави” като Украйна. Организирайки театър на военни действия срещу Русия бъдещата игра без правила, западните политици започват да разбират, че противоречията между Европа и САЩ също са системни.

В играта без правила допълнителните мерки във военната област могат да се окажат решаващи. Неслучайно руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че "действията на нашите западни колеги разрушават системата за сигурност в света и ни принуждават да предприемем адекватни контрамерки. До края на годината в Западния военен окръг ще се появят около 20 нови формирования.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза: "Русия може да реагира на недружелюбни действия на други държави както с икономически, така и с военни мерки. Тези опции са предвидени в проекта за нова версия на Стратегията за национална сигурност”. Подобни изказвания на такова ниво никога не се правят случайно. Малко вероятно е да говорим за преки военни действия на страните от НАТО. Но западняците могат да провокират сериозни действия на украински националисти в Донбас или провокации в Приднестровието, разчитайки на руската реакция на контрасилата. И за това, съдейки по изказването на Патрушев, руснаците са готови.

Готови са и за по-ужасния сценарий, т.е. защо Западът придвижва войски към Украйна и вътре в нея. Благодарение на властите в Киев Украйна се превръща в най-големия полигон в Източна Европа за обучение на армиите на страните от НАТО. Само тази година там ще се проведат седем многонационални учения с участието на 11 000 чуждестранни военнослужещи – безпрецедентна дейност по мирно време. Кой се възползва от това и как всичко това може да завърши?

Съвместни маневри със САЩ (Rapid Trident 2021 и Sea Breeze 2021), Великобритания (Kozak Mace 2021 и Warrior Watcher 2021), Полша (Three Swords 2021 и Silver Sabre 2021) и Румъния (Riverine 2021), имащи подписа на президента на Украйна "за допускане на части от въоръжените сили на други държави на територията на Украйна през 2021 г. за участие в многонационални учения”.

Владимир Зеленски отвори кутията на Пандора.

В дългосрочен план това може да доведе до най-тежки последици за самата Украйна. Разполагането на войски на НАТО в Украйна заплашва – и това може да е най-ужасният сценарий със срив на държавата. На Украйна съседните страни имат териториални претенции към Киев – както в Полша, така и в Унгария. Освен това, преди няколко години Израел започна да говори за възстановяването на Хазария с превземането на пет южни региони на Украйна. Очевидно, САЩ и Западът искат да изиграят тази карта и територията Украйна да се превърне в непредсказуем източник на хаос, който ще се разпространи в съседни региони, включително Русия. Въпреки това, властите в Киев са твърде запалени да подклаждат истерията за предполагаемата руска заплаха.

В същото време САЩ, заедно с други страни от НАТО, формират система от базирани пунктове в Украйна, които лесно могат да се превърнат в пълноценни военни бази. Натрупването на антируски военен потенциал близо до границите не може да не притеснява Москва.

Що се отнася до американците, Пентагонът е наясно, че прякото нахлуване със сила, дори от такава удобна база като Украйна, ще доведе до Трета световна война. Но американците ще продължат да използват Украйна в свои интереси.

И Москва ще действа все по-твърдо, очертавайки червената линия, която не трябва да се пресича. И предупрежденията следват едно след друго. Ще припомним отново някои от тях.

1. Ръководителят на Комитета на началника на щаба на САЩ Марк Мили се обади на началника на Генералния щаб на Русия Валери Герасимов.

2. Заместник-министърът на външните работи Рябков каза, че Америка трябва да слуша това, което Русия говори.

3. Запознаха мащабните военни учения на руските въоръжени сили.

4. Лавров в Индия се срещна с Джон Кери.

5. След като обиди Путин, Байдън се обади на Кремъл и предложи двамата президенти да се срещнат в трета държава – в Женева.

6. В САЩ започна истинска истерия, по-точно агония.

7. Вашингтон оказва натиск върху всички свои клиенти, сякаш по-нататъшната му съдба се решава сега. Подобна клоунада се случи в Чехия с обвиненията на Петров и Боширов.

8. ФСБ на Русия предотврати опит за преврат в Беларус.

Миналата година Путин предложи да бъде домакин на Нова Ялта и да се обсъжда въпросът за нов световен ред. Но Байдън не прие това предложение с надеждата, че до една година във Вашингтон ще излязат с нов план за възвръщане на господството си.

Какво мога да кажа досега в САЩ все още не разбират, че първото предложение на Путин винаги е най-доброто за тях. Следващото ще бъде много по-лошо.

Сигурен съм, че САЩ искаха да надиграят Русия с помощта на нов военен конфликт в Украйна. Но Путин няма нужда от Украйна, поне в сегашния й вид. Пътят ще е много-много дълъг, което не е в практиката на САЩ, свикнали на бързи и ефектни решения, като във филмчетата на Холивуд.

Като цяло песента на Вашингтон вече е изпята. Преразпределението на света започна. Нещо повече, то върви без американците, които бяха осакатени от вярата в собствената си сила и затова отхвърлиха първоначалното най-добро за тях предложение на Путин за Ялта 2. Второ може да не последва. Защо? Защото последваха думите на Путин: "Тези, които искат да отхапят нещо от нас, ние ще им избием зъбите и ще ги отучим да хапят”. Путин съвсем ясно заяви, че приемането на Украйна в НАТО ще бъде преминаването на червената линия.

Това стана след завършването на първата нишка на "Северен поток – 2” и предстоящото приключване на втората нишка на "Северен поток – 2”.

Това е. Всичко е ясно със съдбата на Украйна. След изявленията на Путин на Украйна остават три месеца след което ще трябва да се разплати. Всичко идва към неизбежен край. И ще дойде някъде в интервала между края на изграждането на втората нишка на "Северен поток – 2” и изборите за Дума, тоест най-вероятно през втората половина на август – до 19 септември.

Мнозина пишат, че Русия е задържана само от изграждането на "Северен поток – 2”.

Но не е само "Северен поток – 2”. За да се премахне нацистката единица, наречена Украйна, която се превърна в "антирусия”, беше необходима сериозна причина.

Това беше направено в навечерието на срещата на върха Путин – Байдън и беше направено по такъв начин, че американците разбраха, че червената линия е прекрачена и съдбата на Украйна вече не е предмет на договаряне за Русия. Русия обяви Украйна за нацистка държава.

Силата на оръжията вече решава всичко. Днес Русия има стратегическо превъзходство във въоръженията и Путин ще направи всичко, за да го използва максимално.

Междувременно Минск и Москва спечелиха операция "Багратион 2021”.

Ще припомним, че с операция "Багратион” по време на Втората световна война беше освободена Беларус през лятото на 1944 г. Това беше една от най-блестящите стратегически операции в историята на войната, която доведе до унищожаването на немската група армии "Център”. Важна част от подготвяната война на САЩ и НАТО срещу Русия трябваше да бъде арестът на агента на натовските спецслужби, бившият член на украинския нацистки батальон Азов и един от основателите на канала НЕХТА Протосевич след принудителното кацане на Ryanair в Минск.

Да припомним за какво ставаше дума.

Всъщност става дума за брилянтна в своята простота операция на белоруския КГБ за арестуване на врага на руския народ Роман Протосевич. Самолетът Ryanair, в който Протосевич е летял от Атина до Вилнюс над територията на Беларус, кацна в Минск под предлог, че е "съобщена бомба на борда”. След това самолетът отлетя за Вилнюс без Протосевич, който беше откаран в следствения арест на КГБ.

Където в рамките на един ден упоритият блогар започна да предава господарите и съучастниците си.

Все пак да останем реалисти.

През цялата история на човечеството всички войни са се водили изключително за ресурси. За човешки ресурси, за водни ресурси, за минерални ресурси – злато, сребро, мед, алуминий, калай или скъпоценни камъни, за териториални ресурси – за плодородна земя.

През ХХI век основният ресурс са енергийните ресурси. Без тях вкъщи няма да има светлина. Без тях в газовата горелка няма да има газ. Без тях предприятията няма да работят. Без тях няма да има бензин в резервоара на автомобила и на градския транспорт. Без тях тези предприятия няма да могат да произвеждат пластмаси, полипропилен, каучук и т.н. Без тях дори не могат да стартират печатницата за отпечатване на нови долари и не могат да заредят новите нули в банковите компютри.

Тоест, без енергийни ресурси днес, държавата, която ги няма, ще премине от ХХI век обратно до каменната ера.

И сега всички войни се водят заради нефт и газ, като оправдават агресията си срещу богатите на ресурси държави със "загриженост за демокрацията и свободата”.

Е, кой сега е тази страна, богата на ресурси, начело на която стои главният световен "тиранин”? Да, това е Русия и президентът Путин.

През цялата си история Русия защитава тези ресурси, но въпреки че имаше кръвожадни нашественици като Наполеон и Хитлер, никога не е срещала по пътя си такъв коварен враг, като настоящите САЩ, Англия и Израел.

Заради това постоянно говорим и за изграждането на газопровода "Северен поток – 2”. Той също е пряко свързан с темата на този анализ. Затова всеки ден наблюдаваме как "Фортуна” и "Черски” полагат нови метри на газопровода и изчисляваме периода до края на строителството .Защото те са нужни повече на Европа, отколкото на Русия. Ако няма газ от Русия, Европа през зимата ще замръзне като мамут в Сибир или всички предприятия ще спрат. Това означава, че без промишлеността цялата европейска икономика ще спре. Дори ако не цялата, а само германската икономика, това пак е колапс.

Както видяхме тази зима, за отопление на Европа са необходими големи количества енергийни ресурси – зелената енергия изобщо се оказа неефективна. Вятърните мелници замръзнаха. Слънчевите панели, покрити със сняг, спряха да работят. Спаси ги руският газ.

Преди време Путин не прие шефа на ЕС Борел, наричайки го служител на обществена организация, който, поради статута си не може да преговаря с руския президент.

Лавров постави Борел на мястото му и му посочи вратата. Няма да имаме повече бизнес с публичната организация ЕС, която работи само в интерес на своя задграничен капитан – САЩ. Отсега нататък ще общуваме само с ръководството на националните държави.

Защо отношението на Русия към Европейския съюз изведнъж се промени толкова драстично? Защото за сегашния ЕС може да се направи само едно заключение – колкото да храните вълка, той все гледа към гората.

И ключът към цялата геополитическа комбинация или руския план "О” е новият газопровод "Северен поток – 2”.

Путин показа джудо от световна класа. Русия е 100% готова за война.

В заключение ще обобщя.

Започвайки Великата геополитическа игра, САЩ искаха да прекъснат доставките на енергийни ресурси за Европа (войната в Ирак, Либия, Сирия – това са ресурси, ембаргото за продажба на ресурси от Иран, превратът в Украйна – тя има транзит, опит за военен преврат в Турция – има транзит), но Русия се яви на войната в Сирия и спасявайки Ердоган объркаха всички карти за Вашингтон, който се опита да реши собствените си вътрешни проблеми като унищожи основния си икономически конкурент – Европа или да блокират заедно Русия. Ще бъде добре за всички. "Вие, европейците, ще разполагате с ресурси, пари, технологии и производство. Е, и ние ще вземем нещо. Всички богатства на Русия ще бъдат достатъчни”.

Но вместо да изпълни американския план Б, Путин взе и изпълни американския план А. Или руският план "О”.

За САЩ и Европа това е мат.

САЩ отидоха в Женева на 16 юни, защото, както прогнозирах, почувстваха слабостта си, когато разбраха, че няма с какво да се противопоставят на Русия в Украйна, и дори в Европа. И, не дай Боже, някаква бъркотия. От НАТО няма да остане нищо.

Русия е единствената държава в света (дори не Китай), която не само може буквално да изтрие САЩ от лицето на земята, но е и единствената сила, която може да унищожи всяка комбинация от сили в Евразия с чисто конвенционални методи.

Всичко това е възможно благодарение на мощната руска икономика, да именно, която е в състояние не само да се конкурира, но и да заема водещи позиции там, където е от ключово военно-технологично значение.

Днес Русия е единствената държава в света, която има военна, икономическа и технологична тежест, което й позволява да бъде световен брокер на властта.

Следователно в Женева не можеше да има други "договори”, различни от диктуването на руските искания и други червени линии от руските.

Ако някой все още не разбира това, тогава моите анализи от 25 години няма да му помогнат да разбере реалната ситуация и баланса на силите в света.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 309, July 2021
От морето до Сахалин се появи път
В края на май, след необичайно силен отлив, изпод водите на Тихия океан до Сахалин, се появи огромен каменен път, направ...
    Covid-19 е биооръжие
Следим ковид-диверсията от самото начало.И от самото начало посочихме, че COVID започна много по-рано в САЩ, а не в Ухан...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com