Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Към война вървим, към война"
07.2021

Със сигурност съм последният жив анализатор не само в Източна Европа, но и въобще в Европа и в сегашна Русия, който следи най-важния сегмент от световната политика – оръжейният, още от началото на 70-те години, когато, като млад човек, стажувах известно време в Стокхолмския институт SIPRI, след това – като военен журналист, за кратко, по времето на Варшавския договор отразявах съюзническите генералщабни учения, след това – в началото на 80-те години, отразявах преговорите във Виена за съкращаване на въоръженията в Централна Европа, междувременно отразявах – в официоза, срещите на висшия орган на Варшавския договор – Политическият консултативен комитет, а след 90-те години само при мен се получи приемственост в оръжейната тематика в новите условия – изчезването на Варшавския договор и маршът на НАТО на Изток – нов Drang nach osten, под командата на САЩ.

Защо започвам толкова отдалеч?

Защото в момента мога, без особени проблеми, да анализирам срещата на Владимир Путин с Джо Байдън на 16 юни в Женева в условията на Новата студена война и на новите оръжейни и геополитически реалности. И защото съм присъствал на толкова срещи на такова равнище, че отдавна не се бутам в тълпата и обръщам внимание на някои по-маловажни детайли, които обаче са по-важни за цялостната картина, в това число и на "езикът на тялото" – body language, на техните участници.

И така, началото на срещата във вилата Ла Гранж в Женева. Разполагане на основните фигури – Путин, Лавров, Байдън и Блинкен, на фона на богата библиотека, позите им, "пищовите" и т.н.

Позите на участниците: Путин и Лавров се чувстват уверено. Байдън и Блинкен са напрегнати. Особено Блинкен.

Ръцете и телата на Путин и Лавров са отпуснати. Ръцете на Байдън и Блинкен са стиснати и напрегнати. Вижда се от колко различни позиции делегациите са подходили към тази среща.

На второ място – позата на Байдън, с крак върху крак. Груба грешка. Това не е типично за подобен род дипломатически приеми. Крак върху крак е предварително обмислена заставка, която специално е подготвена за Байдън, като опит за пренебрежение към другата страна и показване на собственото превъзходство.

Най-напрегнат е Блинкен – който пише постоянно нещо в своя тефтер, от което се разбира, че всичко върви обратно на неговия план. Зад гърба му – на библиотеката, са разположени няколко книги в съчетанието "I lie - Аз лъжа".

Това не са фантазии. Езикът на тялото и жестовете са невербални сигнали, които говорят много повече от онова, което може да се чуе.

Самата среща, вместо анонсираните 5-6 часа, продължи само три часа и половина. Същото се отнася и за отделните пресконференции на Путин и Байдън.

Късата продължителност и отделните пресконференции не са много добър знак, показват липса на съгласие и бързо претупване на импровизиран дневен ред.

И сега, най-важното.

Участниците в срещата:

  • от американска страна – Байдън, Блинкен и Виктория Нуланд /Нуделман/, която наблюдава Украйна в Държавния департамент;
  • от руска страна – Путин, Лавров, Козак – посланикът на Русия в Киев, който, доколкото се разбира не е участвал в преговорите, и внимание, началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов.

Неслучайно споменах, че преди години съм отразявал срещите на висше равнище на Варшавския договор и на неговия Политически консултативен комитет. И само на тях, за разлика от другите срещи, присъстваха и шефовете на Генералните щабове на страните-членки, начело с Генералния щаб на СССР.

И сега, за първи път след 1990 г., на среща на висше равнище Русия – САЩ, присъства началникът на Генералния щаб на Русия Герасимов. Защо? Може да има само едно обяснение – да покаже новата мощ на въоръжените сили на Русия, като поредно предупреждение към САЩ, да обясни, ако се наложи, какво става на стратегическо равнище между Русия и САЩ, т.е. превъзходството на Русия, което във Вашингтон се правят, че не разбират, което може да ги доведе до трагична грешка.

Всъщност всеки, който наблюдаваше срещата в Женева и последвалите пресконференции можеше да разбере, че Путин е силен, много по-силен от Байдън, по-силен от всякога, т.е. само за 15 години се превърна в акумулатор на вътрешна сила на Русия, на издръжливост, достойнство и интелигентност.

Тъй като доста години съм ходил по същите "коридори" – реално преди 1990 г. "коридорите" в Източна Европа и СССР, си приличаха в 100 процента, нерядко съм си задавал въпроса как биха се държали тогавашните лидери в подобни ситуации. И все по-често стигам до извода, че Путин взима, както показва след това времето, най-добрите, най-правилните и балансирани решения в безпрецедентни ситуации и обкръжение. И че няма да се поколебае да вземе и решение за войната, ако САЩ и НАТО прекрачат "червените линии" на най-важните интереси на Русия.

Путин често се позовава на неговото джудо-минало. Рабира се, в тогавашния КГБ джудото се тренираше почти задължително, но не на високо равнище. Но принципите са по-важни. Защото джудото ви учи да се контролирате, да усещате остротата на момента, да виждате силните и слабите страни на противника, да се стремите към най-добрия резултат.

Сега става дума за принципа на меката сила на политическото джудо, въведен в световната практика от Путин, който винаги е подготвен и говори от силни позиции. Не се огъва, колкото и да го притискат, не размахва напразно юмруци, изчаква слабостта и инерцията на противника, за да го натисне леко към падане.

Заради това се съгласи на срещата с Байдън, за която последният направо го молеше, въпреки че Путин добре знаеше, че след срещата Байдън ще продължи с провокации, че целта на САЩ – преди, сега и в бъдеще – е пълно подчинение на Русия, и разрушение на системата от международни отношения и на световната икономика.

Чисто и просто Кремъл отново предупреди САЩ и НАТО да престанат да правят трагични грешки. и че Русия има начин да прекрати атаките и провокациите, който, рано или късно, ще трябва да задейства.

Заради това сред няколкото предложения за договорености между двете държави най-важното, но останало зад сцената, беше Украйна.

Още преди срещата в Женева Путин начерта "червената линия" – Русия няма никога да позволи Украйна да влезе в НАТО и да се съкрати долетното време до Москва на американските ракети до 7-10 минути. Това е главното, което трябваше да се преведе на Байдън. Заради това и Герасимов беше в Женева. Главният сигнал – Кремъл няма да се спре пред нищо, за да гарантира военна сигурност на Русия. Ако Украйна влезе в НАТО, като държава повече няма да я има.

Отговорът на Байдън обаче беше отново тотално неадекватен и ме изпълва с подозрения какво ще се случи. Байдън даде срок на Путин от половин година, "за да оцени неговото поведение".

Дипломатическо предложение с указването в него на някакви срокове се нарича ултиматум.

Какво е предложил Байдън на Путин да изпълни в 6-месечен срок? Не се знае.

Но никой не обърна внимание, че след Женева Путин веднага свика на извънредно заседание Съвета за сигурност и че са обсъждали нещо много важно. Какво е то? Мисля, че Байдън е заявил на Путин, че Украйна ще влезе в НАТО в "обозримо бъдеще", въпреки че Путин нарече Украйна "червена линия" и никога няма да допусне това.

Заради това в Съвета за сигурност са обсъждали кога ще започне войната, с какви оръжия и цели.

Според мен това ще бъде блиц-криг с пълно унищожение на военния потенциал на Украйна с най-кратки срокове. Ако НАТО се намеси и той ще бъде пометен.

Часовникът тик-така – "Към война вървим, към война..."


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 309, July 2021
Глобокризата ни поглъща
На "входа" на пандемията COVID беше кризата.На "изхода" на пандемията COVID /ако излезем/, е още по-голяма криза.С една ...
    Сривът на долара не може да се спре
В навечерието на срещата Путин – Байдън Москва съобщи, че Русия "ще излезе от щатския долар".Други страни вероятно ще по...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com