Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
За голямата картина и някои важни детайли
07.2021

Каква е голямата картина?

Западът губи войната за планетата Земя.

САЩ в момента са най-голямата заплаха за световния мир и демокрация, заедно с Англия и Израел.

С рекорден търговски и фискален дефицит и започваща хиперинфлация САЩ губят икономическата война. През март САЩ имаха най-големия търговски месечен дефицит в своята история – 74,4 милиарда.

Брутният национален продукт на Китай според паритета на покупателната способност /PPP/ е 27 трилиона долара, в сравнение с официалните 20 трилиона на САЩ. Но ако се "изчистят" статистическите номера и извадят услугите и банките от БНП на САЩ, техният реален брутен продукт е около... 2 трилиона долара. Повтарям – не 20, а само 2 трилиона долара.

На Русия БНП по покупателна способност е също около 2 трилиона долара.

С една дума, Китай са далеч напред – с 10 пъти по-голям БНП от САЩ.

САЩ и Русия са наравно, но Русия върви нагоре, а САЩ се свличат надолу.

Това е системен въпрос за САЩ, който трябва да решават. Но вместо да търсят решение, т.е. вътрешни ресурси в самата американска икономика, те отново трябва някого да ограбят. Но кого?

Русия създаде оръжия с които ще унищожи САЩ преди да са се усетили, че са изстреляни.

Китай подходи творчески към своя потенциал за ограбване и залости вратичките.

Кой остава? Европа. Но те са съюзници. Още по-добре.

Слабото място на Европа е енергетиката. Започваме от нея. Срещу всякакви северни и южни потоци, ще откраднем тръбата през Украйна, по-точно нейния вентил, Полша ще прокара тръба от север през Дания и т.н.

Но и това да стане, Европа ще се нуждае от руски газ. Значи САЩ ще жертват за пореден път своите съюзници и васали в Европа, и на първо място Германия. Но немските енергийни гиганти мислят по-стратегически и не са съгласни. Без руския газ отиват на кино.

Русия и Китай не спят. Подписват стратегическо партньорство, от което на Байдън ще му щръкнат косите.

На 22-24 юни в Москва се проведе ежегодната Московска конференция по международната сигурност. Поканени са 119 държави.Алтернативата е налице.

На този фон на преден план са два сектора – конфликтите САЩ – Русия и САЩ – Китай.

И Русия, и Китай претендират за промяна на правилата на международните отношения и преразпределение на сферите на влияние.

Европейският конфликт между Русия и САЩ има ясни сфери: Украйна, включително проблема с ЛНР и ДНР, Крим; магистралните тръбопроводи от Русия до Европа, по-специално "Северен поток 2"; специалните отношения с Германия и др.

Отделно конкуренцията между Русия и САЩ се развива в областта на контрола на ваксините, в контекста на пандемията.

В допълнение към Европа, САЩ и Русия имат конфликт на интереси в Близкия Изток (Сирия, Иран), Либия, интензивно съперничество в Южна Азия, по-специално в Индия, Централна Азия и Кавказ.

Задълбочаването на стратегическото съперничество между САЩ и Китай прави позицията на Русия критична за всеки от тях. В предстоящия сблъсък с Пекин, Вашингтон се стреми да изолира Москва, като същевременно я възпира във всички други посоки. Това е политика на силата, тя изключва договарянето с Русия.

Американско-китайският конфликт определя необходимостта САЩ да преговаря с Русия. Именно конфликтът с Китай в най-голяма степен тласка САЩ към преговори с Русия.

САЩ започват високорискова дългосрочна стратегия към влошаване, вярвайки, че задържането на инициативата, намирайки се в криза, е единственият начин да запазят хегемонията и да предотвратят укрепването на съперниците.

Ескалацията на САЩ с Русия е Украйна, а с Китай – Тайван. Вашингтон открито подготвя провокация за Тайван. Възможна е американско-китайска война за Тайван.

САЩ бързат. До 2030 г. морската мощ на КНР няма да остави никакви шансове за победа на САЩ в тази посока. Затова САЩ бързат, провокирайки конфликт за Тайван.

От гледна точка на преговорите между САЩ и Русия тази ситуация се класифицира като "преговорна война". Страните се гледат като войници от окопите на фронтовата линия и всяко поражение за единия ще е победа за другия. Невъзможно е да се преговаря в такава ситуация.

Конфликтът ще продължи, тъй като никой няма да промени позициите си. Това е спецификата на позиционната търговия и такъв модел на преговори изключва партньорските подходи.

Време: Русия има време, САЩ имат остър недостиг от време.

Съюзници: Съюзната система, изградена от Съединените щати (НАТО и отношенията с ЕС и Г-7) засега е по-силна от съюзната система, изградена от Русия (ЕАЕС, ОДКС, БРИКС, ШОС и Г-20). САЩ са по-силни в Европа, Русия е по-силна на Изток и Юг.

Финанси: Зависимостта на Русия от щатския долар и износа на стоки спада. Американският долар е под натиска на кризата, отслабва като стойност и платежно средство.

Материални ресурси: Русия е независима от САЩ, и от Китай.

САЩ са зависими от Русия – при урана и плутония, и от Китай – почти при всичко.

Военен потенциал: приблизителният паритет остава в рамките на приетите национални доктрини, като Русия изпреварва САЩ при хиперзвуковите ракетни системи и електронна война.

Какви са алтернативите на страните?

САЩ ще продължат надпреварата във въоръжаването и пълната ескалация на санкциите според най-тежкия сценарий.

Русия ще засили координацията с Китай и интеграционните стимули за Беларус.

Сега преговорите между САЩ и Русия са екран за военна конфронтация и начин за консолидиране на ресурса. Следователно няма да има реални предложения.

Конфликтът между Русия и САЩ е всеобхватен.

Това ще изчерпи потенциала на всякакви преговори и конфликтът между Русия и САЩ ще премине към следващия кръг на ескалация, до ръба на голяма война.

Русия не иска да се изолира напълно от света, доминиран от САЩ, нито пък да се присъедини към този свят при техните условия. Русия търси баланс с икономически и политически ресурси.

Съединените щати искат да погълнат всички страни по света и само това е тяхната цел.

Преговорите в тази ситуация от страна на САЩ могат да бъдат всичко друго, но не и желание за съгласие.

Времената за перезагрузките останаха в миналото.

Основните геополитически противоречия в Света от последните 100 години продължават да са актуални.

Това е голямата картина. Но на голямата сцена започнаха тектонични промени по линията Изток – Запад.

Русия е в режим на война. Мечката беше изкарана от бърлогата.

Има тенденция в полза на Евразия. Но с поздравите за победата е много-много рано.

Бомбата цъка...


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 309, July 2021
Сривът на долара не може да се спре
В навечерието на срещата Путин – Байдън Москва съобщи, че Русия "ще излезе от щатския долар".Други страни вероятно ще по...
    И наизпълзяха едни масончета
И наизпълзяха едни масони и масончета, едни ложи и ложички, които се захванаха да "оправят положението" и да допринасят ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com