Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на световна война
Хиперзвуковото лято на "Кинжал", "Циркон", "Осина"...
Военен анализ на "Строго секретно"

Лятото беше много горещо и при "големите" оръжия, особено новите ракети на Русия – "Кинжал, "Циркон, крилатите ракети "Калибър" и най-новата стратегическа ракета, която ще е по-мощна от "Топол" и "Ярс" – "Осина".

Да започнем от последната.

Още "Ярс" не е успял да замени "Топол" и "Топол-М", а вече беше съобщено и за модернизираната версия на "Ярс" – "Осина-РВ".

Всичко започна преди няколко седмици, когато се появи информация за развитието в Русия на някаква нова ракетна система, която звучи като "Осина-РВ", като самият комплекс има шифър 11П182 (за "Ярс" и "Ярс-М" това са съответно 11П1180 и 11П181). Седмица по-късно се появи друга информация, този път за тестване на балистична ракета, но от нов тип – най-вероятно това беше изстрелването именно на "Осина-РВ", договорът за която беше подписан през 2019 г. с разработчик Московският институт по топлинна техника. Там бяха създадени "Ярс" и "Топол" и повечето ракети с твърдо гориво, което подсказва, че изстрелванията определено не са на "Сармат", която се разработва от "Макеев".

Какво се знае за новата ракета – на практика нищо. Проектът е много секретен и информацията, която изтича, подсказва за връзка с хиперзвука. Не става въпрос за самата ракета, а за нейния "пълнеж". Най-вероятно комплексът е разработка на мобилния комплекс "Ярс-М", с който току-що завършва превъоръжаването на руските стратегически ракетни войски. Изминаха само три години от подписването на договора, а тестовете вече са в ход (първият беше направен в началото на юни). Но защо е необходима новата ракета? Въпросът е в друг проект, наречен "Анчар-РВ".

"Анчар-РВ" е вид хиперзвуков самолет с увеличена далечина на полета – така официално говореха за него през 2019 г., когато беше подписан договорът за "Осина-РВ". Но сега е по-ясно за какво става дума. Най-вероятно "Анчар" е аналог на хиперзвуковия "Авангард", само че от по-малък "калибър", за по-скромни ракети от типа междуконтинентални балистични.

Едно обяснение – дървото Анчар е изключително отровно растение, чиято отрова туземците използват за своите стрели. Това предполага и аналогия, че "Анчар-РВ", е отровен връх за "Осина-РВ". Името му очевидно не е избрано случайно.

Ако това е вярно, тогава сухопътният компонент на ядрената триада, а именно нейната мобилна част, ще бъде въоръжена с уникален възпиращ инструмент. Само си представете, ако сухопътният комплекс ще има възможностите на "Авангард" С основното му постижение 27 Маха или 32 500 км/ч., че в същото време лети в атмосферата и дори маневрира, което е ключовата разлика от класическите бойни глави на МБР, които летят в космоса по права линия. Най-вероятно "Анчар" ще може да постига нещо подобно, но малко по-скромно.

И тук ще припомним още един интересен акт – Московският институт е и разработчик на "Булава", като модернизацията на тази ракета започна по същото време, както и развитието на гореспоменатите комплекси. Най-вероятно "Анчар" ще се покаже и тук, и в бъдеще ще бъде възможно да се оборудват руските подводни ракетни носители с наистина уникални оръжия, способни да пробият всяка система за ПРО.

Но това не са всички изненади.

По-големият "брат" на "Анчар" - "Авангард", има роля не само в стратегическото ядрено възпиране, но и в концепцията за бърз глобален удар. Задачата тук е следната – войските трябва да могат да нанесат неядрен удар в рамките на час след вземането на решението без предварително разполагане. Звучи изключително трудно, като основната роля е отредена на хиперзвукови ракетни системи.

И изглежда, че Русия е напреднала най-далеч.

Според някои сведения "Авангард" съществува и в неядрена версия, за светкавична реакция на всякакъв вид конфликт, където е необходимо да се унищожи целта за няколко минути. "Авангард" дори не се нуждае от боен заряд, тъй като енергията при сблъсък с цел е повече от достатъчна, за да я изтрие от лицето на Земята.

Много е вероятно "Анчар", заедно с "Осина" да имат подобни възможности. Така руските стратегически ракетни сили ще играят роля не само в ядреното възпиране, но ще могат да реагират гъвкаво на всяка задача. В допълнение, неядрените "Анчар" могат да бъдат заменени с ядрени по време на напрегнати отношения с потенциален враг.

В момента Русия е абсолютен лидер в хиперзвуковата надпревара и няма да се откаже от позициите си.

Какво става при другите хиперзвукови системи – "Кинжал” и "Циркон”.

Да започнем с "Кинжал”.

Както вече писахме през юни Русия изпрати за първи път бойните самолети МиГ-31К, способни да изстрелят хиперзвукова ракета "Кинжал” в базата Хмеймим в Сирия.

Както е известно МиГ-31К носи хиперзвуковата балистична ракета с въздушно изстрелване "Кинжал” с обсег на около 2000 км. "Кинжал” може да лети със скорост 10 Маха и има възможност да извършва маневри по време на полета. Той може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Втората писта в Хмеймим наскоро беше удължена и сега и по-големи самолети могат да кацнат в авиобазата.

Става дума за бомбардировачите с голям обсег Ту-22М3, но дори и по-тежките "стратези” Ту-95ПС или Ту-160.

Друг източник предполага, че руският противоподводъчен самолет с голям обсег – Ту-142, с максимално излетно тегло 185 тона, сега също ще бъде базиран в Хмеймим. Така руските антиподводъчни сили ще поемат контрола не само върху цялото Средиземно море, но и върху част от Атлантическия океан – при определени външнополитически условия, и Индийския океан.

Не е изключено обаче основната идея на тези трансформации в Хмеймим да е по-различна.

На 6 февруари беше съобщено, че руските аерокосмически сили са провели успешни тестове на най-новата крилата ракета с далечен обсег Х-32, която беше приета през 2016 г. Освен това изстрелванията са извършени от един от двата модернизирани бомбардировача с голям обсег Ту-22М3М. Тяхното производство тепърва се развива в Казан. Именно за този тип самолети е създадена високоточната Х-32.

Програмата за модернизация на Ту-22М3 в Ту-22М3М е контролирана от Кремъл, което демонстрира изключителната важност.

Модернизираният Ту-22М3 е извършил няколко изстрелвания на крилати ракети Х-32, които ще са в основата на ударното оръжие на модернизирания бомбардировач Ту-22М3М.

Заявените бойни характеристики на ракетите са потвърдени, точността на попадане е "в колчето в центъра на мишената”.

Когато всичко приключи и поне няколко Ту-22М3М са в Сирия, това ще бъде лоша новина за другата страна на Средиземно море – за НАТО. Защото в обсега на новите руски крилати ракети ще бъде абсолютно ново направление – всички, без изключение, държави от южния фланг на НАТО. И от Централна и Източна Европа. И заплахата няма да дойде от Изток, както преди, а от Юг.

Това е нещо, за което НАТО никога не е било подготвено – нито в Брюксел, нито във Вашингтон.

За да отблъсне това главоболие, НАТО ще се нуждае от допълнителни пари и нови военни усилия. Укрепване на противоракетната и противовъздушната отбрана на Италия, Гърция, Франция. Но с какво? В крайна сметка Х-32 със скорост 1,5 километра в секунда следва целта на височина около 40 километра. Това е стратосферата. Нито една съвременна американска система за противоракетна отбрана, включително нито една ракета от стандартен клас на глобалната система Aegis, не е в състояние да достигне на толкова високо ниво.

Освен това Х-32 в полет е два пъти по-бърза от максималната проектна скорост на аеродинамичните цели, за която е програмирана американската Aegis. Освен това в края на траекторията, точно над целта, руската ракета преминава в стръмно пикиране. В този момент тя се озовава в своеобразна сляпа "фуния”, която никакви радарни станции не "виждат” точно над тях.

След появата на Ту-22М3М в Сирия, американските самолетоносачи ще трябва да напуснат изцяло Средиземноморието за самосъхранение, тъй като в Русия са предвидили и друга версия на въоръжението на този самолет – хиперзвуковата ракета Х-47М2 на комплекса "Кинжал” с обсег на полет до 2000 километра. От нея днес никой няма никаква защита.

Днес само тежките изтребители-прихващачи от типа МиГ-31К са способни да удрят самолетоносачи с "Кинжал”. Те вече са на бойно дежурство в Южния военен окръг на Русия и ще ударят вражеските кораби със залп. Под фюзелажа всеки Ту-22М3М ще има не една, а четири точки на окачване за "Кинжал”. Ту-22М3М има много по-голям боен обсег от МиГ-31К. По тези две причини в битката срещу самолетоносачите, Ту-22М3М ще бъде извън всяка конкуренция.

Неотдавна Путин изнесе кратка "лекция” по физика и аеродинамика. Той посочи, че скоростта на звука традиционно се измерва в Мах – единицата е кръстена на австрийския физик Ернст Мах. На височина от 11 км, 1 Мах е равен на 1062 км/час. Скоростта от М=1 до М=5 се счита за свръхзвукова, повече от М=5 – хиперзвукова.

Оръжието с хиперзвукова скорост на полета дава на военните най-сериозните предимства пред врага. Такива оръжия могат да се отличават с голяма мощност, а високата скорост ги предпазва от прихващане със средства за въздушна или противоракетна отбрана. Прихващачите просто не могат да настигнат атакуващия предмет.

Такова оръжие е споменатият "Кинжал”, което няма аналози в други държави. Нещо повече, от 1 декември 2020 г. новият комплекс се използва в експериментално бойно дежурство на летищата на Южния военен окръг на Русия.

Според Путин ракетата с помощта на самолет с високоскоростен носач трябва да достигне мястото за изстрелване за броени минути. След като бъде изпусната, ракетата развива скорост, десетократна на скоростта на звука. По цялата траектория, въпреки високата скорост, продуктът е способен да маневрира. Хиперзвуковата ракета е способна да достави конвенционална или ядрена бойна глава до целта.

Скоро след речта на Путин се появи нова информация за проекта "Кинжал”. И руската преса даде и второто обозначение на новата ракета – Х-47М2.

Главнокомандващият аерокосмическите сили разкри подробности от бойната работа на "Кинжал”. И така, в последната балистична фаза на полета ракетата използва самонасочваща се глава. Използването на ракетата е възможно по всяко време на денонощието с необходимата точност и селективност на унищожаването на целта. Продуктът Х-47М2 "Кинжал” може да носи както конвенционални, така и специални бойни глави, което разширява обхвата на задачите, които могат да бъдат решени. Една от най-интересните характеристики на "Кинжал” е изборът на самолета-носител. Ракетата въздух-земя се носи от изтребител с основно въоръжение въздух-въздух. Причините за това са очевидни. Максималната скорост на самолета МиГ-31ВМ на височина достига 3400 км/час, което му позволява да достигне до стартовата точка за минимално време. Високата скорост на носача позволява и други предимства. В момента на освобождаване ракетата вече има висока начална скорост и следователно енергията на нейния двигател се изразходва само за последващо ускорение с изход към квазибалистична траектория. По този начин потенциалът на ракетата, осигурен от хиперзвуковата скорост на полета, не намалява поради недостатъчни параметри на носителя. От гледна точка на скоростта на полета, предварителното ускорение на ракетата и скоростта на решаване на бойни мисии, МиГ-31ВМ е най-успешната платформа.

Продуктът Х-47М2 има много прости форми и очертания. Ракетата получи конусен обтекател за глава, който представлява около половината от дължината на продукта. Втората половина на тялото е оформена от цилиндрична секция, снабдена с Х-образни равнини в секцията на опашката. Гладката опашка на корпуса по време на полета под самолета е снабдена с изхвърлен обтекател под формата на пресечен конус. Все още не е дадена точна информация за дизайна на продукта, но вече можем да кажем, че той е оборудван с двигател с твърдо гориво. Видът на самонасочващата се глава е неизвестен.

Новата самолетна ракета външно много прилича на оперативно-тактическия комплекс "Искандер”. Ракетата "Кинжал” е аеробалистична. Това означава, че се изпуска от самолета-носител, след което включва двигателя и с негова помощ навлиза във възходяща траектория. Освен това полетът протича по същия начин, както при другите балистични ракети. Разликата между Х-47М2 и други системи се дължи на самонасочващата се глава. Устройствата, чийто тип все още не е известен, се използват за откриване на целта и коригиране на курса на ракетата на всички етапи на полета, включително в низходящия етап на балистичната траектория.

На низходящата част от траекторията ракетата развива максимална скорост до М=10. В резултат "Кинжал” е в състояние да покаже най-високи бойни характеристики и да пробие съществуващите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Така стигаме до убиецът на самолетоносачи – първата в света хиперзвукова ракета "Циркон”. Според източници от руския военно-промишлен комплекс Русия ускори темповете на изпитания на хиперзвуковата противокорабна ракета 3М22 "Циркон".

Тази година ще започнат изстрелвания от ядрени подводници по проекта "Ясен”, които ще вървят паралелно с изстрелванията на ракети от фрегатата "Адмирал Горшков”.

Тестовете, започнали през януари 2021 г., преследваха по-различна цел, а именно, те трябва да "сприятеляват” новата ракета с бъдещите й носители – надводни кораби и подводници. Това предполага поне успешно преминаване на основния етап от тестовете: ракетата е създадена "научена да лети” и удря целта. Сега въпросът е как ще се чувства в реални условия, да се провери съвместимостта му с универсалната пускова установка 3С14, да се разбере как реагира на вълнение, висока влажност и други специфични условия за съхранение и изстрелване на морските превозвачи и ако тестовете са успешни, да се стартира производството.

Що се отнася до самата ракета, засега не се знае много, дори няма надеждно изображение за нея. Засега е ясно, че противокорабната ракета "Циркон” има обхват до 1000 километра и може да достигне скорост до 9 Маха (9 пъти скоростта на звука). С тази ракета може да поразява както наземни, така и наземни (крайбрежни) цели. Данните се различават значително от различните източници, въпреки че това може да се дължи на полетния профил на ракетата – на височинния профил, когато противокорабната ракетна система покрива значителна част от разстоянието до целта на височина 30-40 км се спестява голямо количество гориво поради ниското въздушно съпротивление.

При невидим профил на полета на ниска надморска височина, когато ракетата се движи почти през цялото време близо до водата, на височина само няколко десетки метра, разходът на гориво е максимален, което означава, че разстоянието на удара на целта става минимално.

Що се отнася до скоростта, също има някои несъответствия: според наличната информация, по време на тестовете "Циркон” все още не е излязъл от 8-ма Мах. Но така или иначе около три километра в секунда или малко повече от три километра – каква е разликата, ако ракетата маневрира и дори няма теоретична възможност да се унищожи.

Понастоящем други характеристики на "Циркон” се пазят в тайна. Предположенията на специалистите относно дължината на ракетата и нейната маса се основават преди всичко на характеристиките на други ракети, включени в номенклатурата на универсалната пускова корабна установка Н3С14. Въз основа на тези данни дължината на ракетата се определя като 8-10 метра.

Засега няма данни за прогнозната маса на ракетата. И това не е изненадващо – с подобна дължина масата на ракетата "Гранит” е 7000 килограма, а на "Москит” едва достига 4500 килограма.

В панически статии в западните медии този тип оръжие се нарича "убиецът на самолетоносачи”. Британският източници отбелязват, че "Циркон” може да унищожи всеки един от най-новите британски самолетоносачи на цена от около 6 милиарда лири, само с един удар.

Предвижда се поставяне на новите ракети на подводниците "Проект 885 Ясен” и 885М "Ясен-М”, на 949А "Антей”, както и на модернизирания разрушител, тежки ядрени ракетни крайцери "Петър Велики” и "Адмирал Нахимов” и самолетоносача "Адмирал Кузнецов” и други нови кораби от океанската зона. Много вероятно е те да въоръжат и новите подводници от пето поколение "Хъски”.

В заключение трябва да се каже, че "Циркон” е първата истинска хиперзвукова ракета в света. "Кинжал” въпреки че развива хиперзвукови скорости може да го направи само в разредените слоеве на атмосферата. Той навлиза в плътните слоеве на атмосферата едва в самия край на полета си, буквално за няколко десетки секунди, а способността му да поддържа хиперзвуков полет в плътните слоеве на атмосферата е голям въпрос.

Заради това "Кинжал” ще е аеробалистична ракета, а "Циркон” – хиперзвукова.

"Циркон” е първото реално доказателство за възможността за доста дълъг полет с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата. Именно той доказва съществуването на сериозно научно и технологично изпреварване от Русия на САЩ и други страни в тази най-важна област на знанието.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 311, Sept. 2021
След "корона-пандемия" дойде и "глобалното затопляне"
Това, за което предупреждавахме, се случи. Всъщност не беше толкова трудно да предвиди.Световното задкулисие /дълбоката ...
    Сензацията от пето поколение Checkmate
На последния аерокосмически салон МАКС-2021 представянето на принципно новия лек руски тактически самолет /ЛТС/ се превъ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com