Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Сензацията от пето поколение Checkmate

На последния аерокосмически салон МАКС-2021 представянето на принципно новия лек руски тактически самолет /ЛТС/ се превърна в основната сензация. Той беше представен в първия ден на авиошоуто.

Данните показват, че в Русия се създава конкурент на американския F-35 Lightning II и на китайския FC-31.

Съдейки по промоционалното видео, самолетът е ориентиран към износ. Потенциалните клиенти са Обединените арабски емирства, Индия, Виетнам, Мианмар и Аржентина.

"Ростех" публикува снимка на самолета, показваща една от частите на бойното оборудване – новата оптоелектронна станция.

В отражението на стъклото ясно се вижда силуетът на британския миноносец Defender, който нахлу през юни в руската граница край Крим.

Това показва, че новият самолет може да се бори с въздушни сухопътни и морски цели. Беше разпространен и тийзър с новия самолет – "Шахмат", като The Checkmate и Turn the Chessboard – обръщащ шахматната дъска.

"Шахмат" може да се счита и за потенциален заместител на МиГ-29 и МиГ-35.

През декември 2020 г. държавната корпорация "Ростех" съобщи, че компанията активно работи по концепцията за перспективен едномоторен самолет в леки и средни класове. Това може да бъде универсална платформа в пилотирани и безпилотни версии.

Изброявайки опциите за възможното оформление на новия лек изтребител, той ще бъде високотехнологична машина. Но преди всичко "Шахмат" е пряк конкурент на американския F-35, който има практическа далечина на полета 2200 км, което е доста добре.

За сравнение, легендарният МиГ-29 (изтребител от 4-то поколение) има практически обхват от "само" 1430 км.

На този фон "Шахмат" изглежда просто великолепен с декларираните 2800 (според някои източници 3000) километра обхват. Такъв обхват означава, че например при излитане от Крим, "Шахмат" може да долети до почти всяка точка в Европа. Той също така обхваща изцяло целия Близък Изток, включително Турция и Израел, както и арабските страни, Иран, Египет, Либия и т.н.

Излитайки от Калининград, новият изтребител ще обхваща цяла Скандинавия, ще достигне до всяка точка във Великобритания, Испания и дори Исландия.

Говорим за практическа далечина на полета, която не бива да се бърка с бойното далечина. Каква е разликата между тях?

  • Практическата далечина е разстоянието, което самолетът, по принцип, може да долети с напълно заредени резервоари.
  • Бойната далечина е разстоянието, до което самолетът може да отлети от базата, да изпълни бойната мисия и да се върне обратно в базата.

Тя може да бъде схематично изобразена, както се вижда на илюстрацията.

Лесно е да се досетите, че бойната далечина е приблизително половината от практичната. Или, с други думи:

  • Практическата далечина е полет само "натам".
  • Бойната далечина е полет "натам и обратно".

Това означава, че "Шахмат" няма да може да излети 2800 км и след това да се върне обратно. В реална бойна ситуация той е в състояние да лети 1400 км без зареждане. Американските F-35 имат бойна далечина от 1080 км, т.е. доста по-малък от тази "Шахмат". Checkmate е тактически самолет." Не е предназначен за работа на дълги разстояния. Основната му задача е да се бори за надмощие във въздуха в доста ограничен радиус (200-300 км).

Така че обхватът на полета тук е по-интересен от гледна точка на времето, прекарвано във въздуха. Checkmate може да остане в небето по-дълго, което означава, че неговата бойна ефективност е по-висока.

Checkmate е създаден по-скоро за износ. При потенциални купувачи Виетнам, Индия, Аржентина, Египет, Мианмар и др., боен обсег от 1400 км е повече от достатъчен за всички тези страни, защото този радиус обхваща цялата им територия.

Дори огромната Индия е почти напълно покрита от бойния обхват на Checkmate.

Като се има предвид, че цената на новия руски изтребител се планира да бъде 2,5 пъти по-ниска от тази на чуждестранните аналози, потенциалът му на пазара е огромен. Още в първия ден на презентацията му приблизителното портфолио от поръчки за Checkmate е било около 300 единици, което е много добре.

Първият му полет е планиран след 2 години.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 311, Sept. 2021
Хиперзвуковото лято на "Кинжал", "Циркон", "Осина"...
Лятото беше много горещо и при "големите" оръжия, особено новите ракети на Русия – "Кинжал, "Циркон, крилатите ракети "К...
    "Прометей" вече стреля по космически балистични цели
На 20 юли руското министерство на отбраната публикува кадри от изпитанията на комплекса С-500 "Прометей” на полигона Кап...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com