Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Прометей" вече стреля по космически балистични цели

На 20 юли руското министерство на отбраната публикува кадри от изпитанията на комплекса С-500 "Прометей” на полигона Капустин Яр. Нямаше подробности за пробната стрелба.

В краткото изявление военните само съобщиха, че най-новият зенитно-ракетен комплекс С-500 е извършил пробна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел. Военните експерти, след като получиха записите от тестовия старт, стигнаха до заключението, че комплексът С-500 "Прометей” е въоръжен с принципно нови ракети, които никога не са били използвани в руските системи за противовъздушна отбрана.

Известно е, че радиусът на унищожаване на ракетите С-500 е около 600 километра. Системата е способна да открива и едновременно да унищожава десет цели, летящи със скорост до 7 км/сек., т.е. 25 000 км/час.

Боекомплектът на С-500 се състои от ракети 40Н6М (те са необходими за сваляне на "класически” цели на разстояние около 600 километра) и от хиперзвуковите ракети 77Н6-Н и 77Н-Н1. Последните се считат за секретни и военните не са съобщили официално, че са били използвани при стрелбата през юли.

Тези ракети имат няколко функции едновременно.

Първата е унифицирането им със системата за противоракетна отбрана "Амур”.

Именно 77Н6-Н обаче се смята за обещаващата ракета за новия комплекс през следващите 15 години. Основната й тайна няма да бъде разкрита скоро, но експертите смятат да набира огромна скорост и позволява уникалният усилвател на твърдо гориво, който работи само три до пет секунди след отделянето на ракетата от стартовия контейнер.

Ракетата-прехващач 77Н6-Н се използва за трансатмосферно прехващане на балистични ракети и поразяване по бойни глави на височина до 165 километра. Нито една от чуждестранните системи за противовъздушна отбрана не може да работи на такава височина. Американските ракетни прихващачи Standart имат по-скромни характеристики.

Ако целта е още по-далеч, тогава в действие влиза ракетата 77Н6-Н1 с ядрена бойна глава с малка мощност. Детонацията на ракетата е достатъчна, за да извади от строя група цели в близкия космос, например разузнавателни спътници или орбитален кораб с ядрен заряд. Конструктивно 77Н6 се различава от своите предшественици с внушителната си система за управление на оперението, която коригира ракетата при приближаване към целта.

Другата особеност на "Прометей”, заради която изпитанията на комплекса трябваше да бъдат отложени е възможността да се "свърже” към системата за предупреждение за ракетна атака.

Всичко се случва за броени секунди. Системата за ранно предупреждение, която се състои от станции за ранно предупреждение, намира "обекта” и веднага изчислява неговия курс.

Ако има заплаха се включва космическият център за управление и най-близкият до нея "Прометей” се въвежда в режим на максимална бойна готовност. Веднага щом ракетата на врага навлезе в зоната за поражение няколко ракети на С-500 се изпращат към нея за части от секундата.

Такава система няма нито една друга държава.

Началото на серийните доставки на комплекса С-500 "Прометей” е планирано за текущата година. Първите, които ще бъдат въоръжени с новия комплекс, ще бъдат силите за противовъздушна отбрана на Централния индустриален район, който обхваща Москва и региона.

Особено внимание е обърнато и на северната посока: арктическият дивизион. Със С-500 ще бъде изпробван до края на 2021 г.

Вторият вариант на ракетите на С-500 е 77Н-Н, която е с ядрена глава. Тази опция е предназначена за групови цели, които просто не могат да бъдат свалени с точково попадение.

Зона на действие на С-500 ще бъде не "този свят”, а космосът Така в близко време територията на Русия ще остане напълно неуязвима за ракетни атаки на противника, което ще доведе до нова стратегическа ситуация на абсолютна защитеност на Русия и пълно реформиране на теорията и практиката на сегашната и бъдещите войни.

Това ще стане когато на въоръжение постъпи С-500, както и системата за противоракетна отбрана А-235 "Нудоль”, която идва на смяна на разположената около Москва система А-135 "Амур” още от времето на СССР.

Със С-500 Русия изпревари своите опоненти в създаването на ефективни отбранителни противоракетни комплекси.

С-500 "Прометей” ще допълни системите С-400 и С-300 от предишни поколения. Основната му задача ще бъде борбата с ракетите – хиперзвукови и балистични. "Прометей” ще може да премахва и спътници от орбитите.

"Прометей” ще бъде поставен навътре далеч от границите на Русия. Това е система за противовъздушна отбрана на дълги разстояния (до 3500 километра) и няма смисъл да се разполага на предната линия. Вероятно първото място за базиране на С-500 ще бъде Москва. С-500 е едно от основните оръжия на Русия с които тя, наред с хиперзвуковите си оръжия, може да победи САЩ в ядрена война. С-500 може да прехваща и американските самолети от пето поколение F-22 "Раптор” и F-35.

С-500 и влизащите вече на разработка С-700 са без аналози. С една дума – това е оръжието на днешния ден и на бъдещето – универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана, който може да прехваща и балистични ракети и да поразява цели на височина до 100 км над Земята. Универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

Става дума за прехващане в неплътните слоеве на атмосферата в това число и в горните слоеве до 100 км над Земята. Защо 100 км?

Защото от 100 км започва заключителният етап на полета на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети. И на този участък те могат да бъдат унищожени. Скоростите, които ще развиват бойните части на зенитните ракети, ще бъдат от порядъка на 10 Маха на Земята (1 Мах отговаря на 1224 км/час), т.е. 12 240 км/час. Те ще могат да развиват такива скорости само на определени участъци при насрещен полет към балистичната ракета, която също лети с определена скорост, т.е. ракетата на С-500 ще може да унищожи и боен блок на междуконтиненталната балистична ракета.

Засега никой експерт извън Русия не знае характеристиките на С-500, тъй като те никога не са обнародвани. Но ако С-500 наистина ще решава задачи на стратегическо равнище и да сваля и спътници, това променя коренно съотношението на силите Русия – САЩ и Русия придобива със С-500 наистина невиждани възможности.

Споменахме и за противоракетната система "Нудоль” А-235.

"Нудоль”, според своите характеристики, превъзхожда всички системи за противоракетна отбрана на потенциалния враг. Стреля на много хиляди километри и дори работи в Космоса.

Предполага се че системата ще работи по спътници в случай на глобален конфликт. Но нещата може да са много по-интересни и сериозни.

Да тръгнем обаче от по-далеч.

През 2010 г. космическият безпилотник на компанията Boeing, наречен Х-37, направи първия си полет. Малко хора обърнаха внимание на това, приписвайки го на научни проекти. Но в списъка на клиентите, освен NASA, беше и DARPA /американската Агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната/. Те се занимават със създаване, тестване и интегриране на най-новите видове оръжия и могат да бъдат от всякакъв вид, дори биологични – такова подразделение DARPA също има.

И така, Х-37 вися на орбита една година и се върна Земята. После отново полетя, кацна и отново полетя и така е до днес – официалните изявления на NASA казват, че това е чисто "научен проект” и не преследва никакви военни цели. Но всички посочени изследвания могат лесно да бъдат извършени на международната космическа станция.

След създаването на Х-37 прекарва по-малко време на Земята, отколкото в Космоса. По време на "ваканциите” се извършва поддръжка, сменят пробити панели /които попадат под космически боклук: и след това пак в Космоса. Изглежда, че той е постоянно дежурен там. Засега са построени само два безпилотника Х-37, единият от които е винаги на Земята.

Х-37, вместо полезен товар, може да носи от три до шест ядрени заряда и да ги пусне над целта – никоя система няма да ги прехване, тъй като височината на Х-37 е много голяма. Може да използва и лазерно оръжие.

Но това беше преди създаването на ракетната система "Нудоль”. Един от критериите, а именно височината на полета, е най-малко 750 километра, докато височината на полета на Х-37 не е по-висока.

За обхвата на "Нудоль” е известно, че 3000 км не е ограничение. Според американското разузнаване още през 2018 г. е направено изстрелване на това разстояние. Тогава ракетата е изминала разстоянието само за 17 минути, което е много бързо за подобна техника.

Американците реагираха незабавно, не им хареса, че Русия има противоотрова срещу техните спътници. Всъщност всички пари, усвоени в Х-37, отидоха на вятъра, защото сега не е трудно да бъде свален.

Ясно е, че американците тоново играят "мръсна” игра, защото разполагането на ядрени оръжия в Космоса е забранено от Договора за космическото пространство от 1967 г., който нито една от страните все още не е напуснала. Забранено е създаването на такива балистични ракети, които да бомбардират цели като орбитална бомбардировка.

Х-37 най-вероятно в момента лети без ядрени оръжия, но във всеки момент на изостряне на отношенията с Русия и Китай той ще се преоборудва за нова роля. Но вече има отговор за него.

От своя страна противоракетната система А-235 "Нудоль” ще осигурява абсолютна защитеност на всички административни, промишлени, военни, социални, енергийни и всякакви други обекти.

Разбирате ли какво означава това? Това означава, че противниците на Русия няма да имат ракетно оръжие, което да може да преодолява такава интегрирана система за противоракетна отбрана, т.е. пълна противоракетна защитеност на Русия.

Русия ще създаде над територията си практически непроницаем противоракетен чадър, който ще отразява всяка ракетна атака от страна на САЩ и НАТО. Това е коренна промяна на ролята и значението на Източна Европа в геополитиката и военното дело. Източна Европа вече няма да е буфер, т.е. няма да е интересна, тъй като със С-500 и "Искандер” отбраната на Русия реално се изнася чак по западните граници на Източна Европа.

Какво ще се промени? Всичко. Ако нито една ракета на Запада гарантирано няма да може да преодолее противоракетната бариера на Русия, балансът на силите в света ще се измени. Никой няма да се плаши от заплахите на САЩ.

Ако Русия разположи такава ПРО по цялата си територия, тогава САЩ завинаги ще забравят за претенциите за световна хегемония.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 311, Sept. 2021
Сензацията от пето поколение Checkmate
На последния аерокосмически салон МАКС-2021 представянето на принципно новия лек руски тактически самолет /ЛТС/ се превъ...
    Руските термобарични оръжия от филмите на ужасите
Така пишат в САЩ. Защото това оръжие за кратко време се превърна в една от най-смъртоносните неядрени системи – бързо ра...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com