Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
"Запад 2021" - в Европа, и Sea Breeze - в Черно море

През пролетта и лятото на 2021 г. глобалната геополитика се промени отново, и този път без прецедент в световната история: новата атлантическа карта срещу съюза Русия – Китай. Много малко хора забелязват и още по-малко разбират това.

Тъй като отдавна следим този процес ще продължим да го анализираме в новите реалности, по-точно на двата нови фронта на войната – Изток-Запад, а именно военните учения на НАТО – Defender Europe 21, преминали в Sea Breeze 21, и в ученията Украйна – САЩ, а от другата страна Запад 2021 – на Русия и Беларус, и Запад 21 – на Русия и Китай.

Последният елемент – военният съюз между Русия и Китай, заслужава особено внимание.

В началото на тези събития беше подписването на Новата атлантическа харта между САЩ и Англия, и наложените от тях виждания за Г-7 и НАТО.

През юни американският президент Джо Байдън посети Европа, за да подпише Новата атлантическа харта с британците и да я наложи на Г-7 и НАТО и преди всичко – на Германия. Така той има свободни ръце да преговаря с "врага". Москва и да разположи войски за битката с Русия в Европа.

Срещата на върха на НАТО се проведе в Брюксел – Северноатлантическият съвет на държавните и правителствени лидери. Той беше официално председателстван от генералния секретар Йенс Столтенберг, но де факто от президента на САЩ Джоузеф Байдън, който дойде в Европа, за да призове съюзниците си в глобалния конфликт срещу Русия и Китай. Срещата на върха на НАТО беше предшествана от подписването на Новата атлантическа харта.

Новата атлантическа харта беше подписана на 10 юни в Лондон от Байдън и британския премиер Борис Джонсън.

Ще припомним, че Атлантическата харта беше подписана от президента на САЩ Рузвелт и британския премиер Чърчил през август 1941 г., два месеца след като нацистка Германия нахлу в Съветския съюз и описваха ценностите, на които ще се основава бъдещият световен ред с "великите демокрации, като гаранция и отказът от използване на сила, самоопределението на народите и техните равни права при достъпа до ресурси.

Но историята показа, че приложението на тези стойности беше точно обратното – особено във военната област срещу СССР и Източна Европа.

Сега втората или "съживената" Атлантическа харта, подписана от Байдън и Джонсън, потвърждава ангажимента им да "защитават нашите демократични ценности срещу онези, които се опитват да ги подкопаят", т.е. срещу Русия и Китай за тази цел САЩ и Великобритания уверяват своите съюзници, че винаги ще могат да разчитат на "нашите ядрени възпиращи средства" и че "НАТО ще остане ядрен съюз".

Последвалата среща на върха на Г-7, проведена в Корнуол от 11 до 13 юни, нареди на Русия да "спре дестабилизиращото си поведение и злонамерени дейности, включително намесата й в демократичните системи на други страни", и обвини Китай в "непазарни политики и практики, които подкопават честната и прозрачна работа на световната икономика". С тези и други обвинения Германия, Франция и Италия, които са основните европейски сили на НАТО – се приравниха със САЩ преди срещата на върха на НАТО.

Срещата на върха на НАТО започна с изявлението, че "отношенията ни с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Това се дължи на агресивните действия на Русия" и че "военното изграждане на Китай, нарастващото му влияние и провокативно поведение също представляват предизвикателства за нашата сигурност." "Това беше обява за война, която, преобръщайки реалността нагоре с краката, не оставя място за преговори за намаляване на напрежението. По този начин бяха очертани и фронтовете – САЩ и НАТО срещу Русия в Европа и СЩА и НАТО срещу Китай с Русия. започна прегрупиране на силите, които продължава.

Срещата на върха откри "нова глава" в историята на Алианса, базирана на Програмата НАТО 2030 – "Трансатлантическата връзка" между САЩ и Европа се засилва на всички нива – политическо, военно, икономическо, технологично, космическо и други – със стратегия, която обхваща глобален мащаб от Северна и Южна Америка до Европа от Азия до Африка.

В този контекст САЩ скоро ще разположат нови ядрени бомби и нови ядрени ракети със среден обсег в Европа – срещу Русия, и в Азия – срещу Китай. Оттук и решението на срещата на върха за увеличаване на военните разходи: САЩ, чийто разходи възлизат на почти 70% от общите 30 държави от НАТО, настояват европейските съюзници да ги увеличат с десетки милиарди.

Засилва се ролята на Северноатлантическия съвет. Това е политическият орган на НАТО, който решава не с мнозинството, а винаги "единодушно и с взаимно съгласие".

Засилената роля на Северноатлантическия съвет води до по-нататъшно отслабване на европейските парламенти, които вече са лишени от реални правомощия за вземане на решения по външната и военна политика, като се има предвид, че 21 от 27-те държави от ЕС принадлежат към НАТО.

Не всички европейски държави обаче са на едно и също ниво, особено Германия. Заради това натискът на Байдън беше срещу Меркел. Отстъпката за Северен поток – 2 не е никаква отстъпка, а натиск на Вашингтон върху Берлин да поемат разходите за тяхната авантюра в Украйна и да изтласкат най-накрая Германия срещу Русия, като поставят инициативата на Полша "Три морета" под контрола на Германия.

Последваха голямите маневри Sea Breeeze на НАТО, официално "съвместно организирани от САЩ и Украйна" в Черно море. Sea Breeze се провеждаха от 28 юни до 10 юли и се ръководеха от ВМС на САЩ, Европа, Африка /от Шести флот със седалище в Неапол/. Те включваха военноморски подводни, амфибийни, сухопътни и въздушни учения. Атлантическите вятър влезе и в Черно море, което се превърна в западната точка на ситуацията в Европа.

Няколко дни преди началото на Sea Breeze в базата Реджиково в Полша започна работа по инсталирането на системата Aegis Ashore на стойност над 180 милиона долара. Това ще бъде втората американска ракетна база в Европа, след като тази на Девеселу в Румъния влезе в експлоатация през 2015 г. Официалната функция на тези бази е да защитават с ракетите-прехващачи SM-3 американските сили в Европа и тези на европейските съюзници от НАТО от "настоящи и възникващи заплахи с балистични ракети извън евроатланатическата зона".

Както корабите, така и наземните инсталации на Aegis са оборудвани с вертикални пускови установки Mk41 на Lockheed Martin: вертикални тръби (в корпуса на кораба или в подземен бункер), от които се изстрелват ракетите. Всяка изстрелваща тръба е приспособима за всяка ракета, включително "тези за далечна атака", включително крилатата ракета "Томахаук", която може да бъде въоръжена и с ядрена бойна глава.

Като не може да се провери, Москва приема за даденост, че имат и ядрени ракети.

Същият сценарий се разиграва и в Източна Азия, където бойните кораби на Седмия флот н САЩ пресичат Южнокитайско море. Основните съюзници на САЩ в региона – Япония, Южна Корея, Австралия – също имат кораби, оборудвани с американската система Aegis.

Така стигаме до ответните учения на Русия и Китай – най-напред "Запад и взаимодействие 2021" между Китай и Русия на територията на Китай с участието на 10 000 военни от двете страни, бронетехника, авиация и артилерия, което е първото предупреждение към САЩ-НАТО за военния съюз между Русия и Китай.

На 14-20 септември ще се проведат и Запад 21 на Беларус и Русия, чиято легенда е взаимодействие на двете страни срещу НАТО в Прибалтика, Полша и международния тероризъм.

Това е голямата картина на новата ситуация в Европа и Азия. Русия и Китай са принудени от САЩ и НАТО да преминат в режим на война.

Септември и октомври ще са критични.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 311, Sept. 2021
Какво получиха талибаните от САЩ
САЩ оставят на талибаните оръжие и оборудване за 100 млрд. долара. С него могат да се въоръжат всички терористични групи...
    Краят на световния туризъм
Настъпва най-лошата година за международните пътувания и туризъм.Мнозина се надяваха, че нещата ще се подобрят през 2021...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com