Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Нови руски самолети за "Мъртва ръка" на "Страшния съд"

Русия ще произведе два нови самолета на "Страшния съд”, като мобилни командни центрове в случай на ядрена война. Те са предназначени да транспортират висшето политическо и военно ръководство на страната в случай на ядрен "Армагедон”.

Двата командни пункта са базирани на самолета Ил-96-400М. Ил-96-400М е модернизираната версия на цивилния реактивен самолет с дълги разстояния Ил-96. В момента вариант на Ил-96-300 е основно средство за пътуване на президента Владимир Путин по въздух, подобно на това на Air Force One на САЩ.

Ил-80 служи като самолет на "Страшния съд” на страната. Той е модифициран Ил-86 и е от съветската епоха. Тези самолети нямат прозорци извън пилотската кабина, за да предотвратят заслепяването на пътниците от ядрена детонация, както и за смекчаване на радиационните последици.

Руските космически сили разполагат с четири налични въздушни командни пункта Ил-80 и ще получат два въздушни командни пункта на базата на Ил-96-400М. Единият вече се произвежда. След първата двойка се очаква трети нов самолет, базиран на усъвършенстваната версия.

Новият самолет ще има много по-голям обсег и възможност да зарежда гориво във въздуха и ще може да комуникира с подводници в радиус от 6000 км.

Самолетът ще бъде специално оборудван за предаване на заповеди и кодовете за изстрелване навсякъде, където се намират ракети-носители с ядрени боеприпаси, т.е. на страшната система "Периметър”, т.е. на оръжието на абсолютното възмездие, наричано още "Мъртва ръка”.

Още след като САЩ обявиха намерението си да се оттеглят от Договора за съкращаване на ракетите със среден и малък обхват /РСМД/, по целия свят се заговори за възобновяване на надпреварата с ядрените оръжия. И за руската система "Мъртва ръка”, която може автоматично да нанесе унищожително ядрено възмездие.

Коментарите за "Мъртва ръка” се засилиха и след обявените намерения на САЩ да се изтеглят и от последния договор за глобална сигурност – Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия /СНВ-3/.

Всичко останало се стопява в маранята на историята и не може да се сравни с опасността от тотално ядрено унищожаване на човечеството.

Оказа се обаче, че "Мъртва ръка” на Русия може да сграбчи американското гърло и от гроба. Защото Русия по принцип никога не е имала доктрина за превантивен ядрен удар, но има доктрина за контра удар, т.е. за "страшния съд”.

Става дума за руската система за ядрено отмъщение "Периметър”, която на Запад по начин, характерен за американското въображение, се нарича "Мъртва ръка” или "Машината”, "Страшния съд” и т.н.

Особеността на тази система е, че тя е създадена да нанася автоматичен ядрен удар в случай на ядрена атака срещу Русия. Предполага се, че вражеският удар може да унищожи комуникационните системи, което прави невъзможно да се реагира на атака. "Периметър” трябва да анализира ситуацията и ако забележи признаци за атака срещу Русия – радиация, сеизмична активност и загуба на комуникация с командването – да даде командата за изстрелване на ответните ракети.

Следим тази тема от доста време, защото системата "Мъртва ръка” беше най-страшният отговор от времето на СССР срещу евентуална ядрена атака на САЩ или НАТО. Тя действа и днес, като командването се намира в секретен подземен център в планината Ямантау в републиката Башкортостан.

Става дума за факта, че Русия притежава чудовищно оръжие на възмездието, което гарантира ответен ядрен удар по противника даже в кошмарен случай, че в Москва или в Генералния щаб вече няма да има кой да взема решението за този удар. Уникалната система контраатакува автоматично, безотказно и апокалиптично. Да си представим най-страшния вариант. Светът, балансиращ на ръба на войната, рухва. Срещу Русия, САЩ нанасят изпреварващ ядрен удар, чиято цел е да бъдат унищожени нейните ядрени сили. Руските ракети, стартиращи от шахтови пускови установки, от подводници и самолети, основните ядрени сили, мегаполиси, промишлени и военни центрове, пунктовете за управление са унищожени с един масиран удар на САЩ. Могъщият си ядрен арсенал Русия просто не е успяла да използва. Заповедта не е стигнала до ядрения център. Ядрените сили на Русия са слепи, неми и неподвижни.

Но в този момент става нещо. Унищоженият противник оживява. Хиляди ракети се изстрелват към западните страни, САЩ и изтриват от лицето на Земята големите градове, военни бази, промишлени центрове и т.н.

Така работеше по времето на СССР системата "Периметър”, наречена "Мъртва ръка”. Тя изстрелва автоматично ответен ядрен удар. Гарантира старта на балистичните ракети от подводно, надводно и шахтено базиране, даже когато противникът е унищожил всички пунктове, даващи заповед за ответна атака.

Системата влезе на бойно дежурство през 80-те години. През 90-те години, в рамките на СНВ-2 беше свалена от дежурство и какво ставаше с нея беше неизвестно. Според някои данни тя е била включена отново след изтичането на срока на действие на СНВ-1 през декември 2009 г.

Вероятно системата има собствени независими командни пунктове – 4, които са разположени на големи разстояния един от друг и дублират своите функции. В тях действа главната и секретна част на "Периметър” – автономна, контролна командна система. Това е сложен програмен комплекс, създаден на базата на изкуствен интелект, който може да прави собствени изводи дали става ядрено нападение срещу Русия. При отсъствие на редови сигнали от нормалните командни пунктове на стратегическите ядрени сили "Периметър” пуска в действие операцията "Апокалипсис”. От шахтите се изстрелват командните ракети, създадени на базата на междуконтиненталната ракета УР-100 (стартова маса 7( тона, далечина на полета – 11 000 км, две степени, течногоривен двигател). Те носят особена глава. Това е радиотехническа система. Когато ракетата лети над територията на страната изпраща пусковите кодове за целия ядрен ракетен комплекс и в един момент мъртвите подводници оживяват. От шахтите им излизат континентални ракети.

Същото става с мъртвите ракетни шахтени установки и стратегическата авиация. "Периметър” е особено устойчива срещу всички поразяващи фактори на ядреното оръжие. Извеждането й от строя е практически невъзможно.

Системата е проектирана така, че да остане в състояние на сън, докато не бъде активирана в случай на криза. Едва след това системата, използвайки сензори започва да следи мрежата от сензори за сеизмично, радиационно и въздушно налягане за признаци на ядрени експлозии. След това системата трябва да провери четири предположения /ако – тогава/.

Първо, системата удостоверява, че в страната е настъпила ядрена експлозия /или няколко експлозии/. Ако това условие е изпълнено, тя ще се опита да се свърже с Генералния щаб. Ако има връзка, системата решава, че отговорните лица са живи и сами могат да вземат решение за ответен удар, след което "Периметър” ще изчака от 15 минути до 1 час и след това, ако не открие признаци на нова атака, ще се изключи.

Но ако комуникационната линия с Генералния щаб е прекъсната, "Периметър” ще направи извод, че е настъпил Апокалипсисът. Системата веднага ще прехвърли правомощията за изстрелване на ракетите на онзи, който се намира в този момент в специално защитените бункери дълбоко под земята. Това може да бъде и министър, изпратен във връзка с кризата, или 25-годишен младши лейтенант, който вчера още е бил курсант на военна академия. По този начин системата "Периметър” или "Мъртва ръка” няма правомощията и техническите възможности да изстрелва ракетите самостоятелно.

"Периметър” е уникална система, която все още няма аналози в света и казва на противниците, че Русия сама няма да нападне никого, но в случай на атака срещу нея последствията могат да бъдат страшни.

През 2020 г. беше съобщено, че руските стратегически ракетни сили ще получат най-новия мобилен комплекс "Сирена-М”, който веднага беше наречен ракета за "Страшния съд”, т.е. за системата "Периметър”.

Какво е това оръжие и каква е целта му?

Комплексът "Сирена-М” ще бъде част от системата "Периметър”, предназначена за автоматичен удар обратно срещу противника в случай на мащабна ядрена атака.

"Сирена-М” е онази ракета, която след като се издигне в небето "ще даде заповед” на останалите ракетни комплекси за атака срещу противника. Ето защо тя бе наречена ракета на "Страшния съд”.

Модернизираният комплекс трябва да влезе в експлоатация до 2025 г. Последните новини за "Страшния съд” бяха от 30 декември 2016 г., когато беше предаден за експлоатация вторият самолет Ил-96-300, в комплектацията "Салон”, който може да изпълнява ролята на "Самолета на страшния съд”, т.е. да осъществява командването и управлението на всички видове войски на Русия, както и на отделни части и даже батальони и на централен пункт на управление на стратегическите ядрени сили, ако техните наземни структури на управление бъдат унищожени.

Сега идва и новата ракета "Сирена-М”, която вероятно е новата командна система. Тя носи особена глава. Това е радиотехническа система. Когато ракетата лети над територията на страната – изпраща пусковите кодове за целия ядрен ракетен комплекс и в един момент мъртвите подводници оживяват. От шахтите им излизат континентални ракети. Същото става с мъртвите ракетни шахтени установки и стратегическата авиация. "Периметър” е особено устойчива срещу всички поразяващи фактори на ядреното оръжие. Извеждането й от строя е практически невъзможно.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 313, Dec. 2021
Защо САЩ се страхуват от новите руски наземни и мобилни ракети "Ярс" и "Сармат"
Едно от основните направления за укрепване на националната сигурност на Русия е модернизацията на нейните стратегически ...
    Су-57 получава хиперзвукова ракета
Появи се информация за най-новата ракета за Су-57. По-специално, това е ракетата "Ларва-МД". Су-57 в момента разполага с...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com