Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Китай
САЩ – Китай: От студена към гореща война в Тихия океан
Анализ на "Строго секретно"

При последните 4 месеца военно-политическото напрежение се пренесе към района на Азия, Тихия океан и към отношенията Китай – САЩ. Провокациите отново бяха на САЩ, Япония, Англия и Тайван.

Ескалацията доведе до публичното предупреждение от страна на Пекин, че "Третата световна война може да започне по всяко време".

В средата на септември Австралия обяви плановете си за придобиване на 6 подводници с ядрен реактор като част от новия индо-тихоокеански съюз за сигурност със САЩ и Великобритания /AUKUS/ с ядрена насоченост срещу Китай.

Подводниците трябваше да бъдат построени от Франция за 66 милиарда долара, но САЩ им отне поръчката, което взриви отношенията Париж – Вашингтон.

Китайското външно министерство осъди алианса като "сериозно увреждащ регионалния мир и стабилност, засилващ надпреварата във въоръжаването и подкопаващ Договора за неразпространение на ядрени оръжия".

Пекин предупреди, че Австралия ще се превърне в "потенциална цел за ядрен удар", тъй като подводниците могат да бъдат въоръжени с ядрени оръжия, представени от САЩ и Англия, въпреки уверенията, че ще носят само конвенционални оръжия.

Това би направило Австралия потенциална цел за ядрен удар, тъй като ядрените държави, като Китай и Русия, са изправени пред заплахата от австралийските ядрени подводници, които ще обслужват стратегическите цели на САЩ.

Последва нова още по-опасна ескалация. На 7 октомври беше съобщено, че американската атакуваща подводница Connecticut от клас Seawolf е пострадала, докато е била под вода в Южнокитайско море.

Около 20 американски моряци са били ранени, когато подводницата се е сблъскала с някакъв неизвестен обект.

Ядрената подводница от клас Seawolf USS Connecticut (SSN-22) се е разбила на 2 октомври и се е върнала в пристанище на 7-ми флот на САЩ, каза говорител на Тихоокеанския флот на САЩ.

"Подводницата остава в безопасно и стабилно състояние. Атомната задвижваща система и помещения на USS Connecticut не са повредени и остават напълно функционални. Щетите по останалата част от подводницата се оценяват. ВМС на СЩА не поискаха помощ. Инцидентът ще бъде разследван."

Подводницата, базирана във военноморската база Китсап-Бремертън, Вашингтон, е била разположена в Тихия океан на 27 май. Службата публикува снимки на подводница, работеща в западната част на Тихия океан, която се обажда в японските пристанища в края на юли и август.

Появиха се предположения за сблъсък на Connecticut с друга подводница. Появи се и теза за нов инцидент като "Курск".

"Кънектикът" е една от трите подводници от клас "Морски вълк", ударна подводница от края на Студената война, предназначена за лов на най-сложните съветски подводници, заедно с USS Seawolf (SSN-21) и USS Jimmy Carter (SSN-23).

Инцидентът в Южно-Китайско море не може да бъде случаен и вероятно беше свързан с рязкото влошаване на отношенията между САЩ и Китай.

В случая следните обстоятелства са смущаващи.

Първо, сблъсъкът се случи в разгара на геополитическата конфронтация между САЩ и Китай за Тайван, предизвикана от създаването на новия антикитайски военен блок AUKUS

Второ, инцидентът се е случил в Южно-китайско море. Точно там, където се намира позициониращата зона на китайски подводници с балистични ракети на борда.

Тези стратегически подводници на КНР са базирани в скалните убежища на остров Хайнан и редовно излизат на служба в Южнокитайско море в непосредствена близост до базата.

Американската подводница "Кънектикът" принадлежи към типа атакуваща ядрена подводница, която е предназначена да унищожи подводни ракетни носители. Нещо повече, няма и най-малко съмнение, че точно в момента на повишено напрежение китайските подводници заеха бойните си позиции в Южнокитайско море.

Много вероятно американците да са се сблъскали с една от тях. Но, за да избегнат по-сериозни международни последици предпочетоха да говорят за сблъсък с "непознат обект".

Призракът на "Курск" изплува до Хайнан. САЩ съобщиха, че подводницата се ударила в "неидентифициран обект".

По правило, безопасното плаване на подводниците се извършва или по доказани карти, тоест сляпо, или чрез активно използване на високочестотни хидроакустични сигнали.

Първият метод се използва, когато е възможно да се намери например в близост до базата Юлин. Факт е, че стандартният американски високочестотен сонар дава отлична картина на разстояние до 4,5 км. Проблемът обаче е, че врагът, било то подводница или кораб против подводници, ще "види" американската атомна подводница на разстояние най-малко 10 км и дори по-далеч при добри условия. Това означава, че янките имат подводници със същата подводна осведоменост като подводниците на Русия, Китай. Тоест в дълбините на морето американците са най-обикновени.

Трябва да се каже, че лодките на Seawolf са огромни стометрови "глупаци", с водоизместимост около седем и половина хиляди тона и цена около пет милиарда долара. По проект това са "лодки убийци", чиято основна задача е да се борят с надводни и особено подводни кораби на потенциален враг.

От друга страна многофункционалните дизелови подводници на Китай от серията 039А/041 Yuan се считат за едни от най-тихите подводници в света.

Новият инцидент припомни не само "Курск" , но и друга история, случила се преди около тридесет години, близо до руския Североморск. Тогава предшественикът на клас Seawulf, ядрената подводница от клас "Лос Анджелис", кръстен на южноамериканския град Батън Руж, също се сблъска с "неизвестен обект". Този обект се оказа руската подводница К-276 "Кострома", проект 945 "Баракуда", корпусът на "Кострома", изработен от изключително здрави титанови сплави, нанесе смъртоносна рана на американската подводница. След няколко опита за ремонт "Батън Руж" беше изведен от експлоатация, а "Кострома" получи малък ремонт и все още е в непосредствения резерв на ВМС на Русия.

Инцидентът с американската подводница стана на фона на изостряно на отношенията на Китай с режима в Тайван и съобщенията, че САЩ са прехвърлили свои военни части на острова и обучават местните въоръжени сили. Пекин отговори, че "Третата световна може да започне по всяко време", публикувано в китайския Global Times.

Китай е строго централизирана. Нищо не се появява в Global Times, ако не е одобрено от официален Пекин. Някои важни съобщения вместо да се публикуват в официоза Женминжибао се пускат именно в Global Times.

В статията се казваше, че "заговорът между САЩ и Тайван е толкова "дързък", че ситуацията "почти е загубила поле за маневриране", и че китайският народ е готов да подкрепи пълна война със САЩ, предупреждавайки Тайван срещу "игра с огън".

Едновременно беше съобщено, че Джо Байдън е разговарял с китайския президент Си Дзинпин за Тайван.

На 16 октомври лидерът на Китай Си Дзинпин обяви курса към мирно присъединяване на Китай и Тайван.

Малко хора знаят, че икономиката на Тайван е изцяло зависима от Китай. Те не знаят, че пет процента от населението на острова живее работи на континента. Това са бизнесемни, собственици на фабрики/мениджъри или ръководители на сервизни компании, внос-износ от и от острова и т.н. На континента има хиляди тайвански фабрики и предприятия, изработващи милиарди долари.

В резултат на това икономиката на Тайван е тясно свързана и зависима от континента. Някои данни определят броя на тайванците в Китай на два милиона, което не е малко за острова с население 23 милиона.

Тайванците се нуждаят от специална карта за пребиваване, за да живеят и работят на континента, наречена Разрешение за тайвански сънародници. По същество това е лична карта за тайванците, за да останат там без времеви ограничения. Тези разрешителни са високо ценен в Тайван и са като търговски златен прах. Тайванците използват континента като център за производство, логистика и дистрибуция за международна търговия да не говорим за финансиране с милиарди долари от континенталните банки и фондови борси.

Мирната рецепта за Пекин да върне заблудената китайска провинция Тайван в родината е съвсем проста – да спре 10 000 – 20 000 разрешения за тайвански сънародници. Това би било смъртоносно за икономиката на острова и би го поставило на колене. Това ще е пълен хаос за Тайван, но не и за континента, тъй като Тайван е една от по-малките китайски провинции, като се класира между слабо населената Вътрешна Монголия и Синдзян.

Това е целият тайвански спектакъл на умиращата западна империя.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 313, Dec. 2021
Дон-2Н. Ракетен щит на Русия
В Софрино, близо до Москва, се издига снежнобяла пирамида на 40 метра височина, 140 метра дължина и 130 метра широчина. ...
    Китайска ракета с EMP
Китай разработва и хиперзвукова ракета, летяща със 8000 км/ч., която с електромагнитен импулс може да прекъсне комуникац...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com