Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

В Европа: Dark Eagle /някога/ – в Германия, срещу "Искандер" /на въоръжение/ – в Калининград

Само часове след предварителните разговори между САЩ и Русия на 10 януари, Русия заяви, че може да бъде принудена да разположи ядрени ракети със среден обсег в Калининград в отговор на агресивните ядрени планове на НАТО спрямо Русия.

Това би поставило ядрените ракети в рамките на само 5 – 10 минути полетно време до почти всички европейски столици. Заявлението беше направено само часове след като държавният секретар на САЩ Антони Блинкен умишлено саботира преговорите, като каза, че: "САЩ ще продължат да въоръжават Украйна" със смъртоносни оръжия.

Руският външен зам.-министър Рябков каза, че липсата на дипломатическо решение би принудила Русия да отговори по военен начин и с военни технологии.

Балистична ракета със среден обсег е балистична ракета с обсег на действия 500 – 5500 км. Ако Русия разположи такива ракети в Калининград, всяка европейска столица и всички най-големи населени центрове във всяка европейска страна биха били в обсега на това ново разполагане.

Ядрените оръжия със среден обсег – тези с обсег от 500 до 5500 км, бяха забранени в Европа по силата на договора от 1987 г. между Михаил Горбачов и Роналд Рейгън.

Но САЩ се оттеглиха от Договора през 2019 г.

На 5 октомври 2021 г. Държавният департамент на САЩ обяви, че арсеналът на ядрените оръжия на американската армия наброява 3750 броя към 30 септември 2020 г.

Растат и арсеналите във въздушните бази в Kleine Brogel в Белгия, Buchel в Германия, Aviano и Ghedi в Италия, Volkel в Холандия и Incirlik в Турция.

Едновременно Вашингтон съобщи, че няма да откаже да разположи ударни системи близо до руските граници. Това беше определено от Москва като "поредно действие на театъра на абсурда".

Така се стигна до последната ескалация на 14 ноември 2021 г. За първи път след Студената война в Германия беше възстановена американската ядрена артилерийска система, която ще бъде въоръжена с нови хиперзвукови оръжия с голям обсег – Dark Eagle .

Армията на САЩ официално върна 56-то артилерийско командване в Германия в Майнц-Кастел.

Командването ще управлява както противозвуковото оръжие Dark Eagle, което може да ускори до 4000 мили в час, така и системата за изстрелване и управление Typhon. И двете системи в монета са в процес на тестване и разработка.

Продължава и ядрената ескалация от САЩ към Европа с прехвърлянето на най-напредналите американски атакуващи F-22 Raptor от базата Тиндал /във Флорида/ на базата Лейкенхелт /в Англия/, откъдето ще летят на други изнесени позиции с новите US-ядрени бомби B61-12.

B61-12 е пореден вариант на базовата B61, която се окачва към корпуса на американските щурмови самолети А-10, многофункционалните изтребители F-16, изтребителите от пето поколение F-22 и F-35, както и европейското Tornado. Средно тежи 320 кг, но може да варира в зависимост от модификацията на боеприпаса, който има едно уникално качество – времето на взрива му може да се управлява в зависимост от това къде трябва да стигне – над земята, на земята или дълбоко под земята.

САЩ, според различни източници, имат 700 бомби от серията B-61. Половината от тях се намират в Европа в пет страни – Германия /на базите на ВВС на САЩ Рамщайн в Райнфелд Пфалц и на базата в Бюхел/, Италия, Белгия, Холандия и на базата Инджирлик в Турция. По този начин и тези пет държави са ядрени, но за това не се говори.

Новата бомба B-61-12 ще се насочва. Вероятно ще използва термоядреният заряд от бомбата B61-4, отличаващ се с най-малка мощност в цялото семейство – 50 кт.

В края на ноември 2016 г. Държавният департамент на САЩ одобри предоставянето на 70 крилати ракети AGM-158 JASSM-ER с разширен обхват за Полша.

Така Полша стана първата държава извън САЩ, която ще получи тези нови американски крилати ракети въздух – земя.

През 2014 г. Полша подписа и договор за приспособяване на своите изтребители F-16 към версията HASSM-AGM 158, които са предназначени за унищожение на големи и важни наземни цели на разстояние до 370 км. 370 км е твърде голяма далечина за самозащита. Но Полша явно иска капацитет за стратегически конвенционален първи удар.

От друга страна, наземната версия на американските пускови установки МК-41 в страните от Източна Европа за противоракетите С-3 на ПРО на театъра на военните действия, могат да бъдат използвани и за крилат ракети Tomahawk, както с ядрена, така и с обикновена бойна глава.

На 14 ноември 2021 г. САЩ съобщиха, че ще въведат в Европа хиперзвуковата Dark Eagle. Долетното време до целите на такива средни ракети възлиза само на 6-10 минути, което, отчитайки тяхната висока точност, не оставя време на руското ръководство да вземе адекватни ответни мерки.

Основата на комплекса Dark Eagle е двустепенна ракета с твърдо гориво ускорител и хиперзвуков планиращ блок С-HGB Gommon Hypersonic.

Glide Body. Тази единица е способна да маневрира на хиперзвукова скорост (официално "повече от М=5", т.е. повече от 5 Мах по непредвидима траектория за противоракетната отбрана на противника.

Обхватът на комплекса Dark Eagle ще бъде повече от 3000 км, което надвишава обсега на Pershing II (около 1800 км) от кризата през 80-те години.

Това означава, че дори да се намира в западната част на Европа, някъде в района на Лондон, комплексът ще може да поразява цели в Русия до Москва.

Dark Eagle ще се използва срещу критични и трудни цели като укрепени командни бункери.

Новите американски ракети, които може да се появят в Европа, за разлика от ракетите на Студената война, са създадени и с неядрено оборудване. Но поставянето на ядрени бойни глави върху тях, нямат никакви технически затруднения. Това е само въпрос на политическо решение.

Второ, предвид високата точност на новите ракети, ядрените бойни глави може да не са необходими.

По този начин Dark Eagle става и стратегическо оръжие.

Заради това появата на такива комплекси като руските "Искандер-М" и "Искандер-К" повишават възпиращото значение на руското ядрено оръжие.

В отговор президентът на Беларус Лукашенко заяви, че може да поиска от Русия комплексите "Искандер-М" не само за прикриване на западната посока от агресията на НАТО, но и южната.

Но защо западът се страхува от "Искандер"?

"Искандер" е оперативно-тактически комплекс, въоръжен с ракети З-500, които практически са невъзможни за прихващане.

Основната цел на "Искандер" е да обезвреди основните сили на противника още в първите минути на войната чрез удари по летища, системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, мостове, струпвания на техника и други важни обекти.

"Искандерите" създават така наречената "зона без достъп". Те ще действат срещу споменатите американски ракети в Германия и от Калининград.

"Искандер" в Беларус обезсмисля и влизането на Украйна в НАТО. Сега, от територията на Беларус, Украйна е изцяло под обстрел от "Искандер", чак до Карпатите. От границата на Беларус до Киев са само 50 км.

Ако към това добавим и "Искандерите" в Крим и на територията на самата Русия, тогава тяхното действие обхваща изцяло цяла Украйна от всички посоки. Всичко това означава, че всички бази, летища, техника и войници на НАТО, ще бъдат унищожени за броени минути от "Искандерите"

Защо Беларус и какво е нейното значение за геополитическата ситуация в Европа и Евразия.

Нещата са ясни. Беларус е единственото парче от бившия СССР, където голяма част от икономиката все още е в държавни ръце. Централизираната икономическа структура позволява на страната да се развива интензивно, въпреки кризата на Запада.

Що се отнася до външната политика, Беларус се сближава с Русия, което доведе до създаването на Съюзната държава, а след това и до присъединяването на Беларус към Евразийския икономически съюз.

Беларус е важен военен съюзник на Русия. Там се намират важни военни съоръжения на руските въоръжени сили. Радарът "Волга" и комуникационният център "Антей" са от голямо значение за руската стратегия за ядрена отбрана. Радарът фиксира старта на американски ракети, а комуникационният център се използва за връзка с руските подводници в световния океан.

През Беларус минават важни военни артерии Изток - Запад още от времето на СССР, както и газопроводът към Европа.

През лятото на 2021 г. САЩ опитаха в Беларус почти пълно повторение на украинския сценарий от 2014 г. и на цветните революции в много страни, като Югославия, Киргизстан, България, Венецуела и Боливия.

В рамките на традиционната англосаксонска ционистка политика протестите в Беларус бяха и опит за затваряне на "санитарния кордон" около Русия чрез появата на бази на НАТО само на 500 км от руската столица.

Страната заема важно място в инициативата "Пояс и път", служейки като важна връзка между китайските инфраструктурни проекти в Евразия и Европа.

Москва никога няма да предаде Беларус на Запада.

На 30 ноември 2021 г. Александър Лукашенко обяви възможността за разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус и, че ще направи съответното предложение на Владимир Путин. Но това - уточни ръководителят на Беларус – ще стане при условие, че подобни системи на НАТО са в Полша.

И така, Dark Eagle на САЩ, които са в разработка и могат да се появят до 5 години, и "Искандер-М" в Беларус, които вече са на въоръжение в Русия?

Уравнението не е сложно за решение.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 315, February 2022
Цената на войната в Близкия Изток
Войните, започнати от САЩ след 11 септември 2001 г., разселиха 38 милиона хора по света.Това е вторият резултат в светов...
    Хиперзвуковият "Циркон" става game-changer
На 4 октомври 2021 г. от подводницата "Северодвинск" в потопено положение беше извършено изстрелване на хиперзвуковия "Ц...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com