Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хиперзвуковият "Циркон" става game-changer

На 4 октомври 2021 г. от подводницата "Северодвинск" в потопено положение беше извършено изстрелване на хиперзвуковия "Циркон".

Може да се каже, че на 4 октомври 2021 г. с подводното изстрелване на "Циркон" за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия е "цирконизирана", след като приключи активната фаза на концентрацията – хиперзвуковата, и ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук.

За САЩ целият им флот, подхранван от десетилетия, се превръща в потенциално гробище.

Точно това се случи на 4 октомври 2021 г., когато Русия извърши два последователни теста на хиперзвукова противокорабна ракета "Циркон".

Няколко дни по-рано "Цирконите" бяха изстреляни и от надводен носител – фрегатата "Адмирал Горшков". След тези тестове, следващият етап беше изстрелване от атомната подводница "Северодвинск" от проекта 885 – в началото на октомври от повърхността, а през ноември – от под водата.

Но и това не беше всичко. На 24 декември беше извършен залпов пуск на хиперзвуковата система "Циркон".

Това означава, че "Циркон" ще стане важна част от военно-техническия отговор на Русия на напредването на САЩ и НАТО към руските граници.

На 30 ноември 2021 г. Путин каза: "Ако на територията на Украйна се появят някакви ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвукови оръжия – пет минути… Но какво да правим! Тогава ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега."

Говореше и за "Циркон".

Преведено на военен език, това означава следното: руските кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще бъдат в бойна готовност край бреговете на САЩ. Именно на континенталната територия на САЩ са разположени основните центрове на политически и военен контрол – "тези, които дават заповеди", и те, ако е необходимо, могат да бъдат поразени от ракети "Циркон" в рамките на по-малко от пет минути.

Ще припомним, че хиперзвуковата ракета "Циркон" лети със скорост 9 Маха, което означава около 10 000 км/час или 2,7 км/секунда. Това е 4 пъти по-бързо от куршума на автомат "Калашников".

"Циркон" обикновено се позиционира като противокорабна ракета. Тоест може да удря само по морски цели. Това е погрешно. Просто "Циркон" в момента се монтира на кораби и се тества стрелба в морето, далеч от хора.

Но сега този хиперзвук ще може успешно:

  • стартира от наземни инсталации;
  • да стреля по наземни цели.

По този начин е напълно възможно да се атакуват с "Циркон" вражески командни пунктове, фабрики, складове и летища. Дори във вътрешността на континента. Всичко зависи от обхвата на тази ракета. Какъв е той – доста приличен (за ракети от този клас) – 1000 километра.

Това означава, че от Калининград може да стигне до по-голямата част от Централна и Източна Европа, да покрие напълно Полша, балтийските държави, Чехия, половината от Украйна, почти цяла Германия и някои други страни.

От Севастопол "Циркон" обхваща цяла Турция, цяла Украйна, Грузия, Румъния, Молдова и цяла България.

Дори до най-далечната точка от 1000 километра "Циркон" ще лети само за 6 минути. А например от Севастопол до Истанбул – само 190 секунди. До София, Варна и Бургас – още по-малко. Това са реалностите.

А колко до Вашингтон? Разбира се, такава ракета няма да лети директно до Вашингтон от Русия – разстоянието е твърде голямо. "Циркон" обаче е уникална ракета. Когато хиперзвукът бъде поставен на руските подводници разстоянието до САЩ ще е много малко.

Дори ако подводницата е в неутрални води (около 400 км от брега на САЩ), ракетата ще лети само около 600 км до Вашингтон. "Циркон" прелита тези 600 километра за 3 минути и 40 секунди, т.е. по-бързо от полета на най-добрите натовски ракети от Украйна до Москва (там разстоянието е 500 км, а ракетите са много по-бавни).

Оказва се, че НАТО, "разширявайки се на Изток", всъщност е в позиция на догонване. Защото Русия е по-близо до САЩ, отколкото САЩ до Русия. Освен това американските ракети могат да бъдат прехванати, докато хиперзвуковият "Циркон" е практически невъзможен за прехващане.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 315, February 2022
В Европа: Dark Eagle /някога/ – в Германия, срещу "Искандер" /на въоръжение/ – в Калининград
Само часове след предварителните разговори между САЩ и Русия на 10 януари, Русия заяви, че може да бъде принудена да раз...
    С-550 затваря небето над Европа
Дори един екземпляр на най-новата зенитно-ракетна система С-550 (да не се бърка със С-500) може да окаже сериозно влиян...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com