Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хиперзвуковият "Авангард" е ужас, летящ с 34 000 км/час

Продължаваме да се движим в най-важната тематика на последните години, особено на 2021 г. – оръжейната, т.е. на най-новите оръжия на Русия – хиперзвуковите "Авангард”, "Кинжал”, "Сармат” и др., които оформят новите реалности на стратегическата арена между Русия и САЩ.

Вниманието през 2021 г. беше насочено към хиперзвуковия "Авангард”, летящ с 34 000 км/час, носен от най-новата руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат”.

Тук ще посочим отново основните характеристики като носител на "Авангард”.

Може да се каже, че "Сармат” е 200 тон страх, "Авангард” е 34 000 км/час ужас.

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу, 2022 г. "Сарматите” ще поемат бойно дежурство.

"Сармат” има къс полетен етап с тегло 200 тона, който затруднява прихващането му чрез противоракетна отбрана. Но основната изненада се крие вътре. Това са хиперзвуковите бойни глави "Авангард”. С появата на най-новите 200-тонни "Сармати”, способни да доставят 10-15 бойни глави (всяка с тегло един тон) на разстояние до 18 000 километра, стратегическата ситуация се променя радикално.

"Сармат” с хиперзвуковите "Авангард” ще бъдат ненадминати в продължение на много години. Тези ракети ще станат основата на руската ядрена триада за 30-40 години.

"Авангард” развива скорост до 28 Маха (приблизително 7,5 км/сек.) и лети по много сложна траектория.

Първият полк руски хиперзвукови ракети "Авангард” влезе на въоръжение на 27 декември 2019 г. Ракетите летят 27 пъти по-бързо от скоростта на звука, с което Русия изпреварва всички държави с няколко "обиколки”.

В момента нито една друга държава не разполага с хиперзвуково оръжие, камо ли с хиперзвуково оръжие с континентален обсег.

На 24 ноември 2019 г. Министерството на отбраната на Русия демонстрира хиперзвуковия планиращ крилат боен блок "Авангард” на екип от американски инспектори, като част от мерките за прозрачност според Договора за ядреното оръжие СНВ-3 със САЩ. И на тях беше съобщено, че новото оръжие ще влезе на бойно дежурство през декември 2019 г. Което се случи точно на 27 декември.

"Авангард” изминава 34 000 км/час със скорост 8,6 км/секунда. Това означава, че от декември 2019 г. САЩ са тотално уязвими от руски изпреварващ насрещен или ответен удар и нямат никаква отбрана срещу тази/тези технологии.

Но презентацията на "Авангард” стана още по-рано. На 27 декември 2018 г. в присъствието на Путин, в Националния център за управление на отбраната /така наречената Нова Ставка/, беше извършен изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета с комплекса "Авангард” с хиперзвуков планиращ крилат боен блок.

По време на полета, хиперзвуковият блок е извършвал вертикално и хоризонтално управляемо маневриране и в определеното време е поразил условната цел на бойното поле на полигона.

"В Русия се появи нов вид стратегическо оръжие” – каза Путин.

За онези, които разбираха какво се случваше в тези момент, беше ясно, че Путин можеше да направи и друго изявление, а именно, че "Авангард” сложи край на Третата световна война с победа на Русия.

Защо?

Защото "Авангард” и останалите демонстрирани преди и след това нови хиперзвукови оръжия на Русия поставиха както неведнъж писахме, началото на ерата на новата хиперзвукова геополитика, в която:

  • хиперзвуковите оръжия елиминират веднъж завинаги англосаксонско-ционистката "класическа” геополитика;
  • това е край на американската военна доктрина за така наречения "бърз глобален удар”, който от 27 декември 2018 г. официално вече не може да бъде нито бърз, нито глобален, нито удар;
  • направо е нулирана американската противоракетна отбрана в САЩ и Европа и нейния потенциал за изпреварващ обезглавяващ удар;
  • дава възможност именно на Русия да нанесе бърз глобален и обезглавяващ удар не само срещу САЩ и НАТО, но във всяка точка на планетата;
  • внася напълно нови и тепърва изяснявани драматични промени в глобалното позициониране на силите и неговите центрове със затихващи функции на САЩ и НАТО. И Китай вече въведе няколко хиперзвукови вида оръжие и др.

Това беше отговорът на Русия на излизането на САЩ през 2001 г. от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., който беше основата на ядреното стратегическо равновесие на планетата, и на съобщеното неотдавна излизане на САЩ от Договора за съкращаване на средните и малки ракети от 1987 г., с което Пентагонът искаше да излезе на ударни позиции на границите на Русия и да превърне Европа в бойно поле на новата голяма война.

И именно в този момент от Ставката показаха изстрелването на новия хиперглидер "Авангард", който, от неговата шахта на Домбаровский, долетя със скорост 27 Маха, т.е. 27 пъти скоростта на звука, до целта на полигона на Камчатка.

И ще припомним, че няколко дни преди 27 декември 2019 г. някъде в Хабаровския край "някаква бомба" или "метеорит", или "друго нещо", отнесе върха на един местен вулкан, като, извън практиката на руските медии бяха показани снимки от този затънтен край, унищожените няколко квадратни километра и огромните маси свлечени в руслото на местната река и т.н. За всеки случай беше изпратена и група за "радиационна проверка", която съобщи, че "няма... радиация".

С една дума – дали унищожението на този вулкан в Хабаровския край беше предишният опит с "Авангард", като даже в Ставката бяха изненадани от онова, което тази нова хиперзвукова бойна част може да извърши.

А какво може?

Да поразсъждаваме защо именно "Авангард" е сигнал за края на Третата световна война, не само защото нищо не може да ги спре, но и защото всяка противоракетна отбрана става ненужна и напълно безпомощна. И как сега САЩ ще защитават с Брус Уилис цялата галактика, ако не могат да защитят самите себе си.

Става дума за боен хиперзвуков планиращ блок, движещ се с около 34 000 км/час. Сами можете да изчислите за колко време ще долети до САЩ, Англия или Канада, и защо американците вече могат да се простят с илюзиите за някакъв бърз глобален удар. Такова нещо вече не съществува срещу хиперзвуковите оръжия на Русия и Китай.

Хиперпредставлението обаче тепърва започва. Този път шокът е наистина зашеметяващ и наистина исторически.

Какво представляват днешните междуконтинентални балистични ракети? Всичките летят по балистична траектория, чиято висша точка е примерно 1000-1500 км, изминават разстояние от 7 000 – 15 000 км.

Към целта лети така нареченият "автобус" или платформата на която се намират бойните блокове. В нужния момент "автобусът" ги изстрелва и те летят вече по своя полет като бойните блокове падат към целта със скорост 5-7 км/сек. През атмосферата преминават за около 20 секунди, като забавят скоростта и се нагряват. Нагряват се силно. Защитата на атомната бомба, намираща се вътре в бойния блок е приоритет.

Какво става при "Авангард"? Той е доста по-голям в сравнение с обикновените бойни блокове. Има собствена система за управление и лети не в Космоса, а в атмосферата в голяма част от полета си.

Това означава, че той е изстрелван на старта в обикновена балистична междуконтинентална ракета – "Сармат", само че на борда например на "Сармат", вместо 10 бойни блока по 500-800 килотона има 13 планиращи бойни блока "Авангард", който е голям по размери.

Носещата ракета се издига на 1300 км на висшата точка. "Авангардите” се отделят от нейния "автобус" и с рязка маневра падат надолу в атмосферата до височина от около 40-50 км. И там – в атмосферата, вече летят до целта 3000 или 10 000 км не 20 секунди, а примерно 5 или 10 минути, и силно се нагряват, евентуално до 2000 градуса.

Защо в атмосферата? Защото заради евентуалните лазерни оръжия на САЩ руските бойни блокове ще летят в атмосферата, където лазерите няма да ги спрат или унищожат.

Освен това руснаците винаги пускат бойните си блокове със съпътстващи лъжливи цели.

Това означава, че "Авангард" просто е невидим за ПРО на САЩ – сега и в бъдеще, и е неунищожим. Как да бъде открито това плазмено кълбо, летящо с хиперзвукова скорост? Няма начин - нито може да бъде засечено, нито унищожено.

С наличните бойни блокове на стратегическите си ядрени сили Русия ще може да нанесе по САЩ не един и не два ядрени удара, а няколко, като всички прехващащи бази на САЩ на тяхна територия или Европа ще бъдат предварително унищожени с удар например от "Искандер".

Това означава, че "Авангард", независимо дали е хиперзвуков боен блок или планираща или маневрираща бойна глава, променя хода на историята.

"Авангард", като геополитическо оръжие е обезглавяване на англосаксонско-ционистката "анаконда", т.е. на геополитиката на Запада за удушаване на Русия.

ПРО на САЩ търпи тотален крах. Базите в Източна Европа губят всякакъв смисъл. В това число и в България.

Обобщавайки, "Авангард" сложи край на Третата световна война. На 27 декември 2018 г. стана технологична революция в ракетостроенето.

С хиперзвука Русия обезоръжи световния полицай САЩ.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 315, February 2022
"Мурманск" може да блокира целия свят
През април 2021 г. се появиха публикации за първото използване на най-новия комплекс за радиоелектронна борба в т.нар. р...
    Основните радарни системи на САЩ
Заради рязкото изостряне на ситуацията на стратегическо равнище, т.е. между САЩ и Русия, в някои американски източници с...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com