Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Руските сили за възпиране бяха въведени в специален режим на бойно дежурство

На 27 февруари Путин даде заповед за въвеждане на руските сили за сдържане в специален режим на бойно дежурство. Заповедта дойде в отговор на изпращането от САЩ, Англия и Полша на смъртоносни оръжия в Украйна и, най-вероятно, в секретната в онези дни информация, че киевският режим е разработвал с помощта на САЩ на Чернобилската АЕЦ ядрена програма за производство и използване на мръсно ядрено оръжие /виж стр. 16-17/.

Заповедта на Путин е заповедта, преди да се даде окончателната заповед "Пуск" на ракетите.

Тя беше и отговор на ситуацията, която се развиваше в света между Москва и Вашингтон, и между Русия и НАТО.

Да обясним за какво става дума.

Стратегическите ядрени сили съществуват в Русия от много време. Но чак по време на неотдавнашните учения по изстрелване на ракети, започна да звучи нов термин – стратегически сили за възпиране. Каква е разликата?

За обикновения човек тези два подобни термина могат да предизвикат объркване. Въпреки че има разлика.

Стратегическите ядрени сили е обобщеното име за руските войски, чието основно оръжие е ядрено. Компонентите са три – Ракетните стратегически сили, военно-морските сили и Стратегическата авиация. Те се наричат "ядрена триада".

От своя страна стратегическите сили за сдържане са предназначени да победят противниците на Русия с използването на различни видове оръжия, включително ядрени. Подчертаваме – различни видове оръжия, не само ядрени. Ето къде се крие разликата.

Това означава, че стратегическите сили за възпиране, за които говори Путин, са най-силното оръжие на Русия, както в ядрената, така и в неядрената техника.

Стратегическите сили за възпиране са изключително опасно устройство, последният аргумент.

Те са разделени на стратегически настъпателни сили – СНС, и стратегически отбранителни сили – СОС.

Първите включват наземните, морски и въздушни ядрени системи с междуконтинентален обсег, авиацията на далечни разстояния и ВМС, плюс всички войски, които пътуват, летят и ходят по моретата, включително тези с конвенционални високопрецизни оръжия.

СОС са силите за въздушно-космическа отбрана, системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Привеждат се в предпоследен специален режим на "бойно дежурство".

Това означава най-висока степен на бойна готовност. Следва само "пълна бойна готовност", когато "червеният бутон" може да бъде активиран по всяко време.

Или "ядреното куфарче". Впрочем имат го трима – президентът на Русия, министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб. Такава система дава възможност да се застрахова срещу всякакви грешки при използването на ядрените оръжия.

След приемането и на трите сигнала – светът е в руини, от Третата /последна/ световна война.

Москва може да използва и ядрени оръжия в отговор на атака срещу нея или нейните съюзници с използване на ядрени оръжия или на други оръжия за масово унищожение, или в случай на агресия с конвенционални оръжия, ако "самото съществуване на държавата е застрашено.

Заповедта на Путин беше и последно предупреждение срещу плановете на НАТО да се намесят в Украйна.

Тя означава, че наред с другите ядрени и неядрени оръжия, в специално бойно дежурство са въведени и руските хиперзвукови оръжия "Циркон" и "Кинжал", които станаха game-changer.

Защо?

Може да се каже, че на 4 октомври 2021 г. с подводното изстрелване на "Циркон" за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия приключи активната фаза на концентрацията – хиперзвуковата, и ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук.

Това се случи на 4 октомври 2021 г., когато Русия извърши два последователни теста на хиперзвукова противокорабна ракета "Циркон".

Няколко дни по-рано "Цирконите" бяха изстреляни и от надводен носител – фрегатата "Адмирал Горшков". След тези тестове, следващият етап беше изстрелване от атомната подводница "Северодвинск" от проекта 885 – в началото на октомври от повърхността, а през ноември – от под водата.

Но и това не беше всичко. На 24 декември беше извършен залпов пуск на хиперзвуковата система "Циркон".

Това означава, че "Циркон" е много важна част от военно-техническия отговор на Русия на напредването на САЩ и НАТО към руските граници.

На 30 ноември 2021 г. Путин каза: "Ако на територията на Украйна се появят някакви ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвукови оръжия – пет минути… Но какво да правим! Тогава ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега."

Говореше и за "Циркон".

Преведено на военен език, това означава следното: руските кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще бъдат в бойна готовност край бреговете на САЩ. Именно на континенталната територия на САЩ са разположени основните центрове на политически и военен контрол – "тези, които дават заповеди", и те, ако е необходимо, могат да бъдат поразени от ракети "Циркон" в рамките на по-малко от пет минути.

Ще припомним, че хиперзвуковата ракета "Циркон" лети със скорост 9 Маха, което означава около 10 000 км/час или 2,7 км/секунда. Това е 4 пъти по-бързо от куршума на автомат "Калашников".

"Циркон" обикновено се позиционира като противокорабна ракета. Тоест може да удря само по морски цели. Това е погрешно. Просто "Циркон" в момента се монтира на кораби и се тества стрелба в морето, далеч от хора.

Но сега този хиперзвук ще може успешно:

  • стартира от наземни инсталации;
  • да стреля по наземни цели.

По този начин е напълно възможно да се атакуват с "Циркон" вражески командни пунктове, фабрики, складове и летища. Дори във вътрешността на континента. Всичко зависи от обхвата на тази ракета. Какъв е той – досега беше съобщаван че е 1000 километра.

Това означава, че от Калининград може да стигне до по-голямата част от Централна и Източна Европа, да покрие напълно Полша, Балтийските държави, Чехия, половината от Украйна, почти цяла Германия и някои други страни.

От Севастопол "Циркон" обхваща цяла Турция, цяла Украйна, Грузия, Румъния, Молдова и цяла България.

Дори до най-далечната точка от 1000 километра "Циркон" ще лети само за 6 минути. А например от Севастопол до Истанбул – само 190 секунди. До София, Варна и Бургас – още по-малко. Това са реалностите.

А колко до Вашингтон? Разбира се, такава ракета няма да лети директно до Вашингтон от Русия – разстоянието е твърде голямо. "Циркон" обаче е уникална ракета. Когато хиперзвукът бъде поставен на руските подводници разстоянието до САЩ ще е много малко.

Дори ако подводницата е в неутрални води (около 400 км от брега на САЩ), ракетата ще лети само около 600 км до Вашингтон. "Циркон" прелита тези 600 километра за 3 минути и 40 секунди, т.е. по-бързо от полета на най-добрите натовски ракети от Украйна до Москва (там разстоянието е 500 км, а ракетите са много по-бавни).

Какво се случва при другата хиперзвукова система – "Кинжал".

Както вече писахме през юни 2021 г. Русия изпрати за първи път бойните самолети МиГ-31К, способни да изстрелят хиперзвукова ракета "Кинжал" в базата Хмеймим в Сирия.

Както е известно МиГ-31К носи хиперзвуковата балистична ракета с въздушно изстрелване "Кинжал" с обсег на около 2000 км "Кинжал" може да лети със скорост 10 Маха и има възможност да извършва маневри по време на полета. Той може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

След появата на Ту-22М3М в Сирия, американските самолетоносачи ще трябва да напуснат Средиземноморието за самосъхранение, тъй като в Русия са предвидили и друга версия на въоръжението на този самолет – хиперзвуковата ракета Х-47М2 на комплекса "Кинжал" с обсег на полет до 2000 км. От нея никой няма никаква защита.

Неотдавна Путин изнесе кратка "лекция" по физика и аеродинамика. Той посочи, че скоростта на звука традиционно се измерва в Мах – единицата е кръстена на австрийския физик Ернст Мах. На височина от 11 км, 1 Мах е равен на 1062 км/час. Скоростта от М=1 до М=5 се счита за свръхзвукова, повече от М=5 – хиперзвукова.

Оръжието с хиперзвукова скорост на полета дава на военните най-сериозните предимства пред врага. Такива оръжия могат да се отличават с голяма мощност, а високата скорост ги предпазва от прихващане със средства за въздушна или противоракетна отбрана. Прихващачите просто не могат да настигнат атакуващия предмет.

Според Путин ракетата с помощта на самолет с високоскоростен носач трябва да достигне мястото за изстрелване за броени минути. След като бъде изпусната, ракетата развива скорост, десетократна на скоростта на звука. По цялата траектория, въпреки високата скорост, продуктът е способен да маневрира. Хиперзвуковата ракета е способна да достави конвенционална или ядрена бойна глава до целта.

Скоро след речта на Путин се появи нова информация за проекта "Кинжал".

И така, в последната балистична фаза на полета ракетата използва самонасочваща се глава. Използването на ракетата е възможно по всяко време на денонощието с необходимата точност и селективност на унищожаването на целта.

Една от най-интересните характеристики на "Кинжал" е изборът на самолета-носител. Ракетата въздух-земя се носи от изтребител с основно въоръжение въздух-въздух. Причините за това са очевидни. Максималната скорост на самолета МиГ-31ВМ на височина достига 3400 км/час, което му позволява да достигне до стартовата точка за минимално време. Високата скорост на носача позволява и други предимства. В момента на освобождаване ракетата вече има висока начална скорост и следователно енергията на нейния двигател се изразходва само за последващо ускорение с изход към квазибалистична траектория.

Устройствата, чийто тип все още не е известен, се използват за откриване на целта и коригиране на курса на ракетата на всички етапи на полета, включително в низходящия етап на балистичната траектория.

На низходящата част от траекторията ракетата развива максимална скорост до М=10. В резултат "Кинжал" е в състояние да покаже най-високи бойни характеристики и да пробие съществуващите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

"Циркон" е първата истинска хиперзвукова ракета в света.

"Кинжал", въпреки че развива хиперзвукови скорости, може да го направи само в разредените слоеве на атмосферата. Той навлиза в плътните слоеве на атмосферата едва в самия край на полета си, буквално за няколко десетки секунди, а способността му да поддържа хиперзвуков полет в плътните слоеве на атмосферата е голям въпрос.

Заради това "Кинжал" е аеробалистична ракета, а "Циркон" – хиперзвукова.

На 27 февруари и двете ракети, наред с другите ядрени и неядрени оръжия на Русия, бяха въведени в специален режим на бойно дежурство.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 317, April 2022
Какво е война от 7-мо поколение. Целта е да се неутрализира врага
На какво се дължи уникалността на специалната военна операция на Русия – на мобилността, точността и повишеното внимание...
    Оперативната обстановка на специалната военна операция февруари – март
Специалната военна операция в Украйна започна на 22 февруари.Задачите бяха определени – освобождаване на ДНР и ЛНР в гра...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com