Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Кинжал" влезе в действие по западното направление

Военните операции и войните се водят преди всичко с оръжия.

При съвременните оръжия Русия е с години пред САЩ и НАТО. Заради това вниманието на експертите сега е насочено към оръжията, които Русия за първи път използва срещу нацистите в Украйна (след Сирия), а именно "Кинжал", "Калибър", "Бастион", "Искандер" и др.

Несъмнено на челно място е използването за първи път на хиперзвуковата ракета "Кинжал".

Най-напред кратка "лекция" по физика и аеродинамика. Скоростта на звука традиционно се измерва в Max – единицата е кръстена на австрийския физик Ернст Мах. На височина от 11 км, 1 Мах е равен на 1062 км/час. Скоростта от М=1 до М=5 се счита за свръхзвукова, повече от М=5 – хиперзвукова.

Оръжието с хиперзвукова скорост на полета дава на военните най-сериозните предимства пред врага. Такива оръжия могат да се отличават с голяма мощност, а високата скорост ги предпазва от прихващане със средства за въздушна или противоракетна отбрана. Прихващачите просто не могат да настигнат атакуващия предмет.

Такова оръжие е споменатият "Кинжал", което няма аналози в други държави. Нещо повече, от 1 декември 2020 г. новият комплекс се използва в експериментално бойно дежурство на летищата на Южния военен окръг на Русия, а от пролетта на 2021 г. и в Сирия.

Ракетата с помощта на самолет с високоскоростен носач трябва да достигне мястото за изстрелване за броени минути. След като бъде изпусната, ракетата развива скорост, десетократна на скоростта на звука. По цялата траектория, въпреки високата скорост, продуктът е способен да маневрира. Хиперзвуковата ракета е способна да достави конвенционална или ядрена бойна глава до целта.

Появи се и нова информация за проекта "Кинжал". И руската преса даде и второто обозначение на новата ракета – Х-47М2.

Главнокомандващият аерокосмическите сили разкри подробности от бойната работа на "Кинжал". И така, в последната балистична фаза на полета ракетата използва самонасочваща се глава. Използването на ракетата е възможно по всяко време на денонощието с необходимата точност и селективност н унищожаването на целта.

Продуктът Х-47М2 "Кинжал" може да носи както конвенционални, така и специални бойни глави, което разширява обхвата на задачите, които могат да бъдат решени. Една от най-интересните характеристики на "Кинжал" е изборът на самолета-носител.

Ракетата въздух-земя се носи от изтребител с основно въоръжение въздух-въздух. Причините за това са очевидни. Максималната скорост на самолета МиГ-31ВМ на височина достига 3400 км/час, което му позволява да достигне до стартовата точка за минимално време. Високата скорост на носача позволява и други предимства. В момента на освобождаване ракетата вече има висока начална скорост и следователно енергията на нейния двигател се изразходва само за последващо ускорение с изход към квазибалистична траектория. По този начин потенциалът на ракетата, осигурен от хиперзвуковата скорост на полета, не намалява поради недостатъчни параметри на носителя. От гледна точка на скоростта на полета, предварителното ускорение на ракетата и скоростта на решаване на бойни мисии, МиГ-31ВМ е най-успешната платформа.

Продуктът Х-47М2 има много прости форми и очертания. Ракетата получи конусен обтекател за глава, който представлява около половината от дължината на продукта. Втората половина на тялото е оформена от цилиндрична секция, снабдена с Х-образни равнини в секцията на опашката. Гладката опашка на корпуса по време на полета под самолета е снабдена с изхвърлен обтекател под формата на пресечен конус. Все още не е дадена точна информация за дизайна на продукта, но вече можем да кажем, че той е оборудван с двигател с твърдо гориво. Видът на самонасочващата се глава е неизвестен.

Ракетата "Кинжал" е аеробалистична. Това означава, че се изпуска от самолета-носител, след което включва двигателя и с негова помощ навлиза във възходяща траектория. Освен това полетът протича по същия начин, както при другите балистични ракети. Разликата между Х-47М2 и други системи се дължи на самонасочващата се глава. Устройствата, чийто тип все още не е известен, се използват за откриване на целта и коригиране на курса на ракетата на всички етапи на полета, включително в низходящия етап на балистичната траектория.

На низходящата част от траекторията ракетата развива максимална скорост до М=10. В резултат "Кинжал" е в състояние да покаже най-високи бойни характеристики и да пробие съществуващите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

През юни 2021 г. Русия изпрати за първи път бойните самолети МиГ-31К, способни да изстрелят хиперзвукова ракета "Кинжал" в базата Хмеймим в Сирия.

Както е известно МиГ-31К носи хиперзвуковата балистична ракета с въздушно изстрелване "Кинжал" с обсег на около 2000 км.

Това е лоша новина за другата страна на Средиземно море – за НАТО. Защото в обсега на новите руски ракети е абсолютно ново направление – всички, без изключение, държави от южния фланг на НАТО. И от Централна и Източна Европа. И заплахата няма да дойде от Изток, както преди, а от Юг.

След появата на Ту-22М3М в Сирия, американските самолетоносачи трябва да напуснат изцяло Средиземноморието за самосъхранение, тъй като в Русия въоръжението на този самолет е и хиперзвуковата ракета "Кинжал" с обсег на полета до 2000 км. Под фюзелажа всеки Ту-22М3М ще има не една, а четири точки на окачване за "Кинжал". Ту-22М3М има много по-голям боен обсег от МиГ-31К. По тези две причини в битката срещу самолетоносачите, Ту-22М3М ще бъде извън всяка конкуренция.

Сега, с операцията в Украйна Русия разгъва "Кинжал" не само в Южния, но и в Западния военен окръг, като усилване на тактическото въоръжение срещу НАТО по западните граници на Русия.

Появиха се и данни, че два изтребители МиГ-31 с ракетни комплекси "Кинжал" могат да се появят и на територията на Белорусия.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 318, May 2022
Добре дошли в ада на края на ерата на капитализма
Ерата на либералната глобализация приключи. Пред очите ни се формира нов световен икономически ред.След като колективния...
    "Калибър" – ракетата, която промени войната
Основните високоточни оръжия, с които се провежда руската специална операция в Украйна, са крилатата ракета "Калибър" и ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com