Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'23'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Официалното въвеждане на комплекса "Искандер"

На 31 март руските въоръжени сили унищожиха щаба на западните наемници в Харков с високоточен удар на комплекса "Искандер". Унищожени бяха и над 100 наемници и няколко стотин националисти.

Използването на "Искандер" продължава и в момента с индивидуални или залпови пускове.

Това може да се счита за официално бойно кръщение на едно от най-страшните оръжия на съвременната война.

"Искандер" е оперативно-тактически комплекс, въоръжен с ракети Р-500, които практически са невъзможни за прихващане.

Основната цел на "Искандер" е да обезвреди основните сили на противника още в първите минути на войната чрез удари по летища, системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, мостове, струпвания на техника и други важни обекти

"Искандерите" създават така наречената "зона без достъп". Те ще действат евентуално и срещу споменатите американски ракети в Германия.

"Искандер" в Беларус обезсмисля и влизането на Украйна в НАТО. Сега, от територията на Беларус, Украйна е изцяло под обстрел от "Искандер", чак до Карпатите. От границата на Беларус до Киев са само 50 км.

Ако към това добавим и "Искандерите" в Крим и на територията на самата Русия, тогава тяхното действие обхваща изцяло цяла Украйна от всички посоки. Всичко това означава, че всички бази, летища, техника и войници на НАТО, ще бъдат унищожени за броени минути от "Искандерите".

Ще припомним, че Пентагонът започна подготовката за разполагането на своите ядрени ракети със среден обсег на действие в Европа и възстанови 56-то командване на полевата артилерия на САЩ, базирано в Майнц – Кастел, което отговаряше за ядреното възпиране на НАТО по време на Студената война и беше премахнато след разпадането на Съветския съюз.

Това ще са американски хиперзвукови ракети Dark Eagle, както и наземни версии на круизния Tomahawk на ВМС на САЩ с ядрена бойна глава. Ако САЩ поставят ракети със среден обсег на действие в Европа и пускови установки в Румъния и Полша с Томахавки с ядрени бойни глави, тогава американските хиперзвукови ракети в Европа, както и крилати ракети с ядрени бойни глави на практика няма да оставят на Москва време да "изрази загриженост" и да вземе многоетапни решения, ако възникне въоръжен конфликт с блока на НАТО на западната граница. Калининградска област, а и Беларус, може да бъдат атакувани.

Москва вече очерта набор от реципрочни стъпки.

Първо. Преди дни беше подписан актуализиран вариант на Военната доктрина на съюзната държава. Според някои експерти, обединената регионална групировка на въоръжените сили на РФ и РБ скоро ще премине към разработване на съвместно използване на тактическо ядрено оръжие в отговор на агресията на НАТО.

Второ. "Искандер-М", способен да носи ядрена бойна глава, може да се появи на територията на Беларус.

Трето. Въздушно-космическите сили на Русия и ВВС на Република Беларус ще извършват редовно съвместни въздушни патрули по западните граници на съюзната държава. За целта ще бъдат използвани стратегически ракетоносачи Ту-160 "Бял лебед", както и далечни бомбардировачи Ту-22М3, способни да носят съответно ракети с въздушно изстрелване Х-22 и Х-55. Също така, като носители на ядрено оръжие могат да се използват многоцелеви изтребители от поколението 4+ Су-30СМ, които се доставят от Русия на Беларус.

Това означава, че "Искандер" е най-сериозен сигнал към НАТО. Още през ноември 2018 г. дванадесетият напълно оборудван бригаден комплект "Искандер" беше доставен на въоръжените сили на РФ, което бележеше пълното превъоръжаване на войските вместо остарялата в момента Точка-У.

Година по-късно тази новина беше дублирана, като последната бригада беше дислоцирана не някъде в центъра на Русия, а на първа линия. Говорим за 152-а гвардейска ракетна бригада до Калининград. Година по-късно се случи друго събитие, приемането на друг бригаден комплект, чието местоположение сега е близо до Курск. През същата 2019 г. наследи още един набор – в района на Астрахан, но със значителна разлика – като напълно сформирана нова ракетна бригада. През 2021 г. стана известно за друга бригада, която вече е петнадесетата в списъка.

Нека се върнем към 2019 г., когато се разпадаше Договорът за малките и средни ракети. Но не самата ракета впечатли експертите, колкото пусковата установка, способна да побере до 4 такива ракети, т.е. силата на една такава бригада, всъщност може да бъде два пъти по-голяма.

Общоприето е, че в една бригада има 12 пускови установки – общо 24 ракети, но след представянето на последната новост има увеличаване на общия боекомплект с два или дори три пъти.

Така Русия в най-кратки срокове получи 15 пълноценни ракетни бригади, т.е. може да се говори за разгръщане на 336 до 672 ракети, способни да бият на хиляди километри.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 318, May 2022
"Калибър" – ракетата, която промени войната
Основните високоточни оръжия, с които се провежда руската специална операция в Украйна, са крилатата ракета "Калибър" и ...
    И "Бастион" с "Яхонт"/"Оникс" влезе в действие
В специалната операция в Украйна Русия за първи път е използвала и противокорабните комплекси "Бастион" с ракетите "Оник...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2023, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com