Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'23'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тежките огнеметни системи - от "Буратино" до "Солнцепек"

Това оръжие за кратко време се превърна в една от най-смъртоносните неядрени системи в бързо разширяващия се руски арсенал.

Световната премиера на тежката самоходна огнехвъргачка за обемни взривни вакуумни боеприпаси ТОС-1 "Буратино" се състоя през 2000 г. и вече над 20 години е на въоръжение на руската армия.

Термобаричните снаряди на "Буратино" летят максимум на 6 километра, тъй като голяма част от триметровата ракета се заема от бойната част. Над целта обвивката на ракетата се разтваря и образува аерозолен облак, който се взривява едномоментно и аерозолът прониква навсякъде. Температурата в центъра на взрива достига 2000 градуса. Онзи, който оцелее от взрива го очаква смърт от увреждането на вътрешните органи. Взривът изгаря атмосферния кислород. Заради това термобаричните боеприпаси са наричани вакуумни. Покрива площ от 200 х 400 метра.

Облекчената версия на "Буратино" с 24 снаряда се нарича "Солнцепек".

"Солнцепек" е бойна машина, предназначена за поразяване на живата сила на противника, разположена на открита местност и в съоръжения, както и за извеждане от строя на лекобронирана техника и транспортни средства.

Техническите характеристики на "Солнцепек" са:

  • маса – 44,3 тона;
  • екипаж – 3 души;
  • максимална скорост – 60 км/час;
  • запас на хода – 500 километра.

Системата е многостволна:

  • количество на направляващите тръби – 24 броя;
  • далечина на стрелбата в метри: минимална – 400 метра, максимална – 6000 метра;
  • време на пълен залп – 6 секунди.

Налице е едно от най-страшните съвременни оръжия на театъра на войната.

Още през 1970-1980 г. в разгара на надпреварата във въоръжаването СССР започна работа по разработката на обемно детониращи боеприпаси, авиационни бомби, артилерийски снаряди и даже пехотни огнехвъргачки.

Съществуващите днес в много армии на света огнемети работят по една схема – под налягане се изстрелва струя от гореща смес и се подпалва.

В СССР тръгнаха по друг път – запалителната смес се помещаваше в капсули и се изстрелваше от гранатомета /тези ръчни гранатомети – огнемети получиха названието Шмел/. Техните изпитания показаха перспективността на обемно-детониращите бойни части на системата за залпов огън. Започна развитието именно за вакуумните снаряди.

През 70-те години беше създадена реактивна система за залпов огън, стреляща с 220 мм ракети с обемно детонираща запалителна смес. Всяка ракета съдържа 100 кг такава смес. При взривяването на бойната й част в определен радиус температурата достигаше 3000 градуса. Изгаряше всичко живо и мъртво. Освен това се появяваше ефектът на вакуумната бомба заради изгарянето на въздуха. Да оцелее пехотата на противника в адския пламък и огън и мигновеното спадане на налягането беше невъзможно.

Ракетите с калибър 220 мм направиха фурор – от учебните цели на полигона не оставаше нищо. Изпитанията на новия комплекс, получил индекса ТОС /тежка огнеметна система/ започнаха през 80-те години.

Използването на "Буратино" в Афганистан направи ужасяващо впечатление на моджахедините.

От края на 90-те години започнаха работи по усъвършенстване на "Буратино". През 2001 г. беше създаден облекчен и по-съвършен вариант – ТОС-1А "Солнцепек", в това число на базата на танка Т-90.

Както при "Буратино" на "Солнцепек" в бойни условия оставяха празни 6 ракетни ствола, по 3 от всяка страна, като на "Солнцепек" бяха поставени по-малко ракетни стволове – 24 вместо 30. Той се отличава и с подобрена система за управление на огъня, засилена бронева защита и нови боеприпаси. Далечината на стрелбата беше увеличена до 6 км, със запазване на точността, радиусът на всяка ракета се увеличи 2 пъти.

В момента на въоръжение в Русия са и двата комплекса – "Буратино" и "Солнцепек", както и ТОС-2 "Тосочка" от 2020 г.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 318, May 2022
Войната на Хазарската мафия срещу Русия. Кой стои зад "украинския проект"
Отговорът на този въпрос едва ли ще ви изненада. Отговорът е – зад събитията в Украйна и така наречения "украински проек...
    САЩ губят ядрена война с Русия за по-малко от 30 минути
Много хора в САЩ са на мнение, че ситуацията между Русия и САЩ "никога няма да стане ядрена". Това не е вярно. В ядрена ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2023, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com