Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Първи пуск на Сармат /Сатана-2/

На 20 април Русия извърши първия пуск на най-новата си междуконтинентална ракета "Сармат", която е най-мощната, с най-голям обхват и с най-унищожителен товар, в това число планиращите хиперзвукови блокове "Авангард".

Това беше поредно предупреждение към САЩ на стратегическо равнище.

Новата супертежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" – РС-28 /наричана "новият Сатана"/ може да носи 10-15 тежки ядрени бойни глави, 24 най-нови хиперзвукови планиращи апарати "Авангард" или комбинация от бойни глави и средства срещу ракети.

"Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата си от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат никаква защита. "Сармат" има и така наречената FOBS – Fractional Orbital Bombardment – фракционна орбитална бомбардировка.

Всяка "Сармат" може да носи до 24 хиперзвукови планери – "Авангард", предназначени да избегнат всички противоракетни защити на противника, т.е. на САЩ.

В момента "Сармат" е най-мощната ядрена ракета в света.

Всяка РС-28 може да носи 10 големи бойни глави (по 800 кТ всяка), плюс 16 по-малки или до 24 хиперзвукови "Авангард". "Сармат" разполага и с възможност за фракционна орбитална бомбардировка (FOBS). За какво става дума?

Системата за частично бомбардиране от орбита (FOBS) е система за доставка на ядрено оръжие, разработена през 60-те години в Съветския съюз. Една от първите съветски програми за използване на Космоса за доставка на оръжия – FOBS, предвиждаше изстрелване на ядрени бойни глави в ниска орбита, преди да ударят целите си.

Подобно на кинетично бомбардиране, но с ядрено оръжие, FOBS притежава няколко особени качества – няма ограничение на обсега, траекторията на полета му не разкрива местоположението на целта и бойните глави могат да бъдат насочени към Северна Америка не над Северния, а над Южния полюс, избягвайки откриването им от NORAD – американската система за ранно предупреждение, гледаща на Север.

Максималната височина на орбитата е около 300 км. Това изисква ракета-носител, достатъчно мощна, за да може да пусне оръжието "на орбита". Обаче орбитата е само част от пълната орбита – фракция, затова не е необходимо да се контролира точна орбита.

Как работи FOBS?

От стартовата площадка в Русия "Сармат" е изстрелвана. Изкачва се към Космоса. Докато се изкачва тя освобождава един или повече FOBS на около 150-300 км.

САЩ не разполагат с позиционирани радари, за да се вижда дали това се случва.

Дори корабен радар в Тихия океан срещу руското крайбрежие не би могъл да види какво се случва, докато ракетата се изкачва в Космоса, тъй като корабите в Тихия океан са твърде далеч от вътрешността на Русия, за да може корабният радар да покрие такова разстояние.

След като FOBS са освободени, те започват свой собствен полет, но може и в друга посока.

Нека приемем, че "Сармат" е изстреляна на Север към САЩ, но от другата страна на света. Радарът за ранно предупреждение NORAD е обърнат на север, за да улавя ракетите, идващи над Северния полюс.

Този радар ще вижда ракетата на около 1200 км над Земята. Това радарно предупреждение е означено като Radar-Detection-1 на изображението, но радарът няма да знае, че по-рано същата тази ракета е разположила вече своите FOBS.

Така че, докато радарът, наблюдаващ ракетата показва, че тя се движи безвредно в Космоса, нищо не се знае, че FOBS летят, но в много по-ниска орбита.

Радарът NORAD не може да види входящите FOBS, които са на много по-ниска орбита.

В най-ранната точка за прихващане на FOBS САЩ ще разполагат само с две минути предупреждение, че FOBS са били разположени и ще бомбардират американските ракетни силози, обезглавявайки националната им отбрана, преди да могат да направят каквото и да било. Ще разберат чак когато градовете им започнат да се взривяват.

Сега да предположим, че ракетите са "изстреляни" към Южния полюс. Да предположим също, че те разположат FOBS на около 300 км над Земята.

САЩ нямат радари, за да открият, че FOBS са на път. Още повече, ако идват от Южния полюс и оттам летят на север. САЩ не разполагат с никакъв радар за ранно предупреждение, обърнат на юг. Нито един. И няма да знаят, че тези FOBS са на път, докато не се покажат над Мексиканския залив и не започнат да се взривяват от юг на север, унищожавайки САЩ.

Да не забравяме, че всяка от тези ракети "Сармат" може да носи по 24 хиперзвукови средства "Авангард" с ядрена бойна глава.

Малко математика- три ракети с по 24 хиперзвукови бойни глави прави 72 ядрени бойни глави. това е достатъчно, за да бъде унищожен всеки голям град с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната. С един удар само с три ракети "Сармат".

От началото до края всичко това ще отнеме по-малко от един час.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 318, May 2022
САЩ губят ядрена война с Русия за по-малко от 30 минути
Много хора в САЩ са на мнение, че ситуацията между Русия и САЩ "никога няма да стане ядрена". Това не е вярно. В ядрена ...
    Преди 55 години започна Голямата война на ген. Де Гол, за която не се знаеше почти нищо
Голямата война на де Гол? Тя не беше нито Втората световна нито съпротивата във Франция. За нея не се знае почти нищо. О...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com